Last news in Fakti

26 Януари, 2021 10:38 14 041 38

Идва ли краят на автомобилните кражби: LG представи автомобилни ключове от ново поколение

  • lg-
  • хакване-
  • авто ключове

Инженерите на LG се стремят да решат един основен проблем, присъщ на подобни устройства - уязвимост от хакване

Идва ли краят на автомобилните кражби: LG представи автомобилни ключове от ново поколение - 1

Отделът LG Innotek на LG Corporation представи оригинална разработка на електронен цифров ключов модул за автомобил, който работи със смартфона на потребителя. Модулът е монтиран във или извън автомобила и е в дистанционна комуникация със смартфона на водача. Използвайки комуникационния канал с автомобила, можете дистанционно да отваряте и затваряте ключалката на автомобила и да изпълнявате основната функция на ключа - стартиране на двигателя.

При разработването на новия модул инженерите на LG се стремят да решат един основен проблем, присъщ на подобни устройства - уязвимост от хакване. Разработката на LG ще позволи 5 пъти по-точно определяне на местоположението на превозното средство, използвайки технологиите UWB и NFC, които са с точност от 0.1 метра.

Проблемът с уязвимостта се решава чрез собствено решение на LG, което елиминира риска от хакване. Допълнителните опции ще позволят на модула да разпознава, намира местоположението и да идентифицира пътниците. Ако в кабината има няколко души с електронни ключове, модулът ще идентифицира само този на водача.

Дизайнът на модула се състои от 60 компонента, но в същото време размерите му са толкова малки, че може дискретно да се постави както във вътрешността на автомобила, така и извън салона. Началото на масовото производство на новото поколение електронни ключове от LG е планирано за тази година.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    33 18 Отговор
    Да бе, да - все едно да спреш гората да се разлиства!!! Срещу всяко измислено средство за защита веднага се измисля противосредство!!! Както при оръжията - за всяко си има противосредство (огнестрелно - бронежилетка, танк - противотанков снаряд и прочие).

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ала бала

    40 7 Отговор
    Щом има предаване на сигнал, се хаква. И смартфона се хаква.
  • 4 БАЙ Х@Й‼

    17 5 Отговор
    "Допълнителните опции ще позволят на модула да разпознава❗, намира местоположението❗ и да идентифицира❗ пътниците. Ако в кабината има няколко души с електронни ключове, модулът ще идентифицира само този на водача." Тук е ключето!
  • 5 4363

    35 7 Отговор
    Още като прочетеш ,че ключа предава сигнал към смартфона ,ти става ясно ,не само ,че не идва края на кражбите,ами ще се хаква елементарно.

    Коментиран от #8

  • 6 Ивайло

    16 5 Отговор

    До коментар #2 от "Пея":

    Не съм, просто мисля логично!!! НЯМА система в света, срещу която да няма някакво средство за противодействие, в каквато и да било сфера!!!
  • 7 Точно така

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ивайло":

    Няма смисъл от такива сложни устройства. Аз имам монтирана клавиатура, от 9 бутона, на която се набира петцифрен код. С първият бутон се задейства реле за време-6сек. За това време трябва да набереш кода. След това се разпада. Ако натиснеш грешен бутон се блокира за известно време. Да уцелиш кода е все едно не ми знаеш номера на телефона и да се мъчиш да ми се обадиш! Можеш сам да си променяш кода. Изпълнителното устройство не е при бутоните

    Коментиран от #9, #29

  • 8 Е колко да е елементарно

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "4363":

    Май не схващаш, че телефона се индетифицира по местоположението с точност 10 см. Ако ти си в ресторанта, а автомобилът ти е отвън на паркинга, системата веднага ще засече по GPS координатите, че физически ти не се намираш в автомобила, независимо, че му ретранслират сигнала, както досега правеха с ключовете.

    Коментиран от #11, #18

  • 9 Гад

    9 7 Отговор

    До коментар #7 от "Точно така":

    И какво, ще се връщаме тъм тестатурите на Ситроен от 80-те и 90-те ли? На всяко палене ще кълва по 6 бутона, ей сега.

    Коментиран от #13, #14

  • 10 Чак се чудя

    12 2 Отговор
    Как така все още не са въвели палене с биометрични данни. Пръстов отпечатък и лицево разпознаване?

    Коментиран от #26, #27

  • 11 Ссссс

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Е колко да е елементарно":

    Ти май не схващаш ,че е невъзможно да се измисли начин чрез който да се спрат кражбите на автомобили.Дори и да се измисли нещо,то ще е временно.В случая тук ще намерят начин за хакване,изолиране или заглушаване на модула.Даже ми е интересно да видя какъв начин ще намерят !

    Коментиран от #12

  • 12 Може да се приложи метод

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ссссс":

    За спиране на кражбите
  • 13 Грешиш

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гад":

    Има още някои неща. Ще ти кажа само, че не кълва постоянно по бутоните. Другото си ми е тайна.
  • 14 И още нещо

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гад":

    Това не е копрано от никъде и това е най големия секрет.
  • 15 Е и

    10 1 Отговор
    Моята пали тръгваш но ако не натиснеш скрит бутон след 50 секунди заключва вратите и прозорците и с електромагнитен спусък изпръсква в купето лютив спрей за да си отключиш има друг бутон. Хи хи хи
  • 16 Е и е и

    4 1 Отговор
    Моята пали тръгваш но ако не натиснеш скрит бутон след 50 секунди заключва вратите и прозорците и с електромагнитен спусък изпръсква в купето лютив спрей за да си отключиш има друг бутон. Хи хи хи

    Коментиран от #22

  • 17 Пепи

    23 0 Отговор
    Най-сигурното за мен си остава скрито ключе, което не е от производителя, 90% от случаите, крадците се отказват и бягат, ако не могат да запалят до 60 секунди, разбира се ако е много скъпа и са я набелязали, няма спасение, ще я вдигнат с репатрак, но за коли до 20000лв, ключе върши работа, общо взето, политици, полицай и крадци си работят заедно за съжаление!
  • 18 Чичо Тони

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Е колко да е елементарно":

    Имаш ли и най-бегла представа каква е точноста на GPS? (Не тази на Холивуд).
  • 19 Гоуст

    12 1 Отговор
    Преди няколко години от хотел в Бояна в рамките на две седмици изчезнаха две Поршета последен модел. След първата кражба сложиха камери, и имаше клипче, май дори в медиите излезе. Спира някакъв таралясник до Поршето, 10 секунди по-късно се отваря прозорецът, от другата кола директно през нейния прозорец се прехвърля апаша, след още 10 секунди Поршето е запалено и офейкват нанякъде. Общо под 30 секунди цялата работа и гаранция всичко е станало през подобна система. Ама нека си вярват някой хора.
  • 20 хаха

    9 2 Отговор
    Влизаш в колата и тя ти сканира ретината , и с натискане на бутона за запалване пръстов отпечатък и взимане на кръвна проба , докато държиш волана отпечатък на дланите и докато седиш на седалката точни килограми и т.н. ... иначе не тръгва или тръгва и те кара в полицията ..... :) :) :)
  • 21 До 20

    9 1 Отговор
    И ЯМР Ядрено магнитен резонанс
    ХА ха ха ще караш или ще ти правят тест и кат се скапе електрониката ха ха ха яко кинти ха ха ха Ха
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Аз си карам 20 годишния опел

    7 0 Отговор
    Бившо таксе и никои неще да го открадне😂😂
  • 24 Хаха

    4 1 Отговор
    От българин спасение няма! Всичко ще открадне!
  • 25 колчо

    0 0 Отговор
    има начини...сканиране на ретина примерно...само че са скъпи още устройствата..
  • 26 James

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Чак се чудя":

    Ауди преди 14 години...
  • 27 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Чак се чудя":

    Има, но не се прилага масово по ред причини: ако си на път и си изцапаш ръцете, то отпечатъка не се разпознава; ако на шофьора му прилошее, то спътника не може да запали; ако падне акумулатора данните се губят...
  • 28 Простите идеи винаги работят

    0 1 Отговор
    Сещам се за две неща. Приложими!
    Превозните средства Да не са частна собственост понеже целта е от т.А до т.Б.
    Или таралясниците да са толкова ниско бюджетни,че да не си струва даже да я одереш с ключ. И кражби няма да има.просто няма да иманужда кой да я купи.
  • 29 Баце

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Точно така":

    С тези платки от 5 $ нищо не си направи, след като набереш кода правилно се вкл.второ реле което заработва и най-вероятно подава ток към бензиновата помпа или др.Кабелите от клав.вървят в управляващия модул изобщо няма да си играя да ти налучквам кода.Ще ти стартирам колата за 1мин.Да си беше сложил скрито копче, а ако искаше да ти е по-удобно да си беше купил за 25$ Finger print да не си играеш на кодчета.Монтираш четеца вътре а модула извън купето скрит и тогава наистина може и да затрудниш апашите.И кабелите винаги се пускат един цвят това също голям +
  • 30 Хардуерист

    3 1 Отговор
    Вдигам колата с паяка, с електрониката ще си уточним отношенията по-късно. В България паяците вдигат една кола за по-малко от две минути. Не е трудно едно усъвършенстване, което да намали това време наполовина.
  • 31 Да бе

    0 0 Отговор
    Абе, нали с два шамара ще му вземат телефона на баровеца!
  • 32 qwerty

    3 0 Отговор
    В Умирай трудно 4 бай Брус бастиса едно БМВ, но не можа да го запали, а хакерчето се направи на сина му и чрез сателитна връзка запалиха колата. интересна фантастика беше. Да направят всички автомобили така с някакво гласово запалване😂😂😂
  • 33 Тъй Тъй

    1 0 Отговор
    За сега най-добро си остава копчето. Преди време гледах клипче как се вдига кола за 20 секунди с нов паяк а шофьора дори не слезна от камиончето. За да спрът кражбите трябва да изчезнат автомобилите
  • 34 Хенри

    1 0 Отговор
    целта е да има , а не да няма кражби ..

    Коментиран от #35

  • 35 Като с

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Хенри":

    ваксините ... важно е не болните, а платежоспособните да се "ваксинират" ... по няколко пъти... за всеки нов щам .. и да получат имунизационен паспорт :))
  • 36 незнайко

    0 0 Отговор
    Щом се разпространява дистанционно няма как да се опази от ХАКВАНЕ !!! Най добре е пръстов отпечатък за запалване !!!
  • 37 anonimen

    0 0 Отговор
    на това чипче на LG,в Перник ше му намерят цаката за 20 секунди !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.