27 Януари, 2021 12:38 5 402 8

Нов етикет за автомобилните гуми в ЕС

  • автомобили-
  • гуми-
  • етикет

Проектиран е с цел да осигури повече информация на потребителите

Нов етикет за автомобилните гуми в ЕС - 1

През май 2021 г. ще бъде въведен нов етикет за гуми на ЕС, чиято цел ще бъде да предоставя на потребителите по-всеобхватна информация относно избрани характеристики на гумите. Новият етикет идва с преструктурирани класове на съпротивление при търкаляне и спиране на мокра настилка, като нивото на шум вече е указано от числото на децибелите и буква – A, B или C. Крайните потребители могат да получат достъп до допълнителна информация за избраната от тях гума в база данни на ЕС, като сканират QR кода на етикета. Друга новост засяга две пиктограми, които указват дали това е автомобилна гума със сцепление на сняг, съответстващо на стандартите за одобрение на ЕС, познато и с наличието на знак със снежинка, и/или гума без шипове, която предоставя сцепление върху сняг, съответстващо на новия ISO стандарт. От май 2021 г. информацията от етикета за гуми на ЕС трябва също така да бъде налична и за гумите за тежкотоварни превозни средства (Клас C3).

На новия етикет класове A до C остават непроменени. За гуми C1 и C2, съответно за автомобили и микробуси, намиращите се преди в клас E за съпротивление при търкаляне и сцепление на мокра настилка вече ще бъдат включени в клас D, който преди беше празен, а намиращите се преди в класове F и G ще бъдат включени в клас E. Това прави етикета по-ясен и лесен за разбиране.

Нов етикет за автомобилните гуми в ЕС

Потребителите могат да изтеглят допълнителна информация за всяка гума, като сканират QR кода, който се намира в горния десен ъгъл на етикета на гумата. QR кодът предоставя връзка към базата данни на Европейския продуктов регистър за енергийно етикетиране (EPREL), който съдържа продуктовия информационен лист. Там са показани всички стойности от етикета за конкретната гума, както и началната и крайната дата на производство за съответния модел. Всички продуктови информационни листове се въвеждат в базата данни EPREL индивидуално от производителя на гуми и както преди – възлагането на подходящия клас от етикета също се извършва от съответния производител.

Новият етикет за гуми на ЕС е проектиран да помогне на потребителите да изберат по-икономични гуми, като в същото време получат информация за спирачния път. Както за крайните потребители, така и за операторите на товарни превозни средства избирането на гуми с по-ниско съпротивление при търкаляне може да доведе до значителни спестявания по отношение на разходите за гориво, както и за намаляване на емисиите. Ясно представената информация за сцеплението на мокра настилка ще направи пътното движение по-безопасно, докато информацията за шума при преминаване цели да намали шумовото замърсяване, генерирано от пътния трафик. Някои от големите производители на гуми, като Continental, например подготви специална интернет страница на български с допълнителна информация за новия етикет, данни от която ви показваме.

Нов етикет за автомобилните гуми в ЕС


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwerty

    13 2 Отговор
    полезна информация за след 4 години. миналата година заедно с колата взех и 2 комплекта гуми: зимни и летни 👍

    Коментиран от #2

  • 2 YAMAHA

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "qwerty":

    Значи догодина си за нови а не след 4год

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Баща ти!!!

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "YAMAHA":

    А ти за хапове,още на другия ден
  • 4 Автофен

    10 0 Отговор
    Добре - но не се лъжете по лявата графика за енергоспестяващи гуми само - това може да е убийствено подвеждащо;
    а обръщайте повече внимание на дясната графика за сцепление при спиране на мокро - всичко под А и В не е гума!!!
    Напр. на второто избражение класа на спиране е Е - вероятно от Continental-a EcoContact на заглавната снимка - това е много зле ... Щях да се пребия с едни подобни енергоспестяващи Firestone-и - от опит ...
  • 5 тгт

    3 3 Отговор
    Не ме вълнува
  • 6 qwerty

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "YAMAHA":

    8 гуми Hankook надали ще им и нужна смяна след един сезон ползване???
  • 7 Цеко

    1 0 Отговор
    И тая зима мисля да изкарам със старите 15 годишни зимни гуми пък наесен може и да ги сменя. Не бързайте да ме плюете, защото карам от 1994 г и имам право на златен талон, но не съм си го искал.
  • 8 Етикет

    2 0 Отговор
    А защо не ги задължат да пишат на етикета и самата гума колко процента е каучука в гумата и колко са всички останали добавки?