Last news in Fakti

28 Януари, 2021 09:56 2 847 2

Вашият цифров двойник

  • microsoft-
  • изкуствен интелект-
  • чатбот

Изкуственият интелект върви в странна посока

Вашият цифров двойник - 1
Снимка: Shutterstock

Microsoft работи над доста странен чатбот, който ще може да имитира поведението, например на известни и исторически личности и дори на умрели хора. Компанията за момента само е подала документи за патент на технологията, но като че ли сега е моментът да се помисли върху моралната страна.

Теоретично цифровият двойник, който ще бъде представен посредством чатбота, ще може да копира всеки, за който могат да бъдат събрани данни в мрежата. В действителност може да се появи двойник актьор, някой исторически деятел, ваш приятел или приятелка. Алгоритъмът ще се учи да копира поведението на оригинала в постовете в социалните мрежи, текстове, гласови съобщения, фотографии и други информации.

Разговор с Ейбрахам Линкълн определено ще се окаже интересен. Но в останалите случаи възникват въпроси. Да допуснем, че бъде създадено копие на Джони Деп. Е на кого няма да му се поиска да почати с подобна личност, макар и тя да е само в цифров вариант създаден с помощта на изкуствен интелект. Какво обаче ще каже за това истинският Джони Деп? Да допуснем, че той даде своето съгласие. Но как стои въпросът с тези, които ще откажат, но техният цифров двойник съществува и общува с техни фенове? Всички тези въпроси са важни, на тях Microsoft обаче не отговаря.

Съществува и един доста щекотлив въпрос „А умрелите също ли могат да бъда копирани?“ В действителност може, ако разработчиците не ограничат тази възможност предварително. За алгоритъма е все едно дали оригиналът е жив или не. Неговата основна задача е максимално точно да копира маниерите на общуване на човека на базата на това, което успее да открие в мрежата. Така че напълно спокойно може да се създаде двойник на починал човек и близките да общуват с него. За хората със здрава психика това може да се окаже забавно, но едва ли повечето ще са такива.

От друга страна, подобен нетипичен подход към изкуствения интелект компанията може да избрала в резултат на безизходица. Проблемът те в това, че алгоритъмът не се учи да разговаря с ползвателя. В чатбота ще е налична цифрова личност, на която няма да може да се влияе.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Живко

    8 3 Отговор
    Така ще стане, ваксини, чипиране, изкуствен интелект, по цял ден хвърляр ХААРП и ни облъчват с 5G и ни вкарват какви ли не нови болести и страхове, но моите мисли няма да могат да ги прочетат, аз нямам мобилен телефон, а за интернет ползвам само ВПН и не могат да ме следят. Затворих си и банковите сметки, живея на село и съм и с изтекла лична карта няма ме в системата

    Коментиран от #2

  • 2 ДАНС

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Живко":

    Грешиш следя те от 2години...........АЙПИ АДРЕСА ТЕ ИЗДАВА.