Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 18:15 7 331 15

Система, която предотвратява аквапланинг

  • аквапланинг-
  • технология-
  • audi

Специални дюзи пръскат вода за да се предотврати опасното явление

Система, която предотвратява аквапланинг - 1
Снимка: EasyRain

Едно от най-опасните неща при шофиране са огромните локви, с които сме свикнали отдавна. Ако ги видим и успеем да намалим скоростта е чудесно, но опасността идва когато не успеем да видим локвите, при което колата става неконтролируема.

Проучване показва, че това причинява десетки хиляди катастрофи годишно и именно за това Italdesign, Bosch и Easy Rain са се обединили в общ проект, който успешно предотвратява аквапланинга. Както може да се види и във видеото представено от Easy Rain, при включена AIS (Aquaplaning Intelligent System) колата запазва траекторията си в завой и почти не помръдва от пътя.

Системата разчита на сензори, които засичат локвите на пътя и в момента преди да влезете в тях, специално поставени дюзи пред гумите пръскат вода под налягане. Именно тя избутва водата от пътя и осигурява нужното контактно петно на гумата с асфалта под нея. От компанията производител споменават, че системата може да бъде монтирана на абсолютно всякакви автомобили, независимо от двигателя или размерите им. Сравнителен тест може да видите във видеото.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знайко

    27 6 Отговор
    До каква скорост на автомобила и за колко дълбоки локви работи тази система и колко дълго. Ами когато всичко е мокро разпознава ли кое е локва и кое мокър асвалт.

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 бай Ставри

    7 19 Отговор

    До коментар #1 от "Знайко":

    Oфф, веднага се намира умник, който открива проблема на новото! Т0рбаланковците се радват само на нива и лозе. И на москвич и заз.
  • 3 стар пожарникар

    15 11 Отговор

    До коментар #1 от "Знайко":

    Работили са инженери от най високо ниво, дълго време. Експериментирали са. Накрая стигат до нещо което повишава сигурността ТИ! И ти започваш да философстваш, че видиш ли незнам си какво. Трудно е израсналия из трънаците, да възприеме различното от прахоляк и кравешки
  • 4 Коне

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Знайко":

    То няма значение дали целия асфалт, защото то пръска само пред гумите. Дори на видеото се вижда, че самия участък е локва широка колкото пътя. Предполагам ще е проблем ако свърши водата
  • 5 Който не е карал

    6 10 Отговор
    Ауди след 2016 година, той не знае за какво става въпрос. Топ кола за дъжд и сняг. Система, на която може винаги да разчиташ. Само да си обул хубави обувки. Система без компромис, кола без компромис. Не е просто 4Х4, това е Quattro. Пожелавам на всеки да изпробва това ново поколение на системата и да види и усети за какво става въпрос! Благодаря! Само пари трябват. Говорим за нови автомобили!
  • 6 Педя чов лакхой

    12 2 Отговор
    Недомислена е тая система ми се струва. Така локвата за следващия участник във движението ще е по-голяма. И тая вода няма ли да замръзва при студено време? Освен това водата в автомобила при повече локви в един момент ще свърши. Не искам да ме пишат за съавтор, но бих направил такава система за издухване на водата със сгъстен въздух. Така всички споменати по-горе недостатъци отпадат.

    Коментиран от #9

  • 7 Няма да стане

    3 3 Отговор
    Ако можеше да се направи такова нещо. До сега да са го направили.
  • 8 сектант

    3 0 Отговор
    човека който го е измислил това всъщност бих му казал наздраве, независимо то марката - просто работи явно
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Педя чов лакхой":

    педя човек грам мозък
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гоуст

    1 0 Отговор
    Просто още един патент без практическа стойност.И преди да ме оплюят. Тази система обезсмисля туда на другите хипер, мега, гига инженери, които се чудят как да олекотят колата. Обезсмисля всякакви леки, суперлеки, ултралеки модификации на автомобилите. Задрасква карбон, магнезий,въглеродни влакна и т.н. Олекотяването на спортен автомобил с 1кг. излиза горе долу 1000Евро.В момента инженерите се борят повече с намаляване на теглото, отколкото с увеличаване на мощността.
  • 12 Гоуст

    2 0 Отговор
    Отделно аквапланинга е функция от скорост, налягане( тегло на автомобил върху контактно петно),дълбочина на водата. Кой ще го смята това. За всяка локва и за всеки път.

    Коментиран от #13

  • 13 ppp

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гоуст":

    Скоростта на аквапланинг или хидроглисиране като физическо явление от аеродинамиката, е равна на 62.2, умножено по квадратен корен от налягането на гумите в атмосфери. Всеки може сам да си сметне приблизителната скорост на начало на аквапланинга.

    Коментиран от #15

  • 14 ХХХХ

    1 0 Отговор
    Тази система за мен е безсмислена за нормалните водачи.
    Тя е за ниско летящи кандидат пилоти самоубиици свикнали да натискат педала на газта.

    За над 25години опит зад волана никога кола не ми е направила проблем с аквапланиннг.

    За да имаш проблем със аквапланинг трябва да си висока скорост и да не се съобразяваш с пътните условия. И да се мислиш за бесмъртен.
    Демек да си от тия дето книжката и колата са им ги купили мама и тати.
    Да аква планини
  • 15 Гоуст

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ppp":

    Според теб гума 175 и гума 255 при еднакво налягане в тях и равни други условия ще изплуват при еднаква скорост. Нещо мноооооооооого си се объркал. Пак прочети и този път по-внимателно.