Last news in Fakti

22 Февруари, 2021 14:09 40 550 51

Как палят дизеловите автомобили в Сибир (ВИДЕО)

  • зима-
  • сибир-
  • дизел-
  • запалване

Паленето при -36 градуса не е лесна задача

Как палят дизеловите автомобили в Сибир (ВИДЕО) - 1
Снимка: YouTube

Последните няколко години зимата в България не е толкова тежка и проблемите с паленето сутрин са чужди на много от водачите. Положението обаче, не е точно такова в Сибир например, където са заснети и по-голямата част от клиповете.

Компилацията показва как се палят различни дизелови автомобили при студено време. Измежду видеата може да видите нови дизелови коли, палещи се с бутони, а също така и стари автомобили с добре познатите ключове. При някои от тях паленето става за секунди, а при други отнема няколко минути и поне два или три неуспешни опита за стартиране на двигателя.

Температурата на различните клипове варира в минусовите стойности, като най-ниската от тях бележи -36 градуса, а стойности около -20 са нещо съвсем нормално. Преди да изгледате клипа ви препоръчваме да намалите малко децибелите, за да не останете изненадани от звука на палещ дизел в люта зима.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 181 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    129 18 Отговор
    ДВГ пали и на южния полюс при -50. Я кажете, как пали Тесла в Сибир на -36.

    Коментиран от #2, #3, #4, #51

  • 2 гост

    52 131 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Тесла пали и на -100 на Луната !! Кво има да пали електромобил , бе льольооо , тва да не ти е кюмбе !! Как точно ще замръзне електродвигател , че не ми е ясно ?? И не само на мен !!

    Коментиран от #7, #15, #42, #45

  • 3 гост

    59 25 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    И да споменем и "дребната" подробност , че всички тия са със специална зимна нафта или ушанките по стар навик я мешат до 10-15% с бензин или керосин , иначе нафта на -20 е желе , не да пали , а не мож я закара до помпата даже !! Което е редовен номер в България , когато ги изненада студ , щото никой не се е готвил за такъв !!
  • 4 Хе хе

    21 14 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ето така е при минус 36!

    Коментиран от #16

  • 5 Алфа Чакал

    42 9 Отговор
    Много ме зарадва боса на Volkswagen как запали и как не се знае километрите и шофьорите а най-голямата красота беше Туарега на шестата минута завъртя запали като пич и нищо не се чуваше купето
  • 6 Рошко

    36 11 Отговор
    А знаете ли как ходят по голяма нужда в Сибир на открито, с чукче и трионче

    Коментиран от #12, #50

  • 7 Гост

    100 5 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Батерията губи над 60% от капацитета си при -10 градуса. Да не говорим за -30.

    Коментиран от #10

  • 8 Дфен

    13 1 Отговор
    Това ако те гонят са те хванали
  • 9 Коко

    23 10 Отговор
    -25 в Пловдив 2012.дизела си пали нормално 1/4 оборот,Хюндай Санта фе
  • 10 Тъй тъй

    16 6 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    А при минус 44 няма проблем!

  • 11 Spy

    65 14 Отговор
    Teslata я отпишете на такава температура ако я зареждате с нормална зарядна станция в къщи няма да мине и метър тъй като отоплението на батерията харчи повече енергия отколкото влиза проблем споделен от Канадски собственици на Възхвалявания боклук единствено високоволтова може да я зареди но за колколко време само тесла знае😭🤣

    Коментиран от #13, #33

  • 12 чичо Пешо

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    Забрàви кОла, въжето и факлата. :-)
  • 13 Това пък откъде го измисли

    11 46 Отговор

    До коментар #11 от "Spy":

    Дай клип и ние да прочетем за тази абсолютна глупост! Хората при тази температура спят в автомобила в полето с пуснато отопление, а на сутринта тръгват по живо по здраво и има още заряд в батерията, а ти ми говориш че дори на домашно зарядно, батерията падала вместо да се зарежда?

    Пак си слушал на някоя маса агенция ЕЖК Една Жена Каза.

    Коментиран от #18

  • 14 Факт

    21 37 Отговор
    Дизелът под -15 го пиши бегал. За нас тук няма проблем, но на север само бензинка. Гледах го преди време това видео-мъка.

    Коментиран от #40

  • 15 Гост

    43 3 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Много неща не са ти ясни, амби. Виж за колко минути ти се свършва батерията, при -30. Тогава ела пак да фъфлиш.
  • 16 Гост

    37 9 Отговор

    До коментар #4 от "Хе хе":

    С наполовина изчезнала батерия хахахаха. И къде отиде тока, който вчера си зареждал цял ден на стоянката? Никой не знае хахахахахаха Дизела ще седи две седмици и капка няма да загуби от горивото си. Тесла е обречена без кабел в нея.

    Коментиран от #17, #21

  • 17 Хе хе

    12 15 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Е нали го ползва за топлене бе мъжки! Нали цяла вечер му топли в колата! Къде ви намират такива ограничени?

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Гост

    43 6 Отговор

    До коментар #13 от "Това пък откъде го измисли":

    Ти май си забравил клипа на онези европейци, които едвам им беше останал заряд на сутринта колкото да се доберат до съседния град. Не се прави че не помниш. Всички помните ама се правите. Остави си Теслата без кабел в полето при минус 10 . Аз до нея ще си оставя дизела. След две седмици отиваме да видим кой ще запали и кой кого ще дърпа.

    Коментиран от #27

  • 19 Гост

    22 8 Отговор

    До коментар #17 от "Хе хе":

    Не топли колата, а си топли батерията. Откъде ли наистина ви намират такива?

    Коментиран от #22

  • 20 Гост

    48 8 Отговор

    До коментар #17 от "Хе хе":

    Кого наричаш ограничен? Аз с двг мога да не зареждам 100 дни и пак ще си запаля и тръгна. Ти с теслата ще се въртиш само около кабела и няма да посмееш да замръкнеш без зарядно. ТА кой е ограничен? Аз ли, който минавам 1500 км с едно зареждане или ти, който на сутринта има ток за 20 км останал?

    Коментиран от #28, #30

  • 21 Хе хе

    12 20 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Ето ти едно видео, да видиш колко процента е изгубила батерията за една нощ при минус 20! Изобщо не е изгубила!

  • 22 Хе хе

    7 6 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Абе ти нормален ли си? А човека, що не е замръзнал, като топли батерията? Няма да ти казвам, кога се включва топленето на батерията, но ще ти пиша, че батерията не се топли постоянно! На нея не и пречи да е студена! И, ако не знаеш, Лийф няма нито загряване, нито охлаждане на батерията! Батерията на Тесла не се топли, през нощта, когато човека спи вътре и си е пуснал парното!

    Коментиран от #29

  • 23 Хе хе

    9 20 Отговор
    Горе съм ти пратил едно видео, да видиш колко е изгубила Тесла Модел 3 за една нощ, при минус 20! Нищо не е изгубила от процентите!
  • 24 Хе хе

    20 6 Отговор
    Незнам, защо толкова се напъвате да обяснявате, при положение че темата е за ДВГ коли, а вие веднага обръщате на електрички? Та нали и ДВГ-то го палиш с батерия?
  • 25 Мерцедес

    26 5 Отговор
    Карам Мерцедес същия като тоя от видеото. Една зима в София беше -20 въобще не успя да запали със зимна нафта от ОМВ. Оказа се после че нафтата беше замръзнала. Направо се чудя как палят тия в Сибир явно нафта 70% другото сигурно е бензин или производни на етера

    Коментиран от #43

  • 26 Taina

    17 3 Отговор
    Същия мерцедес бракма днеска го бутаха че не можеше да запали
  • 27 Не ми се говори за онези глупаци

    3 20 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Не могли да стигнат до станцията казваш, защото има станал в 10 км пробег? Това е все едно, да кажеш че производителят ти е виновен, защото при положение че знаеш че сутринта ще е минус 40 градуса, си оставил автомобила на резерва, оставил си цяла нощ радиото да работи и плафона в купето да свети и се ядосваш на производителят че не е предвидил такава ситуация, а не се сещаш, че простия си ти? Въпреки това както виждаш стигнаха до зарядната станция и единственият проблем беше че трябваше да чакат заради простотията си, да се загрее батерията преди да започне зареждането, за да не се повреди.

    Ако бяха направили това упражнение на предишната вечер, когато батерията е била топла, нито щяха да чакат толкова, нито щяха да имат проблеми с подгряването на батерията автоматично още сутринта, като просто настроят от предната вечер в колко часа каква температура искат в купето на сутринта, а автомобилът сам ще си почне подгряването в необходимото време.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 АНОНИМЕН

    12 8 Отговор

    До коментар #22 от "Хе хе":

    Виждал съм с вентилатор за хладене на акумулатора само на един голям 6-цилиндров редови бензинов бутрак! Много стара каруца беше и при работа на двигателя съсипваше акумулатора от жегата!
    Факт е, че в студа всички течности стават по-гъсти и като завърти стартера на дизелака не може дюзата да пръсне горивото на мъгла в горивната камера, а го изпикава! Ако запали отначало трака като старо текезесарско ДТ-54, после като повърти малко се оправя! А ако нафтата е леко котелно гориво и парафини може да запали напролет!
  • 30 Ограничен е много меко казано

    5 16 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Аз бих използвал по-силен и епитет. Да ти припомня колко процента и колко километра губи електромобил за 22 дни.


    По-малко от един процент и три километра от пробега, когато го включиш в режим хибернация!

    Тогава батерията се изключва тотално и не харчи грам за нищо!

  • 31 223

    10 16 Отговор
    Изгледах с надежда,че ще има и лада.Защо няма лада бре?
    Бавареца/не съм му фен/ бе на 455 хилки с пипнат
    километраж най вероятно и запали.А лада на тия километри
    то,че няма ама и на половина да са ,ще завърти ли поне?
    Жалка история,както винаги.

    Коментиран от #32

  • 32 Не че и аз съм фен на ладите

    19 0 Отговор

    До коментар #31 от "223":

    Ама В статията става въпрос за дизелови автомобили
  • 33 BGnewgeneration

    2 15 Отговор

    До коментар #11 от "Spy":

    Никога няма да караш електирически да не говорим за Тесла. Нямаш достатъчно пипе да разереш как се кара.
  • 34 Мишо

    20 9 Отговор
    Преди доста години имах Жигули. Не го карах често, и като дойде зимата забравих че радиатора ми е пълен с вода, а не с антифриз. Когато се усетих пробвах да я запаля, но двигателя само изскимтя два пъти и дотам. Заредих си хубаво акумулатора, излях два легена гореща вода върху радиатора и маркучите. Вкарах дебелия макуч отдолу в двигателя че явно леда го беше надул , и изскочил. Врътнах ключа и колата бавно, бавно си запали. Така че руските коли са си яки, без значение дизел или бензин.Външния вид им е тотално зле, но това е друга тема.

    Коментиран от #35

  • 35 То пък вътрешния

    3 8 Отговор

    До коментар #34 от "Мишо":

    Да не им е много хубав? Или пък техническия? Е вярно са по дуракоустойчиви, но ти за дурак ли си имаш?
  • 36 Възмезден

    7 8 Отговор
    По-глупава статия клип не съм виждал на минус 30 градуса автомобилите на север не се гасят работят денонощно Ако имаш естествено отопление гараж и съвсем друго нещо
  • 37 незнайко

    7 6 Отговор
    Защо не са показали какъв димилник излиза в този моминт от ауспусите ???
  • 38 viki

    6 2 Отговор
    единствено впечатлявощо палене беше на минус 35 на спордейджа 1.7 дизел 2014-2015 г. -- но нямаше кадри отвън само пушека от устата на шофьора беше малко доказателство че е минус отвън и вътре в купето на мпс-то....доколкото знам обаче при под минус 20 се слага 20% бензин към дизела - но само за стари дизели...на новите комън рейли им се отразява зле.
  • 39 BMW 535 d

    16 1 Отговор
    Аз съм палил космоса и при -20° ..... Също на работа имахме мотокар дизелак , и два електрокара . Които ако не седяха в халето зимата , акумулаторите им заминаваха от 100% на 50, 60 % и се зареждат близо 8 часа . А мотокарчето си седеше вън палеше без никакъв проблем .... изнасаше цялата работа !
  • 40 Барба Ганьос

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Факт":

    Палил съм дизелово Пежо 308 при минус 21, без проблеми.
  • 41 Манафоглу

    11 3 Отговор
    А жипката на Баце как пали бе. Сигурно 2-3 мисирки му духат преди това.
  • 42 ДВГ

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Теслата пали и после може да се топлиш докато дойде пожарната !!!
  • 43 Дизел

    11 0 Отговор

    До коментар #25 от "Мерцедес":

    Виждал съм колонката на Alpin Diesel-а ЗАМРЪЗНАЛА, какво остава за нафтата в колата. :)
    Зимно време - литър газ за осветление на един резервоар, никакви проблеми с паленето.
  • 44 Баро

    12 1 Отговор
    Много ми е интересно защо сравнявате 20 30 годишни дизели с чисто нови Тесла тая Тесла ако е станала на 20 години какво ли ще е останало от нея

    Коментиран от #48

  • 45 Льольо

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Кой говори за двигателя, при положение, че батерията ще се е скапала за минути ЛОЛ
  • 46 нафто

    3 3 Отговор
    Една изправна съвременна дизелова кола с хубава нафта,при минус 50 градуса е длъжна да запали от раз.

    Коментиран от #47

  • 47 един от стадото

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "нафто":

    при -50 никоя кола не е ''длъжна'' да запали. Особено дизел. Вебасто му е майката, иначе трошиш мотора за едната фукня. Без локално отопление на колата и мотора преди старт половин Русия, Канада и Аляска умират за шест месеца. Да си чул такова нещо
  • 48 И тази опорка умря

    1 4 Отговор

    До коментар #44 от "Баро":

    От 10 години от като излезна първата Tesla повтаряте, че за две-три години батериите се скапват, но батериите явно не четат коментарите във факти и продължават да си работят, като повечето от 10-годишните батерии са с над 90% от капацитета си, защото живота на батерията не зависи от годините а от това колко цикъла заряд има. Ако не въртиш много километри, дори първото поколение скапани батерии ще те изкарат 20 години.

    Коментиран от #49

  • 49 Шофьор

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "И тази опорка умря":

    Вашите опорки умряха - живота на батерията не зависела от годините ама друг път. Защо си мислите че като дават примерно 1000 или 2000 цикъла на една батерия тя непременно ще ги издържи. И защо една батерия има някакви цикли живот а не е вечна например и какво става с нея и кое я скапва - ама като си неук приемаш всичко за даденост.

    Тия цикли които им дават не са константа - те са максималните и можеш да я скапиш батерията само на 100-200 цикъла.

    Другото е най-важното - батерията е скъпа и парите с които оскъпява колата са достатъчни да ми покрият горивото на ДВГ за живота им.
  • 50 Ами също

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    както вТексас при някакви си там минус 12...
  • 51 селтак

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    По скоро колко прбоег има!