24 Февруари, 2021 17:22 3 012 29

Шофьор на Tesla обвинява автопилота след катастрофа със SUV

  • tesla-
  • model y-
  • катастрофа

Грешка на автопилота е предизвикала катастрофата според шофьора 

В пълен контраст с видеото което ви представихме през изминалата седмица, където Tesla Model S стигна напълно сама до сервиза, днес ще ви покажем как грешка на системата или поне такава, според твърденията на водача, може да причини огромни щети.

Въпреки че и тази Tesla трябва да посети сервиз, то едва ли тя ще може да го направи на ход, а още по-малко и сама. Катастрофата се случва в Маями, а снимката е споделена в Tesla Model Y (група във Facebook). Както се вижда от снимката, електрическия автомобил буквално се е забил в спрял пред него джип, като дори е успял да влезе под него.

Не се споменава колко бързо се е движила Tesla-та, като авторът на снимката споменава единствено, че водачът на Model Y твърди, че системата Autopilot не е сработила правилно и автомобилът му се е забил в колата пред него. Независимо дали това е вярно или не, то системата изисква шофьорът да внимава при движение и ако трябва да поеме управлението.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 омъскаряване

    26 13 Отговор
    Поука за всички електроджендъри, които се кланят на "свети" Илон и неговите дарове!

    Коментиран от #16

  • 2 България

    23 3 Отговор
    Скед 50 години като си купя тесла Model Y ще го имам в предвид.
  • 3 Javor

    19 5 Отговор
    Няма как да се оправдаваш със софтуер над който е задължително да упражняваш контрол! ... Това ми звучи като оправдание и/или неумениe !
  • 4 Гост

    18 2 Отговор
    Трябвало шофьора да поеме управлението, при възникване на ситуация. А колко милисекунди отнема подобна реакция на шофьора? Това време може да е фатално и подобна опция изобщо не бива да съществува. Карането е за шофьори. Останалото е за лунапарка.
  • 5 Гост

    15 8 Отговор
    Я го питайте този, дали ще си купи пак такъв боклук?
  • 6 те така де

    11 3 Отговор
    Трябва да си тъп американски галфон,за да искаш да влезеш на автопилот в сервиза. тарикатчето нека не се притеснява,като закачат Теслата на компа и всичко ще се разбере.Кой,кога и защо?
  • 7 DrivingPleasure

    7 2 Отговор
    Вчера из тесларските среди се носеще и едно друго клипче, великия автопилот само дето не бетонната стена. Даже не може да обвиняваме тарикатчето Мъск, за кретенската му система. Вие сте си ги купилли тия кочаци мрете си в тях!
  • 8 Шофьорът няма право да обвинява

    8 3 Отговор
    Автопилота може да обвини шофьорът че не е държал волана, но шофьорът не може да обвини автопилота при положение, че той носи отговорност да следи какво прави автопилота и да поеме контрол при нужда. Единственото което може да направи е да се оправдае с автопилота, но не може да го обвини. Никой не му е продал автомобил който може да се справи с всички ситуации. Отговорността е 100% на шофьора.

    Коментиран от #10

  • 9 ...

    7 0 Отговор
    Грешка в сервото ще те утепа пък какво остава за автопилот
  • 10 ...

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Шофьорът няма право да обвинява":

    Ти май не си пробвал Тесла. Отнема 2-3 секунди докато поемеш контрол и има шанс да не превключи , да е засилила много колата или да се забави 5-6 секунди. То не бяха една-две катострофи или една две грешки...това е поредния случай

    Коментиран от #13

  • 11 Браво браво

    6 4 Отговор
    Компетентни коментари! Всичко е ясно! С тази скорост, скоро сме в темата за ядрена физика, същите знания и там имаме! 😂
  • 12 Turbo

    8 2 Отговор
    Този човек дали ще си купи пак Тесла?Не вярвам да сбърка втори път!

    Коментиран от #14

  • 13 Дрън дрън дрън та дрън

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "...":

    Ако натиснеш спирачката докато си на автопилот, автомобила веднага спира. Ако завъртиш волана, веднага завива като всяка една намеса ВЕДНАГА изключва автопилота и после трябва да го включиш ръчно. Какви глупости си изписал!

    Блъскат се тези, които НЕ РЕАГИРАТ, защото обикновено въобще не гледат пътя или направо си спят.
  • 14 Ще си купи и още как?

    4 13 Отговор

    До коментар #12 от "Turbo":

    Всеки който е катастрофирал с Тесла си купува пак. Когато застрахователя ти каже, че повечето подобни катастрофи завършват със смърт, а ти нямаш и драскотина, от другите автомобили ли ще си купиш? Тесла е най-сигурният автомобил.

    Дали ще включи друг път автопилота, вече е съвсем отделен въпрос.

    Коментиран от #15, #18

  • 15 Анонимен

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ще си купи и още как?":

    Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха.
  • 16 S Class

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "омъскаряване":

    не бе остави ги, нали вдигала 320... как ще вдига 320 като е ограничена на 250 след това най-нормална s320 ще и спука задника

    Коментиран от #17

  • 17 Аноним

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "S Class":

    Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха.
  • 18 Дизела

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ще си купи и още как?":

    Съмнявам се шофьора да е чак толкова глупав и да си купи отново Тесла.Той обвинява автопилота на Тесла за катастрофата.
  • 19 Ама разбира се

    3 6 Отговор
    Тесла издърпа шофьора от улицата, завърза го с колана пусна си автопилота и тръгна нанякъде. Нали се сещаш че автопилотът не се е включил сам а го е включил шофьора. След като го включил сам и не е натиснал спирачката, като я видял, че не намалява, кой ли е виновен?

    Коментиран от #20

  • 20 Дизела

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ама разбира се":

    Виновен е шофьора,защото си е купил Тесла!И на мен са ми се случвали дребни катастрофи,при изминати милиони километри.Такава катастрофа тотална щета никога не съм имал.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Милен

    4 4 Отговор
    То е най лесното да обвиниш автопилота на кола с автопилот. При тия камери и сензори от всякъде едва ли би сбъркал автопилота. По скоро изобщо не я е карал на автопилот. Ама то голям панаир когато стане катастрофа с Тесла, ще каже човек че с друга кола не би катастрофирал. Ганьовци
  • 23 Ти да видиш!

    4 4 Отговор
    Значи казваш че можеш да легнеш да се наспиш като този шофьор докато автомобилът те вози нанякъде и за милион километра ще имаш само някакви дребни катастрофи докато спиш зад волана? Май още не си се събудил?

    Статистиката сочи, че за милион километра автопилота прави по-малко катастрофи отколкото хората. Тоест шофира по-безопасно, докато шофьорите спят в пряк или преносен смисъл на седалката и се возят. Няма реалност в която автопилота да избегне 100% от катастрофите. Регулаторните органи просто ще трябва да решат, при колко по-добър от човека автопилот да го направят законен. При десет пъти по-добър от човека мисля, че е добра алтернатива.

    Коментиран от #26

  • 24 какво чудно

    2 0 Отговор
    Бялото трудно се разпознава
  • 25 5475

    2 3 Отговор
    Бил съм да отразявам катастрофа подобна на тази с Alfa Romeо 156 и пътна техника малко след "Орлов мост" в посока Пловдив. Цялото семейство (мъже, жена, двете им деца и една от бабите) бяха загинали. Наистина SUV не е камион и по-лесно ще го повдигнеш, но е факт, че човекът е жив и според мен трябва всеки ден да благодари на Tesla за това. Преди години имаше дела заведени от собственици на автомобили Tesla срещу компанията, които я съдеха, че автомобилите ускорявали при натискане на спирачка. Нито един от тях не спечели делото. В момента автопилота не е на ниво да го оставиш да кара сам и това всеки го знае. По същия начин можеш и да си настроиш темпомата на 140 км в час и да очакваш той да спре. Ако автопилотът е виновен скоро ще се разбере и Tesla ще бъдат осъдени за брутални суми. Най-важен в цялата статия е последният параграф. Колко от вас го прочетоха? Няма да си купя тесла не по други причини, а защото нямам толкова пари, дори и за втора употреба.
  • 26 домакин

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ти да видиш!":

    По-голяма тъпотия не можа ли да измислиш??! Ами добре айде тогава нека аз да съм спрял на някое кръстовище и ти си карай "прехвалената"тесла и по същия начин се забих в мен от отзад,пък после ми обяснявай,това същото свободно съчинение,дето си сътворил! Май няма да можеш да ме се обясниш,защото няма да можеш да си събереш и зъбите!!
  • 27 пффф

    4 0 Отговор
    Добре де, едно нещо не ми е ясно. Като не им се шофира, защо си купуват кола, вместо да обикалят с автобус ?
    Че системата е всичко друго, но не и автономна и е бъкана с грешки и недостатъци е ясно
  • 28 Но мъск

    2 1 Отговор
    Аз като обеснявам че ресла и айфон са пародията на века, виЯ продължаваите да им са кефите. Колко пъти са излага тая марка хора умират и накрая виновен бил водача.
  • 29 гост

    2 1 Отговор
    Да, ама когато държиш волана времето за реакция е едно, малко, инстинктивно. Съвсем друго е да възприемеш първо, да осъзнаеш какво трябва да се направи, да си задеистваш мускулатурата, да извъшиш движението и да отреагираш в правилната посока. Автопилот закърнява способностите на водача, харесвам Тесла, но не харесват автопилот, автономно движение и др.