Last news in Fakti

25 Февруари, 2021 09:10 3 322 18

Как се транспортира 140-годишна сграда (ВИДЕО)

  • сграда-
  • преместване-
  • сан франциско

Транспортът на старата сграда струва 400 000 долара

Как се транспортира 140-годишна сграда (ВИДЕО) - 1

Жителите на американския град Сан Франциско наблюдаваха необичайна гледка. Става дума за преместването на 139-годишна двуетажна жилищна сграда на ново място, като това стана по много необичаен начин. За транспортиране на старото имение по улиците на Сан Франциско бяха използвани услугите на камион, към който беше прикрепена огромна платформа на колела.

Сан Франциско е един от най-скъпите градове в Америка по отношение на стойността на земята. Цената на парцела, върху който е стояло двуетажното имение, в един момент надхвърля цената на самата къща. В същото време е невъзможно просто да се разруши сградата, тъй като тя е с историческа стойност. В тази връзка собственикът решава да премести сградата в по-евтин квартал, за да освободи земята за ново строителство.

За да извърши необичайния транспорт, 139-годишната къща е повдигната със специални крикове. След това под основата на сградата е монтирана огромна платформа на колела, която е прикрепена към камион. За да се предотврати повреждането на историческото имение по време на движението, градските служби трябваше да отрежат стърчащите клони на дърветата, както и да демонтират пътни знаци и улични лампи по трасето на двуетажната конструкция.

Преместването отнема на собственика около две години и 400 000 долара, за да координира всички етапи на транспортирането и поставянето на новото място. Старото имение беше издигнато до бившата морга, която също трябваше да се премести. В бъдеще и двете сгради ще бъдат превърнати в един жилищен комплекс, в който ще се помещават 17 апартамента. Освободената от старото имение земя вече се използва за строеж на нови апартаменти. Вижте.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    17 1 Отговор
    Преди години по дискавъри имаше такава поредица, мисля че се казваше "Да преместиш гигант". Беше интересна!
  • 2 супер е

    10 15 Отговор
    Леки, евтини, лесни за транспортиране, при земетресение не те засипват с тухли. Американците са практични. А онези, другите, живеят в панелни гета.

    Коментиран от #4, #5, #7, #17

  • 3 българин

    15 12 Отговор
    Тази дървена барака, ако я бяха срутили и построили наново би било по-евтино и рационално, голяма ценност, декорите от каубойските филми са по-ценни, къща на 139 години, чудо голямо, обикновена дървения, тук по възрожденските градчета има къде къде по-стари и по красиви къщи.

    Коментиран от #15

  • 4 Голям Слон

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "супер е":

    :-) Практични? Не бих ги нарекъл така. По-скоро присметливи. Да вложиш малко, а да спечелиш много. Къщите за 100.000 и за 3.000.000 долара се строят по един и същи начин: бетонна основа с дебелина 10 см, греди, летви, гипсокартон и всички банални строителни материали, които имаме и тук. Керемиди се слагат за къщи над няколко милиона долара. Улуци също :-) Да не говорим, че ако построиш монолитна къща, което никой няма да ти забрани, ще те разсипят от данъци и застраховки :-) Важното е, когато мине едно торнадо, всичко да бутне, за да има работа за мексиканците, застрахователите. Те не са практични, а просто далновидни в изветен смисъл на думата.

    Коментиран от #13

  • 5 един от село

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "супер е":

    Кочака за свинята ми е от летви, евтино и лесно!
  • 6 Митко

    15 0 Отговор
    Оставете на наш Ганьо. Ще я оправи за няколко дена. Драсва и клечката и започва да строи бетонено гето. После обвинява някой клошар, че се е самозаселил вътре и е предизвикал пожара. Накрая Ганьо си осигурява бързо парцелче за строеж, а клошарят го прибират на топло, дават му храна и вода. Всички са щастливи. За справка - тютюневият склад в Пловдив
  • 7 Шошош

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "супер е":

    У гетото са още по- практични, плоскости, фазери и некоя ламарина! Лизаческият рефлекс е редно да се подтиска от нарасрване на интелекта

    Коментиран от #12

  • 8 Софиянец

    5 0 Отговор
    При нас е лесно. Сградата се оставя необитаема, циганите влизат вътре, тя пада и мястото е свободно. Ще си губим времето с някаква историческа ценност. Хайде де.
  • 9 Ракия

    3 0 Отговор
    Ако я бяха преместили с един камион на Тесль щеше да е още по вълнуващо 😄😄😄

    Коментиран от #11

  • 10 При нас

    0 0 Отговор
    така ги местят старите сгради че се изпаряват не можеш ги намери
  • 11 123

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ракия":

    По- вълнуващо и по-лесно!
  • 12 шумчо

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Шошош":

    Ами откажи се от болшевизма тогава, щом претендираш за интелект.
  • 13 От чужбина

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Голям Слон":

    Как можа да натвориш толкова глупости?!?!
    Като започнеш от 10цм основи, минеш през керемидите, които били само за къщи над 1 млн, та стигнеш до огромните данъци за монолитни къщи.

    Коментиран от #18

  • 14 Е как

    0 0 Отговор
    може да дърпат къщата с американски влекач. Трябваше да се допитат до българските мозъци. Мерцедес трябваше да използват като влезе в сервизен режим щеше да е премести по-бързо.
  • 15 Проблема

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "българин":

    ти е че си българин със скапано мислене, които никога няма да види да пипне и да спести 400 000$. Щом като така са решили, да преместят къщата има защо, но ти сметки започна да въртиш кое ще е евтино. Винаги ще си останеш един закърпен гладен български бедняк.

    Коментиран от #16

  • 16 Onq s Konq

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Проблема":

    Не виждам защо това да е проблем. В цяла Европа мисленето е такова - защо да харчиш повече пари когато може да похарчиш по-малко. Мисленето е практично, а не от сорта "правим го защото го можем, не че е необходимо". А в любимата ти Америка за цялата им 250 годишна история си печелят парите от кражби, като започнеш с крадената земя от индианците и стигнеш до днес. Та за това ги харчат без да мислят колко и за какво, още по-малко има ли смисъл, ей така да се покажат колко са големи. Наяла се въшката и излезла на челото!
  • 17 Помисли пак

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "супер е":

    "Леки, евтини, лесни за транспортиране, при земетресение не те засипват с тухли." Това какво трябва да значи?! Все едно описваш палатка! Колко пъти ти се е налагало да си местиш къщата? Колко пъти си бил засипван с тухли? Различно място с различен модел на живот. За там е ок. За тук не е. Иди в Сингапур и си направи дървена къща.
  • 18 Голям Слон

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "От чужбина":

    :-) Няма глупости, само истини! 5 години съм живял в южните щати - основно заблатени. Там точно така се процедира - бетонова отливка, върху която се изгража дървен скелет. И няма никакво значение колко струва къщата. Строи се по един и същи тертип. И понеже работата ми беше първо по покривите, а после в къщите, заставам зад всяка своя написана дума. Ходил съм и по каравани, и по къщи за 150.000 долара и по такива за 1.500.000. Разликата е само колко ти е голям атика. Керемиди се виждат само на наистина скъпи къщи. Улуци също. Вероятно из другите щати е различно. Мога да говоря за Тексас, Луизиана, Мисисипи и Флорида :-) Много мразя, когато някой ми казва, че говоря глупости за страна, в която съм живял и работил.