26 Февруари, 2021 11:25 2 729 7

Възможно ли е да учим докато спим?

  • сън-
  • общуване

Учени успяха да общуват със спящи хора

Възможно ли е да учим докато спим? - 1
Снимка: Shutterstock

По време на сън човек може да остане извън нашата реалност, да посети магически светове, да пътува във времето и да общува с роднини и другари, отдавна отишли ​​в друг свят. Идеята за двупосочна комуникация между спящ човек и някой от реалността обаче се смяташе за нещо от сферата на научната фантастика. Сега обаче, международен екип от учени от Северозападния университет в Чикаго и от Германия, Франция и Нидерландия успя частично да превърне приказката в реалност, доказвайки възможността за двупосочен контакт между спящи и будни хора.

Изследването се основава на два факта. Първо, известно е, че е възможен еднопосочен контакт. Доказано е, че спящите хора могат да получават и обработват външни сигнали като миризми, звуци и други фактори. Освен това има данни за обратна сигнализация. Така нареченото осъзнато сънуване позволява на човек да разбере, че е насън и да предава сигнали, използвайки движения на очите или промени в мимиката.

В проучването са избрани доброволци, които помнят поне по един сън седмично. Субектите са получили предварително обучение за техники за сигнализиране на съня. Те също с обучени да решават прости математически задачи, като движат очите си напред-назад - например, правилният отговор на „осем минус шест“ би означавал, че погледът на спящия субект ще се движи два пъти наляво и надясно. Движението на очите се записва с електроди, прикрепени към лицето, а електроенцефалографията (ЕЕГ) следи активността на съня.

Паралелни проучвания бяха проведени в Европа, където германците, например, предаваха своите математически умения, използвайки азбуката на Морз, а французите работят със субекти, използвайки обратна връзка не чрез движения на очите, а чрез контролиране на контракциите на лицевите мускули. Тествани са общо 36 души, а са направени 158 теста. В резултат на това са получени верни отговори в 18% от опитите. При 18% отговорите са двусмислени, а неверни - при 3%. 60% от спящите не реагират по никакъв начин на опит за установяване на контакт с тях.

Резултатите от теста ще позволят да се преквалифицира сънят от процес, имунизиран срещу външни влияния, в човешко състояние, което може да се контролира отвън. В резултат на това учените могат да отворят широка перспектива за въвеждането на нови методи на преподаване или творчество, използващи съня и мечтите.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фактъ

    22 0 Отговор
    В момента в училищата е обратното , спят докато учат .
  • 2 първокласник

    9 0 Отговор
    Тази кака на снимката ще ми е като черна дъска за учене.
  • 3 Българина

    9 0 Отговор
    ВЪЗМОЖНО Е.
    ПОЛИТИЦИТЕ РАБОТЯТ, ДОКАТО СПЯТ, значи и това е възможно.
  • 4 Азззззззззз

    5 0 Отговор
    Като ти сложат чипа е възможно.
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Това е "Сънната методика за учене на чужди езици" на проф. Лозанов от 60-те години на ХХ век....
  • 6 Джо Сатриани

    2 1 Отговор
    Ако беше така , ТИКВАТА щеше да е вече почти професор , ако не и академик . Пък той си остава и все още е един класически ПРОСТАК !

    Коментиран от #7

  • 7 Доц. Мангъров

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Джо Сатриани":

    Искаш да кажеш, че титлата ми ме прави по-долу от Боко ли?