Last news in Fakti

2 Март, 2021 16:28 4 082 30

SpaceX показа концепцията за лунен асансьор

  • илон мъск-
  • spacex-
  • луна-
  • асансьор

Той ще служи за слизане и качване на астронавти от повърхността на Луната

SpaceX показа концепцията за лунен асансьор - 1

Космическата надпревара сред частните компании, търсещи договор с НАСА за разработка на устройства за лунен десант, набира скорост. Решението на американската космическа агенция да възложи договор за демонстрация на пълноразмерни апарати за кацане на луната ще бъде предоставено или „през следващите няколко седмици“, или през април. В момента лидер в надпреварата сред компаниите Blue Origin, Dynetics и SpaceX е фирмата, основана от Илон Мъск, която изгради и показа прототип на лунното асансьорно оборудване, като това стана за много кратък период от време.

В момента програмата на НАСА за човешко кацане на Луната (HLS) обмисля три доставчика на лунни модули. По време на разпределението на финансирането за работа през април 2020 г. проектът SpaceX беше признат за най-рискования. Лунният модул на SpaceX е значително по-тежък и по-висок от конкурентните устройства. Именно височината (от 8 до 10 метра) на лунния асансьор, с кабината в горната част, предизвика страховете на представителите на НАСА.

В резултат SpaceX получи само 135 милиона долара по програмата HLS, докато конкурентите получиха значително по-големи суми: Dynetics - 250 милиона долара и Blue Origin - 570 милиона долара. Въпреки това, за 820 милиона долара НАСА досега е получила само хартиени дизайни и два „нискокачествени макета“ от картон, пяна и дърво.

Междувременно компанията на Мъск, за 10 месеца, след като получи 135 милиона, проведе 12 статични теста на прототипи и направи четири тестови изстрелвания на космическия кораб Starship, предназначени да доставят астронавти до Луната и обратно. Бяха построени осем пълномащабни прототипа на космическия кораб, които демонстрираха концепцията за космически асансьор Starship Moon.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Los Zetas

    20 27 Отговор
    Фалирали отвсякъде почнаха в Луната да се оглеждат!

    Коментиран от #4, #10

  • 2 Кака Наска

    7 22 Отговор
    Нищо ново под слънцето. Вече имаше подобен сюжет за Холивудкси филм. Нещата не свършваха добре за асансьора, накрая го гръмнаха. Земята е ПЛОСКА, Луната е нематериално тяло - холограма.

    Коментиран от #3

  • 3 Бате ти НАСО

    17 6 Отговор

    До коментар #2 от "Кака Наска":

    Како, тя е и квадратна, ако не знаеш.
  • 4 Насо

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Los Zetas":

    Мани другото, ами тя е и македонска! Китайците си мислят, че тъмната страна е тяхна, но няма да ги огрее. РИСТЕ ПРЪЦКОСКИ организира световен митинг на площад Санде Великиот на 01. 04. да я брани!
  • 5 Анти electric

    9 22 Отговор
    Това не е вярно. Правителството и ЦРУ са изсипали няколко милиарда на Илон Мъск и са му дали всички разработки на НАСА, а на останалите не дават пукнат цент и затова spacex напредва толкова бързо!

    Коментиран от #6

  • 6 Освен това

    17 8 Отговор

    До коментар #5 от "Анти electric":

    Илон Мъск е извънземен, а правителството са илюминати и рептили. Затова са толкова напред в космическите технологии!
  • 7 яяяяя

    16 15 Отговор
    Като за начало да пуснат тока и водата в Тексас!
  • 8 Anadolu Manafesi

    15 4 Отговор
    "Лунен асансьор" е съвсем различна концепция , тук става въпрос за космически кораби , способни да кацат на и да излитат от луната . Корабът на СпейсЕкс е проектиран да пътува до Марс и обратно , това че е възможно да се използва и за лунни мисии е второстепенна възможност
  • 9 12345

    9 20 Отговор
    Макетите от картон и стериопор са достатъчни. Всичко останало ще е дело на Холивуд.

    Коментиран от #11

  • 10 МРГ

    21 18 Отговор

    До коментар #1 от "Los Zetas":

    Как са фалирали ,я ни обясни бе продажен слугинаж ? САЩ са най-богатата страна.Валутата и икономика им са сред най-стабилните.Да не бъркаш ситуацията с руската кочинка ,дето е буквално на шамара от санкции разстояние да обяви банкрупт.Дори българската икономика и българския лев са по-стабилни от разни рубли и тем подобни тоалетни хартии !

    Коментиран от #15, #21

  • 11 Извеждането на космонавти

    22 6 Отговор

    До коментар #9 от "12345":

    До МКС и то ли беше холивудско изпълнение? А тестовите полети на прототипите на Старшип? Дотук 18 истински прототипа на старшип за 135 милиона, срещу макети от картон и пяна за 820 милиона на конкуренцията, как ти се струва? Още ли твърдите, че spacex е балон, а Илон Мъск само точи пари от правителството без да има нищо насреща?

    Илон Мъск просто разби хранилките на космическото и автомобилното лоби. Сега започва това на енергетиката и ще им разкаже играта и на тях.

    Коментиран от #12

  • 12 Брейййй

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "Извеждането на космонавти":

    Той кат Марешки уе
    Ха ха ха
  • 13 Zentramant

    5 13 Отговор
    Като начало ще трябва просто да изпратят човек на луната, но наистина, не с холивудски монтажи. Въпреки че вече е 2021г все още им е невъзможно.

    Коментиран от #14

  • 14 Просто така си мислиш

    9 5 Отговор

    До коментар #13 от "Zentramant":

    Просто им беше нерентабилно. Сега с евтините полети на Старшип, ще е рутинна процедура. Като нищо и космически туризъм ще развият.
  • 15 Фалирациус

    7 8 Отговор

    До коментар #10 от "МРГ":

    Имат най-голям дълг, Китай им е най-големия лихвар и Фед бълва хартийки но няма никакво покритие, дори тия дето ги дават по нешънъл търсачите на злато имат повече тройунции от балона в ФАЩ

    Коментиран от #16, #17, #18, #20

  • 16 гост

    10 5 Отговор

    До коментар #15 от "Фалирациус":

    А ти не мислиш ли , че ако бълват "хартийки" , трябва да се притесняват именно "кредиторите" като Китай , а не американците ?? Щото ако си "поискат" дълговете (макар че дори ти не знаеш как ще стане това , хахах) , американците просто ще им дадат нови хартийки , още по обезценени ?? Или това са твърде сложни размисли за прости русопитеци ??
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Фалирациус":

    Между другото да те светна именно това се и случва вече години наред , щото държавните бонове , дето купуват китайците се подменят периодично на съответните търгове с нови , но за ПОВЕЧЕ пари !! И между другото вече с ОТРИЦАТЕЛНА лихва , тоест китайциите не само не получават лихва , а плащат лихва , щото за бон за 100 долара ще получат 99 и нещо при изтичането му !!! И даже и тях няма да получат , а нов бон за 110 долара примерно , който също е с отрицателна лихва !!! И ще кажеш те да не са луди да се набутват така !! Ами луди или не другия вариант е да купят примерно бонове в рубли !! Ама не щат , що така бе нане , а уж големи дружки с вожда , хахаххахахах !!!

    Коментиран от #19

  • 19 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Като за новия бон ще ДОПЛАТЯТ 10 долара плюс центовете за стария , да не си помислиш , че ще им ги подарят , хахахах !! Че като ти гледам "разсъжденията" пиле в кълчиша е мноооого оптимистично определение за адекватността ти !!
  • 20 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Фалирациус":

    Също така да ти обясня що не вземат да ги продадат на други тия пусти бонове в долари , че да си отдъхне целокупния китайски народ , хахахах !! Ами щото всяка продажба на повече от 1% от дълговете на вторичния пазар , независимо от коя държава , сваля цената им с цели 2-3 % !!!! Да не говорим при масови продажби , от рода на ТРИЛИОНИ , като китайските !!! Тогава цената ще падне в ПЪТИ !! Тоест ще получат само малка (ама мнооого малка) част от това което са платили !!! Тоест най-добрия възможен вариант е да чакат новия търг на САЩ , където ще минат само с центовете , дето ти обясних , хахах !! Сори , ама това е реалността , по-добре не споменавай повече за "поискването на дългове" щото това е най-сигурния начин да се изложиш като кифладжия не , ами много повече !!
  • 21 Ron БУРГУНДИ

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "МРГ":

    ПИЧ ти на какъв хап си......САЩ са фалирали по всички икономически закони. Спасява ги печатането на пари и непрекъснатото увеличаване на дълга - обаче те натиксат целия свят да км купува ценните книжа емитирани от тоя дълг и така нещата си вървят всяка година. Капитализма умря 2008 година. Колкото повече държави не търгуват с долари, толкова по скоро ще фалират на практика сащ. За нещастие на света петролните продукти са в долари(измислили са го навремето още) така че всяка държава ако иска да има петрол ще търси да купува долари.....

    Коментиран от #23, #24, #25, #26, #30

  • 22 гост

    4 3 Отговор
    Много разбирате явно, но ако не са САЩ и техните дългове нямаше нищо да е постигнато там при тях. Не разбирате ли, че дългът генерира продукт и заетост и оттам и печалба. Дали ще печелят или губят зависи какво и как правят. Спейс Х са минавали през много трудности и вече са много стабилна компания, те промениха напълно индустрията. Дали ще стигнат до Луната -да, дали ще пратят хора - да. Както каза Мъск, по-лесно е да направят кораб и да го изпратят до Луната отколкото да убеждават НАСА в предложения модел. НАСА са си консерви, това е. Дават 500млн. долара на компания без реална ракета, а отказват на тези с многобройни кацания. Абсурдно е.
  • 23 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ron БУРГУНДИ":

    Пич , въпроса е ти на какъв хап си или на коктейл от хапове по-вероятно , та продължаваш да повтаряш като папагал едни и същи простотии , че и законите намеша , дето явно хал хабер си нямаш за тях ??!! Айде обясни ни на нас "неуките" по кои точно закони са фалирали САЩ ??? И ще ти пшомогна с пример , фалира България 1990 година , ако си забравил , когато скъпия ви Луканов официално обяви мораториум по дълговете и спря да ги плаща , вследствие на което стигнахме до Жан Виденовия апокалипсис !!! Айде покажи ни един поне път , то в момента ясно че не е , ама в миналото даже , когато САЩ ОФИЦИАЛНО са спрели да си плащат дълговете !!! Да не говорим , че дори това не е официален фалит , щото трябва кредиторите да те осъдят в международен съд и съда да ти назначи синдик , който да се разпорежда със цялото ти имущество , ето това се казва фалит , а не русопитешки мечти неосъществими на кило !!! А САЩ не фалит , ами още са НАЙ-ТЪРСЕНИЯ в света продавач на ценни книжа , никоя друга държава , дори любимия ти Китай не може да продаде и една трета от това което продава САЩ всеки месец и държавите и банките чакат на опашка и записванията са за по 5-10 ПЪТИ повече , отколкото е обявено че ще продават , то и затова лихвите вече са отрицателни , ти вдяваш ли какво е това да продаваш дълг с ОТРИЦАТЕЛНА лихва , това Китай не може и да го мечтае , не да го направи !!!
  • 24 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ron БУРГУНДИ":

    Също така да ти обясня и друго за дълговете !! Китай вече има дългове 2,5 ПЪТИ по-големи от БВП-то му !!!!!!!!!!!!!!!
    Дългът на Китай вече се равнява на 2,5 пъти размера на икономиката на страната, изчисляват експертите на Standard Chartered. Покачването на дълговия товар подчертава трудностите, които Пекин среща в опитите си да намери баланс между икономическия растеж и рисковете от формирането на балони в икономиката, пише CNBC.
    Делът на китайския дълг се покачи до 251% от брутния вътрешен продукт (БВП). За сравнение – през 2008 г. делът му бе 147%.
    „Икономиката ще продължи да задлъжнява и пазарите ще останат загрижени“, коментира главният икономист за Китай в Standard Chartered Стивън Грийн. И това към 2015 година , в момента вече отиват към 3 пъти БВП !!! Обаче по-важното , тия дългове не са в юани , нито в рубли (ееех мечти , хахах) ами са основно в ДОЛАРИ и една част в Евро !!!!!!! И не са в държавни бонове , а в пари на БАНКИ , също нито китайски , нито руски , то пък те горките за тах си нямат , камо ли да дават на китайците , хахаха !!
  • 25 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ron БУРГУНДИ":

    Всъщност съм бил оптимист , дълга на Китай е НАДМИНАЛ 3 ПЪТИ БВП на същия още 2019 година , хахахаха !! И продължава да расте !!
    Китай продължава да увеличава външния си дълг, като по данни на частния американски Института по международни финанси (IIF) той вече е 303% от БВП на страната или общо 15% от световния външен дълг, цитирани от Ройтерс. Той вече възлиза на 40 ТРИЛИОНА долара !! Китайската икономика забави своите темпове на растеж през 2Q на 2019 г. до 6,2%, което е най-слабият темп от 27 години насам. Данните за размера на външния дълг спрямо БВП в доклада на института са за 1Q, така че не е изключено да видим още по-стряскащи резултати при последвалите анализи. И пак припомням , дълговете са в ДОЛАРИ , не в юани , демек китайците не могат да напечатат "хартийки" или да продадат държавни бонове , щото ще им поискат лихва , която по-добре направо да харижат цял Китай на банките !! Та кой викаше щял да фалира , хахахаххаха !!!
  • 26 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ron БУРГУНДИ":

    Пак да ти напомня , 40 трилиона или 303 % от БВП за Китай , срещу 26 трилиона или 123 % от БВП за САЩ !!!! Ма четете малко , не чакайте само опорки от Мацква , хахаха !!! Повече да не съм те чул да плямпаш за "дългове" , че всеки път ще те питам за китайските такива , хахах !!

    Коментиран от #27

  • 27 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Ти си бил много нагъл лъжец. Преди да цитираш някоя статия писана от некадърен журналист си проверявай инфото. В единия случай е външен дълг, а в другия говориш за общ. Ориентировъчно числата са.. за САЩ 26 трлн. външен и 70 трлн. общ, а за Китай 6 трлн. външен и 40 трлн. общ. Така че отиди да си смениш памперса и спри да пишеш лъжи. А и гледам, че постоянно цитираш някви хора и като ти е угодно думата им е закон, прочети изказването на Питър Шиф, че икономиката на САЩ се крепи единствено на федералния резерв и че той изкупува голяма част от въпросния външен дълг.

    Коментиран от #29

  • 28 цербер

    1 0 Отговор
    В момента лидер в надпреварата сред компаниите Blue Origin, Dynetics и SpaceX е фирмата, основана от Илон Мъск.... В момента програмата на НАСА за човешко кацане на Луната (HLS) обмисля три доставчика на лунни модули. НЕЩО МНОГО МОМЕНТИ ВЗЕХА ДА СТАВАТ,А?!?!?!
  • 29 Име

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Какъв външен дълг бе xD? Тия пари Америка дължи на хората си не на някоя държава. То няма държава на тоя свят която може да им даде толкова пари. Всички големи икономики вървят на дългове и нямат пари в резерв.
  • 30 Име

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ron БУРГУНДИ":

    Америка не е фалирала по никакви икономически закони които ти ттака или иначе не ги знаеш