Last news in Fakti

4 Март, 2021 13:38 5 605 9

Слънчевата сонда Parker показа зашеметяваща гледка към Венера

  • венера-
  • сонда-
  • космос-
  • parker

За повече информация за Венера е използван инструментът WISPR

Слънчевата сонда Parker показа зашеметяваща гледка към Венера - 1

НАСА публикува уникални гледни точки на Венера, направени от космическата сонда Parker Solar Probe по време на полета ѝ близо до планетата през юли 2020 г. Новите данни предоставиха на астрономите и инженерите на НАСА информация за откриването на непознати явления в атмосферата на Венера.

Основната цел на Parker е Слънцето, но Венера играе важна роля в гравитационната корекция на траекторията на сондата. През 7-те години на експедицията Parker ще лети седем пъти близо до Венера, за да промени орбитата си, позволявайки на космическия кораб да стига все по-близо до Слънцето, за да проучи подробно динамиката на слънчевия вятър. По време на третия полетен цикъл близо до Венера през юли 2020 г. са направени тези уникални изображения от разстояние 12 380 км.

Слънчевата сонда Parker показа зашеметяваща гледка към Венера

За повече информация за Венера е използван инструментът WISPR (Wide-Field Imager от Parker Solar Probe), който засича ярко сияние около ръба на планетата и също така записва ярък тъмен обект в центъра на изображението, идентифициран от астрономи като планинския регион на Афродита Тера. Обектът изглежда тъмен поради по-ниската температура, приблизително с 30 градуса по Целзий по-студена от температурата на околната повърхност. Междувременно астрономите се надяваха да видят на изображението само облаци, покриващи планетата.

В резултат на това учените от НАСА преразглеждат техническите характеристики на WISPR по отношение на чувствителността на уреда към инфрачервената светлина. Ако WISPR наистина може да улавя инфрачервени светлинни вълни, това ще предостави нови възможности за изучаване на праха около Слънцето и във вътрешната слънчева система. Ако чувствителността е в рамките на нормата, тогава учените ще могат да твърдят, че изображението е показало характеристиките на атмосферата на Венера под формата на "прозорец", непознат за науката досега.

На 20 февруари 2021 г. Паркър направи още снимки по време на следващия полет близо до повърхността на Венера. През следващите месеци, приблизително през април, учените от НАСА ще сравнят получените изображения и ще дадат по-подробен отговор на въпросите, възникнали след получаване на уникалните снимки.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска

    8 26 Отговор
    Това ли ив е зашеметяващата гледка? Някаква ренгенова снимка? Земята е ПЛОСКА, слънчевата сонда не е летяла никъде освен от мазето на Холивуд до студиото. Космосът е една химера, която никой от вас четящите няма никога да има възможността да се увери има ли я, или не.

    Коментиран от #5, #6

  • 2 химер

    9 0 Отговор
    а кака Наска има сал една химена ...
  • 3 селтак

    17 4 Отговор
    Е па я нищо не видех!
  • 4 Патето яки

    16 3 Отговор
    Не се вижда венериния хълм къде е.
  • 5 селтак

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска":

    Како Наске,глей си тенджерите бе д... го ева!
  • 6 6547

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска":

    Не мога да разбера дали се майтапиш или си сериозен ? Ако си вярваш наистина на глупостите е хубаво да ни кажеш какви са ти аргументите за това дето си нацвъкал.

    Коментиран от #9

  • 7 Аз40🏴‍☠️

    11 4 Отговор
    Тези бяха на Луната, на Марс. Сега и до Венера достигнаха. Скоро ще превземат галактики направо. Ще воюват с извънземни цивилизации и там подобни неща, като войната им с тероризма.
  • 8 Колю

    5 0 Отговор
    Кой и кък гу е снимал тва от страни кък лети у космоса ? да не е некой марсианец
  • 9 д р Фройд

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "6547":

    Параноидните фиксации са много резистентни на медикаментозно лечение.