Last news in Fakti

5 Март, 2021 11:19 12 381 410

Могат ли двигателите с вътрешно горене да станат по-ефективни? (ВИДЕО)

  • двигател с вътрешно горене-
  • ефективност-
  • компресия-
  • nissan

Nissan изглежда знае отговора

Могат ли двигателите с вътрешно горене да станат по-ефективни? (ВИДЕО) - 1

Nissan обяви, че е успял да постигне топлинна ефективност на двигател с вътрешно горене с 50 процента по-голяма от сегашните. Вярно, засега говорим само за експериментален блок, който ще се използва в хибриден силов тракт e-Power изключително за презареждане на батерията.

Концепцията STARC, разработена от Nissan, подобрява потока и изгарянето на сместа въздух/гориво при високи степени на компресия. За целта в цилиндъра се поддържа вертикален вихров поток, чиято скорост в близост до свещта е почти постоянна. Това удължава искровия разряд, изгаря горивната смес по-ефективно и намалява емисиите на въглероден диоксид.

Експериментите показват, че използването на този подход заедно с модернизирана система за рециркулация на отработените газове (EGR) може да постигне топлинна ефективност от 43 процента повече. Ако цилиндрите се пълнят с обеднена смес, ефективността ще се увеличи до 46 процента. Максималните 50 процента се постигат само когато са изпълнени три условия: постоянна скорост и постоянно натоварване, съчетани с въвеждането на технология за рекуперация на топлина.

Засега само 1.6-литровият турбо V6 на Mercedes-AMG има същата ефективност, въпреки че индикаторът за двигателя на хиперкара Mercedes-AMG One е само 43 процента. А преди две години стана известно, че Mazda работи върху ново поколение двигатели с висока компресия, които могат да се конкурират с електрическите силови трактове по отношение на вредните емисии. Тяхната топлинна ефективност трябваше да бъде 56 процента, но към момента от Mazda не са готови с този си проект.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 може да

    32 11 Отговор
    Може да, като станат с 50 000 км пробег и после в кошчето.

    Коментиран от #89

  • 2 Могат

    11 16 Отговор
    Като върви ел задвижването, а ДВГ е изгасено!
  • 3 Да може

    28 11 Отговор
    Разбира се че може още и още !!! :)) Особено ако производителите продължават да лъжат за всяка една характеристика на колата и двигателя. То почти не останаха лаборатории които да оспорят с доказателства характеристиките. От независими станаха "независими". Печалбите на производителите са толкова големи на моменти, че бълха ги ухапала да платят за фалшифицирани резултати.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Прав си

    11 12 Отговор

    До коментар #4 от "Димов":

    Прав си за ДВГ, но ДВГ не означава машината! ДВГ което пишеш, може и да е толкова ефективно, но когато е например на друга машина! Когато е в кола, имаш скоростна кутия, чрез която променяш КПД на машината на всяка предавка! С други думи! Разхода ти е различен и то с много, ако караш на 2-ра с 50 км/ч и на 5-та с 50 км/ч! Една и съща скорост, различен разход, което означава различно КПД!

    Коментиран от #13

  • 6 То, ако четем

    4 9 Отговор

    До коментар #4 от "Димов":

    Дори в статията пише че Мазда има 56% ефективност, но къде е този двигател в реалността? Също така двигателя на инженер Радев дори на градско има над 50% ефективност, но той е от друга категория и е много напред с материала. много по-напред от всички автомобилни производители взети заедно които се борят за 43% ефективност. Да не говорим че тук става въпрос за максимална теоретична ефективност, която е в много тясна граница на оборотите и натоварването. Като намалиш натоварването при същите обороти, ефективността пада под 20%

    Коментиран от #7

  • 7 Прав си

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "То, ако четем":

    Точно така е!
  • 8 Учуден

    17 1 Отговор
    Повишаване на топлинната ефективност с 50% и до 50% са две много различни неща. Кое от двете?
  • 9 Просто сравнение

    6 14 Отговор
    Максималната ефективност на ДВГ при идеални условия е 43%, докато минималната ефективност в най-лошите условия при електродвигателя трудно може да падне под 85%, като се борят за над 98% ефективност. При батериите е същото, като литиево-йонните батерии са все още в детските си години в самото начало на усъвършенстването. После не се чудете на коя технология принадлежи бъдещето.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Jack Bauer

    15 2 Отговор
    Интересна разработка. Ако сменят и вида гориво на етанол(спирт) може би ще постигнат още по-добри показатели за ефективност и екология.
  • 11 Бачо Киро

    24 3 Отговор

    До коментар #9 от "Просто сравнение":

    Стига вряка с тея електромобили бе, най-елементарните сметки ще ти покажат, че първо не може всичкия парк по света да мине на ток, второ повечето хора, особено на запад, живеят в комплекси. Малка част от населението има собствен гараж в който да си зарежда колата. За ИЗТОКА пък да не думаме ... Софиянци през прозореца или през балкона ще си мятат кабела за зареждане? Повечето имам предвид, не онея с къщите и дворовете.
  • 12 Бачо Киро

    26 6 Отговор

    До коментар #9 от "Просто сравнение":

    Между другото, тоя ток преди да го получиш, откъде е дошъл? Там загуби викаш нямаме ли? АЕЦ не щете да имате, било опасно, ВЕЦовете спирали пътя на рибите, ТЕЦовете ви димяли и цапали, вятърните избивали птиците ... Е не мое да наплякате навсякъде колектори на слънчева енергия, туй то. В момента, в Калифорния дори, Тесла Модел 3 цапа повече отколкото Шкода 2.0 тди 180кс. По ТЕХНИ данни за добива на ток. Толкова по въпроса. Има ги в нета, нали си образовано момче, я да видим можеш ли да си ги намериш.

    Коментиран от #21

  • 13 Turbo

    18 4 Отговор

    До коментар #5 от "Прав си":

    Ама едни глупости си нашляпал.Скоростната кутия променя само въртящия момент и оборотите към колелата.Скоростната кутия е след двигателя и не влияе на кпд на двигателя.Ако ставаше със скоростната кутия да променяме кпд,то тогава щеше да има двг със кпд над 100%.Всички комънрейл дизели hdi ,tdi са с кпд над 50%.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Какво?

    8 12 Отговор

    До коментар #13 от "Turbo":

    Скоростната кутия е част от машината автомобил! Така, че не е важно какво е КПД на ДВГ, а на самия автомобил! Какво вкарваш (гориво) и какво получаваш! Така че скоростната кутия може да ти свали тези 50 процента от ДВГ на 5 процента на самата кола! Карай на първа с пълна газ и ще видиш колко ти е скоростта и какъв разхода! Включи на 5-та и карай със същата скорост! И пак виж разхода на 100! Така променяш КПД на автомобила! Не коментирай неща от които не разбираш! Разбрахме, че феновете на ДВГ, нямате представа за какво пишете, но сте специалисти при електричките!

    Коментиран от #16, #25, #35

  • 15 Какво?

    4 11 Отговор

    До коментар #13 от "Turbo":

    Когато обърнеш енергията в дизеловото гориво в кВ, ще видиш че всъщност една електрическа кола изразходва доста по-малко от енергията която използват ДВГ колите! Как определи, че дизеловите двигатели, ще са с над 100 процента! Да не би да имаш предвид че като си на първа си с 50 процента, а като включиш на 5-та си над 200 процента? 😂😂

    Коментиран от #33

  • 16 Turbo

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Какво?":

    Ако ставаше със скоростната кутия да променяш кпд,то щяха да направят автомобил с 10 или 20 скорости.Щом според теб на първа кпд е 5% ,на пета е 50% тогава на десета ще е 100% на 20 скорост ще е 200%.Увеличението на разхода на гориво при високите обороти се получава от увеличения брой такта "горене " в двигателя,автомобилни специалисте.Кпд е характеристика на двигателя.Има и кпд на трансмисията.Кое от двете се променя?

    Коментиран от #17, #18, #19, #20

  • 17 Какво?

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "Turbo":

    Ех специалисте, само и методи ти е Turbo!
  • 18 Какво?

    2 7 Отговор

    До коментар #16 от "Turbo":

    Да ти го напиша, по-просто! За да достигне един ДВГ двигател КПД, като на електрическа кола което е около 90 процента, тя трябва да гори около 2 литра на 100! И за да е винаги на максимално КПД, трябва да е както е при електрическите, кола с 1200 к. с. да ти дава разход под 20 кВч на 100 Това една кола с ДВГ не може, защото КПД (на автомобила) се променя (понижава) с намаляне на предавката!

    Коментиран от #22, #34, #36

  • 19 Какво?

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "Turbo":

    А, защо според теб се правят все повече коли с повече скорости? 8 и 9 степенни скоростни кутии? Нали точно за това се прави, за да се търси максималното КПД от двигателя! За да не работи ДВГ в ниско КПД! Защото като работи с ниско КПД, означава че гори повече от колкото е нужно, което означава повече СО2, което означава повече глоби за производителите! С многото скорости се търси максимално икономичния режим на работа на ДВГ, което означава максимално КПД! Всичко извън този диапазон, означава че разхода е повишен, което е по-ниско КПД за машината!
  • 20 Какво?

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "Turbo":

    И забравих да допълня! Ти не увеличаваш КПД от двигателя, чрез скоростната кутия! Ти го намаляш! Ако на мотора имаш 50 процента, на колелата имаш по-малко, даже и на 5-та! Ти не можеш да увеличиш КПД! Не можеш да вкараш една енергия, а да ти излезе двойна!
  • 21 Аз съм образован, но ти не си

    3 8 Отговор

    До коментар #12 от "Бачо Киро":

    Не знам какво си чел и кога, но електромобилите са много по-чисти още след като изминат 50 хиляди километра. Дори в най-песимистичния вариант в който бяха смятали за производство на батерията и тока за зареждането чрез 80% въглища в микса, електромобила пак беше по-чист след 80 000 км. Тоест за някой който шофира като Дизела по 100 хиляди километра годишно, само през първите десет месеца ще е изчистил при всички положения въглеродния отпечатък за производство на автомобила.

    Коментиран от #37

  • 22 Turbo

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Какво?":

    Намаляващи са 1,2,3 и 4 предавка с ниско кпд.5 и 6 са ускоряващи с кпд 50%..Затова по твоята теория 7,8,9.....16 предавка са с кпд над 100%.
    Намаляващите предавки намаляват кпд според твоята тъпа теория,а ускоряващите увеличават кпд.

    Коментиран от #24

  • 23 pbdan

    12 3 Отговор
    ДВГ е топлинна машина и още Карно преди 200г. е пресметнал максималния КПД. Той е се смята като от температурата на нагревателя се извади температурата на охладителя и получената разлика се раздели на температурата на нагревателя. Тепературата на изгорелите газове ако е 600К , а на охладителя (околната среда 300К се получава КПД 50%. Като сложим триенето не съвсем чистия прав цикъл на Карно се докарваме до 40-45%. Ако увеличим температурата на изгаряне и степента на сгъстяване ще увеличим КПД-то,но започва да се окислява и азота което е много зле.

    Коментиран от #26

  • 24 Какво?

    2 7 Отговор

    До коментар #22 от "Turbo":

    Пълни глупости пишеш! Писах ти, че ти започваш максимум от това КПД! Не можеш да го вдигнеш със скоростната кутия!

    Коментиран от #27

  • 25 Дизела

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Какво?":

    Кпд 5% на двг,ти сериозно ли,тесльо?Това да не ти е чайник?Парната машина е двигател с външно горене и има кпд 10-25%.Кпд на ТЕЦ достига 50-60%.Ти твърдиш,че двг има кпд само 5%?Заради тези налудничиви теории ли те изгониха от университета,тесльо?
  • 26 гост

    6 11 Отговор

    До коментар #23 от "pbdan":

    Първо температурата на горене на бензина и газта е над 800 градуса ! Дори на дизела при съвременните турбодизели надминава 700 градуса ! Второ трмпературата на "околната среда " е от + 40 до - 40 градуса !! Трето не се дели на температурата на "околната среда" , а на температурата на изходящите газове и то на изхода на главата , а не накрая на ауспуха , дето е три пъти по-малка , плюс температурата на охладителния агент (антифриз) и дори тогава има и допълнително разсейване на топлина във въздуха освен тия двете , ама хайде !! Четвърто не се дели едното на другото , а разликата между двете се дали на 1/100 (един процент) от температурата на горене ! Та тъй като температурата на изгорелите газове е около 400-500 градуса , значи 800 - (500 + 90) е 210 делено на 8 прави 26-27 % за бензин и около 30 за дизел !!! Това е истината , колкото и да не ви изнася , пък вие си мечтайте колкото щете и чакайте на такива като Нисан да ви разправят хуморески , ххах !!!

    Коментиран от #28, #29, #39

  • 27 Turbo

    12 2 Отговор

    До коментар #24 от "Какво?":

    Тези глупости са си твои!Ти твърдиш,че скоростната кутия променя кпд.Аз твърдя,че скоростната кутия променя само оборотите и въртящия момент към колелата.Нищо друго.
    По твоята теория излиза така.Щом намаляващите предавки намаляват кпд,ускоряващите трябва да го увеличават.Стигам до извода,че изобщо не вдяваш какво е кпд.Колегата от пост 23 ти е написал много правилно какво е кпд.

    Коментиран от #30

  • 28 pbdan

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Прочети пак на какво се дели температурната разлика и в какви единици се мери температурата, с голямо Т се пише. Помисли още с какво се охлажда антифриза. Това кпд от 26-27% и 30% за дизела е по-ниско дори за ДВГ от 60-те години.

    Коментиран от #32

  • 29 Дизела

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Казваш да не вярвам на официалните данни,а да вярвам на теб,дето лъжеш като разпран.Сега от Норвегия ли пишеш?Закачи ли Теслата да се зарежда?

    Коментиран от #31

  • 30 Ей тук ви е грешката на антиелектриците

    2 10 Отговор

    До коментар #27 от "Turbo":

    Скоростната кутия не променя въртящия момент на колелата, а на двигателя, при движение с една и съща скорост. Тогава както оборотите, така и въртящия момент са КОНСТАНТА и не се променят, следователно и МОЩНОСТТА.

    При смяна на предавка, мощността на двигателя също е КОНСТАНТА, защото скоростната кутия не променя мощността. Променят се само оборотите на двигателя и въртящия му момент, което променя и неговото КПД.

    Коментиран от #157

  • 31 гост

    6 8 Отговор

    До коментар #29 от "Дизела":

    Кое са "официални данни " бе , рекламните брошури на Нисан , хахахах ??!! Официалните данни са в учебника по термодинамика и там пише каквото ти показах !! Пък вие си вярвайте на маркетинг ментацита на Нисан и подобни , това с нищо няма да помогне на пушилниците и те самите никога няма да го твърдят официално , а само пред разни петролопитеци като вас , иначе и чака това дето се случи на ВАГ !!
  • 32 гост

    5 8 Отговор

    До коментар #28 от "pbdan":

    Антифриза с какво се охлажда няма никакво значение , ако щеш го охлаждай с течен азот , ама скъпичко ще легне , хахах !!! Има значение само каква част от топлината отделена при изгарянето на горивото е превърната в работа , а не е излетяла като топлина да топли атмосферата !! А това се смята именно по начина който ти показах и който е описан в една наука термодинамика , мноооого мразена от петролопитеците , щото не им изнася , ама хич , хахах !!!

    Коментиран от #41, #44, #56

  • 33 Гост

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "Какво?":

    ХАЙде пак същите приказки и пак аз трябва да ви доказвам, че грешите. На електричката и трябват 20 квт/ч за да се движи със 100 км/ч. Тези 20 квт за да дойдат от изхода на инвертора на входа му са влязли 25 квт от батерията. Тези 25 квт от батерията за да се зареди с тях от зарядното са влязли 33 квт защото зареждането на батерията на електромобилите е доказано със 75% ефективност. Тези 33 квт от зарядното на изхода му са били 40 квт на входа му, защото и зарядното има 80% кпд при конвертиране на енергията от мрежата. ТОва означава, че през електромера ти са минали 40 квтч, но заради кпд на зареждане и инвертора на колелетата стигат само 25 квтч от тях. Това прави общо кпд на електромобила 60%. А за да изминеш тези 100 км със 20 квтч на колелата, от мрежата и електромера си дръпнал 40 квтч, което по цена 22 ст са 8,80 лв/100 км. Един съвременен дизел вози на същите пари. Икономия с електричка ама нанайси. Заспивай и сънувай мечтите на Илон. Само те ще са ти безплатни. За играчките му ще се превърнеш в роб, да му пълниш гушата.
  • 34 И ти грешиш

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Какво?":

    "Това една кола с ДВГ не може, защото КПД (на автомобила) се променя (понижава) с намаляне на предавката!"

    Това не е вярно във всички случаи. Има случаи в които на по-ниска предавка, поддържането на постоянна скорост е по-ефективно на по-ниската предавка. Например при изкачване на баир или дърпане на тежък товар с 90км/ч , разхода на гориво да е по-нисък на 4-та, отколкото на 5-та.

    Коментиран от #38, #40

  • 35 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Какво?":

    Ако кпд се смяташе като тебе нямаше да има нито машини нито смисъл от икономика. Скоростна кутия не смъква кпд. Питай който искаш, но гледай да има поне 10 клас, че да знае повече от тебе.
  • 36 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Какво?":

    Бъркаш кпд на електромотор с кпд на електрическа кола. На електромотора е 90%, на електрическата кола е 60%. Доказах ти го в ком 33
  • 37 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Аз съм образован, но ти не си":

    На 100 000 км ги хвърлят и купуват нови. Чао и на тази твоя теория.
  • 38 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "И ти грешиш":

    Не виждаш ли че спориш с невръстен? Виж го само какви неща пише. Няма скоростна кутия, която да променя кпд. Ако имаше, щяхме да я обърнем наобратно и да повишава, вместо да понижава.

    Коментиран от #43

  • 39 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Рачко, пак ли се изсили бе? А когато антифриза се ползва за парно да топли, кпд не се ли вдига? Това е усвоена топлина, която не се губи, а се използва.
  • 40 Какво?

    0 6 Отговор

    До коментар #34 от "И ти грешиш":

    Знам. Но ми беше трудно да обяснявам! Щеше да става дълго! За това са скоростите, за да се кара на подходящата! Знам, че на висока предавка и високо натоварване, ДВГ не работи в ефективен режим! Но като започна да обяснявам всяка ситуация и още по не могат да схванат!

    Коментиран от #42, #48

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #40 от "Какво?":

    Разбрал си, че грешиш и сега се оправдаваш, ама нелепо.

    Коментиран от #51

  • 43 И ти грешиш

    1 6 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Разбира се, че скоростната кутия променя КПД на двигателя. За какво иначе служи според тебе? За поддържане на едни и същи обороти на колелата, избираш предавка, която да вкара двигателят в най-ефективния режим за конкретния случай. Тоест да извършва същата работа, но с по-малко гориво.

    Коментиран от #45

  • 44 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Петролопитеците работят с тази наука вече 100 години. Ти сега си отворил учебника по физика за 4 клас, не си разбрал нищо, влязъл си тук и си коментирал собствената си статия с насъбрани откъслечни спомени от учебника и се е получила голяма манджа.
  • 45 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #43 от "И ти грешиш":

    Това да, но той не казва това. Той казва, че променяла кпд, а правилното е, че вкарва двг в режим с друго кпд. Има разлика и смисъла се променя.

    Коментиран от #46, #49

  • 46 Какво?

    0 6 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    Знам. Но ми беше трудно да обяснявам! Щеше да става дълго! За това са скоростите, за да се кара на подходящата! Знам, че на висока предавка и високо натоварване, ДВГ не работи в ефективен режим! Но като започна да обяснявам всяка ситуация и още по не могат да схванат!

    Коментиран от #47

  • 47 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "Какво?":

    Е сега като го каза така, как те схванахме? ТОва е много по-точно и вярно. Защо досега овърта и спори?
  • 48 Пак бъркаш

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Какво?":

    "Знам, че на висока предавка и високо натоварване, ДВГ не работи в ефективен режим!"

    КПД на двигателя е най-високо точно при високо натоварване при определени обороти!

    Коментиран от #50

  • 49 Какво?

    1 6 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    Пич, с Електрика точно това се опитвахме да обясним на Радев (и аз се включвах, мислеха че сам си пише). Точно това обяснявам и аз, но като изпиша една дълга тема и няма да схванете! Но госта също излиза с добри теории! Да каже и той! Променя ли се КПД на ДВГ (или по скоро на автомобила) с превключване на скоростите?

    Коментиран от #53, #55

  • 50 Какво?

    1 6 Отговор

    До коментар #48 от "Пак бъркаш":

    Като написах високо натоварване, имах предвид претоварване! Момент в който даваш газ, увеличен разход но не увеличаваш обороти! Тогава не работиш в ефективен режим! Но е така, че трябва да работи под натоварване, за да не се получава, че работи напразно, без натоварване, като тогава не извършва работа!
  • 51 Какво?

    1 5 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    Тази тема я писахме в няколко статии с Радев! Пишем същите неща! Една и съща скорост на движение, различни предавки, различен разход! Значи различно КПД!

    Коментиран от #52

  • 52 Turbo

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "Какво?":

    Еднаква скорост на движение, различни предавки,различен разход при едно и също натоварване.Различният разход идва от различните обороти на работа на двигателя.А не от кпд.
  • 53 Дизела

    9 0 Отговор

    До коментар #49 от "Какво?":

    Кпд на двигателя НЕ СЕ ПРОМЕНЯ от скоростната кутия!

    Коментиран от #54

  • 54 Какво?

    3 4 Отговор

    До коментар #53 от "Дизела":

    Е колко пъти ви го написах? КПД на ДВГ не се променя от скоростната кутия! Променя се КПД (ефективността) на автомобила!

    Коментиран от #57

  • 55 Петров

    5 1 Отговор

    До коментар #49 от "Какво?":

    Да беше го послушал тоя Радев.Скоростната кутия променя само в.момент.Мощността зависи от оборотите, натоварването и не се променя от скоростната кутия.

    Коментиран от #60, #61

  • 56 pbdan

    7 3 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Ако ходиш в Боливия, където се произвежда голяма част от лития в световен мащаб занеси на булдозерите там по 2 туби дизелово гориво за да си полезен там все пак. Направи и една панорамна снимка на пейзажа, но опиши откъде е точно, за не си помислят хората, че е от Марс.

    Коментиран от #62, #63

  • 57 Turbo

    6 1 Отговор

    До коментар #54 от "Какво?":

    Я пак прочети в пост 14 какво си писал?

    Коментиран от #59

  • 58 Гостенин

    5 7 Отговор
    КПД... Класическия ДВГ е с четиритактов цикъл от които само 1 е работен, а другите 3 са спомагателни. Та по прости с-ки макс. КПД е 25%. Повече няма от къде да дойде..

    Коментиран от #97

  • 59 Какво?

    2 2 Отговор

    До коментар #57 от "Turbo":

    Ами прочети - така променяш КПД на автомобила! Там съм го написал!
  • 60 Какво?

    1 3 Отговор

    До коментар #55 от "Петров":

    Да де! На обясни му на Радев, че мощността на ДВГ зависи от натоварването! Защото на него му беше трудно да го разбере!
  • 61 И ти грешиш

    1 5 Отговор

    До коментар #55 от "Петров":

    Радев, инженер Радев, толкова глупости изписа, че вече го е срам да пише тук. Според него, за поддържане на една и съща скорост, към колелата на автомобила се подава различна мощност в зависимост от избраната предавка.

    Освен това, за един час работа, двигателя на автомобила му произвежда 23,45kWh механична енергия, 6kWh топлинна енергия и всичко това с помощта на гориво с енергийна стойност само 12,5kWh. Можеш ли да сметнеш КПД на неговия двигател?

    Да не говорим, че според него, без никакво натоварване на изходящия вал на двигателя, при 6000 оборота мощността и въртящият момент били максимални.

    Направо му разката фамилията на Нютон и всичките му закони.

    Коментиран от #66, #68

  • 62 Къде тръгна към Боливия!

    2 3 Отговор

    До коментар #56 от "pbdan":

    Иди в мини Марица, там е по-мръсно.
  • 63 Какви Булдозери

    3 5 Отговор

    До коментар #56 от "pbdan":

    И откога на Марс има водни басейни? Ти май въобще не си наясно? Литий, се добива точно както солта в солниците по нашето Черноморие.

    Добив

    Литият се извлича от басейни със солена вода. Процесът включва изпомпването на водата (в някои случаи подпочвена) до големи басейни, където тя се изпарява от слънцето и остава само тиня, глина и сол, от които впоследствие се извлича ценният литий.

    Климатът в Чили е идеален за процеса по изпаряване на водата.

    Слънчевата светлина е интензивна, а надморската височина е перфектна, казва Джаскула.

    Горещи ветрове духат почти без прекъсване над басейните за изпаряване.

    А крайбрежното разположение на Чили и съществуващата инфраструктура правят транспортирането на лития, респективно батериите, произведени от него, сравнително лесна задача.

    От друга страна, Боливия не може да се похвали със същите условия. В страната има интензивни валежи в доста голям период от годината, което пречи на процеса по изпаряване.

    В басейните за изправяне има повече примеси, главно под формата на магнезий, който трудно се разгражда, и това удължава процеса по извличане до над 2 години, колкото са необходими за същата работа в Чили. Освен това, поради тези причини, и самият процес е по-скъп за поддържане.

    Боливия страда и от слаба инфраструктура, като повечето от нейната продукция бива изнасяна чрез пристанищата в Аржентина и Чили.
  • 64 Дизела

    3 3 Отговор
    Момчета, нещо много ама много сте се заблудени.
    Ако някой от вас има представа ще ме разбере - максималната горивна икономичност на ДВГ е при обороти при които е минималния специфичен разход на гориво. Той пък се получава при максимален въртящ момент. Е, затова са скоростните кутии, защото вкарват двг в режим близък до аксиома ия въртящ момент. Малко бъркате мощност и въртящ момент. КПД теоретично зависи само от степента на сгъстяване.
    Защо Мазда вдига сгъстяване при бензина от 9 на 14, защото е казаното по-горе.
    Хубаво е да пишете, но прочетете малко за идеята на двг и електродвигатели.
    В съвремвн автомобил кпд реално над 35% е мечта при бензина и 40 % за дизела.

    Коментиран от #67

  • 65 гост

    2 4 Отговор
    Ами всеки ефективен дизелов двигател може да падне на 3.5л. което е еквивалентно на малка електрическа кола по емисии. Или 4-5л. разход е еквивалент на голяма електрическа кола като модел Ес, Екс, Ягуар, Етрон и др. Та не е ли адекватно да се търси само стриктното спазване на пречистването на газовете, отколкото да се бълват отрови от старите коли? Един катализатор с монтаж е 500евро, качествен и надежден. Неизрядните коли ги спират на ГТП, останалите ги преоборудват. Сега раздават по 9х.евро на електрическа кола в Германия, 7х.долара в САЩ, а за хората ще е много по-полезно наличните коли да се пречистят и използват, а не шепа електрички.
  • 66 Петров

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "И ти грешиш":

    Много обичаш да клепаш хората.Инженер Радев не пише тук,заради тесларските тролове,който започнаха да пишат с неговия Ник.Върни се назад в спора и ще различиш стила на писане на Радев и стила на трола тесларски.Ти защо пишеш без Ник?По същата причина.Да ти демонстрирам ли как се пише с чужд Ник? Каквото напишеш,със същия Ник ще пиша глупости.

    Коментиран от #69

  • 67 Дизела

    3 0 Отговор

    До коментар #64 от "Дизела":

    Появи се още един Дизела.Не съм аз,някой пише със моя ник.
  • 68 Turbo

    5 0 Отговор

    До коментар #61 от "И ти грешиш":

    Всичко извърташ в своя полза.Така представено,ми прилича на опит за злепоставяне на опонента.Пишеш с ника на опонента грешни неща,после го оплюваш.Знаем ти номерата,даже не се и опитвай!

    Коментиран от #70

  • 69 Смяташ ли?

    0 4 Отговор

    До коментар #66 от "Петров":

    Целия спор с Радев започна от изказването за неговия автомобил, който бил перпето мобиле, а след това се опита да докаже, че аз греша че не може да съществува перпетомобиле, и ме "прави за смях" цели два месеца докато се усети, че перпетомобиле не съществува. Тогава някой може да е писал от твое име, инженер Петров Радев, но повтаряше абсолютно същите глупости, като тебе в първия си пост. Не се оправдавай. Два месеца се опитвах да те убедя, че не можеш да имаш разход 2,5/100, като в същото време двигателя работи с мощност 23,45 киловата. Тогава всичките ти никове провериха сметките и казаха, че са ти верни. Два месеца ги проверявахте и все верни излизаха, следователно аз съм бъркал.

    Коментиран от #71, #73

  • 70 Аз да не съм ти бе господин Радев

    0 3 Отговор

    До коментар #68 от "Turbo":

    Сега да не кажеш че Радев никога не е съществувал и аз съм писал сам със себе си? а ти защо защо на на негова страна тогава?

    Коментиран от #72

  • 71 Петров

    5 0 Отговор

    До коментар #69 от "Смяташ ли?":

    Коментарите на Радев са до таблицата мощност/момент/обороти.Нататък коментарите са на трола с неговия Ник.Аз съм читател,а не писател като чукча.Следя спора и съм виждал Радев да пише "коментара не е мой" многократно.Има вероятност трола да си ти тесларю!
  • 72 Turbo

    5 1 Отговор

    До коментар #70 от "Аз да не съм ти бе господин Радев":

    Дали Радев съществува или не аз не мога да отговоря.Факта,че той ти пресметна характеристиките мощност въртящ момент обороти,а ти не можа говори достатъчно.Пресметна ти топлинните загуби и кпд на двигателя,което може да направи само специалист.Ти сам си призна,че не можеш и това не ти е целта в живота.След това някой започна да пише от негово име.Затова го подкрепям.
  • 73 Дизела

    5 0 Отговор

    До коментар #69 от "Смяташ ли?":

    Защо да не можеш да докараш разход 2,5л/100км ?С моя пикап въпреки големия пробег от 500 х. км на пета скорост с 50-60 км/ч на равен път показва средно 3л/100км.Лека кола може и 2,5л/100км да ти харчи.

    Коментиран от #74

  • 74 Разбира се, че може

    1 4 Отговор

    До коментар #73 от "Дизела":

    Само че докато се движи с 50 километра в час и харчи 2,5 на сто, е невъзможно двигателя да работи с 23,45 kW механична мощност на изходящия вал, както ги сметна инженер Радев, а турбо ги провери и каза, че е вярно.

    Даже не беше нужно да смятам, за да кажа че не е възможно да съществува перпето мобиле. те смятаха и дружно доза казаха че съществува перпетомобиле и аз греша, като го отричам. И даже още се гордеят със сметките си като гледам!

    Хайде сега и ти се направи че смяташ и кажи, че перпетомобиле съществува, за да не се цепиш от колектива. Потвърди думите на Радев, че при 2,5 литра на 100км, разход мощността на двигателя е 23,45 киловата, при шофиране с 50 км в час.

    Коментиран от #75

  • 75 Дизела

    4 1 Отговор

    До коментар #74 от "Разбира се, че може":

    Невъзможно е за теб,защото си учил в ТОХ.Не разбираш 23,45 Кв какво точно представлява.Аз няма да си губя времето да ти разяснявам.Все едно на теле да говоря за астрономия.Без пресмятане не можеш да докажеш нищо.Може да казваш каквото си искаш,гордей се сметките си.Перпетум мобиле не съществува.А по твоите сметки съществува.Как тогава смяташ сметките си за верни?Не разбираш теорията и сметките ти са много грешни.

    Коментиран от #76, #77

  • 76 Ето че познах

    2 3 Отговор

    До коментар #75 от "Дизела":

    Сметките са ясни, но ти не можеш да ги направиш. При работа с константна мощност 23,45 киловата, за един час ще е произвел 23,45 киловатчаса механична енергия. Колко литра дизел ще са му необходими при 100% КПД? Както виждаш този двигател е изразходил два пъти по-малко гориво, следователно работи с над 100% КПД. Няма нужда да се изпада в подробности.

    Радев от наличните 2,5 литра дизел обяснява, че е изразходвал 4,7 литра за механична работа и още 1,2 литра за топлинни загуби. Даже бил ги смятал, турбо му провери сметките и още се гордее, че смята по-добре от мен, защото аз твърдя, че от бутилка с 2,5 литра coca-cola не можеш да отсипеш 4,7 литра и да ти останат още 1,2 литра. И ти ли си такъв магьосник като тях и смяташ, че е възможно?

    Коментиран от #78

  • 77 Въпрос с повишена трудност

    1 4 Отговор

    До коментар #75 от "Дизела":

    Ако един двигател работи с 80 киловата механична мощност и 20 киловата топлинни загуби, с колко процента КПД работи? Дори това не може да сметнеш!

    Коментиран от #80

  • 78 Дизела

    4 0 Отговор

    До коментар #76 от "Ето че познах":

    Познал си,чушки.Аз мога да направя изчисленията.Ти сам призна, не можеш да ги направиш.Не разбираш какво е 23,45 Кв и от там ти идват грешките.Трола твърди за 23,45 Кв подадени към колелата,не е Радев.То си личи написаното от друг човек.Тръгваш с грешни изходни данни и затова и крайния ти резултат е грешен.

    Коментиран от #79

  • 79 Радев сметна и до колелата

    0 4 Отговор

    До коментар #78 от "Дизела":

    Но дали на оста на двигателя или на колелата на практика е едно и също, защото трансмисията не променя мощността, само добавя още малко загуби които на практика не влияят на сметките, които така или иначе са груби. Дали 200 или 180% КПД, автомобила на Радев винаги е перпетомобиле по неговите сметки.

    Той поне каза някакви цифри ти няма ли да кажеш?

    При работа с постоянна мощност 23,45 кв, колко енергия ще произведе двигателя за 100 километра при 50 км в час. Поне това можеш ли да сметнеш? Можеш грънци. Можеш само да тролиш. Независимо дали с Ник турбо, дизела или Радев.

    Коментиран от #81

  • 80 Петров

    4 1 Отговор

    До коментар #77 от "Въпрос с повишена трудност":

    Кпд е 75%

    Коментиран от #82

  • 81 Дизела

    4 0 Отговор

    До коментар #79 от "Радев сметна и до колелата":

    Не съм Радев грешиш!Както грешиш за 23,45 Кв произведени с 2,5 л гориво.Това е твърдение на трола.За 100км двигателя ще произведе 46,9 Квч.Трола без ник си ти!

    Коментиран от #84, #95

  • 82 Разбира се че не е толкова

    0 4 Отговор

    До коментар #80 от "Петров":

    Но дори по твоите сметки автомобила на Радев има 75% КПД. Браво на Радев, дори когато не кара перпето мобиле, кара най-ефективния автомобил в света, ако се водим по статията!

    Коментиран от #83, #85

  • 83 Дизела

    4 0 Отговор

    До коментар #82 от "Разбира се че не е толкова":

    Уточни си въпроса.80 Кв изходна мощност?

    Коментиран от #86

  • 84 И ти ги сметна толкова.Трол ли си?

    0 3 Отговор

    До коментар #81 от "Дизела":

    Разхода го каза Радев, мощността също. 2,5 литра на 100 и 23,45 киловата мощност не ги е отричал нито един антиелектрик досега. Ти да не би да искаш да станеш първия? Та нали това беше съществото на спора. Аз твърдях че е невъзможно а те бяха 100% убедени, че при движение с 50 километра в час и разход 2,5 литра на 100, мощността на Радев е 23,45 киловата. Не 23 киловата, не 24 киловата, а точно 23,45 киловата сметнати по формули и изчислини до втория знак от десетичната запетая. Два месеца си проверявахте сметките и все толкова излизаха.

    Ти за кое не си съгласен с тях? След като в 2,5 литра гориво има 25 киловатчаса енергия, каква е средната мощност на вала на двигателя, която може да поддържа автомобила на Радев за равномерно движение с 50 км в час за изминаване на 100 километра с това гориво? 23,45 киловата?

    Коментиран от #87

  • 85 Петров

    5 0 Отговор

    До коментар #82 от "Разбира се че не е толкова":

    Ако 80 Kw мощност са на изхода кпд е 80%.Въпроса не е зададен коректно.
  • 86 Какво има да уточнявам?

    1 4 Отговор

    До коментар #83 от "Дизела":

    Общата мощност е 100 киловата, от които 80 механична и 20 топлинни загуби. Всеки второкласник ще сметне 80% КПД.

    Почти колкото КПД на двигателя на Радев по неговите сметки с 23,45 киловата мощност на вала на двигателя и 6 киловата топлинни загуби.

    Коментиран от #88, #91

  • 87 Дизела

    4 0 Отговор

    До коментар #84 от "И ти ги сметна толкова.Трол ли си?":

    От 2,5 л гориво може да получиш теоретично 25Кв.На практика можеш да получиш 23,45 Кв колкото ти е пресметнал Радев.Пресмяташ топлинните загуби и изчисляваш кпд.При 50 % кпд би трябвало топлинните загуби да са около 11 или 12 Кв.Остават ти чисти 12 - 13 Кв и с тази стойност трябва да смяташ.Вдяна ли?

    Коментиран от #92

  • 88 Дизела

    4 0 Отговор

    До коментар #86 от "Какво има да уточнявам?":

    Въпросът беше подвеждащ,затова не ти отговорих веднага.Веднъж и ти да сметнеш нещо вярно.

    Коментиран от #90

  • 89 ело

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "може да":

    Браво новата генерация е такава пълна електроника 2 или 3 турбини 150-200 конски сили най-много да изкарат гаранционният срок-2 години или 90.000-100.000 км. после да дойдат в Източна Европа.Цената на купеният автомобил ще се излезе двойно или тройно.
  • 90 Значи си съгласен

    0 3 Отговор

    До коментар #88 от "Дизела":

    Че автомобила на Радев се движи с 80% КПД. Браво! Още един гений в отбора на антиелектриците.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Не вдянах

    1 3 Отговор

    До коментар #87 от "Дизела":

    Досега не знаех че горивото има мощност и се измерва в киловати, все си мислех че в него се съдържа енергия която се измерва в киловатчаса? Не знам как сметна че в два литра и половина гориво има 23,45 киловата мощност.

    Има 25 киловатчаса енергия, която може да ти осигури дори 250 киловата мощност с напълно нормалното 25% КПД. В същото време може да ти осигури и само 2,5 киловата мощност с 50% КПД.

    Но не може да ти осигури два часа работа с 23,45 киловата мощност, защото ще наруши физичните закони и ще означава, че караш перпето мобиле.
  • 93 Дизела

    3 0 Отговор
    Това са твърденията на трола.Смяташ с грешните числа.Аз как разбрах какво иска да каже инженера?Аз как различих написаното от Радев от коментарите на трола?Оставям те да си спориш сам със себе си.Може да ползваш и моя ник не ми пука.

    Коментиран от #94

  • 94 Трола ли сметна 23,45 киловата мощност

    1 3 Отговор

    До коментар #93 от "Дизела":

    "Пресмяташ топлинните загуби и изчисляваш кпд.При 50 % кпд би трябвало топлинните загуби да са около 11 или 12 Кв.Остават ти чисти 12 - 13 Кв и с тази стойност трябва да смяташ.Вдяна ли?"


    Хайде пресметни в киловатчаса за 100 километра тоест за два часа, да видим колко киловатчаса топлинни загуби и колко чиста енергия ще ти останат от 25 киловатчаса енергия в горивото? Защо все забравяте параметъра време? Енергията е време по мощност.

    Коментиран от #99, #100

  • 95 Последно

    1 3 Отговор

    До коментар #81 от "Дизела":

    "За 100км двигателя ще произведе 46,9 Квч."

    Какво ядеш поне в една тема бъди последователен и се опитвай да говориш едно и също. Как от 25 киловатчаса гориво, двигателят произведе 46,9 киловатчаса механична мощност плюс още поне толкова за топлинни загуби? Примири се че няма как и двете цифри да бъдат вярни. Автомобила може да се движи с 24 киловата мощност, може да се движи и с 2,5 литра на 100 разход, но никога и двете заедно. Радев греши лъже и маже, а вие след него се опитвате да замазвате, но не ви се получава.
  • 96 pbdan

    5 0 Отговор
    Да речем, че с 5л. дизел изминаваш 100км. 1кг. нафта отделя 42,7МДж/кг =37,5МДж/л = 10,4кВтч енергия. За 5л. = 52кВтч/100км. При КПД 40% на ДВГ това са 20,8кВтч/100км механична работа. При елколите разходът е подобен - 15-20кВтч/100км защото има рекурперация на еленергията при спиране и спускане на колата.

    Коментиран от #98

  • 97 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Гостенин":

    По твоята логика, на двутактовият ДВГ 50% ли му е КПДто?

    Коментиран от #101

  • 98 Е така де!

    0 3 Отговор

    До коментар #96 от "pbdan":

    Основния въпрос беше с каква мощност ще работи двигателя в този случай при движение с 50 км в час при положение, че за двата часа движение са изразходени 20,8 киловатчаса механична енергия? Досега на никой антиелектрик не се отдаде да сметне тази сложна сметка! Това е свръхвъзможностите им и не могат да приемат правилния резултат 10,4 киловата механична мощност на вала на двигателя.
  • 99 Дизела

    3 0 Отговор

    До коментар #94 от "Трола ли сметна 23,45 киловата мощност":

    Вече ти обясних как аз го разбрах.12 Кв на изхода делиш на 23,45 Кв на входа и получаваш 51% кпд.Защо ползваш 23,45 Кв без да извадиш топлинните загуби.Кпд се пресмята като разделиш мощността на изхода на мощността на входа.

    Коментиран от #104, #106

  • 100 Дизела

    3 0 Отговор

    До коментар #94 от "Трола ли сметна 23,45 киловата мощност":

    Може и като енергия да се пресметне.На входа имаш 23,45 Квч за 2ч. или 12,72 Квч. за час.На изхода имаш 12 Квч за 2ч. или 6 Квч за час.
    Разделям 6 Квч на 12,72 Квч и се получава пак същото кпд 51%.

    Коментиран от #103

  • 101 На теория - да, на практика - не.

    0 3 Отговор

    До коментар #97 от "Гост":

    Двутактовите ДВГ на теория са два пъти по ефективни, но на практика не. А и изпускам момента с броя на цилиндрите. Затова КПД на 1 цилиндров 4 тактов ДВГ е макс. 25%. За повече цилиндри по-висок КПД, но поради триене, топлинни загуби и какво ли не още едва ли е по-голям от 35%...
  • 102 Монтер

    0 0 Отговор
    EGR системата намалява живота на двигателя на половина и носи огромни печалби за производителите.Тук на клона са производител,работилница и фирмата за контрол
  • 103 Най накрая! Браво!

    0 3 Отговор

    До коментар #100 от "Дизела":

    И ето, че сметна абсолютно същото с което аз започнах спора. При 50% КПД, мощността на вала на двигателя е 6 киловата, следователно при 100% КПД мощността е 12 киловата, а при 23,45 киловата мощност на вала на двигателя, отиваме на около 200% КПД.

    Твърдението на "инженер" Радев и цялата глутница която го защитаваше, включително някой с твоя ник бе, че мощността на вала на двигателя е 23,45 киловата при скорост 50км/ч. и разход 2,5л/100 по паспортни данни и по теоретични сметки. Все толкова излизало и нямало грешка.

    Коментиран от #105

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Дизела

    3 0 Отговор

    До коментар #103 от "Най накрая! Браво!":

    Пак нищо не си схванал.Радев ти сметна по формули характеристиката обороти,мощност,въртящ момент.За движение с 50км/ч на входа се получи мощност 23,45 Кв и загубите в топлина.Мощноста е само 12 Кв на изхода.Кпд 51%.
    От 2,5 л гориво можеш да получиш теоретично 25 Квч енергия.В топлина се губи половината и остават около 12 -13 Квч за 100 км за 2 часа.За час енергията е 6Квч.
    Цислата са верни,проверих ги сто пъти.Пак се опитваш да му изкривиш изчисленията.На изхода на двигателя са само 12 Кв мощност.Смятай с тази стойност и всичко се връзва.Може ли автомобила да се движи с 12Кв мощност и да гори 2,5л/100км?Колко му е кпд?

    Коментиран от #107, #392

  • 106 Обърка реда!

    0 3 Отговор

    До коментар #99 от "Дизела":

    23,45 киловата според инженера, са на изхода - механична мощност на вала на двигателя!

    Както самия ти сметна, за 100км това са 46,9квч, които при 100% КПД се нуждаят от 4,69 литра дизел.

    При 50% КПД ще се нуждаят от 9,38 литра, а фантастичния двигател на нашия герой харчи само 2,5литра - значително над 100%КПД - чисто перпетомобиле. Ти би ли се впуснал да им проверяваш теоретичните сметки как са стигнали до тези числа?

    Само глупак би тръгнал да проверява три листа сметки, които твърдят, че 4,69+4,69=2,5


    ПП

    Не съм променил и буква от 104-то мнение. Някой ще ми обясни ли защо е бил изтрит поста?

    Коментиран от #108

  • 107 Да видим?

    0 3 Отговор

    До коментар #105 от "Дизела":

    "Може ли автомобила да се движи с 12Кв мощност и да гори 2,5л/100км?Колко му е кпд?"

    Ако един автомобил се движи два часа с 12 киловата мощност, ще изразходи 24 киловатчаса механична мощност която ще е доставена от 23,45 киловата пресметната от Радев енергия от горивото. Оставям на тебе да сметнеш колко е КПД?
  • 108 Дизела

    3 0 Отговор

    До коментар #106 от "Обърка реда!":

    23,45 Кв са на входа.Трола пишещ с ник Радев твърдеше за 23,45 Кв на изхода.Радев затова се отказа.

    Коментиран от #110

  • 109 В мнение 107 са на входа

    0 3 Отговор
    Сметни колко е КПД при 23,45 на входа и 24 на изхода? Ще помоля да кажеш и колко са топлинните загуби?
  • 110 Да видим кой е трола?

    0 2 Отговор

    До коментар #108 от "Дизела":

    Ето ти линк към началото на спора. Както виждаш, все още няма място да се намеси трол, но Радев вече кара перпето мобиле.

    https://m.fakti.bg/avto/509061-nad-1000-kona-i-800-km-s-edno-zarejdane-lucid-obavi-cenata-na-air#comment_416

    Е вярно не е чак толкова ефективно и е с мощност само

    "При 50 км/ч и 1200 об/м върт.момент 158,4 Nm мощност 19,85 kw това е за моя случай с влаченето на 5 скорост."

    Тоест по моите сметки 39,7 киловатчаса механична енергия, получени от 25 киловатчаса гориво. Къде бъркам? И това е само осем мнения след твърдението за 2,5 литра на 100 разход. Въобще не е имало нито време нито смисъл от трол. Това си е мнение на Радев, и никога не се е отричал от него. Това вход или изход е според тебе? За мен е твърдо си е на изхода на двигателя и колкото и да се извърташ, няма как да са вход!

    Коментиран от #112

  • 111 pbdan

    5 0 Отговор
    Механичната работа за движението на автомобила се изразходва за преодоляване силите на съпротивление при търкаляне на гумите и въздушното съпротивление. Автомобилът с ДВГ е оптимизиран да има най-малък разход на гориво при скорост 90-100км/ч. Който кара с 50км/ч ще харчи по-малко гориво за единица време, т.е. двигателя ще работи с по-малка мощност, обаче ще пътува 2 часа вместо 1 със скорост 100км/ч. Ако автомобилът е електрически при 50км/ч ще изразходи по-малко ток дори за 2 часа отколкото със 100км/ч за 1 час. Това е поради по-голямото въздушно съпротивление и поради факта, че елдвигателя е с КПД над 90% при всички обороти. Става въпрос разбира се за честотно управляем трифазен а/синхронен двигател.

    Коментиран от #113, #117

  • 112 Дизела

    3 0 Отговор

    До коментар #110 от "Да видим кой е трола?":

    Коментарите на Радев са до таблицата обороти, мощност,въртящ момент.Проверил съм,изчисленията са верни.От там нататък се намесва трола с ник Радев.Личи си разликата в стила и езика на писане, различни хора са.Аз не познавам инженера,но ми харесват коментарите му и няма да позволя да го очерняш.
    Кпд на автомобила се изчислява като разделиш мощността на изхода в Кв на мощността на входа в Кв.От там ти идва грешката.Прехвърляш всичко в Квч и получаваш нещо,което няма нищо общо с кпд на автомобила.Спори си сам от тук нататък.

    Коментиран от #114, #115, #116

  • 113 Бъркаш

    0 4 Отговор

    До коментар #111 от "pbdan":

    Автомобила на Радев харчи 2,5 литра на 100 километра при скорост 50 км в час. По твоята логика би трябвало да изгори по-малко гориво за 100 километра, но не е така със скорост 100 километра в час ще гори малко под 5 на сто заради по-доброто КПД на двигателя при по-голямо натоварване (по-голям въртящ момент на същата пета предавка).


    Един електромобил също ще харчи повече при 100 километра в час, защото при удвояване на скоростта е необходима 4 пъти по-голяма мощност за преодоляване на въздушното съпротивление. Чиста физика лишена от всякакви емоции, които проявяват антиелектриците, като чуят думата електромобил.

    Коментиран от #118

  • 114 Хубаво де

    0 4 Отговор

    До коментар #112 от "Дизела":

    Ако при скорост 20 километра в час, скорост 50 километра в час, скорост 100 километра в час и скорост 150 км в час разхода е 6 на сто, входящата мощност винаги ли е 60 киловата?
  • 115 Друг въпрос

    0 4 Отговор

    До коментар #112 от "Дизела":

    Ако разполагаш с 25 kWh енергия колко време може да работи с нея двигател с мощност на входа:

    1. Мощност 2,5 киловата
    2. Мощност 25kw
    3. Мощност 50 киловата
  • 116 Трети елементарен въпрос

    0 4 Отговор

    До коментар #112 от "Дизела":

    Двигателя на Радев при 1200 оборота може ли да работи с различни от 158,4 Nm въртящ момент? Може ли да работи с по-голям въртящ момент?

    Може ли да работи с по-малък въртящ момент, ако се намали съпротивлението вала на двигателя?

    Колко му е въртящия момент, ако валът на двигателя е свободен и няма натоварване, но оборотите са 1200. Тогава въртящия момент също ли е 158,4 Nm, както твърди Радев.

    сметките които е направил в таблицата са за максимален въртящ момент и толкова, но въртящия момент не винаги е максималния, а само при максимално натоварване, което в никакъв случай не се отнася за РАВНОМЕРНО движение с 50 км в час.
  • 117 Чакай чакай

    1 4 Отговор

    До коментар #111 от "pbdan":

    Тук пишеш глупост! Включи на 5-та и карай с 50 да видиш, че разхода ще ти е по-нисък от 5-та със 100! И разхода ти е на 100 километра, а не за време! Без значение е, колко е времето! Ако разхода при 50 км/ч ти е 3 на 100, означава че на час имаш 1,5 литра разход, а при 100 км/ч и разход 5 а 100, имаш 5 литра на час!

    Коментиран от #120, #123

  • 118 pbdan

    5 0 Отговор

    До коментар #113 от "Бъркаш":

    Ами да караме тогава с 20км/ч на 2-ра предавка и за 5 часа ще изминем 100км с по-малко гориво дори и от 2,5 литра. Твърдиш същото като мен и за електромобила - при 100км/ч повече ток отколкото за 2 часа с 50км/ч. Това обаче не е вярно при кола с ДВГ, който има оптимални обороти, а не да са му оптимални всичките като елдвигателя.

    Коментиран от #122, #125

  • 119 Васил

    2 0 Отговор
    Могат като се върнат в Надин
  • 120 pbdan

    5 0 Отговор

    До коментар #117 от "Чакай чакай":

    Кой кара на 5-та с 50км/ч? За моята кола това ще е при 1200 об/м и трябва да е по надолнище където мога да карам и по инерция на нулева предавка. Аз се чудех досега защо някои карат с 50км/ч по хубав равен път, пък те икономисвали гориво на 5-та.

    Коментиран от #121, #124

  • 121 Чакай чакай

    0 3 Отговор

    До коментар #120 от "pbdan":

    Е нали ти твърдиш, че повече горяло? Не обръщай, на какво съм написал аз. Писах ти, че е по-икономично!
  • 122 Чакай чакай

    1 3 Отговор

    До коментар #118 от "pbdan":

    На 2-ра с 20 няма да изгориш малко гориво! Само на обороти, без да продаваш газ, разхода е 700 грама на час! За 5 часа са 3.5 литра и това е само на обороти! А като продаваш газ да се движиш, разхода на час ти става повече! При ел. колите е така, при ДВГ не! При ДВГ е икономично да караш на най-висока предавка с обороти около 1200-1500 оборота (около 60-70 км/ч) стига пътя да е равен, за да върви мотора!

    Коментиран от #129

  • 123 Чакай чакай

    1 3 Отговор

    До коментар #117 от "Чакай чакай":

    Този който е цъкнал минусите, да обясни какво не е разбрал и с какво не е доволен? Разхода, се дава на 100 километра, а не на един час работа! Ако караш с 200 км/ч и разход 15 на 100, означава че мотора ти гори 30 литра на час! Но разхода на 100 е 15 и т. н.!
  • 124 Чакай чакай

    0 3 Отговор

    До коментар #120 от "pbdan":

    Колко ти е разхода при спускане на неутрална с 50 км/ч? Знаеш ли?

    Коментиран от #126, #130

  • 125 Този път бъркаш жестоко!

    0 4 Отговор

    До коментар #118 от "pbdan":

    С 20 километра в час на втора предавка, разходът ти за 100 километра ще е поне 10 литра. Тоест ще е по-голям отколкото при 50 километра в час. При 100 километра в час разхода пак е по-голям отколкото при 50 километра в час. Това са недостатъците на ДВГ. Ефективността от резервоара до колелата е плачевна на втора предавка, дори да накараш ДВГ да работи на 50% ефективност в същия този момент.
  • 126 Любопитен

    3 0 Отговор

    До коментар #124 от "Чакай чакай":

    Ти същия дето им обясняваше за диностенда ли си?

    Коментиран от #127

  • 127 Чакай чакай

    0 4 Отговор

    До коментар #126 от "Любопитен":

    Да! Същия! За това, че Дино стенда е за измерване на мощността и дава товар на мотора, за да може мотора да изкара мощността която има! Защото без товар, мотора не работи на максимална мощност, без значение от оборотите!

    Коментиран от #128

  • 128 Чакай чакай

    0 4 Отговор

    До коментар #127 от "Чакай чакай":

    Или да се поправя, че сега ще започнат пак специалистите! На Дино стенда се изкарва графиката на въртящ момент при обороти! Ясно е, че на по-високи обороти имаш по-висок въртящ момент и мощност (преди да започне да пада), но същевременно, ако имаш товар! Иначе, на 5 хиляди оборота можеш да имаш по-нисък въртящ момент от мотора от колкото при 1200 оборота, според натоварването!

    Коментиран от #132

  • 129 pbdan

    5 0 Отговор

    До коментар #122 от "Чакай чакай":

    Дай боже всекиму такива пътища да карам на 5-та с 60-70км/ч, а пък е и опасно - без никакво ускорение, всеки те задминава, свири ти, създаваш задръстване при лоша видимост и завои.

    Коментиран от #131

  • 130 pbdan

    5 0 Отговор

    До коментар #124 от "Чакай чакай":

    Не съм го смятал, но нали ти твърдиш, че е 700гр/ч. Има участъци дето можеш да караш с 90км/ч десетки километри по инерция. За 10км. - 6 минути или 70гр.гориво. Излиза 0,8л/100км само да има 100км по инерция.
  • 131 Е точно де!

    0 4 Отговор

    До коментар #129 от "pbdan":

    При 50 километра в час в повечето автомобили с ДВГ са най-ефективни от резервоара до колелата. Тази ефективност се измерва в литри за 100 километра в Европа и мили за галон в Щатите, но представлява едно и също. Иронията е, че 50 километра в час е максималната скорост в градски условия, но там трудно можеш да включиш пета предавка и да се движиш на нея. А извън града не можеш да караш с тази скорост, защото пречиш на движението. Тоест на хартия могат да ти докарат много добра ефективност, която няма как да получиш в реалността.

    При електродвигателите ефективността не зависи от оборотите и съответно скоростта на движение. Следователно след определена скорост, над която силите на триене и съпротивлението на търкаляне на колелата спират да оказват влияние, разходът на километър започва да зависи само от въздушното съпротивление и се покачва успоредно с покачване на скоростта. Ефективността на електродвигателя е еднаква както в градски условия, така и на магистрала за разлика от ДВГ.
  • 132 Pistons

    5 0 Отговор

    До коментар #128 от "Чакай чакай":

    На коя скорост имаш по голям въртящ момент при 1500 оборота и еднакво натоварване,на първа или пета?

    Коментиран от #133, #135

  • 133 Чакай чакай

    0 5 Отговор

    До коментар #132 от "Pistons":

    Не разбирам точно въпроса? По-голям въртящ момент на колелата или по-висок въртящ момент от мотора или...? На Дино стенд, замерванията се правят на високи предавки, не на първа или втора! При шофиране с 1200 оборота, мотора дава по-висок въртящ момент на висока предавка, защото там е по-натоварен! При ниска предавка, мотора не се натоварва, за да даде висок въртящ момент!

    Коментиран от #134

  • 134 Pistons

    5 0 Отговор

    До коментар #133 от "Чакай чакай":

    По висок въртящ момент към колелата.

    Коментиран от #136, #138

  • 135 Подвеждащ въпрос

    0 6 Отговор

    До коментар #132 от "Pistons":

    При еднакво натоварване имаш еднакъв въртящ момент на колелата, независимо от предавката. Предавките променят единствено оборотите и въртящия момент към двигателя, като го принуждават да работи при различни режими и различен разход и съответно различно КПД, за извършване на една и съща работа - еднакво натоварване върху колелата.

    Коментиран от #137

  • 136 Чакай чакай

    0 6 Отговор

    До коментар #134 от "Pistons":

    Въртящия момент на колелата (не към колелата) е по-висок на първа! За това теглиш на ниска предавка! Но въртящия момент от мотора, към колелата е по-висок на висока предавка! Ще обясня, като за малки деца! Качваш се на колело и караш с постоянна скорпст(не бързо, а нормално). Минаваш на ниска предавка и какво става? Много обороти, въртиш здраво, но никакво усилие на крака (нисък въртящ момент, ниско натоварване)! Качваш предавките, със същата скорост на движение! Какво става? Един оборот, но натоварването а крака е голямо, въртиш трудно (това е висок въртящ момент, от крака, на автомобила е от мотора). Ако караш колело по баир, ти на висока предавка не можеш да прввключиш, защото нямаш достатъчно въртящ момент, караш на ниска предавка но пак въртш трудно, пак ти е нужен висок въртящ момент!

    Коментиран от #140, #141

  • 137 Pistons

    6 0 Отговор

    До коментар #135 от "Подвеждащ въпрос":

    Оборотите на двигателя не се променят.Уточнихме да са 1500 и при двата случая.Пътните условия са еднакви.Скоростта на движение няма да е една и съща.На коя скорост ще се получи по голям въртящ момент на първа или пета?

    Коментиран от #139

  • 138 Пак подвеждаш! Дефинирай натоварване

    0 6 Отговор

    До коментар #134 от "Pistons":

    Товарът обикновено се измерва в киловати. Един и същ товар на двигателя може да бъде постигнат при различни обороти и въртящи моменти.

    Дай конкретни цифри за товар и предавателно съотношение на първа и пета предавка и директно ще ти сметна точните цифри на изхода.
  • 139 Така кажи

    2 7 Отговор

    До коментар #137 от "Pistons":

    На пета разбира се!

    Коментиран от #144, #156

  • 140 Чакай чакай

    2 6 Отговор

    До коментар #136 от "Чакай чакай":

    И да допълня! Мощността за движение с една и съща скорост на колелото е една и съща, само на различни предавки. Ниска предавка-много обороти и малък въртящ момент! Висока предавка - малко обороти и висок въртящ момент! Мощността е същата, като се умножат! За поддържане на една и съща скорост е нужна една и съща мощност. При увеличаване на мощността се получава ускорение!
  • 141 Чакай чакай

    2 5 Отговор

    До коментар #136 от "Чакай чакай":

    Който цъка минуси да обясни с какво не е съгласен?

    Коментиран от #142

  • 142 Не чакай обяснения

    2 5 Отговор

    До коментар #141 от "Чакай чакай":

    Единственото което може да получиш е само минус или някоя обида от Антиелектици, защото грам не отбират от материята. Виж, че дори въпросите не могат да си формулират, та се налага да им обясняваме как да ги зададат в три поредни мнения, за да се получи смислен въпрос, на който може да се отговори с да или не, че иначе остават едни условности.

    Коментиран от #148

  • 143 Pistons

    6 2 Отговор
    Въртящия момент на колелата винаги е по голям на ниска предавка.При еднакви обороти мощност и въртящ момент на двигателя не се променят без значение на коя предавка караш при еднакви пътни условия.

    Коментиран от #145, #146, #147

  • 144 Pistons

    7 1 Отговор

    До коментар #139 от "Така кажи":

    На пета ама само в мечтите ти!Най голям въртящ момент на колелата се получава на първа скорост!

    Коментиран от #149

  • 145 Чакай чакай

    2 4 Отговор

    До коментар #143 от "Pistons":

    Това е пълна глупост, което си написал! Въртящия момент и същевременно мощност, не са постоянни, при оборотите!
  • 146 Сега разбра ли

    1 3 Отговор

    До коментар #143 от "Pistons":

    Защо ти зададох толкова въпроси преди да ти отговоря? Това което си написал ще бъде вярно, само ако имаш постоянен въртящ момент на вала на двигателя при 1500 оборота в минута, но това не е така в случая който си описал.

    Ако приемем, че при 1500 оборота в минута на първа предавка се движиш с 20 километра в час, а на пета предавка се движиш със 120 километра в час, на коя предавка ще трябва да предаваш към колелата по-голям въртящ момент за да поддържаш постоянна скорост?
  • 147 Чакай чакай

    0 5 Отговор

    До коментар #143 от "Pistons":

    Ти на една и съща предавка, на едни и същи обороти, можеш да имаш различен въртящ момент! Как не го разбирате? Ако се движиш по наклон на долу, какъв въртящ момент ти трябва от мотора? А на същите обороти и предавка, ако изкачваш наклон, какъв въртящ момент ти е нужен от мотора?
  • 148 Чакай чакай

    0 3 Отговор

    До коментар #142 от "Не чакай обяснения":

    Обаче от електрически коли разбират! Там са специалисти! Интересно, как от коли които карат, не разбират, обаче от коли които не са виждали, ги разбират от сън да ги събудиш!

    Коментиран от #150

  • 149 Дрън-дрън

    1 4 Отговор

    До коментар #144 от "Pistons":

    На първа имаш най-голям въртящ момент, но само ако си натиснал педала на газта до ламарината.

    За движение с постоянна скорост, с нарастване на скоростта на движение нараства и необходимия въртящ момент за поддържането и. На първа предавка мощността с която работи двигателя е много по-малка при 1500 оборота, отколкото на пета предавка. Е това не може да схванат нито Радев, нито всичките антиелектрици покрай него.

    Коментиран от #151, #152

  • 150 Едното няма нищо общо с другото

    2 2 Отговор

    До коментар #148 от "Чакай чакай":

    И аз нямам електромобил, но всеки с малко акъл в главата може да си обясни принципа на действие дори без да го притежава. И обратното също е вярно. Не е нужно да разбираш принципа на действие на всички системи, ако притежаваш електромобил.

    За обикновения ползвател е важно да знае, че като натисне ключа до вратата в спалнята, крушката в спалнята ще светне и ще му стане светло. Откъде минава тока, през какви кабели и предпазители, как се произвежда и други такива подробности не е и необходимо да знае.

    При тях лошото е, че хем не знаят, хем се опитват акъл да дават на знаещите.
  • 151 Чакай чакай

    0 4 Отговор

    До коментар #149 от "Дрън-дрън":

    Така е! Не мога да разбера, какво не разбират! И аз писах по-нагоре! На първа имаш висок въртящ момент на колелата, но мотора не е натоварен, отдава нисък въртящ момент! На 5-та натоварва мотора! Най-лесно е да разберат с колелото, но незнам дали ще се усетят!

    Коментиран от #153

  • 152 Pistons

    4 0 Отговор

    До коментар #149 от "Дрън-дрън":

    Умишлено ти зададох еднакви обороти на двигателя и натоварване.При тези условия мощноста и въртящия момент на двигателя не се променят без значение на коя предавка караш.При 1500 оборота педала на газ не е до дупка.
    Писането с няколко ника не ти помага да изглеждаш по умен.Виждам голям специалист си по двг и автомобилен ерудит.

    Коментиран от #154

  • 153 Като се замисля

    1 3 Отговор

    До коментар #151 от "Чакай чакай":

    Примерът, който даде Pistons е гениален, въпреки че се опита да докаже обратното. Чак ме е яд, че аз не съм се сетил за него по-рано! Еднакви обороти, различна мощност при различните предавки - гениално. Сега, ако го не го разберат, няма кога. Освен, ако не мислят, че за поддържане на 20 километра в час и 120 км в час е необходимо една и съща мощност.

    Коментиран от #155

  • 154 Разбира се, че се променят

    0 3 Отговор

    До коментар #152 от "Pistons":

    Тъкмо те похвалих. Браво за Примера който даде. Сега остава да отговориш само дали при 20 км в час и 120 км в час мощността на двигателя е една и съща при едни и същи 1500 оборота?
  • 155 Чакай чакай

    0 4 Отговор

    До коментар #153 от "Като се замисля":

    В 143 пише, че мощността и въртящия момент са едни и същи при 1500 оборота, без значение на коя предавка е! Това не е вярно!
  • 156 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #139 от "Така кажи":

    Лелееее тесльо пак се изложи.На първа скорост предавателното отношение е 3,5 при 100 Nm на двигателя на колелата се получават 350 Nm.На пета скорост предавателното отношение в скоростната кутия е 0,8 и при 100 Nm на колелата се предава само 80 Nm.

    Коментиран от #158

  • 157 ТАС

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ей тук ви е грешката на антиелектриците":

    Явно нещо механиката ти куца много.
    Да започнем от А-Б
    Всяка скоростна кутия е редуктор със възможност за промяна на предавателното отношение.
    Всеки редуктор преобразува обороти във въртящ момент.
    На практика скоросната кутия променя оборотите и въртящия момент подаван на колелата.

    При движение на кола примерно със 70 км в час. Колата може да бъде на 3, 4 или 5 предавка.

    За да се подържа скорост от 70км/ч на всяка от изброените предавки оборотите, мощноста и въртящия момент на двигателя са различни.

    Коментиран от #159

  • 158 Така е, но отговаряш на друг въпрос

    0 2 Отговор

    До коментар #156 от "Turbo":

    Истинският въпрос беше, кога колелата се нуждаят от по-голям въртящ момент за поддържане на една и съща скорост - при 20 километра в час или при 120 км в час. Хайде сега кажи че за поддържане на по-ниската скорост е необходим по-голям въртящ момент и да ти се смеем дружно!

    Коментиран от #160, #161

  • 159 И ти започна от грешната страна

    1 4 Отговор

    До коментар #157 от "ТАС":

    За поддържане на една и съща скорост, трябва да подаваш точно определен въртящ момент към колелата. Ако подадеш по-голям въртящ момент, автомобила ще ускори, ако подадеш по-малък въртящ момент, автомобилът ще намали скоростта си и няма да се движи с желаната скорост. Всеки който твърди обратното, е скаран с физичните закони.

    Коментиран от #170

  • 160 Чакай чакай

    0 2 Отговор

    До коментар #158 от "Така е, но отговаряш на друг въпрос":

    Даже и при една и съща скорост, при 50 км/ч на втора от мотора излизат само обороти, без висок въртящ момент (без много сила). При 50 км/ч на 5-та оборотите са малко но мотора, дава по-висок въртящ момент. Както при колелото, малко въртене но натиска е повече!

    Коментиран от #162, #163

  • 161 Turbo

    1 0 Отговор

    До коментар #158 от "Така е, но отговаряш на друг въпрос":

    Колелата имат нужда от голям въртящ момент при 20км/ч защото на ниска предавка може лесно да ускоряваш.При 120 км/ч на пета предавка въртящия момент е малък и ще ускориш трудно.

    Коментиран от #164

  • 162 Не ги бъркай повече

    0 2 Отговор

    До коментар #160 от "Чакай чакай":

    Нека се съсредоточим върху предишния пример с едни и същи обороти и различна мощност необходима за преодоляване на въздушното съпротивление, за да разберат че въртящият момент не се определя от двигателя, а от колелата, защото още не могат да разберат кое е причината и кое е следствието.

    Коментиран от #166

  • 163 Turbo

    2 0 Отговор

    До коментар #160 от "Чакай чакай":

    Пълни глупости!

    Коментиран от #168

  • 164 Отново отговаряш на друг въпрос

    0 2 Отговор

    До коментар #161 от "Turbo":

    За ускорението си абсолютно прав. Като настъпиш газта до ламарината, на първа ще ускориш много по-бързо и лесно отколкото на пета, но въпросът беше друг. Съсредоточи се върху него. Говорим за поддържане на 20 км в час на първа предавка и поддържане на 120 км в час на пета предавка. В кой от двата случая, полуоската която предава въртящия момент на колелата е по-натоварена (предава по голям въртящ момент)
  • 165 Чакай чакай

    0 3 Отговор
    За движение с една и съща скорост ти трябва една и съща мощност! Мощността е въртящия момент умножен по оборотите! За поддържане на една и съща скорост, при ниска предавка имаш високи обороти и нисък въртящ момент (от мотора) и съответно висока предавка - ниски обороти и висок въртящ момент (от мотора)!
  • 166 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #162 от "Не ги бъркай повече":

    Мощността и въртящият момент зависят от оборотите на мотора и натоварването.Всичко останало са си твои теории.

    Коментиран от #167

  • 167 Е нали това те питам

    0 2 Отговор

    До коментар #166 от "Turbo":

    Оборотите са все 1500, питам те натоварването едно и също ли е при 20 километра в час и при 120 км в час? Кога е по-голямо ако все пак си решил, че е вече има разлика, а не е едно и също както твърдеше Радев?
  • 168 Чакай чакай

    0 2 Отговор

    До коментар #163 от "Turbo":

    Кое е пълни глупости бе, турбо? Кое по-точно не разбираш? Поне на колело, качвал ли си се? Колата е същата машина, като колело само че е с мотор! Качваш се на колело и поддържаш една и съща скорост! Започни от бавни и минавай на високи и обратно! При ниските скорости имаш обороти, но нямаш такова натоварване на крака (това ти е въртящия момент, който се изисква от мотора). Като включиш на висока предавка, оборотите са много по-малко на въртене, но натиска на краката става много по-голям! Кое толкова сложно ти се вижда? Същото е и при колата!

    Коментиран от #169

  • 169 Ни дума ни вопъл ни стон

    0 3 Отговор

    До коментар #168 от "Чакай чакай":

    Мълчат като партизанин на разпит. Май осъзнаха какви глупости са приказвали и колко грешна представа са имали досега. А дано, ама надали.

    Сега ще дойде някой умник антиелектрик да обяви, че за поддържане на 20 км в час и поддържане на 120 км в час е необходима абсолютно една и съща мощност, щом оборотите са едни и същи, защото мощността при 1500 оборота винаги е една и съща и въртящия момент се взима от peugeot.bg за съответния двигател и по никакъв начин не зависи от натоварването. Даже на неутрална скорост пак е толкова.
  • 170 ТАС

    4 1 Отговор

    До коментар #159 от "И ти започна от грешната страна":

    За подъжане скорост въртящия момент на колелата НЕ трябва да е един същ. Трябва да е над определена стойност.

    За подържане скороста е са необходими определени обороти и минимален въртящ момент. Максимален за тази скорост няма.
    Може и с по голям въртящ момент да подържаш същата скорост.
    Точно това върши скороснат кутия управлява комбинация обороти въъртящ момент с предавките.

    При 70км/ч на 3 скорост имаш най-голям въртящ момент(позволява да катериш баир), на 5 най-нисък (на равно).


    Нима един трактор 200 конски може да вдигне повече от 40 км. И двигателя му няма по-голям въртящ момент от която и да е кола с примерно 100 кс вдигащ 160 км.

    Коментиран от #171

  • 171 Back to the school

    1 3 Отговор

    До коментар #170 от "ТАС":

    Иди и прочети какво гласят първи и втори закон на Нютон и тогава спори. За поддържане на една и съща скорост по равно ти трябва точно определен въртящ момент, ако го превишиш, автомобилът ще се ускори. Това, че двигателя ти разполага с по-голям въртящ момент е предимство, чак когато тръгнеш да катериш баир, за да поддържаш същите обороти, скорост и предавка без да превключваш по-ниска предавка. Тогава отново ще поддържаш абсолютно същите 1500 оборота, но мощността и въртящия момент ще са по-големи. Когато тръгнеш да си пускаш бира, мощността и въртящия момент ще са по-ниски отколкото на равното, въпреки че оборотите ще са отново 1500, а поддържаната скорост ще си е същата. Ако баира е по-голям, въртящия момент може да стане дори отрицателен, като дори при вдигнат крак от педала на газта, оборотите на двигателя да станат по-високи от 1500, а двигателя да предава обратно ускорение, като намалява скоростта на автомобила.

    Както виждаш, все 1500 оборота, една и съща предавка, но различни мощност и въртящ момент за поддържане на една и съща скорост.

    Коментиран от #172, #175

  • 172 Pistons

    2 2 Отговор

    До коментар #171 от "Back to the school":

    Теорията на двг кога я научи?Преди или след като те изпъдиха от университета?
  • 173 1000 ника да смениш ти се губят основите

    1 2 Отговор
    Няма да промениш законите на Нютон. Те се учат още при средното образование.

    Първи закон на Нютон
    Законът се нарича още и Закон за запазване на инерцията, или принцип на Галилей.
    Законът гласи:

    Всяко тяло запазва състоянието си на покой или на равномерно и праволинейно движение дотогава, докато ВЪНШНА СИЛА не го изведе от това състояние.
    Формулировката на първия закон за тяло, което извършва въртеливо движение, гласи:

    Свободно въртящо се тяло запазва състоянието си на въртене с постоянна ъглова скорост, докато на него не действат някакви външни сили (МОМЕНТИ НА СИЛИ), стремящи се да изменят това движение.
    Втори закон на Нютон
    На какво всъщност влияе силата, се определя от втория закон на Нютон:

    Сила, действаща на системата отвън, ВОДИ ДО УСКОРЕНИЕ на системата:
    F = m.a
    Трябва да отбележим, че ако системата е затворена, то върху нея не въздействат никакви външни сили. Следователно по втория закон на Нютон, нейното ускорение е нула, което означава, че тя може да се движи САМО С ПОСТОЯННА СКОРОСТ. По такъв начин първият закон на Нютон е частен случай на втория.

    Трети закон на Нютон
    Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие.
    Ако едно тяло действа на друго тяло с дадена сила, то ВИНАГИ второто тяло противодейства на първото с РАВНА ПО ГОЛЕМИНА и ПРОТИВОПОЛОЖНА ПО ПОСОКА СИЛА, приложена в точката на взаимодействие.

    Коментиран от #177

  • 174 С други думи

    0 2 Отговор
    За да се движи автомобила с равномерна скорост, според трети закон на Нютон, трябва да приложиш сили които са РАВНИ по големина и противоположни по посока на силите които действат върху автомобила. КЛЮЧОВАТА ДУМА ТУК Е РАВНИ, а не равни или по-големи. Както виждаш от втори закон, ако приложиш по-големи следва ускорение.

    Ако не си съгласен отивай да се караш с Нютон и не ни занимавай с липсата ти на образование, което все се опитваш да препишеш на някой друг.
  • 175 ДВГ

    3 0 Отговор

    До коментар #171 от "Back to the school":

    Правилно цитираш Нютон,но дали разбираш законите?И в двата закона се говори за външни за системата сили.Върху системата(автомобила) трябва да действат външни сили.Мощност и момент външни сили ли са?Блещиш глупост след глупост.

    Коментиран от #178

  • 176 И недей се измъквай от въпроса

    0 2 Отговор
    Оборотите са все 1500, питам те натоварването едно и също ли е при 20 километра в час и при 120 км в час? Кога е по-голямо ако все пак си решил, че е вече има разлика, а не е едно и също както твърдеше Радев?
  • 177 Pistons

    2 0 Отговор

    До коментар #173 от "1000 ника да смениш ти се губят основите":

    За твое голямо съжаление по времето на Нютон автомобили не е имало.

    Коментиран от #179, #180

  • 178 Разбира се че са външни сили

    1 3 Отговор

    До коментар #175 от "ДВГ":

    Имаш сили на съпротивление на търкаляне, имаш сумата на сили на въздушно съпротивление, силите на загуби от триене на трансмисията от гумите до двигателя, а при наклон трябва да добавиш или извадиш и векторът на теглото спрямо земното притегляне от едната страна а от другата страна, ти е двигателя, който трябва да подаде такава мощност, че да балансира абсолютно точно всичките тези сили, за да продължи тялото (автомобилът ти в случая) равномерното си движение.

    Коментиран от #184

  • 179 Е и?

    1 2 Отговор

    До коментар #177 от "Pistons":

    Като не е имало автомобили, означава ли че законите му не важат за тях?
  • 180 Пак питам

    0 2 Отговор

    До коментар #177 от "Pistons":

    Говорим за поддържане на 20 км в час на първа предавка и поддържане на 120 км в час на пета предавка. В кой от двата случая, полуоската която предава въртящия момент на колелата е по-натоварена (предава по голям въртящ момент)

    На първа предавка ли е по-голям въртящия момент към колелата или на пета предавка?

    Коментиран от #181, #183

  • 181 Георги

    2 0 Отговор

    До коментар #180 от "Пак питам":

    Нямаш спирка.Машина ръсеща глупости.

    Коментиран от #182

  • 182 Аз отговорих на глупавите въпроси

    1 2 Отговор

    До коментар #181 от "Георги":

    Хайде отговорете вие на елементарен въпрос? Според закона на Нютон или дори въпреки него, за движение с 20 км в час и движение със 120 километра в час мощността една и съща ли е? Толкова ли е сложно да отговорите с да или не?

    Коментиран от #185

  • 183 Pistons

    4 0 Отговор

    До коментар #180 от "Пак питам":

    Отговорил съм ти.При 1500 оборота на двигателя на пета скорост скоростта е около 70 км/ч.При ниска скорост съпротивлението при търкалене на колелата и въздушното съпротивление не се променят съществено.Дали ще караш на първа с 30км/ч или на пета с 70 км/ч все тая.Въртящия момент на първа скорост е 4 пъти по голям от въртящия момент на пета.

    Коментиран от #186

  • 184 ДВГ

    2 0 Отговор

    До коментар #178 от "Разбира се че са външни сили":

    В условието е дадено натоварването да е еднакво.Движението да е на равно място.Съпротивлението при движение с малка скорост до 60-70 км/ч не се променя.Така всички външни сили да не влияят на движението.Външни сили няма на практика.

    Коментиран от #187, #188

  • 185 Иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #182 от "Аз отговорих на глупавите въпроси":

    Автомобилният специалист професора по двигатели от Карлуковския университет многониковия теслар се появи.Задавайте си въпросите моля!
  • 186 Да не изпадаме в спорове

    0 3 Отговор

    До коментар #183 от "Pistons":

    Как точно ще се случи да има автомобил, на първа без газ да вдига 30, а на пета 70?

    Хайде да говорим с точни цифри, например за двигателя на Радев. При 20 километра в час на първа, оборотите са 2500. На пета при същите обороти, скоростта вече е 105 километра в час. Въпрос с повишена трудност - при движение с 2500 оборота на първа и същите 2500 оборота на пета предавка, мощността и въртящия момент на двигателя едни и същи ли са? А мощността и въртящия момент към колелата?
  • 187 Затова питах 100 пъти

    0 2 Отговор

    До коментар #184 от "ДВГ":

    Оказа се, че за нашето момче еднакво натоварване, означава едни и същи обороти на двигателя, защото според него, според Радев, а и според абсолютно всички антиелектрици с изключение на Димов, при едни и същи обороти мощността и въртящия момент винаги са еднакви!
  • 188 И външните сили ли са еднакви вече?

    0 3 Отговор

    До коментар #184 от "ДВГ":

    Вие буквално пренаписахте цялата физика


    "Така всички външни сили да не влияят на движението.Външни сили няма на практика."

    Според моите скромни знания, за всяко удвояване на скоростта, се изисква четири пъти повече мощност за преодоляване на въздушното съпротивление. При едни и същи обороти, автомобилът ще се движи с 20 километра в час на първа предавка и 105 км в час на пета предавка.

    Значи имаме веднъж четири пъти повече мощност при удвояване на скоростта от 20 на 40 км в час, след това още 4 пъти увеличаване на мощността от 40 до 80 километра в час. Дотук 16 пъти разлика и още не сме стигнали до 105 км в час. На Това ли му казваш, че няма промяна на външните сили? Защо тогава правят автомобили с толкова много коне, след като дори ти с бутане можеш да достигнеш 20 км в час, а нямаш и една конска сила, а за 100 км и за 200 км в час трябва абсолютно същата мощност?

    Коментиран от #190

  • 189 pbdan

    3 1 Отговор
    Един автомобил с тегло 1000кг. и коефициент на съпротивление при търкаляне на гумите от 0.04 изпитва сила от 1000.0,04.9,8 = 400Нютона. Съпротивлението на въздуха е 0,39.v2 = 10N при 5м/с(18км/ч) т.е. пренебрежимо малко. Механичната мощност е равна на силата на триене по скоростта или 400.5 = 2000Вт и с отчитане на КПД на ДВГ 40% се получава 5кВт. Тази мощност всеки ДВГ я постига почти без газ. Да видим при 30м/с(108км/ч). Съпротивлението на въздуха е 0.39.900 = 350Н. Заедно с 400Н от гумите става 750Н. Мощността ще бъде 750.30 = 22500Вт. При КПД 40% това е 56,25кВт = 74к.с.

    Коментиран от #191

  • 190 ДВГ

    3 0 Отговор

    До коментар #188 от "И външните сили ли са еднакви вече?":

    Ей офлюх няма да се правиш на гръмнат.При 1500 оборота скороста е около 70 км/ч.Какви 110 км/ч ми плещиш?Задачата умишлено е зададена така за да няма разлика в съпротивлението.До 70 км/ч въдушното съпротивление нараства много малко.Над 70 км/ч кривата на въздушното съпротивление е стръмно нагоре.

    Коментиран от #192

  • 191 Тоест

    0 3 Отговор

    До коментар #189 от "pbdan":

    5 киловата на първа и 56 киловата на пета при константни 2500оборота на двигателя. Нали мощността не се променяше?

    Ще сметнеш ли и въртящия момент или той се запазва същия?

    Коментиран от #200, #232

  • 192 Офлюх

    0 2 Отговор

    До коментар #190 от "ДВГ":

    Нека оборотите са 2500, че става по очевадна разликата в необходимата мощност за движение. Не че и при 70км/ч няма разлика де! Или смяташ, че за 1500об/Мин между 12 и 65 км/ч при автомобила на Радев няма разлика в мощността и на първа е колкото и на пета?

    Коментиран от #193

  • 193 ДВГ

    2 0 Отговор

    До коментар #192 от "Офлюх":

    Ти как искаш да се получи като разтегли границите 40 км/ч 70 км/ч и смяташ както ти е удобно с 18 км/ч и 108 км/ч.Зададени са 1500 оборота.

    Коментиран от #196

  • 194 Сложи си очилата

    0 2 Отговор
    Я погледни? Смятал съм за автомобила на Радев, защото е дал предавателните числа на предавките и не налучквам като тебе.

    ПП Оправете си качването на снимки. Изчезва бутона за публикуване на мобилната версия.
  • 195 Данните на Радев

    1 0 Отговор
    Пежо 1.6 HDI 2015г. 90 к.с. при 4000 об. 230 Nm при 1750 об. 1-3.46 2-1.87 3-1.16 4-0.82 5-0.66 диференциал-4.29 Диаметър на гумата 0.63 м. Обиколка на гумата L=3.14 хD=3.14х0.63=1.97 закръглям на 2 метра При скорост 50 км/ч=833 м/мин 833:2=416.6 оборота на гумата 1 скорост 416х4.29х3.46=6174 об. на двигателя 5 скорост 416х4.29х0.66=1177 Пресмятам по формулите обороти мощност в.момент 800 12.9 154.4 1200 23.9 190.2 1500 30.4 193.5 2000 41.2 196.6 2500 50.3 194.6 3000 58.9 187.5 3500 57.7 157.5 4000 66 157 4500 64.2 136.2 5000 56.7 108.3 Предния път смятах без калкулатор със закръгления.На първа скорост не мога да вдигна 6174 оборота за 50 км в час.Приятно смятане!

    https://m.fakti.bg/technozone/513557-sriv-v-prilojenieto-na-tesla#comment_26

    Коментиран от #203, #211

  • 196 Предишните коментари бяха за тебе

    0 2 Отговор

    До коментар #193 от "ДВГ":

    И се благодари, че не съм дал някой автомобил с шест предавки.

    Досега само оправдания и нито един отговор. Еднаква ли е мощността на първа и пета предавка? На първа или на пета предавка въртящия момент към колелата е по-голям? Дори за всеки логика тези отговори са очевадни, а вие нали все се пишете професионалисти, завършили по две висши образования по специалността. Защо се затруднявате да отговорите?
  • 197 Хей

    1 0 Отговор
    Тези данни за обороти, в. момент и мощност, за различните предавки при 50 км/ч ли е?

    Коментиран от #198

  • 198 Не са за 50 км в час

    0 3 Отговор

    До коментар #197 от "Хей":

    Според Радев при съответните обороти, Това са мощността и въртящия момент, независимо дали се движиш с 50 км в час, със 150 километра в час или въобще не се движиш.

    Например за споменатите 2500 оборота, според него мощността винаги е 50,3 киловата, а въртящият момент винаги 194,6 Нм. Тоест при движение на първа с 20км/ч мощността и въртящия момент на двигателя са същите, като при движение на пета със скорост 105 километра в час, като въртящия момент на гумите при движение с пет пъти по-висока скорост е 5 пъти по-нисък. Тоест за преодоляване на 20 пъти по-голямо въздушно съпротивление, според Радев е необходим 5 пъти по-нисък въртящ момент. Желязна логика, нали? Всички антиелектрици са съгласни с гуруто Радев, не виждаш ли?
  • 199 Още един въпрос към антиелектриците

    0 2 Отговор
    Ако при 2500 оборота мощността на двигателя е 50 киловата, колко гориво ще харчи на час при 50% КПД? Сега пак ще има хиляди увъртания, условности но нито един верен отговор!

    Коментиран от #201

  • 200 pbdan

    0 2 Отговор

    До коментар #191 от "Тоест":

    Зависи от колата. При колко оборота се движи с 5м/с на 2-ра и при колко с 30м/с на 5-та. Мощността е равна на въртящия момент по ъгловата скорост. Физика.

    Коментиран от #202

  • 201 pbdan

    0 2 Отговор

    До коментар #199 от "Още един въпрос към антиелектриците":

    Оборотите нямат значение. 50кВт. механична мощност при КПД 50% са 100кВт топлинна мощност, при която са необходими 10 л/ч дизел или 9л/ч бензин.

    Коментиран от #204

  • 202 Ще ти кажа оборотите

    0 2 Отговор

    До коментар #200 от "pbdan":

    Радев в мнение 195 е пресметнал 416.6 оборота на гумата за 50 км в час за неговия автомобил. Приемаме го за вярно, следователно при 20 километра в час оборотите на гумите са 166 оборота в минута, а при 105 километра в час ще са 875 оборота в минута. Оттук нататък е лесно и аз мога да го сметна въртящият момент, при съответните мощности, но и ти го сметни да видим да не съм сбъркал!

    Коментиран от #205

  • 203 pbdan

    0 1 Отговор

    До коментар #195 от "Данните на Радев":

    В математиката има знаци за умножение, равно на, а във физиката и мерни единици в система SI. Обяснява се всяка константа, променлива и т.н.
  • 204 А колко на 100 ще гори

    0 2 Отговор

    До коментар #201 от "pbdan":

    Какъв ще е разхода на първа скорост при 20 километра в час. На пета ще го приемем за 100 километра в час да не те карам да смяташ. Нека да е 10 литра на 100 километра.

    Коментиран от #206

  • 205 pbdan

    0 2 Отговор

    До коментар #202 от "Ще ти кажа оборотите":

    Оборотите на гумата не са от значение. Ролята на скоростната кутия и диференциала са да накара ДВГ да работи на оптимални обороти при съответната предавка.

    Коментиран от #207

  • 206 pbdan

    0 2 Отговор

    До коментар #204 от "А колко на 100 ще гори":

    Извинявай, но кой ще кара кола с разход 10л/ч на 1-ва скорост с 20км/ч? Какъв е смисълът, а и аз не познавам такъв водач!? Имаше една откачена бабичка, която кара на 1-ва над 100км и дигателя се скапа. Тя мислела, че колата е с автоматични скорости и когато двигателя забръмчал особено усилила радиото.

    Коментиран от #208

  • 207 Въртящия момент

    0 2 Отговор

    До коментар #205 от "pbdan":

    Въртящия момент на пета при 875 оборота и мощност 56 киловата ще е 611Nm срещу 288Nm на първа при 5 киловата и 166 оборота.


    Попитах, защото всеобщото мнение е, че на първа въртящия момент е винаги по-голям, отколкото на пета, което очвАдно не е така. Дори по твоите сметки е два пъти по-малък.
  • 208 Има смисъл

    0 2 Отговор

    До коментар #206 от "pbdan":

    Просто искам и някой друг да сметне, че дори при фантастични 50% КПД, за мощността сметната от Радев разхода е 50л/100 на първа и 10/100 на пета, което няма нищо общо с реалността и всеки може да провери на бордкомпютъра. Без да смятам се предполага разход около 20/100 на четвърта, 30/100 на третата, 40/100 на втора при движение с 2500 Об/минута. При реалистично 25% КПД, този разход трябва да се умножи по две. Оставям на всеки да прецени колко са вярни сметките на Радев.

    Коментиран от #212

  • 209 pbdan

    5 1 Отговор
    До 202,204,207 и 208. Ще отговоря, ако знам с кого говоря!
  • 210 Знаеш много добре

    0 4 Отговор
    Електрика
  • 211 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #195 от "Данните на Радев":

    Така е таблицата е смятана от Радев и изчисленията са верни..От там нататък всичко е на трола.
    При 1500 оборота въртящия момент на двигателя от таблицата на Радев е 193,4Nm.Пресмятам въртящия момент при колелата.
    На първа скорост 193,5x3,46x4,29x0,9=2 583 Nm
    На пета скорост 193,5x0,66x4,29x0,9=492 Nm
    На коя скорост въртящия момент при колелата е по-голям при 1500 оборота на двигателя?
    Писането с различни никове не ти помага електрико!Личи си един човек пише.

    Коментиран от #214

  • 212 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #208 от "Има смисъл":

    Така не се смята кпд.Смяташ с числата на трола 23 Кв.Сметни с 12 Кв не се прави на пръднал заек в люцерна.

    Коментиран от #213

  • 213 Смятам за 2500 оборота

    0 2 Отговор

    До коментар #212 от "Turbo":

    Колко е мощността, която е сметнал Радев за тези обороти? Аз виждам 50,3 киловата.

    И къде видя 12 киловата в неговите сметки? Погледни какво е написал срещу 1500 оборота пише 30,4 киловата!
  • 214 Ето го и първия дръвник

    0 3 Отговор

    До коментар #211 от "Turbo":

    Който се гордее с глупостта си и парадира с нея!

    Ами доказателството, че за поддържане на 5 пъти по-висока скорост се изисква 5 пъти по-малък въртящ момент, доказва само че наистина за всички останали е ясно, че някой е глупав, освен на него самия. Законът на Нютон гласи точно обратното. С увеличаване на въртящия момент, тялото се ускорява. Няма как с по-малък въртящ момент да поддържаш по-висока скорост.

    Коментиран от #215

  • 215 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #214 от "Ето го и първия дръвник":

    Електрика пак спориш сам със себе си хахахаха Остава и да се скараш сам.

    Коментиран от #216

  • 216 Пак ти пак се криеш зад чужди никове

    1 2 Отговор

    До коментар #215 от "Гост":

    Инженер Радев. И турбо дизел да се пишеш, прозираш с глупавата си представа за физичните закони. По-точно и представа си нямаш от тях, за да е глупава. С колкото и Ника да пишеш, изписаните от тебе глупости няма да станат по-умни. По-добре си признай, че си сгрешил и таблицата е само за максимален въртящ момент, като на всички обороти въртящият момент може да бъде от нула до максималния, който си написал. Вече по 10 начин ти доказвам, че си сгрешил, но ти си корава глава.

    Продължавай да се излагаш, аз се забавлявам в процеса.

    Коментиран от #217

  • 217 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #216 от "Пак ти пак се криеш зад чужди никове":

    Пак не позна.Радев се отказа преди половин година в резултат от твоя опит да го злепоставиш с коментари с ник Радев.По същата причина ти също пишеш без ник.
    Колко пъти трябва да ти се каже нещо за да вземеш.Коментарите на Радев са до таблицата.След това ти почна да пишеш с неговия ник.
    Въртящия момент за първа и пета скорост съм ги пресметнал по формули от учебника,който ти не си чел.Скоростната кутия е редуктор и може да промени въртящия момент.Една скоростна кутия с бързи и бавни скорости може да промени въртящия момент към колелата повече от 5 пъти.
    Аз съм си Turbo и в момента съм на работа в офиса.Дизела най-вероятно пътува с пикапа из България по работа.Радев работеше като инженер в завод.Ама ти казваш,че сме 3 в 1 и сме един човек хахахахахаха

    Коментиран от #218

  • 218 Чакай чакай

    2 2 Отговор

    До коментар #217 от "Turbo":

    Електрика обяснява въртящия момент на мотора, а не въртящия момент след скоростната кутия! Това не го разбрахте! Това писах и аз нагоре, той ви го написа сметанато. Качваш се на колелото и гледаш (като гледам знанията са ви за колоездачи), кога ти е трудно да въртиш! Това е въртящия момент! Същите сили са и при колата! На ниска предавка ти е нужен по-нисък въртящ момент от мотора от колкото при висока предавка! Това е така! Това, че имаш по-висок въртящ момент на колелата е заради скоростната кутия, но на коляновия вал на мотора, въртящия момент е малък! Както ти е и на колелото! На ниска предавка е лесно да се върти, на висока е трудно (за това се изисква въртящ момент)!

    Коментиран от #219

  • 219 Turbo

    2 1 Отговор

    До коментар #218 от "Чакай чакай":

    Това е абсолютна глупост!Виж таблицата на Радев.Имаш максимален въртящ момент 230 Nm при 1750 оборота.Тези данни са от производителя и не може да не са верни.На по-ниски и по-високи обороти въртящия момент е малък.Ти май освен колело друго не си карал,ти със знанията на колоездач.На ниска предавка ти трябва голям въртящ момент за да ускориш.На 5 скорост ти трябва мощност,защото над 1750 оборота въртящия момент намалява.

    Коментиран от #220, #221

  • 220 Чакай чакай

    0 1 Отговор

    До коментар #219 от "Turbo":

    Това са ти максимални данни на мотора под НАТОВАРВАНЕ! Таблицата е наистина така (и графиките), но те се правят на Дино стенд под натоварване! Тези характеристики и графика, ще се изпълнят, при максимално ускорение до максимална скорост, а не когато караш с нормални скорости или постоянна! Тогава не използваш този въртящ момент! При постоянна скорост имаш толкова въртящ момент, колкото ти е нужен да държиш колата в тази скорост (въртящ момент, нужен за преодоляване на съпротивлението)
  • 221 Максимален

    1 2 Отговор

    До коментар #219 от "Turbo":

    Това което си написал важи само ако натиснеш педала до ламарината и автомобила ускорява с максималния въртящ момент и максималната възможна мощност която може да осигури. Само тогава е вярна таблицата на Радев и то само ако гумите имат сцепление и не буксуват, иначе въртящия момент ще е по-малък.

    Обаче за поддържане на една и съща скорост по еднакъв наклон или липса на такъв, въртящия момент към колелата е еднакъв, независимо на коя предавка се движиш, и той е отправната точка от която се смята въртящия момент. Тогава таблицата на Радев става абсолютно безполезна, защото какъвто и двигател да сложиш на неговото купе, каквито и да са предавателните числа на скоростната кутия, въртящият момент, който се подава към колелата ще е абсолютно един и същ и на дизел с 50 коня и на бензин с 500 коня. Ако в рамките на живота си схванеш тази причинно-следствена връзка ще те почерпя.

    За справка - разгледай някоя графика за необходима мощност за движение спрямо скоростта. На нея няма тип на двигателя, няма предавки, има само необходима мощност за преодоляване на въздушното съпротивление, загуби в трансмисията и съпротивлението при търкаляне. Единственото което се изисква от двигателя да има поне толкова мощност, за да преодолее тези съпротивления.
  • 222 Гост

    2 0 Отговор
    По безсмислен спор скоро не е имало. От това никой нормален потребител не се интересува. Единственият смислен и имащ значение за клиента коментар е номер 33. И много удобно човекът с тока пропусна да го обори.

    Коментиран от #224, #225, #228, #230

  • 223 Аналогия

    0 2 Отговор
    Ако на 12v лед захранване с мощност по паспортни данни 480 вата и максимален ток 40 ампера, включиш LED лента с мощност 12 вата, колко ще е тока? По твоята логика ще е 40 ампера, защото така пише на табелата на захранването.

    При двигателя е същото. Ако максималния въртящ момент при определени обороти 200 нютон метра, това не означава че не може да работи на 10 Нютон метра или дори нула нютон метра, ако на изхода няма товар както и токът може да е 0 ампера, ако на изхода на захранването на е закачен товар. Както тока така и въртящият момент се определят единствено от товарът. Трети закон на Нютон. Всяко действие има РАВНО ПО ГОЛЕМИНА И ПРОТИВОПОЛОЖНО по ПОСОКА противодействие.

    Научете ги тези закони! Не може да имаш въртящ момент без противодействие.

    Коментиран от #229

  • 224 То такава глупост

    0 4 Отговор

    До коментар #222 от "Гост":

    Няма нужда да се оборва. Всяка зарядна станция ти измерва токът който черпи от мрежата и по него си плащаш. По него си смята и пробегът. Такива инфантилни съчинения, като в 33 коментар дори не заслужават, да им отговаряш!

    Коментиран от #227, #239

  • 225 Чакай чакай

    0 2 Отговор

    До коментар #222 от "Гост":

    Наистина е безсмислен! И аз не мога да разбера, много хора как спорят за елементарни неща и продължават, без да се усетят, че всъщност грешат (ти си един от тях)! Писах и като за първолаци с колела със скорости, да разберат, ама не та не! Същите сили са и при автомобила, но при колелото мотора са краката, въртящия момент е натиска на крака върху педала! При ускорение натискаш на педалите и даваш максимален въртящ момент, без значение на коя скорост си, но при каране с постоянна скорост натиска върху педала е слаб на ниска предавка но с много обороти и силен натиск с малко обороти на висока предавка! Това вече и децата го знаят!

    Коментиран от #226

  • 226 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #225 от "Чакай чакай":

    Трол, даже не си прочел за какво става въпрос в коментар 33, повтаряш като папагал едно и също по друга тема, абсолютен смешник си.
  • 227 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #224 от "То такава глупост":

    Значи според теб той греши и няма никакви загуби никъде, влизат ти 20 киловата през електромера толкова и ползваш накрая с колата.
  • 228 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #222 от "Гост":

    Смислен спор се води с умен опонент.С тлупак като тесльо спора е наистина безсмислен.Наш тесльо се опитва да наклепа инженер Радев ,като извърта думите му в своя полза.Трола тесларски писа даже с неговия ник.Нищо ново под слънцето.

    Коментиран от #231, #233

  • 229 Turbo

    4 1 Отговор

    До коментар #223 от "Аналогия":

    Тока ще е 1 ампер.Аналогиите не са валидни при всичко.Сравняваш електричеството с топлинна машина.Ако беше учил топлотехника и теория на двг щеше да знаеш, там законите са други.

    Коментиран от #235

  • 230 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 231 Чакай чакай

    0 4 Отговор

    До коментар #228 от "Turbo":

    И ти, който пишеш само глупости, се имаш за умен опонент? 😂😂 Кой те излъга това? Наместо да благодарите, че някой ви обяснява и, то ви пише верните неща, се изкарвате, че всъщност вие сте умните? Колко п....т трябва да е човек, за да напише това!

    Коментиран от #241

  • 232 pbdan

    0 3 Отговор

    До коментар #191 от "Тоест":

    Пусни в гугъл "товарни характеристики на двг" и виж статията "СРАВНИТЕЛНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА БЕНЗИНОВ ДВИГАТЕЛ" на Баранов от русенския университет. Там изследват двигател на ВАЗ 2103 и се вижда при определени обороти (примерно 3000) как мощността се изменя от 7 до 30кВт в зависимост от натоварването. Дадена е и консумацията на бензин, която от 500г/кВтч при 7кВт пада до 300г/кВтч при големите мощности.
  • 233 Ти да видиш!

    0 4 Отговор

    До коментар #228 от "Turbo":

    След като аз половин година писах с Ника на Радев, той защо не се оплака, а вие защо застанахте на страната на Ник Радев абсолютно всичките, независимо кой е писал с него? Защо не застанахте на моя страна в спора след като аз съм бил прав?

    От днешна гледна точка ви е срам какви сте ги писали като отворихте линка нали? Защо веднъж не казахте че, аз съм прав и че пиша с ник Радев още тогава? Само че тогава мислех те че сте прави точно както сега си мислите, че сте прави, че при поддържане на 1500 оборота на първа и на пета предавка, на първа въртящият момент е по-голям заради предавателното число.

    След още половин година ще обясняваш как в тази тема съм писал само аз, а вие не сте стъпвали. Писал съм си и съм си отговарял писал съм и съм си отговарял. А вие дори не сте я отваряли. Много си плосък Радев, изключително плосък.
  • 234 Иван

    4 0 Отговор
    Не е въпрос дали е възможно, а дали някой има интерес от ДВГ с висока ефективност. Поради високотехнологичните сплави, двигателите ще са скъпи, но с много по-дълъг живот и нечувано икономични. Това е заплаха за електромобилите, заплаха за приходите от резевни части и поддръжка, заплаха за петролния бизнес... само Грета Тумберг ще е диволна...
  • 235 Защо един ампер

    0 5 Отговор

    До коментар #229 от "Turbo":

    Нали захранването има 40 ампера? В крайна сметка източника на мощност ли определя потребяваната мощност (ДВГ или захранващия блок) или тя се определя от консуматора (необходимия въртящ момент на колелата за да преодолее съпротивленията на въздуха и на триене или съпротивлението на LED лентата) ?

    И един последен опит да видя дали ти е дошъл акъла в главата. При 2500 оборота, колко е въртящият момент на двигателя на Радев на неутрална скорост?

    Радев го е повторил поне 100 пъти в различни теми, преди да напише тази таблица. Тоест бил е истинския Радев, а вие му се кланяхате иго защитавахте. Наистина ли във всички случаи при 2500 оборота, мощността е 50 киловата, а въртящият момент 195 нютонметра, които се предават на скоростната кутия независимо от предавката и нуждата на автомобила?

    Коментиран от #236, #237

  • 236 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #235 от "Защо един ампер":

    Провери по старите теми Радев няколко пъти има пост "някой ми ползва ника" и след таблицата спря да пише..Друго от 8 до 17 в работно време постовете не са негови.На неутрална скорост мощноста и въртящия момент са толкова,колкото да покрият триенето и поддържането на оборотите на двигателя.Тези глупости за 50 кв са твое дело няма съмнение.Виждаш никой не те подкрепя всички ти знаят номерата.Подкрепата си я правиш сам с писане на много ник.

    Коментиран от #238

  • 237 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #235 от "Защо един ампер":

    на всеки двигател при неутрална скорост момента му е почти нула. на всеки дори и на електрическите.

    Коментиран от #240

  • 238 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #236 от "Turbo":

    защо мислиш пише с много различни ник4ета
  • 239 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #224 от "То такава глупост":

    Не че не заслужават, ами просто не ти изнася. Не можеш да обориш фактите в ком 33 и се правиш на по-възвишен ама не си. Разбра се.
  • 240 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #237 от "Гост":

    Двигателя оказва все някакво съпротивление от триене и задвижване на всички механизми и агрегати.При форсиране на двигателя до 3- 4 хиляди оборота се изразхода въртящ момент за развъртането на двигателя до тези обороти.Макар и малък въртящия момент не е нула.Все пак бутала,мотовилки,колянов вал,маховика се въртят.Не се предава въртящ момент към трансмисията там е нула.
    Електрика пише с много никове,за да си създава подкрепа.Също и да злепоставя опонента в случая инженер Радев.

    Коментиран от #242

  • 241 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #231 от "Чакай чакай":

    Аз не се самооценявам.Това обикновено го правят други хора.Виж първо колко хара са против теб във форума.Ти си този,който се опитва да учи учителите.Затова са те изгонили.Щял да ми обеснява....тесларя хахахахаха

    Коментиран от #248

  • 242 Хайде бе?

    0 4 Отговор

    До коментар #240 от "Turbo":

    Дал съм ти сметките. Няма полусметки.Ако не ги разбираш твой проблем.При 50 км/ч 2 скорост при двигателя 62.67kw 179 Nm при полуосите 56.4kw 1292 Nm 5 скорост двигателя 23.45kw 190.3Nm полуосите 21.1kw 484.9 Nm

    https://m.fakti.bg/technozone/513557-sriv-v-prilojenieto-na-tesla#comment_131

    И това ли аз съм го писал?
  • 243 А това кой го писа

    0 4 Отговор
    Пак ли съм аз? Я направо кажи кой пост са писали антиелектриците? Май никой?

    https://m.fakti.bg/technozone/513557-sriv-v-prilojenieto-na-tesla#comment_131

    При 5 кв при 50 км в чac кoлaтa нямa дa ce движи пo твoятa грaфикa oт пocт 175 имaш 2кв oт въздушнo и 2кв oт cъпрoтивлeниe при търкaлянe. 2+2=4 5-4=1кв и c тaзи мoщнocт щe пoдържaш 50 км в чac.При 100км в чac имaш 10+5=15 кв зaгуби 20-15=5кв зa дa пoдържaш 100 км в чac.Тoвa e нeвъзмoжнo. Дaннитe нa кoлeгaтa ca рeaлни 23 и 48 кв.Caмo нe рaзбрaх зaщo ключвaш кпд при cмятaнeтo нa рaзхoдa кaтo кпд вeчe вeднъж e включeнo.Щe излeзe твърдeниeтo нa кoлeгитe дa e вярнo чe ce измятaш кaтo лoпaтa фурнaджииcкa зa дa ce изкaрaш ти прaв.Рaзхoдa нa гoривo cи гo зaвишил cякaш тoвa e кaмиoн.Нямa нищo вярнo в изчиcлeниятa ти.

    Коментиран от #244

  • 244 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 245 А тези бисери?

    0 3 Отговор
    "ако мощноста на автомобила е равна на мощноста на загубите автомобила няма да се движи умньо"


    "За разлика от теб аз мога да смятам.Изчислил съм колко мощност ми трябва за механичното задвижване на всичките тези агрегати 3,5кв..Въздушното съпротивление с триенето на гумите губят 4 кв.Кпд на трансмисията е 90% 24кв.Х0,9 =21,6 или губиш 2,4 кв.Или общо 3,5+4+2,4=9,9 кв. загуби.От общо 24кв. вадим 9,9кв и полезната мощност е 10,1 кв.КПД се пресмята като разделиш полезната мощност на пълната мощност.КПД=14,1:24=0,5875 или 58,75% Радев най - малко 20 пъти ти е повторил за неразбирането ти на смисъла на кпд."
  • 246 Кое НЕ СЪМ писал аз

    0 3 Отговор

    До коментар #244 от "Turbo":

    Изброй нещо с което си съгласен? Радев въобще съществува ли? Защото се оказва, че нищо вярно не е казал и все аз съм писал от негово име за да го злепоставям. Цитирай поне едно негово мнение освен таблицата?

    Казал ли е поне, че при 1200 оборота и 50км/ч автомобила му гори 2,5/100

    Коментиран от #249

  • 247 Дизела

    3 0 Отговор
    Не се ли умори тухльо да плещиш простотии.Тази твоя амбиция да изпъкнеш с налудничавите си теории във форума, говори за твоя провал в реалния живот.Я се скрии там откъдето си изпълзял.
  • 248 Чакай чакай

    0 3 Отговор

    До коментар #241 от "Turbo":

    Ама какво ме интересуват плюсовете? Всички са такива специалисти като теб на ДВГ! Важното е че дойдохте на нашето мнение с Електрика, нали? Разбра ли сега къде е по-голям въртящия момент? На висока предавка!

    Коментиран от #250

  • 249 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #246 от "Кое НЕ СЪМ писал аз":

    Мисля,че Радев съществува незнам само дали такава му е фамилията или е ник.Форуми колкото искаш може да коментира другаде..Твърдението за 2,5л/100 може да е негово.Моята кола гори 3л/100 при 50 км/ч.Прочел съм много негови коментари и не вярвам тези твърдения да са негови.По скоро са твои.

    Коментиран от #251, #252

  • 250 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #248 от "Чакай чакай":

    Въртящият момент зависи от оборотите и натоварването.При голямо натоварване и 1750 оборота двигателя на Радев дава 230 Nm.При тези обороти въртящия момент на двигателя е най-голям без значение на коя предавка си.При колелата на първа се получава по-голям въртящ момент отколкото на пета.

    Коментиран от #253, #254

  • 251 Интересно било?

    0 4 Отговор

    До коментар #249 от "Turbo":

    Преди няколко месеца, каквото и да напишеше "инженер" Радев, всичко беше вярно и заставахте на амбразурата да го защитавате. Обаче в процеса на спора понаучите това онова и днес като се върнете назад, чак не може да приемете, че и вие и Радев сте писали подобни глупости, нали? А аз повтарям абсолютно същите твърдения оттогава, но сега съм прав, а тогава не бях прав според вас!

    Коментиран от #256

  • 252 Чакай чакай

    0 4 Отговор

    До коментар #249 от "Turbo":

    Сериозно ли? За това ли на Радев цъкахте плюсове, а на Електрика минуси?
  • 253 Чакай чакай

    0 4 Отговор

    До коментар #250 от "Turbo":

    Ааааа, браво. Научихте се вече! Вече може да давате на другите, акъл! Браво!

    Коментиран от #255

  • 254 Не се извъртай

    0 4 Отговор

    До коментар #250 от "Turbo":

    При ПОДДЪРЖАНЕ на 1750 оборота без да ускоряваш или намаляваш, на първа или на пета предавка въртящия момент на колелата ще е по-голям? А на вала на двигателя?
  • 255 Я провери отново

    1 2 Отговор

    До коментар #253 от "Чакай чакай":

    Нищо не е научил още. Все още вярва на Радев, че двигателя определя въртящия момент, а не колелата.

    Както захранването, а не лед лентата. Каквото и да включиш на това захранване, тока ще е 40 Ампера.

    Не може да разбере, че ако колелата в момента се нуждаят от 100 нютонметра преди диференциала, ще си вземат от двигателя ( 1-3.46 2-1.87 3-1.16 4-0.82 5-0.66) на първа 28,9 нютонметра, а на пета 151,5 нютонметра без промяна на скоростта на движение и всяка промяна на въртящия момент на колелата ще промени скоростта на движение.

    Коментиран от #257

  • 256 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #251 от "Интересно било?":

    Това онова го научих в техникума и университета тесльо.Истинските коментари на инженера са винаги теоретично издържани и подкрепени от формули и изчисления.Ти тесльо защо не успя да направиш изчисленията по таблицата,защо не успя да изчислиш топлинните загуби и кпд?Твоите теории ги няма в учебниците.Изпъдения теслар от университета щял да ме учи хахаха

    Коментиран от #258

  • 257 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #255 от "Я провери отново":

    Пак се клонира и станахте двама.Въртящия момент се опредяля от водача колко ще настъпи газта и от оборотите и натоварването.

    Коментиран от #260, #267

  • 258 Верни ли бяха изчисленията

    0 3 Отговор

    До коментар #256 от "Turbo":

    Я кажи резултатите на Радев от изчисленията? Нали заряди тях спря да пише от срам?

    23,45киловата с 2,5л/100 при 50км/ч. Покажи други резултати, ако съм пропуснал? Сега на мен ли започна да се възхищаваш. Нали аз ги бях писал тези няколко поредни месеца, а не Радев?

    Коментиран от #259

  • 259 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 260 Започна да поумняваш

    1 3 Отговор

    До коментар #257 от "Turbo":

    Едно време, дори по време на тази тема, въртящият момент се определяше от таблицата на Радев и не зависеше от шофьора и натоварването, а само от паспортните данни на двигателя. Радев можеше да получи максималната мощност на двигателя дори на неутрална предавка, само защото е постигнал някакви обороти на празен ход и всички го подкрепяхте и му слагахте плюсове, а на мен минуси, защото не му вярвам. Да не си хванал амнезията, та не помниш?

    Кажи верни ли са ми сметките? За въртящия момент на двигателя на първа и пета при необходими 100 нютонметра или трябва да гледам таблицата на Радев при изчисленията?

    Коментиран от #262

  • 261 Е нали не е бил Радев

    0 3 Отговор

    До коментар #259 от "Turbo":

    Нали аз съм писал тези грешни сметки за да го клепам?

    "Истинските коментари на инженера са винаги теоретично издържани и подкрепени от формули и изчисления.Ти тесльо защо не успя да направиш изчисленията по таблицата,защо не успя да изчислиш топлинните загуби и кпд?"

    Ето ти изчисленията 23,45киловата с 2,5л/100 при 50км/ч. Последно истинския Радев ли ги е смятал или аз съм го клепал?

    А тези верни ли са "Дал съм ти сметките. Няма полусметки.Ако не ги разбираш твой проблем.При 50 км/ч 2 скорост при двигателя 62.67kw 179 Nm при полуосите 56.4kw 1292 Nm 5 скорост двигателя 23.45kw 190.3Nm полуосите 21.1kw 484.9 Nm https://m.fakti.bg/technozone/513557-sriv-v-prilojenieto-na-tesla#comment_131

    Очевидно са правени по таблицата!
  • 262 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #260 от "Започна да поумняваш":

    Ако беше учил теория на двг нямаше да ми задаваш тапи въпроси.Щеше да знаеш предназначението на характеристиките в таблицата,как се изчисляват кпд и топлинните загуби.Твоите теории няма да коментирам.

    Коментиран от #263, #264

  • 263 Не увъртай

    0 3 Отговор

    До коментар #262 от "Turbo":

    Това ли са резултатите от сметките на Радев?

    23,45киловата с 2,5л/100 при 50км/ч. Да или не?
  • 264 Какво ДВГ, КАКВИ ТОПЛИННИ ЗАГУБИ

    0 3 Отговор

    До коментар #262 от "Turbo":

    Изчисленията ми са за редуктор с две предавателни числа! Елементарния въпрос беше, дали входа или изхода на този редуктор определя въртящия момент. Тоест двигателя или колелата. Това ви е генералната грешка и преди месеци и сега!

    Коментиран от #266

  • 265 Няма свършване

    1 3 Отговор
    на петролоидиотите. Хванали се само с политизирания СО2 като парников газ, а не виждат резултатите в населените места, където изтровиха хората. С увеличаване на компресията и обедняване на сместа увеличават още азотните оксиди и фините прахови частици. Това вече факт от истеричния даунсайзинг при новите бензини опитващи се да имитират дизелите - бедна смес и високо налягане = NOx. Айде и на бензините ДПФ и адблу... .
  • 266 ДВГ

    3 0 Отговор

    До коментар #264 от "Какво ДВГ, КАКВИ ТОПЛИННИ ЗАГУБИ":

    Само задкормилното устройство определя колко ще бъде въртящия момент.Даваш газ двигателя увеличава въртящия момент до достигане на максимума при определени обороти,след това пада.Колелата нищо не определят.Странни теории развиваш.

    Коментиран от #268

  • 267 Автомобилът определя въртящия момент

    0 2 Отговор

    До коментар #257 от "Turbo":

    "Въртящия момент се опредяля от водача колко ще настъпи газта и от оборотите и натоварването."

    Шофьора определя само скоростта с която си иска да се движи. Ако включиш круиз контрола да поддържа зададената скорост, нито скоростта нито оборотите ще помръднат, но въртящия момент ще се променя постоянно, а заедно с него и мощността без шофьора да е докоснал педала на газта.

    Поредното доказателство, че таблицата на Радев и всичките му изчисления са абсолютна пародия на която вярват само глупаците. А като гледам агитката покрай него глупаци не липсваха. Някои поумняха в процеса, но други продължават да защитават теорията от която той самия се отказа. Ти от кои си?

    Когато включиш темпомата, мощността и въртящия момент заковават ли се на 23,45 киловата и 190,3 нютон метра, защото така пише в peugeot.bg, откъдето Радев е взел данните без да ги разбира?

    Коментиран от #272

  • 268 Писали сме заедно

    0 3 Отговор

    До коментар #266 от "ДВГ":

    Може ли да считаш предишното ми мнение и към тебе.

    И допълнителен въпрос. За скандалния конкретен случай за поддържане на 50 км в час с разход 2,5/100 автомобила на максимален въртящ момент 190 нитон метра ли работи както твърдеше Радев или около 5 пъти по-малък въртящ момент, както твърдях аз?

    Коментиран от #269

  • 269 ДВГ

    3 0 Отговор

    До коментар #268 от "Писали сме заедно":

    С неуки коментатори не споря.Да вземеш да прочетеш малко теория в дебелите книги вместо да дрънкаш глупости.Колегите са ти отговорили на въпросите.Ако ти не си разбрал,това не е мой проблем.Не влизам в безмислени спорове със събеседник под моето ниво.Каквото и да ти кажа,ще ми задаваш "умни" въпроси,ще въртиш,ще сучеш,само ти да излезеш прав.Знам ти номерата,не мерси.

    Коментиран от #270

  • 270 Ама разбира се

    0 3 Отговор

    До коментар #269 от "ДВГ":

    Вие можете да смятате много повече от мен, но когато ви зададат въпрос за цифри обикновено мълчите като партизанин на разпит. Даже на елементарен въпрос, на който трябва да отговориш с да или не, като например верни ли са сметките на Радев за 23,45киловата с 2,5л/100 при 50км/ч, които тогава всички проверихте пак мълчиш.

    Нито тогава бяха верни, нито сега. Разликата е, че тогава все още не го знаехте и обяснявахте колко необразован съм. Можеш да се върнеш и да прочетеш какви глупости си писал ти "образования" по онова време. Доказателствата са в поне 10 теми, ще си стоят в веки веков и мога да те засипя с линкове към тях по всяко време.

    Коментиран от #271

  • 271 ДВГ

    2 0 Отговор

    До коментар #270 от "Ама разбира се":

    Какво да чета? Глупостите написани с ник ДВГ от тесларите или по точно от теб? Всички хора ти знаят номерата, затова желаещи да спорят с теб липсват.

    Коментиран от #276

  • 272 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #267 от "Автомобилът определя въртящия момент":

    Продължаваш да ръсиш бисери.При включен темпомат задаваш само скоростта.Оборотите и въртящия момент се променят непрекъснато в зависимост от пътните условия.
    Искам да ми намериш къде в Peugeot.bg е публикувана таблицата,която Радев е взел.От там са взети само началните данни мощност, въртящ момент, предавателните отношения на трансмисията, диаметъра на гумата.Всичко останало се изчислява.За 1 година спор ти не вдяна за какво се използва таблицата.

    Коментиран от #273, #278

  • 273 Чакай чакай

    0 3 Отговор

    До коментар #272 от "Turbo":

    Ахаха и какво изчисляваш по това, което са ти дали бе, пич? Пътните условия ли изчисляваш? Да се върна ли в статията тук, да ти напиша, колко пъти пишеш на точно това, което пишеш в момента, съм го писал и аз нагоре, а ти пишеш че са пълни глупости? Поне си признайте, че тук научихте неща които не знаете? Същите неща съм писал и нагоре, а там където ти спориш, нацъкал минуси на моите и плюсове на твоите!

    Коментиран от #274

  • 274 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #273 от "Чакай чакай":

    Всичко се изчислява.Мощност, въртящ момент при различни обороти.Въздушното съпротивление и съпротивлението при търкаляне на колелата.Кпд, топлинни загуби.Нищо няма дадено наготово.Тези неща са изчислени от инженер, който си разбира от работата.След таблицата коментарите са от аматьор,който не познава материята.Точно такъв като тебе тесльо!
    Давам ти началните данни на автомобил.Можеш ли да изчислиш таблицата обороти мощност въртящ момент,кпд и топлинните загуби на двигателя?Не ти е цел в живота да можеш нали?Знаеш само да плещиш кухи теории!

    Коментиран от #275, #277

  • 275 Чакай чакай

    0 4 Отговор

    До коментар #274 от "Turbo":

    Не е нужно да смяташ! Сядаш, караш една електрическа кола и виждаш, каква е необходимата енергия за придвижване! Всичко отгоре е от недостатъците на ДВГ! Виждаш колко изразходва Е-голф, толкова е нужно и за Голф!

    Коментиран от #279

  • 276 Сега и с Ника турбо ли пиша?

    0 4 Отговор

    До коментар #271 от "ДВГ":

    Защо не обясниш на него, че пише глупости в следващото мнение 272, а се обръщаш към мен. Защо не му сложи минус като пише абсолютни простотии, които повтарят думите на Радев? Защо никога когато пиша уж от негово име и уж от Ник ДВГ, НЕ ПИСАХТЕ ЧЕ ТОГАВА СЪМ НАПИСАЛ ПРОСТОТИЯ, а го казвате сега, когато знаете, че тогава сте писали простотии? Кажи прав ли е турбо в мнение 272? Ако съм писал в тези глупости от негово име, реагирай сега, а не чак след като му докажа, че отново греши.

    Коментиран от #281

  • 277 А ти не разбра ли

    0 4 Отговор

    До коментар #274 от "Turbo":

    Че бъркате още при началните данни от които уж трябва да започнете изчисленията, които никога не и не сте правили, а си изсмукахте резултатите от пръстите. Като започнеш от това, каква мощност трябва да бъде предавана към гумите за движение по равен терен с 40 километра в час на 2,5 тона седан по голям от пежото на Радев. Двигателя няма никакво значение какъв е. Бензинов, дизелов, електрически или ще въртиш педали. Няма значение дали мощността на двигателя е 20 киловата или 2000 киловата. При този размер автомобил и това тегло с тези гуми, необходимата мощност за движение винаги е под 4 киловата към колелата. Доказано е в практиката и няма нужда от сложни изчисления. Сложните изчисления са за по-голяма точност, която нас не ни интересува предвид че грешката на Радев е в пъти, а не в проценти.
  • 278 Ще ти отговоря и на това мнение

    0 4 Отговор

    До коментар #272 от "Turbo":

    Ще ти отговоря и на това мнение, но искам да видя дали ДВГ ще види каква фундаментална глупост, която е очевадна за всеки любител на автомобилите и техниката като цяло си написал и дали ще те защити, или ще те поправи? Аз залагам на защита на глупостта, а ти?

    После за да не изглежда глупак, ще кажа че пак аз съм писал с неговия Ник. Нищо ново под слънцето. Другите анти електрици може да застанат на амбразурата да те защитават също. Нямам против. Коя е фундаменталната глупост?
  • 279 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #275 от "Чакай чакай":

    Ей офлюх,пак ли ми се измяташ?Щом опрем до изчисления и веднага се извърташ.Аааа сетих се.Не знаеш как става.Вземаш лист, химикалка и калкулатор и почваш.Според теб трябва сравнявам два Голфа.По евтино ще е да се научиш да смяташ.Ама не можеш,защото не си учил такива науки.Можеш само да философстваш.
  • 280 pbdan

    0 3 Отговор
    " 23,45киловата с 2,5л/100 при 50км/ч." За да се изминат 100км. с 50км/ч са необходими 2 часа т.е. ще се изразходят 46,9кВтч енергия. При изгаряне на 1л дизел се получават 10,4кВтч или за 2,5л - 26квтч. Без дори да смятаме КПД на ДВГ се вижда, че не можеш да получиш 47кВтч механична енергия от гориво за 26кВтч.

    Коментиран от #282, #283

  • 281 ДВГ

    3 0 Отговор

    До коментар #276 от "Сега и с Ника турбо ли пиша?":

    С неуки аматьори не водя спор.

    Коментиран от #285

  • 282 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #280 от "pbdan":

    Смяташ с грешни числа.Тесльо не разбира таблицата на Радев и използва грешни числа.

    Коментиран от #284, #288, #293

  • 283 Ти ще кажеш на инженерите че не може

    0 3 Отговор

    До коментар #280 от "pbdan":

    Те това са учили и са смятали, смятали, смятали с лист хартия и калкулатор и задължително химикал. С молив не стават сметките.

    Ето например Радев е сметнал че за движение с 50 км в час, колелата му се въртят с 416.6 оборота в минута и на пета предавка при включен темпомат с пресмятане на предавките, двигателя работи с 1177 оборота в минута. Обаче това шиле турбо, дори това не може да разбере, защото идея си няма какво значи предавателно число.

    Според него гумите продължават да се движат с 416 оборота, но

    "При включен темпомат задаваш само скоростта.ОБОРОТИТЕ и въртящия момент се ПРОМЕНЯТ НЕПРЕКЪСНАТО в зависимост от пътните условия."

    Как да спориш с такъв охлюв, че при една и съща скорост на автомобила, оборотите на двигателя са едни и същи, и единственият вариант да промениш мощността е промяната на въртящия момент. Автомобила на Радев е с ръчни скорости и дори не може сам да си смени предавка, ако тръгне да катери баир. При зададена скорост от 50 км в час, разхода ще стане плачевен, а КПД ще се срине.

    Ама как да обясниш и на училия и недоучил Радев, че при тези 1177 оборота, мощността не винаги е 23,45 kW, въртящият момент 190 нютон метра, а КПД 50%, дори да забравим за разход 2,5 литра на 100 при тези условия.

    Коментиран от #286

  • 284 Кажи правилните числа

    0 3 Отговор

    До коментар #282 от "Turbo":

    Кое от тези трите не е вярно? "23,45киловата с 2,5л/100 при 50км/ч." и не е от таблицата?
  • 285 Ти да видиш?

    0 4 Отговор

    До коментар #281 от "ДВГ":

    "С неуки аматьори не водя спор." Е кой те кара да спориш с турбо? Как да спориш, като той дори не разбира половината понятия за какво се отнасят?

    Ти обаче като учен аматьор, трябваше да забележиш, че за поддържане на 50 км в час на пета, темпомата на Радев не може да смени оборотите. Защото целта му е да поддържа точно 50 километра в час. Но и ти толкова разбираш и дори не се усети какви глупости е наговорил и просто му сложи плюса нали? Като гледам не си само ти. Има и други учени аматьори като тебе!
  • 286 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #283 от "Ти ще кажеш на инженерите че не може":

    Между двете изречения няма връзка.В първото пише какво задава темпомата.Във второто пише как се променят характеристиките при движение при различни пътни условия,никъде не се споменава темпомат.
    Научи я тая теория на двг, тесльо да разбереш смисъла на таблицата.

    Коментиран от #287

  • 287 Пак шикалкавиш

    0 3 Отговор

    До коментар #286 от "Turbo":

    След като отговаряш на тези въпроси с мнението си, очевидно говориш за включен темпомата и мислиш, че оборотите се менят щом се сменя мощността, " защото така са те учили. Пробвай пак

    "Ако включиш круиз контрола да поддържа зададената скорост, нито скоростта нито оборотите ще помръднат, но въртящия момент ще се променя постоянно, а заедно с него и мощността без шофьора да е докоснал педала на газта. Поредното доказателство, че таблицата на Радев и всичките му изчисления са абсолютна пародия на която вярват само глупаците. А като гледам агитката покрай него глупаци не липсваха. Някои поумняха в процеса, но други продължават да защитават теорията от която той самия се отказа. Ти от кои си? Когато включиш темпомата, мощността и въртящия момент заковават ли се на 23,45 киловата и 190,3 нютон метра, защото така пише в peugeot.bg, откъдето Радев е взел данните без да ги разбира?"

    https://m.fakti.bg/technozone/559038-mogat-li-dvigatelite-s-vatreshno-gorene-da-stanat-po-efektivni-video#comment_267

    Коментиран от #289

  • 288 Кои са грешните числа

    0 3 Отговор

    До коментар #282 от "Turbo":

    "Смяташ с грешни числа.Тесльо не разбира таблицата на Радев и използва грешни числа."

    Кое от тези трите не е вярно? "23,45киловата мощност на вала на двигателя или разхода 2,5л/100 при 50км/ч."

    Или вече и таблицата аз съм я писал, да злепоставям Радев? А той горкия колко се гордееше с тази таблица, а вие как до преди малко го хвалехте за нея? Язък!

    Коментиран от #290, #292

  • 289 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #287 от "Пак шикалкавиш":

    За да разбереш смисъла на таблицата,трябва да си ги учил тези неща.Чакам да ми покажеш къде точно в пежо.бг са побликувани таблиците? Таблицата е абсолютно точна, коментарите след таблицата не са верни.Точно затова аз смятам,че това е работа на трола.Не може инженер,който може да ти пресметне характеристиките на автомобила, мощност момент кпд топлинни загуби,да напише тези коментари.Ти си този трол тесльо без съмнение.

    Коментиран от #291, #328

  • 290 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #288 от "Кои са грешните числа":

    Щом смяташ таблицата за лесно нещо,почвай да смяташ.Автомобил с максимална мощност 120 Кв при 5750 оборота.Изчисли мощност и въртящ момент при 600,1000,1500,2000......6000 оборота и направи таблицата.Ако се справиш ще ти кажа за какво се ползва таблицата.
  • 291 Още не си отговорил

    0 3 Отговор

    До коментар #289 от "Turbo":

    "Смяташ с грешни числа.Тесльо не разбира таблицата на Радев и използва грешни числа."

    Кое от трите числа е грешно?

    Коментиран от #294

  • 292 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #288 от "Кои са грешните числа":

    Ако се справиш,може да изчислиш топлинните загуби и кпд на двигателя.Успех!

    Коментиран от #305

  • 293 pbdan

    0 3 Отговор

    До коментар #282 от "Turbo":

    Обясни ако обичаш кои числа са неверни. В 2,5л. нафта има 26кВтч енергия. Как ще караш 2 часа с 23,45кВт. с това гориво? Има закон за запазване на енергията, който никога в нито една област на науката не е нарушен. Не е хубаво да се делим на електрици и антиелектрици, на транзистори и лампи, на стрели и куршуми, ракети и снаряди, лъкове и пушки, саби и револвери. Всяко човешко изобретение си има предимства и недостатъци.

    Коментиран от #295, #300

  • 294 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #291 от "Още не си отговорил":

    Колко пъти трябва да ти отговарям едно и също.Изчисли това което съм ти дал и ще ти отговоря.

    Коментиран от #296

  • 295 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #293 от "pbdan":

    Да не се клонира пак бе електрика? Станахте двама.Ако разбираш материята ще се сетиш сам.

    Коментиран от #297

  • 296 Нищо няма да смятам

    3 0 Отговор

    До коментар #294 от "Turbo":

    Ти една цифра не си казал. Само празни приказки!

    Коментиран от #298

  • 297 pbdan

    0 2 Отговор

    До коментар #295 от "Turbo":

    Аз отдавна пиша с един и същи ник. Не разбирам злобата с която спорите и какво всъщност искате да докажете. Споря най-вече с хора които си сменят постоянно ника и все едно се надвикваш с тълпа. Неприятно е. Няматочни изчисления, а спорове за въртящи моменти, скоростни кутии, обороти - неща решени отдавна и за които никой разумен и образован човек не спори.

    Коментиран от #299

  • 298 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #296 от "Нищо няма да смятам":

    Аз не съм и очаквал да изчислиш нещо.За да успееш трябва да си ги учил тези науки.Само философстваш за двг.Трите числа не се връзват,това е ясно.Точно по това разбрах,че коментарите са на трол,а не на Радев.

    Коментиран от #301

  • 299 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #297 от "pbdan":

    Аз според теб какво правя?Споря с многониковия теслар,който от доста време плюе срещу инженер Радев.Провери таблицата в пост 95 моля и кажи дали е вярна.След това му обясни на тесльо за какво се използва.

    Коментиран от #303

  • 300 Те са факири

    0 3 Отговор

    До коментар #293 от "pbdan":

    От 2,5 литра нафта, отделят 2,35 литра за движение на вала, още 2,35литра за топлинни загуби за всеки час шофиране. Общо 4,7 литра на час или 9,4 литра общо за 100км!

    Затова и твоите сметки са грешни! Не си взел предвид топлинните загуби, за които те подсеща Турбоумника.

    Коментиран от #302, #306

  • 301 Е така де!

    0 3 Отговор

    До коментар #298 от "Turbo":

    Нали това те питам? Кое от трите числа не го е казал Радев, а съм го измислил аз за да го клепам?

    Коментиран от #304

  • 302 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 303 pbdan

    0 3 Отговор

    До коментар #299 от "Turbo":

    Добре, кажи ми кола с какво тегло, с какъв коефициент на въздушно съпротивление и с каква скорост се движи. Каква е още площта на сечението на автомобила. Ще ти изчисля механичната мощност необходима за движение и съответната при елдвигател и ДВГ. Жалко, че няма компилатор за формули, а ще трябва да се оправдавам, че това е вярната формула. Нека бъдем добронамерени.

    Коментиран от #308

  • 304 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #301 от "Е така де!":

    То е много близо до акъла ,тесльо.Сети се сам.Аз как се сетих.

    Коментиран от #307

  • 305 Колко пъти да ги смятам

    0 3 Отговор

    До коментар #292 от "Turbo":

    При 50% КПД сметнато с лист, химикал и калкулатор от Радев (с което също не съм съгласен) при 23,45 киловата механична мощност на вала на двигателя при движение с 50 км/ч, топлинните загуби са точно 23,45 киловата! Какво има за смятане? Не си ли съгласен с Радев?

    Коментиран от #309, #310

  • 306 pbdan

    0 3 Отговор

    До коментар #300 от "Те са факири":

    Първо ми го сметни, след това спори. Нали точно това обяснявам, че с 2,5л нафта не може да стане дори без да смятам КПД. Чети първо!

    Коментиран от #311, #313

  • 307 Изплюй камъчето де

    0 3 Отговор

    До коментар #304 от "Turbo":

    Света са казани от Радев и по тях създаде таблицата за третото. Трите са си на Радев и затова спря да пише от срам.
  • 308 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #303 от "pbdan":

    Това е колата на Радев,не знам .Данните които ти трябват ,тесльо ги е копирал в пост 95.Таблицата за изчисление е обороти мощност въртящ момент.

    Коментиран от #312

  • 309 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #305 от "Колко пъти да ги смятам":

    Използваш грешни числа.Това показва.че не разбираш таблицата за какво се използва.

    Коментиран от #315

  • 310 pbdan

    0 3 Отговор

    До коментар #305 от "Колко пъти да ги смятам":

    При 23,45кВт за 2 часа са 46,9квтч. и колата ще измине 100км. Според радев разходът на гориво е 2,5/100км или по 10,4 кВтч/ кг са 26кВтч. При КПД 50% още толкова. Получаваме 93кВтч от гориво с топлина на изгаряне 26кВтч. Къде е Киро на кирия?
  • 311 Е нали сметнах

    0 3 Отговор

    До коментар #306 от "pbdan":

    Не отричам твоите сметки. Просто ти казвам, че подценяваш глупостта им! Нали се сещаш, че при оптимистичното 50% КПД изкарвам минимум 9.4/100 разход при 23,45 киловата мощност. При доста по реалистично, но пак оптимистично 30% КПД, топлинните загуби отиват на 78 киловата и 20/100 разход. Има няма 1000% грешка в изчисленията на антиелектриците.
  • 312 pbdan

    0 3 Отговор

    До коментар #308 от "Turbo":

    Мечтая си за такава кола! 2,5л/100км. Отказвам се от електричеството!

    Коментиран от #314

  • 313 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #306 от "pbdan":

    Не може я,ама тесльо не вдява.Нали по това го хванах,че троли Радев.Разхода от 2,5 л/100 км според мен е верен.С моята кола постигнах 3л/100.

    Коментиран от #316, #322

  • 314 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #312 от "pbdan":

    2,5 л/100км на пета скорост при 1200 оборота,ако не греша.Ако греша,тесльо ще ме поправи.

    Коментиран от #318, #319

  • 315 Не разбирам

    0 3 Отговор

    До коментар #309 от "Turbo":

    Кажи за каква се използва, да науча и от тебе нещо? Досега все си мислех, че е за максималния въртящ момент, който може да осигури ДВГ при съответните обороти и няма нищо общо с движение с 50км/ч, както се опитваше да ме убеди Радев
  • 316 pbdan

    0 3 Отговор

    До коментар #313 от "Turbo":

    Колко ти струва колата? Купувам я. Ще я докарам до теоретичните 2,5л/100км. Ще му натрия носа на Мъск и ще го бия по богатство.
  • 317 Turbo

    3 0 Отговор
    Браво!Започна да вдяваш,май съм те подценил.Хайде пресметни таблицата и ще ти кажа.
  • 318 Грешиш

    0 3 Отговор

    До коментар #314 от "Turbo":

    Не са 1200 оборота. Нали разбираше таблицата? Радев ти е сметнал при колко оборота неговия двигател поддържа 50км/ч. Данните са в пост 195 или може да четеш директно от оригинала. Хайде да видим дали ще се справиш да кажеш по таблицата на Радев колко са оборотите, въртящия момент и мощността на вала на двигателя

    https://m.fakti.bg/technozone/513557-sriv-v-prilojenieto-na-tesla#comment_26

    Отново доказваш, че дори не можеш да разчетеш наготово дадените ти резултати от сметките, камили да ги направиш сам!

    Коментиран от #320, #321

  • 319 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 320 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #318 от "Грешиш":

    Цитирам по памет.Оборотите са 1177.

    Коментиран от #323

  • 321 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #318 от "Грешиш":

    Смяташ ли,тесльо?Ще доживея ли да я видя тази таблица?Айде,че ми се доспа.Утре съм на работа.
  • 322 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 323 Забравяш нещо

    0 3 Отговор

    До коментар #320 от "Turbo":

    Колко са мощността и въртящия момент според Радев при 50км/ч заради които специално направи таблицата? А кой сметна таблицата? Аз ли? Нали не можех?

    Коментиран от #325

  • 324 pbdan

    0 3 Отговор
    Вече 2 пъти ме трият?! Махам се оттук.
  • 325 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #323 от "Забравяш нещо":

    Таблицата си е дело на Радев.На теб съм ти дал друга задача да смяташ.

    Коментиран от #327

  • 326 За какво ти е тази таблица

    0 3 Отговор
    Няма нищо общо с шофиране с постоянни 50км/ч. Ако искаш да ти сметна и дебита на вентилатора на парното на втора степен? Почти същата връзка има. Или колко сантиметра ще ти легне задницата, ако качиш торба цимент в багажника?
  • 327 На Радев е де

    0 3 Отговор

    До коментар #325 от "Turbo":

    И лично той е написал в нея 23,45 киловата механична мощност на двигателя за поддържане на 50км/ч. Трите цифри са на Радев и до последно си държеше на тях.

    Коментиран от #329

  • 328 Таблицата НЕ е вярна!

    0 3 Отговор

    До коментар #289 от "Turbo":

    "За да разбереш смисъла на таблицата,трябва да си ги учил тези неща.Чакам да ми покажеш къде точно в пежо.бг са побликувани таблиците? Таблицата е абсолютно точна, коментарите след таблицата не са верни."


    Ще коментираш ли този пост?


    https://m.fakti.bg/technozone/513557-sriv-v-prilojenieto-na-tesla#comment_151

    Нали не можех да смятам и не знаех за какво става въпрос в таблицата, а ти я беше проверил и беше абсолютно точна? Виждаш ли си нивото, спрямо моето? Променящи се обороти, при поддържането на 50км/ч на темпомат - абсолютен лаик!

    Коментиран от #330, #331

  • 329 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 330 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #328 от "Таблицата НЕ е вярна!":

    Вадиш думите от контекста.Двете изречения няма т връзка.Аз пиша едно ,ти разбираш друго.
  • 331 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #328 от "Таблицата НЕ е вярна!":

    Нали беше копирана от пежо.бг бе тесльо?Как да не е вярна нали в Пежо са я изчислили?
    Изчисли ми поне един ред от таблицата на Радев.Тръгваш от 66Кв при 4000 оборота и 230Nm при 1750 оборота.С формули подробно.Тогава ще ти повярвам.А дано,ама надали.
  • 332 А за какво бе таблицата?

    0 4 Отговор

    До коментар #329 от "Turbo":

    Я покажи, къде Радев се е съгласил, че реалната мощност за движение с 50км/ч е нещо различно от 23,45 киловата?


    Виж на кой пост отговаря Радев с тази таблица и кажи къде ми е грешката в изчисленията в този пост?

    "Единствените данни които си казал за твоя двигател са 1200 об. 191 Nm и 24 kw , а после при 4000 об. 179 Nm и 75 kw независимо от натоварването и дали въобще е включена някаква скорост. Лъжа ли? На това ли му викаш "целия диапазон на двигателя" В същото време твърдиш, че при шофиране със 50км/ч и 1200 об/Мин разходът на гориво е 2,5/100, което при КПД 50% са едва 6,25kW Значи или бъркаш или умишлено лъжеш, но цифрите не излизат."

    https://m.fakti.bg/technozone/513557-sriv-v-prilojenieto-na-tesla#comment_22

    Защо Радев не се съгласи с него, защо не каза, че

    "Трите числа не се връзват,това е ясно.Точно по това разбрах,че коментарите са на трол,а не на Радев."

    Не отрича че това са негови твърдения, даже ги потвърждава с таблицата на която се възхищаваш! Неоспоримо доказателство, че Радев е писал в цялата тема, защото докрая защитаваше същата теза, че тази мощност не зависи от натоварването и е невъзможно да е карал с 5 киловата мощност!

    Коментиран от #333

  • 333 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #332 от "А за какво бе таблицата?":

    Не виждам никакви изчисления.Типично по тролски.Не можеш да направиш изчисленията,но си сигурен,че таблицата не е вярна.Къде да я търся в пежо.бг?Ще доживея ли да ми докажеш грешка поне един ред от таблицата?Точно по това разпознавам трола от Радев.Трола пише само щуротии и философства.Радев винаги пише научно обосновано,подкрепено с формули и изчисления.Не ми ли покажеш изчисления на таблицата,значи не знаеш как се изчисляват характеристиките на двигателя.Няма смисъл да спорят с аматьор,който не разбира какво му говоря.
  • 334 Ти отвори ли линка

    0 4 Отговор
    Не си нали?

    https://m.fakti.bg/technozone/513557-sriv-v-prilojenieto-na-tesla#comment_151

    Аз намерих грешката в таблицата и Радев си я призна и преизчисли. Но ти си толкова бос по въпроса, че дори не разбра какво се е случило!

    Ти дори с готови данни не можеш да смяташ например колко е мощността при 1188 оборота в минута, но 35 нютонметра? Това е важният въртящ момент, който трябва да осигури двигателя, независимо колко му е максималният въртящ момент, който може да е и 500 нютон метра, но няма отношение към случая.

    Та колко е мощността при тези обороти и въртящ момент?

    Коментиран от #335, #336

  • 335 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #334 от "Ти отвори ли линка":

    Няма такива данни в таблицата.Чакам да ми посочиш къде в пежо.бг е таблицата.Изчисли поне един ред в таблицата да видя,че можеш.Само плямпаш, формули и изчисления нула.С философи не водя спор.

    Коментиран от #337

  • 336 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #334 от "Ти отвори ли линка":

    Мощността е 4,35 Кв.Не виждам отговорите на въпросите,който съм ти задал?
  • 337 Кажи каква е връзката

    0 5 Отговор

    До коментар #335 от "Turbo":

    Кажи ми каква е връзката с темата за поддържане на 50 км в час на който и да е ред в таблицата?

    Какво общо има максималната мощност и въртящ момент автомобила на Радев с поддържане на 50 км в час? Точно същата връзка като светлинния поток в лумени от фаровете. Ако искаш и него да ти сметна, защото каза, че е карал вечерно време?

    По-важното е, кой е реалистичния въртящ момент при шофиране с 50 километра в час? 190 или 35 нютон метра? Едното число е изчислено от мен а другото от Радев. Аз съм смятал на грубо, а Радев с точност до десета. Нито знам формулите по които е смятал Радев нито искам да ги уча, при положение че дават грешен резултат.

    Последно без да увърташ, кой от двата въртящи момента е по-близо до истината за равномерно движение с 50 км в час? 190 или 35?

    Коментиран от #338

  • 338 Turbo

    5 0 Отговор

    До коментар #337 от "Кажи каква е връзката":

    В науката и техниката няма груби сметки,тесльо.Опиши ми моля ,как изчисли грубо 35 Nm.С формули, изчисления както би ги изчислил Радев.
    Нищо не каза за мощност 4,25 Кв,верно ли съм смятал?Нали не можех да смятам?Затворих ли ти голямата уста, тесльо?

    Коментиран от #339

  • 339 Първо отговори

    0 5 Отговор

    До коментар #338 от "Turbo":

    Кой резултат е по-близо до реалността?

    Коментиран от #340

  • 340 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #339 от "Първо отговори":

    Давай изчисленията.Май няма изчисления.Налучкваш,тесльо.Залагаш на 4 Кв мощност и изчисляваш при 1188 оборота се получават 35 Nm хахахахаха

    Коментиран от #341

  • 341 Точно това е правилния метод

    0 4 Отговор

    До коментар #340 от "Turbo":

    Първо се изчислява или измерва необходимата мощност за преодоляване на въздушното съпротивление, съпротивлението на търкаляне на гумите, съпротивлението на триене в трансмисията със съответните загуби. Към тази мощност се добавя се или се изважда мощност, спрямо наклона и теглото на автомобила. Забележи, че дотук говоря за мощност. Въртящият момент с няма никакво отношение. Той се изчислява спрямо оборотите, които пък зависят от размера на гумите, и чак тогава се изчислява въртящият момент, спрямо предавателните числа на трансмисията между колелата и двигателя и техните загуби. Чак сега стигнахме до двигателя, чиито обороти се определят от предавателните числа цитирани от Радев. Въртящия момент на двигателя също зависи от въртящия момент на колелата, а не е обратното както смята Радев. Както виждаш, вида на двигателя и неговата мощност няма отношение към случая, за да задълбаваме в неговите процеси.

    Къде в всички тези изчисления намира приложение таблицата на Радев?

    Сега вече може да ми отговориш, дали тези 4 киловата са по-близко до реалността или 20-те киловата на Радев са верни?

    Като ми отговориш ще ти кажа и други варианти, които изкарват пак тези три-четири киловата без въобще да почваме от тях. Те са крайния резултат.

    Коментиран от #342

  • 342 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #341 от "Точно това е правилния метод":

    Как изчисли 4,25 Кв съпротивление като не знаеш колко е тежък автомобила,колко му е площа на напречното сечение,коефициента на въздушно съпротивление.Радев не даде данни.Мощност 4,5 Кв може да са достатъчни за Пежо 108 ,но за Пежо 5008 са недостатъчни.
    Защо Радев е изчислявал тази таблица,трябва да питаш него.Не знам какъв му е бил замисъла да смята максималните стойности на мощност и момент.Трола това и чака,вижда някакви изчисления и започва да троли.По това разпознавам коментарите не са на Радев.
    При движение с 50 км/ч на 5 скорост е логично 4,25 Кв да е по близко до верния отговор.Аз го изкарах 6,5 Кв.
    От 2,5 л/100 - 2 ч. или 1,25 л/ч може да получиш 12,5 Кв.Топлинните загуби са 6 Кв остават 6,5 Кв на изхода.

    Коментиран от #343, #344, #345

  • 343 Благодаря! Изненада ме!

    0 4 Отговор

    До коментар #342 от "Turbo":

    Най-накрая някакви цифри. При 6,5 киловата механична мощност и шест киловата топлинни загуби, колко е КПД на двигателя на Радев?

    Коментиран от #346

  • 344 Обещах ти и друг начин за смятане

    0 4 Отговор

    До коментар #342 от "Turbo":

    Ако един електромобил по-голям и по-тежък от пежото на Радев, трябва да шофира 24 часа, а батерията му е 100 киловатчаса, с каква мощност трябва да се движи, за да му стигне капацитета на батерията?
  • 345 Щом можеш разпознай дали е Радев?

    0 4 Отговор

    До коментар #342 от "Turbo":

    Въпрос от мен към Радев 4 мнения след като е писал за разхода и скоростта в мнения 408:

    "Обясни ми каква е била изходната мощност на оста на двигателя при разход 2,5 на сто и скорост 50 километра в час като ти избереш колко е КПД 30% 40% 50% избери едно само кажи колко е. Сметни на нас с госта, които не разбираме, защото не сме инженери по ДВГ, да видим кой е по-близо до правилния отговор. "
    https://m.fakti.bg/avto/509061-nad-1000-kona-i-800-km-s-edno-zarejdane-lucid-obavi-cenata-na-air#comment_412


    След още 4 мнения, Радев отговаря:

    "При 50 км/ч и 1200 об/м върт.момент 158,4 Nm мощност 19,85 kw това е за моя случай с влаченето на 5 скорост."

    Нещо да кажеш по въпроса защо Радев е написал таблицата? Очевадно е защо. За да ми натрие носа. Защо - в следващото мнение.

    Коментиран от #347, #349

  • 346 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #343 от "Благодаря! Изненада ме!":

    Моля!Защо се изненадваш?С малко газ на 5 скорост с 50 км/ч няма как да е максималната мощност от 23 Кв.Кпд е 52 %.
    Много елементарно ме изпитваш.Под 5 Кв се получава.Аналогиите не винаги дават верни резултати.Съмнявам се електромобил движещ се с 50 км/ч да се движи с 4,16 Квч разход на енергия.Ако ползва батерията от 20 до 80 Квч или 60 Квч разхода ще е 2,5 Квч.По скоро разхода ще е 10-12 Квч.Този начин на смятане не е особено верен.

    Коментиран от #350

  • 347 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #345 от "Щом можеш разпознай дали е Радев?":

    Съмнявам се това да е Радев.Това е някой трол.Защо да ти натрива носа?

    Коментиран от #348

  • 348 Е хубаво де

    0 4 Отговор

    До коментар #347 от "Turbo":

    От от 450 мнения в тази тема, има поне 100 мнения на Радев. Има ли някое което да е писана от истинския Радев, че като гледам навсякъде е писал глупости. Истински Радев въобще съществува ли? Чак не знам на какво му се възхищаваш като абсолютно всички разсъждения са му грешни.

    Цитирай поне едно смислено мнение от него? Някъде където да е писал, че мощността е поне близо до твоите шест киловата, които също не са реалистични, ако съдим от статията под която пишем коментарите. Върни се и я прочети дали има такъв двигател с над 50% КПД?

    Повечето които тогава го защитавахте и мислехте, че е прав, леко-полеко започнахте да повтаряте моите твърдения оттогава, които на онзи етап твърдяхте, че че са абсолютно грешни и нищо не разбирам. Само че аз оттогава не съм си променил мнението въобще както виждаш. Каквото съм говорил тогава абсолютно същото повтарям и сега.

    Коментиран от #352

  • 349 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #345 от "Щом можеш разпознай дали е Радев?":

    Спора Ви с Радев мисля започна, колко е кпд на двигателя.
    Бензиновия двигател е с 30% кпд.Японците достигат до 56 % кпд като увеличават компресията в двигателя над 20 атм. и налягането на впръскването на горивото над 200 атм.Бензиновия двигател заработва като дизелов.Защо тогава се съмняваш,че дизела HDI може има над 50% кпд,при условие ,че обикновения дизел е с 40% кпд?

    Коментиран от #351

  • 350 Не е толкова

    0 4 Отговор

    До коментар #346 от "Turbo":

    По-скоро са четири киловата, и това е мощността, която се черпи от батерията, еквивалент на енергийният капацитет на горивото, което се черпи от резервоара. Сега остава от тези четири киловата, да извадиш и всички топлинни и механични загуби като си избереш някакво КПД от батерията до колелата и да сметнеш реалната механична мощност, която стига до колелата на по-големия и по-тежък електромобил при средна скорост около 40 километра в час.

    Дали пък 4 киловата към колелата не са реалистична мощност за автомобила на Радев?
  • 351 Така де

    0 4 Отговор

    До коментар #349 от "Turbo":

    Всичко е в същата тема. Само че това КПД е само при високо натоварване, което е доста повече от 4 киловата. Тогава разхода на гориво е много по-висок от 1,25 литра на час, който пък е много близко до разхода на празен ход и затова КПД при ниско натоварване е много лошо. Дори без да се движи, само на празен ход разхода ще е почти литър за час само за преодоляване на вътрешните загуби в двигателя без нито ват полезна работа.

    При разход от 10 литра на час, този литър за празен ход вече почти не влияе, защото остава 10% от общия .
  • 352 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #348 от "Е хубаво де":

    Не съм съгласен с теб.Коментарите му не са глупости.Виж на колко места пише "това не е мой коментар" и накрая се отказа.Твоите аналогии да не би да са верни?Бягаш от изчисленията,защото не знаеш и не можеш да ги направиш.Карам те един ред от таблицата да ми изчислиш,измъкваш се.Дай поне изчисли въздушното съпротивление и съпротивлението при търкаляне на колелата.Партизанин на разпит ли беше.Изчисли ми топлинните загуби.Пак няма.Елементарни неща не знаеш,но прецени Радев говорел глупости.Хайде стига троли.Не си чак такъв специалист като един машинен инженер.

    Коментиран от #354, #356

  • 353 КПД зависи от натоварването

    0 4 Отговор
    И оборотите. Виж в колко тесен диапазон КПД е толкова колкото по рекламните брошури. Дори в тази статия са го написали:

    "Максималните 50 процента се постигат само когато са изпълнени три условия: постоянна скорост и постоянно натоварване, съчетани с въвеждането на технология за рекуперация на топлина."

    Тоест считат за полезна дори енергията която се усвоява от парното за отопление на купето. Онова което ти го смяташ за загуби те го добавят към полезната работа, за да върви рекламата. Не че по принцип не е вярно, но не е вярно в повечето случаи!

    ПП не мога да ти кача картинката, защото опцията нещо не работи за мобилна версия.

    Потърси за thermal efficiency map

    Коментиран от #355

  • 354 Дай номер на мнение в онази тема

    0 5 Отговор

    До коментар #352 от "Turbo":

    В което Радев казва че не е писал той с този Ник? Не си спомням такъв случай! тези същите глупости ги повтаря в продължение на два-три месеца в десетина теми "за да ме излага". Това му беше целта, но накрая той така се изложи, че вече го е срам да пише.

    Дай номерата на коментари където е казал че не е писал той и не е съгласен с написаното от неговия Ник или от Ник Гост? Тогава вероятно си бил пристрастен възхищавайки му се.
  • 355 Turbo

    4 1 Отговор

    До коментар #353 от "КПД зависи от натоварването":

    Ето сега ти почна да пишеш глупости,които аз не искам да коментирам.Доста си далече от истината.Липсват ти основни знания по двг.Опитваш се да компенсираш с знанията си по електротехника,но не ти се получава.Дай да приключваме.

    Коментиран от #358, #360, #361

  • 356 Никога не съм твърдял

    0 4 Отговор

    До коментар #352 от "Turbo":

    Че съм машинен инженер, нали? Споря само за неща за които съм сигурен, че съм прав и накрая винаги излизам прав. Посочи едно моя грешно твърдение или грешна сметка от онази тема, от която започна всичко?

    Аз мога да ти покажа поне 30 грешни сметки само в тази тема от Ник Радев.

    Нищо не каза за сметките за необходима мощност за движение с 40 км в час на 2,5 тона електромобил с мощност 700 коня? Приблизително колко киловата са били необходими на колелата за поддържане 24-часово шофиране с 40 километра в час? Очевидно е че мощността на двигателя няма никаква връзка, нали?

    Коментиран от #357

  • 357 Дизела

    3 0 Отговор

    До коментар #356 от "Никога не съм твърдял":

    Като не си инженер къде си тръгнал да спориш с инженерите,тесльо?С писане по форумите инженер не се става.

    Коментиран от #359

  • 358 Да не твърдиш

    0 2 Отговор

    До коментар #355 от "Turbo":

    Че КПД на двигателя на Радев при да речем 2500 оборота е едно и също и при 4 киловата и при 40 киловата натоварване?
  • 359 Ти машинен ли си?

    0 2 Отговор

    До коментар #357 от "Дизела":

    Защо си мислиш, че всички инженери са със специалност ДВГ?

    Радев като е машинен инженер, не му пречи да говори само глупости дори когато се отнася за ДВГ, нали?

    До края не схвана, че реалната мощност почти никога не е максималната, реалният въртящ момент се определя от колелата, а реалното КПД в 99% от времето за работа на двигателя е далеч от максималното.
  • 360 За да не съм голословен

    0 2 Отговор

    До коментар #355 от "Turbo":

    Ето ти един красноречив пример за КПД на ДВГ

    ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S2666691X20300063-gr5.jpg

    Както виждаш при 2500 оборота за този двигател с максимално КПД 40%, при 15 нютон метра (4kw) КПД е 15%. Чак при 150 нютон метра, съответстващи на 40 киловата натоварване, КПД става около 40%. Колко често ви се налага да шофирате с 40 и повече киловата мощност?
  • 361 Така си и мислех

    0 2 Отговор

    До коментар #355 от "Turbo":

    Твърдиш че на мен ми липсват основни знания, а Радев е ерудиран, но в същото време в 450 коментара не можа да откриеш мои грешни сметки, както не успя да откриеш и вярно твърдение на Радев!

    Навсякъде твърди, че въртящият момент и мощността на двигателя зависят само от оборотите и не зависят от натоварването. Във всички останали теми е същото, защото именно това беше същността на целия спор. Именно затова спря да си ползва Ника Радев и пише с няколко други Ника сега да се защитава, че някой друг бил писал от негово име, но не може да каже къде е писал той. Знам му вече тактиката и карам да повтори глупостите няколко пъти и да потвърди, че е той, като оставям поне една седмица на истинския Радев да се оплаче че някой пише от негово име. Май и такива оплаквания не успя да откриеш? Имаше оплакване от Димов, че някой антиелектрик му ползва Ника да подкрепя Радев. Аз го хванах още преди Димов, защото знам как разсъждава той и нямаше как да твърди че при една и съща скорост, автомобилът се нуждае от различна мощност за движение.

    Името на Радев е опетнено безвъзвратно, така че не се опитвайте да го чистите.


    Кой каквото си направи, друг никой не може да го му го направи, господин Радев. Нарочно не използвам думата Инженер, дори да имаш диплома! Знам че четеш и пишеш в тази тема.

    Коментиран от #362

  • 362 Turbo

    2 0 Отговор

    До коментар #361 от "Така си и мислех":

    Къде да ти открием грешните сметки като ти не даваш никакви сметки.Само плямпаш глупости, тесльо.
    Един електромобил с тегло 2500кг при движение с 40км в час изпитва съпротивление при търкаляне на колелата 2500.0,04.9,8=980 N
    Съпротивлението на въздуха е 0.39.v2=48 N
    Общо се губи 980+48=1028N Мощността е 1028.11,1=11,4 Kw Кпд от батерията до колелата е минимум 0,9 и 11.4/0,9=12,6Kw имаш разход за движение със 40км в час.Къде са 12,6 къде са 4Kw както ти твърдиш?
    Кпд на двигателя зависи само от компресията и температурата в цилиндрите.Прочети тази статия за Нисан.Увеличават компресията два пъти и кпд се увеличава с 50%.Един бензинов двигател с компресия 12атм и кпд 37% след увеличаването на компресията над 20атм кпд се увеличава до 56%.Чао троле.
  • 363 Тези сметки

    0 2 Отговор
    За Тесла модел S ли си ги правил? Защото са абсолютно грешни. В реалността при постоянна скорост 40 километра в час тя може да се движи 27 часа, като изразходи 98.4 kWh, което е 3,6 киловата от батерията. Дори при твоето оптимистично КПД от батерията до колелата, означава 3,28 киловата до колелата направил си има-няма 350% грешка в изчисленията. Горе-долу колкото на Радев.

    Както виждаш, реалността въобще не покрива вашата теория. За КПД въобще отвори ли картинката? Радев така и не разбра каква е тази картинка и как да разчете графиката.

    Ако приемем за вярно 12,6 киловата мощност за движение на Тесла модел S с бензинов двигател, колко ще е КПД по графиката, ако караш с 3000 оборота?

    Аз виждам едни 25%, което ще рече още 37,8 киловата топлинни загуби или общо 50,4 киловата първична мощност. Това са 5,04 литра на час или 12,6/100. Това са 120,6 киловатчаса на 100 км.

    Сам прецени колко са ти верни сметките!

    Коментиран от #364, #372

  • 364 Turbo

    2 0 Отговор

    До коментар #363 от "Тези сметки":

    Посочи къде е грешката?

    Коментиран от #365, #366

  • 365 Друг е въпроса

    0 2 Отговор

    До коментар #364 от "Turbo":

    Въпросът е има ли грешка или няма?
  • 366 Хайде ти посочи моята грешка, ако има

    0 3 Отговор

    До коментар #364 от "Turbo":

    Открий къде има грешка в изчисленията, "който не давам" според тебе.

    ВЪПРОС ОТ МЕН КЪМ РАДЕВ

    "Обясни ми каква е била изходната мощност на оста на двигателя при разход 2,5 на сто и скорост 50 километра в час като ти избереш колко е КПД 30% 40% 50% избери едно само кажи колко е. "

    ОТГОВОР ОТ РАДЕВ

    "При 50 км/ч и 1200 об/м върт.момент 158,4 Nm мощност 19,85 kw това е за моя случай с влаченето на 5 скорост."

    МОЯ ОТГОВОР
    "Да видим дали ще си откриеш грешката. Твоя разход е бил 2,5 на сто, а при движение с 20 киловата мощност, разхода би трябвало да ти е 10 на сто. При разход 2,5 на сто, и 40% КПД по моите сметки мощността е 5 киловата, а при 1200 оборота, въртящият момент е 39,80833333333333. По-вероятно е КПД да е около 30%, а тогава при разход 2,5 на 100, изходящата мощност на двигателя е 3,75 киловата, а при 1200 оборота въртящия момент е 29,85625"


    И това е веднага след като даде разходът 2,5 литра на 100 при 50 км на пета с 1200 оборота. Няма как да е бил друг, освен Радев. И така два-три месеца подред, като просто увеличи мощността на 23,45 kW.

    Коментиран от #367

  • 367 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #366 от "Хайде ти посочи моята грешка, ако има":

    Посочи ми грешката в пост 362 ред по ред.

    Коментиран от #370, #371

  • 368 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 369 Казах ти вече

    0 5 Отговор
    Даже няма да я търся. Ако ми подадеш стандартна бучка сирене, която обикновено тежи около килограм и ми кажеш че си сметнал, че тежи 4,438 килограма и ми поискаш 44 лв и 38 стотинки за нея, като ми дадеш един лист със сметките, плюс две две дипломи за висше образование, просто ще ти кажа, че тази бучка няма как да тежи толкова и ще те помоля да я претеглиш, а не да смяташ, а дипломите да си зaвреш сам знаеш къде.

    След като някой е премерил, колко е разхода на Тесла, а ти си сметнал четири пъти повече, очевидно грешката е при тебе. Давал съм ви графики и с нютони и с киловати. Въобще няма да си правя труда да ги търся пак, защото ти дори няма да успееш да я разчетеш, както не успя да разчетеш графиката от мнение 360.

    Коментиран от #374

  • 370 Сега погледнах какви си ги сътворил

    0 5 Отговор

    До коментар #367 от "Turbo":

    Само ще ти кажа, че е жива подигравка. Разбрах защо втори път питаш! Няма и един ред верен и нищо не се смята така.
  • 371 Сега ти кажи къде е моята грешка

    0 5 Отговор

    До коментар #367 от "Turbo":

    След като и ти смята по същия начин. Нищо не каза за сметките на Радев? Правилно ли ги е сметнал тези 20 киловата? Май аз съм правил повече сметки отколкото той и въпреки това не можеш да ми откриеш грешка, докато той и без да смята е наговорил един куп глупости, а когато сметне направо е трагедия!

    За последно, любимия ми негов Бисер

    https://m.fakti.bg/avto/509061-nad-1000-kona-i-800-km-s-edno-zarejdane-lucid-obavi-cenata-na-air#comment_473


    "Не разпознаваш ли вече инж.Радев?Пиша само с този ник без да обиждам. Ако издуеш двигателя на 6000 об. без натоварване каква мощност ще получиш специалисте?Ами МАКСИМАЛНАТА.За да се ориентираш погледни графиката.При тия обороти мощността е около максимума."
  • 372 pbdan

    5 0 Отговор

    До коментар #363 от "Тези сметки":

    Сметките на колегата са точни.Формулите са верни,сметките също.Малко кпд ти е сложил само 90%.Имаш механично кпд 0,9, кпд на eлектродвигателя 0,95 ,от батерията през инвертора има 0,8.Кпд от батерията до колелата 0,9.0,95.0,8=0,684 или 68% Мощноста е 12,6/0,684=18,4 кВт
    Кпд на двигателя зависи от компресията в двигателя и разликата в температурите на газовете в цилиндъра и температурата на газовете в ауспуха.

    Коментиран от #373

  • 373 Хайде стига фантасмагории

    0 5 Отговор

    До коментар #372 от "pbdan":

    Не знам кой го е писал това, но ще ми обясниш ли как Тесла измина 1078 км с 40 километра в час за 27 часа с 98,4 киловатчаса без да зарежда, след като по твоите сметки за 27 часа би трябвало да използва 496,8 киловатчаса.

    Хайде не ми продавай буца сирене по 5 кг, моля!

    Коментиран от #375

  • 374 Turbo

    5 0 Отговор

    До коментар #369 от "Казах ти вече":

    Не търсиш,защото грешка няма.Дори и да има ти не можеш да я намериш.Пак ми правиш аналогии и сравнения без нито ред сметки.
    Грешката ти е,че си спорил с трол който ти е казал "аз пиша само с ник Радев".Сещам се как Дизела те гъбарка за шофьорите на Тир как карали по 16 часа.Ти се пъна 2 или 3 дена да спориш.Ако не беше Гост да ти каже,че Дизела те е закачил на тройна кука за акули,още щеше да се пънеш.

    Коментиран от #376

  • 375 pbdan

    5 0 Отговор

    До коментар #373 от "Хайде стига фантасмагории":

    Това е наука колега,само наука и нищо друго.Рекламите за Тесла как изминавала незнамси колко километра с едно зареждане не ме интересуват.

    Коментиран от #377

  • 376 Този път няма да се закача

    0 5 Отговор

    До коментар #374 от "Turbo":

    И няма да смятам нищо! Знам че това ти е целта, но аз имам достатъчно нагледни доказателства, че приказваш глупости, за да тръгна да търся данни за да смятам глупости. Доказателствата, че Радев е невеж са навсякъде. Мога да те затрупам с бисери!

    А за тираджиите, преди наистина беше така, но сега затегнаха положението. Дори съм и аз чак по средата на темата научих че максималното време за шофиране е 4,5 часа, така че е онзи спорт не беше загуба навреме. Във всеки спор, ми се увеличава общата култура и си ъпдейтвам остарялата информация, за да не изпадам във вашите ситуации, да споря със знания от преди 40 години за технически прогрес. Или пък да незнам основни понятия, като законите на Нютон и закона за запазване на енергията, които са ги учили още прадядовците ни. Мощност без товар .... кажи му Радев и не го обиждай повече!
  • 377 Хубаво е да се усъвършенстваш

    0 5 Отговор

    До коментар #375 от "pbdan":

    Защото науката ти не струва! Този рекорд беше сертифициран от нотариус и е обявен за рекорд, обаче дори в ежедневието когато хората си карат нормално, мощността е поне четири пъти по-малка отколкото си сметнал. Би ли при изчислил при тази мощност, колко киловатчаса ще харчи този електромобил за 100 километра. Ако не те е срам да напишеш резултата де? Обзалагам се, че ще се въздържиш да го публикуваш, но ако не го публикуваш ще те питам всеки път когато ти видя Ника, защото знам че в момента не пишеш ти с него!

    Коментиран от #378, #379

  • 378 pbdan

    0 5 Отговор

    До коментар #377 от "Хубаво е да се усъвършенстваш":

    Постове 372 и 375 не са мои. Не съм проверявал по-назад.

    Коментиран от #380

  • 379 pbdan

    5 0 Отговор

    До коментар #377 от "Хубаво е да се усъвършенстваш":

    Провери пост 189 там формулите са същите.Тогава бяха верни.Сега защо да не са верни?
    Един автомобил с тегло 1000 кг 400N 5 кВт при 18 км/ч
    Един електромобил 2500 кг 980N 12кВт при 40 км/ч
    Виждаш тегло с 2,5 пъти повече и скорост 2 пъти повече.Формулите ги имаш умножавай.
  • 380 pbdan

    5 0 Отговор

    До коментар #378 от "pbdan":

    Пост 378 не е мой.

    Коментиран от #381

  • 381 pbdan

    0 4 Отговор

    До коментар #380 от "pbdan":

    Защо пишеш с моя ник, като ме и цитираш за пост 189? Това е кражба на идентичност.

    Коментиран от #383

  • 382 pbdan

    4 0 Отговор
    Ти пишеш с моя ник.
  • 383 pbdan

    5 0 Отговор

    До коментар #381 от "pbdan":

    В пост 189 и 372 сметките верни ли са?

    Коментиран от #384

  • 384 pbdan

    0 5 Отговор

    До коментар #383 от "pbdan":

    Нали са твои според теб, какво ме подпитваш?

    Коментиран от #385

  • 385 pbdan

    5 0 Отговор

    До коментар #384 от "pbdan":

    Питам дали са верни сметките.Без значение дали са мои или твои.

    Коментиран от #386

  • 386 pbdan

    0 4 Отговор

    До коментар #385 от "pbdan":

    Аха, призна си че ми взел ника. Нека истината да остане за нефалшивия pbdan. Преди се чудех защо в тоя форум много участници пишат с ник първите думи от поста. Наприказвах се с такива и в пост 209 казах, че не знам с кого говоря. А сега - изненада! Някой ми краде ника, че и ме пита вярно ли е това-онова.

    Коментиран от #387

  • 387 pbdan

    5 0 Отговор

    До коментар #386 от "pbdan":

    Сметките в пост 189 372 са абсолютно точни.Колегата в пост 362 също е смятал вярно с изключение на ниското кпд.Ти си този който тук го наричат тесльо и в момента ползваш моя ник.

    Коментиран от #388

  • 388 Тесльо

    0 5 Отговор

    До коментар #387 от "pbdan":

    Това ли беше? За един пакет пуканки спектакълът свърши? Не знам един или двама сте и още колко човека публика е имало, но като проверявахте тези постове не ви ли направи впечатление едно изказване.

    " Механичната мощност е равна на силата на триене по скоростта или 400.5 = 2000Вт и с отчитане на КПД на ДВГ 40% се получава 5кВт. Тази мощност всеки ДВГ я постига почти без газ."

    Кой ДВГ работи с мощност 5 киловата, които се равняват на почти 7 конски сили без да дава газ?

    За 100 километра в час 56,25кВт = 74к.с. ? Големи проверки на сметките сте правили! Трабанта има доста по-лоша аеродинамика, но си спомням че редовно съм се возил като тинейджър в претъпкан Трабант със 100 километра в час въпреки че мощността му е 25 коня. Открихте ли си вече грешката, че е прекалено очевадна!

    Точно така сте проверявали и сметките на Радев, докато му се възхищавахте. Хубаво е след сметките за теглото на бучката сирене, след това да я слагате и на кантара, че вече започнахте много да се излагате. Всички знаем колко тежи бучка сирене! Ако ще лъжете лъжете със стотина 200гр а не с килограми!

    Коментиран от #389, #393

  • 389 ДВГ

    5 0 Отговор

    До коментар #388 от "Тесльо":

    Наш тесльо пак се изложи.Опита се да тролиш колегата pbdan не ти се получи.Пак се опитваш да докажеш нещо без нито една опора,без сметки ,само с неуместни примери.Не можеш да сметнеш,ама не е така, не са верни сметките.Вече няма никакво съмнение за трола тролил Радев.Ти си тесльо.

    Коментиран от #390, #391

  • 390 Преброяване на дивите зайци

    0 5 Отговор

    До коментар #389 от "ДВГ":

    Сега ще броя колко антиелектрика ще ми обяснят че не мога да смятам, защото една бучка сирене наистина тежи 5 кг и са сметнали! Защо трябва да смятам обема на хартиена чашка за кафе, ако някой твърди че в нея се събират два литра и половина кафе? Казвам му, че сметките са му грешни и толкова, даже да виждам къде е грешката! Да си я търсят тези които са смятали!
  • 391 Трола вика дръжте трола

    0 5 Отговор

    До коментар #389 от "ДВГ":

    И каква ми е ползата, да пиша от негово име в случая? Повече от очевидно е, че някой антиелектрик, вероятно ти, е писал от негово име, за да симулира масовост срещу мене. Ако бях писал от негово име, щях да пиша нещо в моя полза, нали? От километри си личи кой е истинския pbdan в последните мнения и кой е антиелектрика.
  • 392 Ретроспекция

    0 5 Отговор

    До коментар #105 от "Дизела":

    "Пак нищо не си схванал.Радев ти сметна по формули характеристиката обороти,мощност,въртящ момент.За движение с 50км/ч на входа се получи мощност 23,45 Кв и загубите в топлина.Мощноста е само 12 Кв на изхода."



    Я тъкмо се появи да те питам къде Радев е твърдял това което пишеш, защото сега като разровихме в старите теми се оказа че Радев говори за 20 киловата на изхода!

    Ако тук беше с регистрации, можеше да твърдиш че някой е откраднал Ника на Радев и той не може да пише с него да се защити, ама не е така. Както виждаш pbdan
  • 393 Turbo

    5 0 Отговор

    До коментар #388 от "Тесльо":

    Трабанта тежи 610 кг.Дават му максимална скорост 100 км/ч по нанадолнище.Претъпкан трабант има да се влачи с 60 км/ч и да ти гори двойно за да изкараш максималните 20 Кв.Имах Трабант и му знам възможностите.И тази опорка ти падна.
    Ако беше истинския pbdan трябваше да си потвърди изчисленията.Той не го направи значи не е pbdan, а си ти тесльо.Пак се опитваш да тролиш в своя полза.

    Коментиран от #394

  • 394 Имал си дръжки

    0 5 Отговор

    До коментар #393 от "Turbo":

    Лично съм се возил в Трабант, който си пълнеше километража, около 130 по спомен. Двама мои приятели имаха трабанти и се движеха с мен до около 120, а аз с Жигулито вдигах 150. От днешна гледна точка, се чудя къде ни е бил акъла. Господ ни е пазил.

    Редовно се тъпчехме по 6-7 човека в автомобил, включително в трабантите. Преди 25-30 години не всеки тинейджър имаше кола, но всички обикаляхме по дискотеките. Тогава и чалготеки нямаше.

    Може да лъжеш някой с по-малък жизнен опит, който не знае колко тежи бучка сирене. При мен 5 кила за бучка не минават!
  • 395 Ни дума ни вопъл ни стон

    0 4 Отговор
    Гробовна тишина. Никой антиелектрик не се сеща къде са грешките в изчисленията. Подсказвам, че грешките са поне две, а вие не можете дружно да намерите поне едната! Ще трябва да изкарате мощността за 100 километра в час по-малка, отколкото на Трабанта, защото и съпротивлението при търкаляне и аеродинамиката на Тесла са по-добри от тези на трабанта, а той вдига 130.

    А сега де? Шах и мат с пешката!

    Коментиран от #397

  • 396 голям глупак си

    4 0 Отговор
    Трабант 601 е с километраж до 120.Вдига максимум 100.Претъпкан с хора най много 80.Като лъжеш първо си провери фактите.Трабант може да вдигне и над 120 но със друг двигател.Моята кола е с километраж до 220 но повече от 160 не може.

    Коментиран от #398

  • 397 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #395 от "Ни дума ни вопъл ни стон":

    Уникална глупост си написал.Съпротивлението при търкаляне на колелата зависи от теглото на колата.Теслата е 4 пъти по тежка от Трабанта.Коефициентите на въздушно съпротивление на Тесла и Трабанта не може да са еднакви 0,35.
  • 398 Ти да видиш!

    0 3 Отговор

    До коментар #396 от "голям глупак си":

    Ето ти един пример

  • 399 Ето

    0 3 Отговор
    Още един

  • 400 И още

    0 3 Отговор
    Попитай който и да е собственик на трабант дали не може да си напълни километража? Въпреки подигравките, трабантите вървяха прилично.
  • 401 Клипа

    0 3 Отговор
    Не е излязъл

    Коментиран от #402

  • 402 голям глупак си

    3 0 Отговор

    До коментар #401 от "Клипа":

    На трите клипа се вижда Трабант с километраж до 120.Твоя трябва да е бил специален с километраж до 160 щом вдига 130 с 6-7 човека.Лъжеш като малко дете майка си кога напълни гащите.
  • 403 Тъпчо

    0 3 Отговор
    Колко вдигна този на първия клип?

    Коментиран от #407

  • 404 Дрън-дрън

    0 4 Отговор
    Съпротивлението на търкаляне зависи от гумите, а Тесла модел S има коефициент на въздушно съпротивление 0.24.

    Коментиран от #405

  • 405 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #404 от "Дрън-дрън":

    Поредната глупост.При 100 км/ч за Тесла с коеф на в. съпр. 0,24
    Съпротивление при търкалене 2400.0,04.9,8=940,8 N
    Въздушно съпротивление 024.v2=185,5 N
    Мощност 1126,3.27,8=31,8 Кв
    При 100 км/ч за Трабант с коеф.на възд съпр. 0,6 като за УАЗка
    Съпротивление при търкаляне 610.0,04.9,8=239,1 N
    Въздушното съпр. 0,6.v2=463,7 N
    Мощност 702,8.27,8=19,5 Кв
    Както виждаш съпротивлението при търкаляне при Тесла е 4 пъти повече от Трабант заради теглото, тесльо клупав.Докато при Трабанта въздушното съпротивление е по-голямо заради по-лошата аеродинамика.Сложил съм ти коеф.= 0,6 като за УАЗ.Гумите на Трабанта са по-тесни от тези на Тесла и имат по-малко съпротивление.

    Коментиран от #406

  • 406 Дрън-дрън

    0 5 Отговор

    До коментар #405 от "Turbo":

    Тесла и тя ли кара с гуми Вида със същия коефициент на съпротивление при търкаляне, като на трабанта?
  • 407 голям глупак си

    5 0 Отговор

    До коментар #403 от "Тъпчо":

    Не виждам в Трабанта да се возят 6-7 човека?

    Коментиран от #408

  • 408 А аз не виждам

    0 5 Отговор

    До коментар #407 от "голям глупак си":

    Тесла да е обута с гуми Вида спорт. Трабанта дори със своите 600 кг има по-голямо съпротивление при търкаляне с гумите за които смяташ и вероятно наистина е с такива, отколкото има Тесла с гуми с ниско съпротивление при търкаляне, но понеже само това сте учили и имате висше образование по специалността, даже не може да се усетите.

    Идея си нямаш какви са тези цифри с които смяташ и откъде са взети. Точно като Радев, който взе няколко цифри от Пежо.бг и реши че е инженер по ДВГ.

    Коментиран от #409, #410

  • 409 Turbo

    5 0 Отговор

    До коментар #408 от "А аз не виждам":

    Специално за изчисленията съм обул Трабанта с гуми с ниско съпротивление на търкаляне и използвам една и съща стойност на коефициента за Тесла и Трабанта.В изчисленията се променя само теглото.Айде у лево и тая опорка.Упорито отказваш да покажеш къде точно в пежо.бг е таблицата ,троле?
  • 410 голям глупак си

    4 0 Отговор

    До коментар #408 от "А аз не виждам":

    Заводът на Видахим затвори преди 20 години.Вида спорт не може да намериш.Трабанта е с гуми Мишлен.