Last news in Fakti

31 Март, 2021 18:45 4 964 17

Още един автомобилен производител пострада заради недостиг на чипове

  • ioniq-
  • ioniq 5-
  • чипове

Ioniq намалява 4 пъти производството си

Още един автомобилен производител пострада заради недостиг на чипове - 1
Снимка: Ioniq

Липсата на чипове забавя производството на голяма част от автомобилните производители, а ето че сега от това се оплакаха и от новосъздадената компания Ioniq. Корейската фирма, която е под шапката на Hyundai, представи първият си модел преди около месец, а производството му вече започна или поне за част от автомобилите.

Една от целите пред Ioniq бе да произведе около 10 хиляди автомобила през месец април, но изглежда, че това няма как да се случи. В момента фабриката ще може да произведе около 2600 автомобила, което е почти 4 пъти по-малко от предвиденото. Първите доставени бройки ще бъдат за родния пазар, където от корейската компания могат да се похвалят с над 35 хиляди заявки.

Кризата с полупроводниците засяга повечето автомобилни производители, които през изминалата година не направиха големи поръчки поради пандемията и спряното тогава производство, но повечето от тях в момента съжаляват и плащат дори по-висока цена, за да се снабдят с малките елементи, които забавят и дори спират работата им.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rado

    16 16 Отговор
    Вземайте руски чипове, там няма пандемия благодарение на най-добрата ваксина Путник Ве и могат да ви направят ЛАМПОВИ чипове, само че лек автомобил ще трябва да си закачи ремарке за съхранение на ламповите “чипове”.

    Коментиран от #5, #6, #11

  • 2 Ваш БилГея

    10 4 Отговор
    Чиповете са във ваксините ...чиптунинг хаха
  • 3 Гъдю Гъдев

    3 1 Отговор
    Четири пъти по малко.
  • 4 човек от народа

    12 3 Отговор
    ало, производителите !!! правете автомобили, не компУтри на колела !
  • 5 Да знаеш

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Rado":

    Първо се поинтересувай, пък после се подигравай.
    Русия произвежда процесори Елбрус, Байкал и други,
    които не са по-лоши от Intel и AMD.
    А някои от новите сървъри на Huawei
    използват руска операционна система.

    Коментиран от #17

  • 6 tost

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Rado":

    Даааааа, заради това технологична Америка се доверяваше повече от 30 години на руснаците да им изпращат спътниците в космоса 🤭. Щото според теб рашъните са използвали прашки за изпращането на спътници в орбита 😂😂😂🤣🤣🤣.
  • 7 Тесларати

    4 3 Отговор
    Тесла сама си произвежда чиповете и няма проблеми. Другите сглобяват.
  • 8 Коментара

    4 3 Отговор
    Проблема е мноооого по-сериозен и всеобхватен. Авто индустрията е една брънка от него.....има далеч по-засегнати. Причините са много. Най-съществената е може би локдауна на Китаиското производство от преди година. Дали ви се ще или не е без значение просто производството е в Китай и след спирането се извиха едни опашки от чакащи пред които кризата в Суецкия канал изглежда като опашка пред кварталния магазин. Тия майтапи с Елбус...Мелбрус ги забравете! ....това са технологично изостанали процесори. Браво на Руснаците за усилията може би някой ден ще догонят останалата част от света, за сега са доста назад и е несериозно.
  • 9 Алоо

    1 1 Отговор
    Еййй Боко куде е? Ваксините вече ги уредихме за Домусчиев. Давай сега и чиповете за Ботевград да уредем.
  • 10 Jack Bauer

    3 5 Отговор
    И да спрат напълно производство в Ioniq на кой ли му пука за тези кошници. Да беше Мерцедес или Пежо да се притесня, но липсата на тези няма да е голяма загуба за клиентите.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 В Пежо

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Jack Bauer":

    впрочем също яко са я закъсали...
  • 14 нов

    1 0 Отговор
    Като няма чипове да наблягат на механиката.
  • 15 expert

    2 0 Отговор
    Когато облекчиха митата за вносни коли, корейците се впуснаха да купуват германски коли. Това беше за кратко, докато разберат, че вносните с нищо не превъзхождат техните родни хюндаи и киа.
  • 16 Изненадан

    1 0 Отговор
    Аз помислих, че става въпрос за Москвич
  • 17 Знам че

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да знаеш":

    Руските чипове са най-големите чипове.Елбрус, Байкал не били по-лоши от Intel… дрън, дрън, дрън...За това в руските изтребители без аналог в мире компютрите са с по-малка изчислителна мощ от на един телефон.