Last news in Fakti

8 Април, 2021 13:28 3 550 8

Хеликоптерът Ingenuity преживява първата си нощ на Марс

  • хеликоптер-
  • марс

Единствената цел на летателния апарат е да докаже жизнеспособността на земните технологии за полет в атмосферата на Марс.

Хеликоптерът Ingenuity преживява първата си нощ на Марс  - 1

Вторият месец от престоя на Марс на марсохода Perseverance, който кацна на планетата на 18 февруари, завърши с уникален експеримент, предназначен да започне ерата на извънземната аеронавтика. Миниатюрният хеликоптер Ingenuity се отдели от марсохода и прекара първата нощ на червената планета в автономен режим.

Според изчисленията на НАСА в кратера Jezero, където сега се намират Perseverance, нощните температури могат да паднат до минус 90 градуса по Целзий. Такива ниски температури могат да причинят термични повреди на механизмите, бордовите батерии и слънчевите панели на крехкия хеликоптер, който тежи само 1,8 кг.

Хеликоптерът Ingenuity преживява първата си нощ на Марс

Важността на събитието от първия извънземен полет в атмосферата на друга планета на устройство, създадено на Земята, беше подчертано от инженерите на НАСА, които поставиха част от самолета на братята Райт Flyer-1 в корпуса на Ingenuity. От цялото изследователско оборудване на борда на компактния хеликоптер има само камера с висока разделителна способност, която предава данни на Perseverance.

Единствената цел на 30-дневната мисия (марсианският ден е с продължителност 24,6 земни часа) Ingenuity е да се докаже жизнеспособността на земните технологии за полет в атмосферата на Марс. До момента се събира информация за състоянието на системите за управление на топлината и работата на няколко бордови системи. Получаването на тези данни ще оптимизира отоплителната система на хеликоптера, за да гарантира нейната жизнеспособност през следващите 30 дни активни полетни експерименти.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фалконя

    5 7 Отговор
    Да пратим бацето да се повози, че тукашния требва да го връща вече

    Коментиран от #4

  • 2 Тра-ла-ла

    1 1 Отговор
    Ма той бил жив???
  • 3 Герб :

    11 3 Отговор
    И там ще направим перфектни пътища - гаранция 6 месеца ,ако не вали
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТаУмВзе

    4 2 Отговор
    Безупречна анимация!
  • 6 Нямам думи !

    0 4 Отговор
    Пустинята Атакама.
  • 7 бутик

    4 3 Отговор
    За последно,че наистина не съм в час. На Марс има ли атмосфера изобщо.Ако има,дали е близка по плътност със земнатаИначе,коптерчето не може да отлепи и сантиметър.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.