Last news in Fakti

9 Април, 2021 11:12 3 404 11

Защо не трябва да "цъкате" по телефона по време на шофиране (експеримент)

  • sms-
  • шофиране

Проверката на телефонни съобщения по време на шофиране е най-опасна

Защо не трябва да "цъкате" по телефона по време на шофиране (експеримент) - 1
Снимка: Shutterstock

Според Държавната инспекция на движението в САЩ, ако, докато шофира със скорост 50 км/ч, водачът се разсее, говорейки по телефона за секунда, през това време колата ще измине 14 метра (или 28 метра при скорост от 100 км/ч).

Според американската Национална администрация за безопасност на движението по пътищата, водач губи средно 4.6 секунди, за да провери текстово съобщение на смартфона си. Това са почти 5 секунди, когато вниманието на водача не е насочено към пътя.

За да докаже колко опасно е да се разсейваш по време на шофиране, Lexus проведе интересен експеримент. Специалистите инсталираха специални стъкла в кросоувъра NX, които могат да станат непрозрачни за няколко секунди и така провери какво ще се случи, ако шофьорът внезапно спре да следва пътя за 4.6 секунди.

В същото време Lexus реши да не казва на участниците в теста, които бяха поканени под прикритието на тестово шофиране, че изведнъж ще бъдат „слепи“ за известно време. Повечето (80%) от тях не успяват да избегнат инсценирания инцидент.

„Оказва се, че само 20% са късметлиите, които при такива обстоятелства избягват пътно произшествие“, казват организаторите на теста и отбелязат, че повечето инциденти на пътя се дължат на разсейването на водача от пътната обстановка.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХХХХ

    15 2 Отговор
    А как влият на концентрацията мултимедийни дисплей, които накачват на колите.

    Особенно тези позволяващи да се гледа филм на мястото на скоростомера.

    Коментиран от #6

  • 2 Ивайло

    19 0 Отговор
    За всеки нормално мислещ човек е пределно ясно защо не трябва да се рови в телефона по време на шофиране, ама явно има много, които не мислят нормално!!! Абе направо въобще не мислят!!!

    Коментиран от #10

  • 3 БАЙ Х@Й‼

    14 3 Отговор
    Първата задача от раздел " път, скорост и време" ‼ Учи се по аритметика, не висша математика, а и по физика ‼ Ама друго си е като го ОТКРИЕ държавна инспекция от САЩ ‼
  • 4 швейк

    5 19 Отговор
    пълни глупости ... кой чете книга докато кара? да погледнеш смс е все едно да погледнеш таблото да видиш с колко караш. и с периферното зрение наблюдаваш и пътя. стига сте преигравали

    Коментиран от #5

  • 5 ХХХХ

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "швейк":

    А колко секунди ти отнема да стигнеш през менютата до конкретния SMS. И къде гледаш през това време пътя или смартфона?

    Няма смартфон на, който това минаване през менютата да не иска гледане екрана внимателно, а ако се налага да отговори не ми се мисли.

    Коментиран от #7

  • 6 Камикадзе 🛩

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "ХХХХ":

    Но екран, но прóблем 😁. Купи си и ти една Застава 101 и няма екрани, няма чипове, няма „майсторе, свети ми check-a" и други излишни ядове. Ама нали Ганьо европеец, срам го е да кара соц машина.
  • 7 Питай жена ти

    2 15 Отговор

    До коментар #5 от "ХХХХ":

    Май доказваш твърдението, че един мъж не може да прави две неща едновременно, за разлика от жените, който са много по-добри в мултитаскинг. И това не е мое твърдение, а е многократно доказвано. Не се шегувам нито се заяждам, защото и аз съм мъж.

    Аз също понякога проверявам съобщения и дори ги диктувам с "микрофончето" на клавиатурата докато шофирам.

    Пробвай на някой прав участък без движение и ако чак толкова те е страх, качи някой на предната седалка който да поеме волана, ако стане нещо.

    Тогава ще видиш, че поглеждането към телефона става за части от секундата, докато погледнеш в менюто и чукнеш и след това погледа ти се връща към пътя до следващото поглеждане. Тоест за тези пет секунди поне пет пъти си погледнал пътя, а не се звериш в телефона през цялото време.

    Същата работа е и с четенето. Прочиташ няколко думи и поглеждаш пътя, като дори по време на четенето, с периферното зрение наблюдаваш пътя.

    Ако ти липсва периферно зрение, просто не ставаш за шофьор. Поне 10 пъти ми се е случвало да давам плътно вдясно, за да пропусна някой ненормалник който е тръгнал да прави тройно изпреварване на най-неподходящото място, където няма никаква причина да поглеждам в огледалото за обратно виждане. Понякога дори завивам преди да разбера за какво го правя. Всичко става абсолютно машинално, включително и като гледаш в телефона.

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Шок ужас

    0 0 Отговор
    'ма верно ли?
  • 9 отворко

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Питай жена ти":

    Аре стига философства , една такава като тебе си цъкаше онзи ден по телефона и се качи на жена ми на Тойотата ,точно на широко двулентово платно в едната посока до Алати във Варна !
  • 10 Jack Bauer

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    Проблема е че нормално мислещите скоро ще бъдат вписани в червената книга на изчезващите видове.
  • 11 Бай Шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Питай жена ти":

    Твърдението ти не е вярно.Женските гърди са приети за официално доказателство,че мъжа може да гледа две неща едновременно.А ти като си толкова отворен,обясни ми защо се познава,че този отпред говори по телефона в 90% от случаите.