Last news in Fakti

13 Април, 2021 16:28 24 748 16

Как бързо и евтино да премахнете трайните отлагания от летите джанти

  • джанти-
  • мръсотия-
  • съвети

За да ги премахнете, не е необходимо да използвате специализирана автохимия

Как бързо и евтино да премахнете трайните отлагания от летите джанти - 1

Натрупаните върху джантите отлагания, особено тези през зимата, не могат да бъдат премахнати чрез обикновено измиване. Знаете ли обаче, че за да ги премахнете, не е необходимо да използвате специализирана автохимия. Напълно възможно е да се справите с по-бюджетни домакински опции.

Марковите автохимикали за почистване на леки лети джанти си вършат добре работата. Не всеки собственик на автомобил обаче ще се втурне да ги купува, знаейки, че вече разполага с всички необходими химикали за борба с мръсотията, при това у дома. И ако не ги намери, тогава ще му бъде достатъчно да похарчи "жълти стотинки" в обикновен квартален магазин, за да придобие ефективно оръжие срещу мръсотията по джантите.

На първо място, заслужава да се спомене едно такова средство за почистване на тоалетни чинии. Няма да споменаваме конкретни марки, но ще направим уточнение, че е по-добре да се използват препарати, които не съдържат хлор. Факт е, че този химичен елемент е активен не само срещу мръсотия, но и срещу цветни метали, активно взаимодействайки с тях.

Във всеки случай, след обработка на джантите с "тоалетен" продукт, не трябва да ги оставяте неизмити с чиста вода повече от десет минути. Необходимо е да изплакнете обилно почистващия препарат за тоалетна чиния от метална повърхност. Трябва да предупредим, че такива препарати трябва да се използват само докато се носят гумени ръкавици, като се избягват пръски в очите.

Алтернатива на "тоалетното" почистване може да бъде друга домакинска "химия" - предназначена да премахва въглеродните отлагания от печките. Начинът на нанасяне е същият - с гъба, изчаква се десетина минути и се измива старателно старателно измити. Подобна техника може да се използва и с други почистващи препарати за "кухня и баня" - например почистващ препарат за плочки или за кранове на мивки.

Нека повторим, че има смисъл да се използва най-евтиният от изброените по-горе видове домакински химикали за почистване на колелата. Тъй като относително високата цена на някои от този вид препарати в магазините се обяснява само с „популяризирането“ на марката или наличието в състава им на добавки, които намаляват вредата за ръцете на лицето, което почиства. Но когато ползвате ръкавици, това е излишно.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зависи

    22 5 Отговор
    Има едно черно наслояване, като катран и успях да го махна само със спрей за такива работи.
  • 2 Миризлив пор

    31 3 Отговор
    Само не разбрах защо да се влиза в приключение? Препарат за почистване на джанти е около 5-7 лева и стига за 4-те джанти дори и добре засечени отвътре и отвън ако имаш мека четка за разнасяне.
  • 3 Jeep

    19 2 Отговор
    На водоструйката имам приставка за пяна. Резервоара й е литър. Пълня около 100 мл Меглио, 200мл. препарат за миене на съдове и останалото вода. Малко разбъркване и всичко пада от раз.
  • 4 Белгиеца

    17 8 Отговор
    На Леджънд-а джантите ми са от титан и въпреки всичко, и те бяха наслоени от мръсотия и прах от накладките. Малко "Роли"- всеки го знае, фин бял прах за почистване на тигани и тави, слага се и малко обезмаслител в купата, разбърква се добре и след като джантите са били измити-дали на автомивка, или просто пред вкъщи, с една четка за зъби се търкат,дори и на труднодостъпните места, хвърля им се един леген вода и пак грейват. Нищо работа-за 30 мин. А един мой пък-тарикат, накисна джантите си с кока-кола, ако искайте вярвайте и пак стана номера,кока-колата има свойството да премахва силни отлагания по метал и фаянс.
  • 5 пръспръс

    8 4 Отговор
    В един пулверизатор 100-200мл обезмаслител и допълвам с вода. Пръскам на сухи джанти изчаквам 5 мин(без да търкам) и отмивам с вода. Стават като нови. Същото нещо помага много и лятото, когато предната броня и челното стъкло са целите в размазани насекоми :)
  • 6 Без ДДС

    30 9 Отговор
    Джантите святят,гумите писта.
    Боята като нова,ама по неравности падат части. Българина много умен,ама все е гладен. Защо?

    Коментиран от #7

  • 7 Честито

    31 3 Отговор

    До коментар #6 от "Без ДДС":

    Защото е тарикат. Няма друг като него.
  • 8 Аууу

    0 11 Отговор
    Най добре се почистват като я набуташ в кал да се поотрият и тогава на пароструйкара.
  • 9 Унгареца

    20 6 Отговор
    Става и като ги търкаш с халва. А ауспоха се чисти с праз например

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Така е

    18 11 Отговор

    До коментар #9 от "Унгареца":

    а за да не ти се драскат стъклата в казанчето се сипва течен маргарин. За отпушване на дюзи в бензин 20л. се сипва 1кг. кафява захар. За покачване на конете махнете старото масло и сипете свинска маз като е затоплите преди това. Ако пък не ви се дават пари за нови гуми има депа където се складират стари гуми избирате си 4бр. безплатно със различна шарка и така хем ще спира по-добре колата и хем ще ви остане кеш.Ако искате да продадете колата, а жена ви не иска дайте и я за 1,2 месеца да е покара колкото е по руса жената толкоз по-добре и бързо ще преключи всичко.
  • 11 Топла вода

    11 2 Отговор
    Па то и препаратите за джанти са най вероятно с подобен химичен състав на тези за тоалетна чиния. Цените на места са почти изравнени. Така че по добре е да се ползва автомобилна козметика, ама с доказани качества, а не само с високи цени.
    Та да го питам Славчев, защо не си измие колата с "Веро" най-еФтино е. И след две измивания ще чуди какво е станало. :) Дерзайте, само че помнете, че подобни "хитринки" могат да ви доведат колата до състояние да не можете да я гледате и то за спестени няколко лева.
  • 12 Философ

    4 1 Отговор
    Пяна за бръснене
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 От чужбина

    5 0 Отговор
    Внимавайте! Прочетете какво съдържат тези препарати. Ако съдържат Натриева Основа /соде/ , са опасни за алуминия. Содето трудно се отмива, а като остане разяжда алуминия, прави го с миниатюрни порички. Ако ползвате препарат съдържащ соде, ще трябва да изплакнете много добре с вода или даже е добре да има някаква слаба киселина за неутрализация, например оцет.
  • 15 Porek

    3 1 Отговор
    Или просто си вземаш iron x, и не се занимаваш с глупости.... ще си търкаш ти джантите с четка за зъби... направо вземай телената четка...
  • 16 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Бай Хуеф🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    4 1 Отговор
    Икономията - майка на мизерията.Иначе пък - идеи да почерпиш-еша си нямаме.