27 Април, 2021 14:03 9 491 55

Илон Мъск: Първите марсиански астронавти трябва да са готови да умрат

  • марс-
  • астронавти-
  • смърт

Поради високите рискове екипажите на първите марсиански експедиции ще бъдат подбрани изключително от доброволци

Илон Мъск: Първите марсиански астронавти трябва да са готови да умрат - 1
Снимка: Shutterstock

Ексцентричният милиардер Илон Мъск изрази, в интервю с основателя на иновационния фонд X Prize Foundation Петер Диамандис, песимистично предположение за първите полети на хора до Марс. Според ръководителя на SpaceX ще има много жертви сред първите изследователи на Марс и "пионерите на Марс" трябва да знаят това предварително и да са подготвени.

В продължителното интервю с Диамандис, публикувано в YouTube канала XPRIZE, Илон Мъск говори за трудностите, пред които ще се изправят изследователите, посочва липсата на комфорт по време на полета и дори риска от смърт за някои астронавти.

Мъск отбеляза, че първите експедиции ще се проведат в лоши условия, хората ще изпитат множество неудобства, храната ще бъде еднообразна, без особени кулинарни изкушения. В същото време астронавтите трябва да разберат, че някои от тях може никога да не се върнат на Земята и да умрат по време на експедицията.

На първия етап от изследването на Марс вероятността от смърт на изследователите е голяма, смята Илон Мъск. Поради високите рискове екипажите на първите марсиански експедиции ще бъдат подбрани изключително от доброволци, които, според Маск, са готови да направят „едно великолепно пътешествие, което ще им усигури невероятно преживяване“.

Отговаряйки на въпроса за хилядите кандидати, подали заявления в SpaceX за участие в експедицията до Марс, Мъск отбелязва, че те трябва да бъдат "внимателни в желанията си" и да оценят всички горепосочени рискове. Илон Мъск също отбеляза, че според него SpaceX ще може да изпраща хора на Марс до 2026 г., докато НАСА заяви, че се надява на мисия едва през 2030-та.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боци и Шиши

    79 6 Отговор
    Ги записваме! Държавата даже ще плати разноските!

    Коментиран от #6, #23

  • 2 Марс

    47 14 Отговор
    Идиотщина ..
  • 3 ПКП

    52 6 Отговор
    мИ ОДИ ПЕШ БЕ
  • 4 оптимисти

    51 23 Отговор
    Едва ли ще стигнат чак до Марс,имайки предвид това че при последните изстрелвания,совалките им се разбиха още на 500 метра височина.

    Коментиран от #32, #51

  • 5 Камилказе

    38 9 Отговор
    Голема уферта а фърлил тоа ч*и*ф*у*т
    Май жълтите звезди имат нещо зъб на останалия свят?
  • 6 Буха ха

    49 6 Отговор

    До коментар #1 от "Боци и Шиши":

    Първо са много тежки дебелаци. Второ, ракетата трябва да носи тройно повече храна. Трето, за тях трябват големи кенефи. Не стават...

    Коментиран от #27, #45

  • 7 гост

    31 3 Отговор
    Инициативен комитет за записването на 240 глави, крият се в НС. Приемаме единодушно условието да не се връщат, обаче имат много наднормено тегло, случва се когато работиш за благото на народа.
  • 8 Трябва да си луд...

    43 6 Отговор
    За да тръгнеш на Майн. ....та си.Един зъб да те за боли какво правим?Една година психясваме заради ковида затворени и излизащи рядко а какво остава в една стая поне година с 4-5 човека.И за чии в една пустиня? Няма магнитно поле и атмосфера да пази от космическите излъчвания и от слънцето.Ичат пари за харчене....Марс не е похода на Колумб на запад.Все пак са били в океана на Земята,има въздух,риба в океана....не знам.Да се оправят.

    Коментиран от #29

  • 9 Майна

    30 3 Отговор
    Те се готвят да ,,превземат,, земята не Марс, затова си подготвиха ,плаващи и подземни градове, измислиха и ,,Пландемията,, ,пуснаха и доклада на ЦРУ, какви природни бетствия предстоят, т.е. ще предизвикат ,защото притежават тези технологии, задължително ще ни ,,ваксинират,, с тези отрови....ПРОЧЕТЕТЕ ЗА КАМЕННИТЕ БЛОКОВЕ ВЪВ ВИРДЖИНИЯ...ТАМ ИЛЮМИНАТИТЕ ОБЯВИХА ПЛАНА СИ...

    Коментиран от #14

  • 10 ажп

    32 5 Отговор
    Типичен наглец-кравар !!! Всичко свързано с Марс , говори или за тъпост и простотия инаглост ! Като толкова е уверен в себе сищо не тръгне пръв и сам , ами ще праща на явна гибел други !!!??? Според мен всички , които ще тръгнат да играят по свирката на Мъск са предварително ОБРЕЧЕНИ , както и целия проект !!!
  • 11 BigBulgarianBoss

    12 4 Отговор
    Ради,, Маск,, ще пишеш руски статии. При нас се пише Мъск

    Коментиран от #44

  • 12 Turbo

    33 3 Отговор
    В България ще има достатъчно доброволци от тесларите,верни на идола си Мъск.
  • 13 Наблюдател

    25 2 Отговор
    Със сигурност първите стъпили на Марс ще са и от първите основали гробище там. Трябва на доброволците добре да им се обясни какво ще представлява човешкия организъм след около 8 месеца в безтегловност и това само в 1-та посока! А космическите твърди лъчения са друг "бонус" за човешкия организъм! До сега не сме чули за начини - технологии които да се противопоставят ефективно на това! Също не са известни за сега двигатели които значително да съкращават полетите в Космоса и в случая този до Марс.
  • 14 Точно

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "Майна":

    така е и кабала не го крие. Казват му американския стоунхендж. Изработен е от местен, червен гранит. Надписите са на 18 съвременни и 4 древни, мъртви езика. Там наред с налудничавите идеи, изрично се споменава, че човечеството не трябва надвишава 500 000 000 (петстотин милиона) души за цялата планета Земя. Намира се в Делауеър, Албърта.

    Коментиран от #43

  • 15 Aкhiraj singh

    9 4 Отговор
    Трябва да са китайци и без тфа са много

    Коментиран от #20

  • 16 Счупи тъпомера

    17 6 Отговор
    Тоя "журналист" за пореден път ме впечатлява с неграмотността си. Усигури, ще да е някаква нова дума :) Иначе на всички е ясно, че за първите марсианци, билета е еднопосочен.
  • 17 Случаен

    9 1 Отговор
    Напомня ми на онзи от Шрек -

  • 18 Дизела

    15 1 Отговор
    Многониковия теслар и гост вече са се записали хахахахаха ще летят с първия полет
  • 19 Ahmeddead

    15 3 Отговор
    2030 на Марс,в някой Фантастичен филм.Вие до Луната нищо не бяхте изпратили.Вече и Илончо си призна.Ама иначе ще гоните михаля на Марс.

    Коментиран от #25

  • 20 Бръм

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Aкhiraj singh":

    Това е дискриминация спрямо циганите, не може да са само от китайците.
  • 21 Бръм

    5 3 Отговор
    Всички ще умрем. Въпросът е как...
  • 22 Бръм

    8 11 Отговор
    Абе тук много плюете Мъск...Той може и да не е цвете, а ние цветя ли сме? Поне се опитва да направи нещо за човечеството и да остави следа в историята му..И казва нещата каквито са, без да увърта. А ние освен да чешаме клавиатурите ще направим ли нещо и за човечеството?

    Коментиран от #30

  • 23 Луд

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Боци и Шиши":

    За Шиши трябва отделна ракета носител.По-добре да пратим Тошко Африкански.И без това не си харесва прякора и ще стане Тошко Марсиански.
  • 24 ЖЕРТВА

    7 2 Отговор
    СЛЕД ПРИСЪДАТА , ТИКВОЧА САМ ЩЕ СТАНЕ ДОБРОВОЛЕЦ ! ИМА НАУЧНА ТИТЛА , ЗНАЧИ СТАВА !
  • 25 Скоро и на луната

    4 7 Отговор

    До коментар #19 от "Ahmeddead":

    Както знаеш всички полети на spacex се предават на живо. Не вярвам за луната да направят някое изключение. Тогава ще видим има ли артефакти от предишни кацания или няма. Но дори да ги видиш с очите си, ще спориш, че са компютърна анимация както и формата на земята, която според тебе е плоска, нали?

    Коментиран от #31

  • 26 незнайко

    12 3 Отговор
    Първите марсиански астронавти трябва да са готови да умрат !!! Това ХУМАННО ли е ??? Защо трябва да се пращат хора на СИГУРНА СМЪРТ ??? ЗАЩО ТОЙ НЕ ОТИДЕ ??? Може би ще бъдат като опитни зайчета както маймуната и кучето в първите полети извън атмосферата .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гост

    12 3 Отговор
    Значи, хората трябва да са готови да умрат, за да може Илон да се докопа до ценните ресурси на Марс, че да забогатява още повече.
  • 29 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Трябва да си луд...":

    Вярно е, но пък Мъск ще забогатее.
  • 30 Гост

    9 3 Отговор

    До коментар #22 от "Бръм":

    Прави за себе си, като използва човечеството. До тук той само богатее, а човечеството само му угажда.
  • 31 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "Скоро и на луната":

    И как ще отличиш тези педавания на живо от сегашните филми за населяването на Марс?
  • 32 ракета

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "оптимисти":

    Ще стигнат защото хората които се занимават с това не са като теб.
    Целта на последният полет не е била да стигне до марс, затова се е разбила.
    А ти ако си мислиш че някой ще сложи астронавти в неработеща и нетествана ракета, лошо за теб.

    Коментиран от #33

  • 33 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #32 от "ракета":

    Все някога ще стигна. И като стигнат какво? Там не можеш да живееш като тук. Там няма въздух за дишане, няма гори, поляни, реки, езера, няма никакъв живот. Безкрайно скучно и отегчително е. Кой нормален ще иска да живее там? Да споменавам ли половинестата гравитация? Всичкото това ламтене за покоряване на Марс е само заради суровините, които Илон иска да изкопае и да богатее от тях.

    Коментиран от #35, #37

  • 34 Размисли и страсти

    6 2 Отговор
    Тоя надрусания нали преди време се беше изцепил че самият той ще лети до Марс!!! Хайде да не се отмята и да е първият летял до Марс...
  • 35 Двг

    12 2 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Какво ще пасат тесларите като там няма растителност?

    Коментиран от #39

  • 36 Цвета Караянчева

    9 1 Отговор
    Оди ти бе, оди ти пръв Илончо......
  • 37 6636

    9 5 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Учудващо ,но има и хора които биха заминали на мига ,без дори да се замислят и тези хора са много.А тая глупост за Мъск и ресурсите дето с и я написал дори не искам да я коментирам.Не съм сигурен ,че акъла ти е развит достатъчно,за да асимилираш реалността.

    Коментиран от #38

  • 38 Гост

    7 5 Отговор

    До коментар #37 от "6636":

    И каква е реалността ве фундяк? Илон за какво друго ще ходи до Марс? Заради едини я кеф ли? Я слизай на земята, че с такива наивняци има още бая години да чакаме на Слави да ни оправи.
  • 39 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "Двг":

    Ще се самоизядат.
  • 40 Бай Киро

    9 2 Отговор
    Хазаринът Мъск изкарва няколко хиляди сателита в космоса , за да може да се следи всяка точка на земята и всеки човек когато сложат чиповете! Това за Марс е за заблуда !
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 😁😁😁😁

    0 1 Отговор
    ...😁... сегашните също...
  • 43 😁😁😁😁

    0 5 Отговор

    До коментар #14 от "Точно":

    ...500 млн. ...😁...с бг или без бг...😁...
  • 44 😁😁😁😁

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "BigBulgarianBoss":

    ...😁...дали не е има предвид...Маск...от...😁...Маскара(д)...
  • 45 hhh

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Буха ха":

    Прав сте, но ние ще се направим, че не знаем и ще им вземем по един сандвич от някоя бензиностанция
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 бай Киро

    0 1 Отговор
    Има логика този г*н*у*с*е*н южноафрикански Ч*и*ф*у*т да е в първата група,но май целта е да се пратят първо б*а*л*ц*и като опитни зайчета.И изобщо,какво по дяволите ще се прави на мъртва планета.Има логика да тръгнеш към необитаема но позволяваща живот планетасъс сходни на земята параметри и условия.
  • 48 123

    2 1 Отговор
    Пратете първо някой мaнгал за проба.
  • 49 What

    1 1 Отговор
    Този са шегува, как може хем да иска да прати хора на Марс, хем трябвало да са готови да мрат. Май скоро нема да са ходи на Марс. Като е такъв мечтател, по-добре дори да не опитва
  • 50 асд

    2 2 Отговор
    Къде да се запиша така и така не ми се живее вече ?
  • 51 асдас

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "оптимисти":

    затова са тестовете, очаква се най-рано през 2026 да се изпратят хора а може би и 2030 за 10 години знаеш ли колко неща се променят
  • 52 Топчо

    0 1 Отговор
    От корона вирус нали
  • 53 кочо

    1 1 Отговор
    поредният шизофреник.защо не иска да е първият полетял за марс.
  • 54 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    ".........и намислиха хората да отидат на звездите."
    Това според Библията е един от белезите, сигналите , за последните времена на Земята.
    Отново пак някъде там, преди почти 2000години пророкът е написал: ".........и настанаха усилни времена, строяха и градяха, женеха се и се развеждаха и ЗА МЪЖЕ ОТИВАХА " !!!
    Любопитно е за мен, независимо до колко съм вярващ или невярващ.......
  • 55 СусБе

    2 1 Отговор
    Мрат не мрат Мъско пичели! Абдалите да ръкоплескат и да се ваксинират ей!