Last news in Fakti

17 Май, 2021 04:11 5 786 28

17 май 1902 г. - Открит е първият компютър

  • механизмът от антикитера-
  • компютър-
  • антикитера

Механизмът от Антикитера се състои от няколко метални компонента, силно увредени от хилядолетния престой на морското дъно

17 май 1902 г. - Открит е първият компютър - 1
Снимка: БГНЕС

На 17 май 1902 г. е открит първият компютър. Той обаче не е сглобен във фабриката на някоя съвременна компания. Напротив – създаден е преди повече от две хиляди години в античния свят…

На изумителната мистериозна находка се натъква група гмуркачи за водни гъби.

Преди 117 години на връщане от Африка ги заплашва буря и те решават да изчакат тя да премине, закотвени на малък гръцки остров. При едно от гмурканията си в района забелязват на морското дъно множество разпилени статуи. Както по-късно се оказва, това е мястото на корабокрушението на римски плавателен съд, случило се хилядолетия назад.

Сред артефактите, извадени от над 60 м дълбочина, са и няколко бронзови парчета, за които първоначално е решено, че са част от скулптурите. Две години по-късно археолог от Националния археологически музей в Атина, хвърля сензацията: Това са части от сложен механизъм, съставен от зъбчати колела. Иначе казано – най-древния компютър.

На 17 май 1902 г. археологът Валериос Стаис, който се занимава с анализ на откритите артефакти, взема бронзово парче, покрито с варовик и раковини. Внезапно тази буца се разчупва, тъй като бронзът е силно пострадал от корозия, и в нея заблестяват предавки. Стаис предполага, че това е фрагмент от древен часовник, и дори пише научна работа по въпроса.

Но колегите му от археологическата общественост срещат тази публикация на нож. Стаис дори е обвинен в измама. Критиците на учения твърдят, че в Античността не може да са съществували такива сложни механични устройства. Направен е извод, че този предмет е попаднал на мястото на корабокрушението в по-късни времена и няма отношение към потъналия кораб. Стаис е принуден да отстъпи под натиска на общественото мнение и за тайнствения предмет е забравено задълго.

Механизмът от Антикитера се състои от няколко метални компонента, силно увредени от хилядолетния престой на морското дъно. Чрез детайлни томографски изследвания е установено. че първоначално това са били близо 40 различни зъбчати колела. сглобени във функциониращ механизъм. Целият механизъм се е вмествал в кутия с размер, оценяван приблизително като 34х18х9 см. На предната ѝ страна е имало „циферблат“ с различни пояснителни текстове, част от които е разчетена.

Механизмът е получил широка известност след статията „Древногръцкият компютър“, публикувана през 1959 година в сп. Scientific American от Дерек де Сол Прайс.

Древното устройство се среща и в антични летописи, например при Цицерон в съчинението „За природата на боговете“: „Топката, която наскоро изработи нашият приятел Посидоний, възпроизвежда това, което се случва на небето със Слънцето, Луната и пет планети в различни дни и нощи.“

Самият Антикитерски механизъм и създадената от учените негова функционираща версия се съхраняват в Националния археологически музей в Атина.

Радиовъглеродният анализ на механизма определил неговата възраст в периода от 150 до 100 г. пр.н.е., а сега учените изследвали частта му, необходима за определяне на затъмненията. Теоретична основа на изследването бил цикълът на Сарос – период, в който редица слънчеви и лунни затъмнения се повтарят.

Сарос е равен на 223 синодични месеца на Луната, което прави 6585,32 дни, или почти 18 календарни години. На практика античните астрономи използвали Екселигмос (от гр. ἐξέλιγμος – завъртане на колелото) – период, равен на три сароса и удобен с това, че образува цяло число дни – 19 756.

Учените успели да изчислят, че механизмът за предсказване на затъмнения ще показва най-точни резултати, ако в качеството на „точка на отчитане“ на сароса бъде избран 12 май 205 г. пр.н.е. Такова откритие би им позволило да направят извод, че уредът е бил изработен в края на III – началото на II в. пр.н.е., отбелязва Мегавселена.

И все пак изследователите отбелязват, че този факт може да определи не датата на сглобяването на механизма, а времето на разработката на неговата конструкция.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой си

    12 32 Отговор
    Някъква чупентия , ама чак пък компютър !?

    Коментиран от #3, #14

  • 2 някой си

    16 6 Отговор
    Първият отзвук (отрицателен ) предполагам е лично от автора.
  • 3 Не знам

    7 15 Отговор

    До коментар #1 от "някой си":

    Защо са ти дали минуси. Това найстина не е компютър и не е машина за изчисление дори на астрономически обекти.

    Коментиран от #22

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иво

    5 4 Отговор
    Български е 100%
  • 6 Емо от Атина

    21 8 Отговор
    Това е на първия ф-16 бордовия компютър
  • 7 Маке Iдиот

    11 3 Отговор
    Това е нашенско.
  • 8 Анджело

    11 4 Отговор
    Туй е таймер за варене на яйца. Първия компутер гой измислил Иван Атанасофф

    Коментиран от #23

  • 9 Вуте

    16 2 Отговор
    Македонски е ....;)
  • 10 Ссфактор

    4 1 Отговор
    Енигма
  • 11 Behemoth

    2 4 Отговор
    Таймер на микровълнова печка или пералня!
  • 12 Гръцко - Егейско море се е наричало

    14 2 Отговор
    ТРАКИЙСКО ТОЧНО ПО ТОВА ВРЕМЕ И МНОООГО ПРЕДИ ТОВА.ГЪРЦИ ТОГАВА НЕ Е ИМАЛО.ЦЕЛИЯ БАЛКАНСКИ ПОЛУОСТРОВ И ПОЧТИ ЦЯЛА МАЛА АЗИЯ Е БИЛА САААМО ОТ ТРАКИЙСКИ И БЬЛГАРСКИ ПЛЕМЕНА.
  • 13 Механик

    9 10 Отговор
    Аз за толкова години, така и не разбрах защо на този редуктор му се вика компютър. Компютърът е нещо на което, чрез подходящ софтуер се извършват сложни изчисления, които по един или друг начин се визоализират. Компютърът работи с ПРОМЕНЛИВИ, а в механиката няма такива. Там всичко е точно и конкретно.
  • 14 Механик

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "някой си":

    Кажи ми ти лично, колко механизми си изобретил, изработил и пр? Кое ти дава правото да наричаш това нещо "чупентия" ?
    Задаваш ли си въпроса, ако това нещо е толкова древно в действителност, то как, с какви машини е произведено? Кой и какви знания е имал, за да се изработи това нещо и то да върши работата за което е предназначено?!
    Знаеш ли, че зъбното колело е много сложно за производство и допирните му повърхности са с много сложна форма?
    И понеже азнам, че единственото което ти произвеждаш е това, което оставяш след себе си в тоалетната, те призовавам за малко повече уважение към онези, които знаят и могат. Още повече, хора от преди хилядолетия, които не са имали нашите условия!

    Коментиран от #15

  • 15 някой си

    5 8 Отговор

    До коментар #14 от "Механик":

    Благодаря за коментара от човек от твоят сегмент ! Занимавам се с компютри от 40 години. Електронен инженер съм , имам и машинна специалност . Ти който не си си написал веднъж правилно имената ... да ме коментира по този начин ... !?

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Механик

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "някой си":

    Ох, горкото! Като ти гледам словореда, ми е ясно какво си завършил.
    п.п.
    Не каза нищо за това, колко редуктора си построил в живота си и колко зъбни колела си произвел! А ставаше въпрос, именно за това.
  • 17 Работодател

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "някой си":

    Напиши кой си, че ако някога ми пратиш автобиография, да не те взема на работа. Механикът пише много по-подредено и грамотно от теб, въпреки двете ти дипломи, които твърдиш, че имаш. Освен ако не си ги купил от Пернишкия ПУЦ.
    Сега по статията - какво е според теб компютъра? "Машина", която извършва операции по програмиран алгоритъм, в случая имаме обработка на електрически сигнали. Грешката в статията е, че може би трябва да се използва понятието "механичен компютър". Та и аз ще кажа - имай малко уважение към хора, които са създали сложна механика във времена, когато са народите чукали камъни на ръка.

    Коментиран от #24

  • 18 Някой си

    6 3 Отговор
    " Колеги " ! За съжаление коментарите ви са типични за хората е България. Тя може би за това е на този хал сега . Пишете така сякаш разработвате и произвеждате совалки . Този работодателя . произвежда или е търговец едро или дребно ?
  • 19 Нашенец

    6 5 Отговор
    Понеже чета,че пак се дърляте….та реших да ви помогна!
    Има си точно определение на понятието компютър.Това е машина с програмируем софтуер….просто и ясно казано.Първата програмируема и функционираща машина е създадена от германеца Конрад Цузе,а не от Джон Атанасов и други тем подобни творци.За някакви си антични фантасмагории по темата не искам да коментирам,защото е още по смешно.
    …..А сполай ви и хубава вечер!
  • 20 Наблюдател

    4 1 Отговор
    По-скоро е древен Астрономически уред. Друг въпрос e откъде такива знания по онова време...
  • 21 археолог

    6 1 Отговор
    това е вентилатор на харддиска то се вижда какво се чудят толмова.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 байкуров

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Анджело":

    Сигурен ли си?
  • 24 бай Георги

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Работодател":

    По твоята логика часовника също е комп а часовник с кукувичка е Win10
  • 25 херодот

    1 1 Отговор
    Впечатляват ,най-вече,астрономическите знания на древните ! Знаели са обиколката на земята доста точно. А тук имаме отагледяващ механизъм включващ и прогнозируеми слънчеви и лунни затъмнения.... Заключение то и ,че монотеистичните религии спират развитието на цивилизацията с хилядолетия.
  • 26 мани мани

    1 3 Отговор
    т'ва е таймерът на чушкопека ни
  • 27 Ачо манивелата

    1 2 Отговор
    Това е прототип на водната помпа на Жигули!
  • 28 само че

    0 1 Отговор
    нокой не е докзал , че е компютър!
    във филма но NG се говори за астрономическо предназначение!!