Last news in Fakti

14 Май, 2021 15:04 15 054 28

Toyota предлага лесно решение за справяне с кражбите на катализатори

  • катализатор-
  • катализатори кражба

Компанията ще бележи частите, за да се откриват по-лесно крадците 

Toyota предлага лесно решение за справяне с кражбите на катализатори - 1
Снимка: Shutterstock

Кражбата на катализатори е престъпление, добре известно в нашата държава от дълги години, но в последната година проблема стана глобален и крадци от цял свят се активизираха в премахването на еко частите.

Именно за това от Toyota Великобритания предлагат доста лесно решение за справяне с проблема и подпомагане за залавянето на крадците. За целта всеки собственик на по-старите модели от японската марка ще може да посети представителство, където неговият катализатор да бъде белязан със специален номер, който да помогне при последващо разследване.

Инициативата е безплатна за клиентите, но от Toyota разкриват, че това ще им струва повече от 1 милион паунда. Японците ще си партнират с компанията Smartwater, които изработват специални невидими комплекти за белязане, одобрени от полицията.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 39 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 яко ни лъжат

    53 22 Отговор
    ТО ЗА ИНГИЛИЗИТЕ ДОБРЕ, АМА ТУКА У НАС ЩО ТАКА НИ ПРОПУСКАТ??? ЗАРАДИ МАФИЯТА РАЗБОЙКОВА ЛИ И КАСКЕТА????

    Коментиран от #5

  • 2 Пълни глупости

    28 4 Отговор
    Познавам човек който ''беляза'' фаровете на Туарег-а си като нанесе в ъглите им цифрите на регистрационния му номер.Освен,че му ги откраднаха повредиха и единия калник но застраховката му покри поне тази щета.
  • 3 Гост

    65 7 Отговор
    И? Като ги бележите, няма да могат да се крадат ли?! Или някой ще се занимава да ги "чете"?! Абсолютни глупости! За всеки здравомислещ човек е ясно, че е просто една реклама!
  • 4 ХАХА

    38 1 Отговор
    Наща милиция такива маркировки не признава - реди се по 2 дена на опашки в КАТ да не знаеш мнолго и това е
  • 5 антрашпиц

    35 1 Отговор

    До коментар #1 от "яко ни лъжат":

    Ша ми откраднат оная работа-катализатора съм си го свалил са !!!
  • 6 оле

    66 1 Отговор
    100 000 откраднати катализатора в БГ - как не заловиха 2-ма поне бе

    Коментиран от #27

  • 7 един от многото

    35 0 Отговор
    Ще помогне , ама друг път. Колкото помагаше навремето белязането на гумите в България.
  • 8 Алфа Вълкът

    29 1 Отговор
    И като ги бележат какво?
  • 9 нострадамус

    34 2 Отговор
    е те им трябва керамиката вътре .......белязаното ще го изхвърлят

    Коментиран от #11

  • 10 От чужбина

    37 1 Отговор
    Да, напоследък в Англия започнаха да ги крадат, ама много често. В рамките на 2 месеца двама приятели се опариха. И го правят посред бял ден наглеците!

    Едно от решенията е да си монтирате на колата от долу допълнителни неща които да предпазват този катализатор. Из интернета може да намерите много примери. Аз лично монтирах нов катализатор като по тръбите монтирах няколко листа от ноживки. Хванах ги със скоби за маркучи. Скобите са повече на брой и махането на 1-2 от тях не позволява лесно рязане.Така режещия инструмент на крадеца няма как или много по-трудно ще среже ножовките защото са от твърда стомана. Не че не е възможно, но на крадеца ще му трябва повече време, а той задължително бърза в този момент. По принцип каквото и да ползвате, щом е измислено от вас ще е препятствие за крадците. Те, крадците, познават много добре стандартното, но остават изненадани от нестандартното.
  • 11 От чужбина

    40 0 Отговор

    До коментар #9 от "нострадамус":

    Тук, в Англията от доста време имат проблеми с краденето на метали. Частично проблема го решиха като всички купувачи на скрап са лицензирани. Задължително камери на пунктовете и може би най-важното - плащане само по банков път. НЯМА КЕШ! Така ако полицията тръгне да търси ще може да намери и идентифицира точно кой е.
  • 12 По добре е

    22 2 Отговор
    да инвестират в залавяне на гастролиращите и "интегрирани" роми
  • 13 Гоуст

    16 1 Отговор
    Мисля, че не е никакъв проблем да се заловят крадците. Стига да има желание от Полицията. А за наказание:освен кражба, може да се вкара някакво престъпление срещу околната среда-сега са много актуални и наказанията са солени.
  • 14 отвратен

    12 1 Отговор
    В нормалните държави се взимат мерки, но в БГ полицията и съдебната система пазят крадците и каквито и мерки да вземат авто-фирмите в БГ няма да проработят.
  • 15 Механик

    8 1 Отговор
    Ма нали точно запада ни сочи с пръст и ни внушава, че сме ганьовци, респективно за това сме крадливи? какви са тия кокошкарски кражби на катализатори в "световен" машаб, та се налага умните от Тойота да надписват катализаторите?
    Първо, тая работа с маркирането на частите я играхме в БГ още 90-те години, че и до днес. Правиш каско- застрахователя ти надписва частите.
    Да, ама коли се крадат, крадени части се продават и конят си върви, а кучето си лае или инак казано си прибира застрахователния бонус.
    И като ндпишете катализатора, а аз го разцепя с флекса и му взема сърцевината, как ще ме хванете? Разбира се, аз не бой се замесил с никакви катализатори, защото, помнете ми думата, всеки който контактува постоянно с това нещо, ще си отиде от злокачествено заб ляване. Не си струва просто.
  • 16 Схемата е

    6 1 Отговор
    Следната. Регистрирате кола в КАТ. На паркинга няколко момчета с качулки на главите да не се разпознават, че всеки ден са там оглеждат колите. Тръгвате си след регистрацията, те карат след вас и през нощта са свалили катализатора. Преди 6-7 г. свалиха моя по този начин. Ако не ги изкупуват няма да има търсене. Няма закони в тази държава.
  • 17 Qwerty

    7 0 Отговор
    Яяя, под коментарите за статията каква хубава обява има!
    "Изкупуване на катализатори
    - Екорек ООД"
    У понелник че им закарам десетина бройки.
  • 18 Гилза😂

    5 0 Отговор
    Е като продадат само вътрешността? Ще хванат дедовия
  • 19 БАРС

    5 0 Отговор
    Най сигурното е за да няма кражби да ги премахнат тия катализатори повече да ни ги слвгат на превозните средства.И друго като мислят за екологията то да правят по качественно гориво или да вложат пари производителите за направа на друг вит гоориво екологично чисто без катализатори.
  • 20 асддссд

    1 0 Отговор
    И като ги бележи - какво?
    Корпусът на катализатора не е ценен, ценно е съдържанието.
    Взимам шлайфа, режа и готово.....
  • 21 предложение

    7 0 Отговор
    Не е ли по-лесно да режат ръцете на крадците до китката примерно? После задължитело снимки в местния вестник. Гаранция, че след първите 2 случая кражбите ще секнат.
  • 22 ЕХОООО

    8 0 Отговор
    кратко и ясно - Забрана за изкупуване ! Който изкупува - ЗАТВОР !
  • 23 Колев

    7 0 Отговор
    Катализаторите се крадат, защото има кой да ги купува. Там е проблема, за някои катализатори предлагат до 1000долара. Спряха и вноса на Европа И Щатите дефицитните метали от Китай и Русия и ето резултата. Да се хванат за гушата изкупчиите.
  • 24 Sofia

    2 1 Отговор
    Да му мислят тея с дизелите хаха на бензина не се краде

    Коментиран от #25

  • 25 Де да беше така

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Sofia":

    На Хонда бензин от 2000-та година откраднаха, та по-скоро е на късмет явно.
  • 26 неспасяеми

    2 0 Отговор
    Царя каза Смяна на Чипа но не китайски
  • 27 Невъзможно

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "оле":

    В България всяка банда има член или ушенце или роднина полицай!
  • 28 Антонн

    0 0 Отговор
    Какво ще бележи какви глупости.
    Зависи къде е катализатора,заваряваш преди и след него по 2-пръчки арматурно желязо .Бързо евтино не пречи ,айдуците като видят директно се отказват.