Last news in Fakti

18 Май, 2021 16:13 3 726 15

Ще могат ли електрическите коли да се зареждат безжично от пътя?

  • безжично зареждане-
  • автомобили на ток

Учени създадоха ефективна, но скъпа технология

Един от главните недостатъци при електромобилите според повечето хора е зареждането, като освен високата цена, те се оповават на липсата на инфраструктура и времето което отнема за запълване на батерията.

Въпреки, че производителите се стремят към повишаването на капацитета на батериите и по-бързо зареждане, то учени от университета Корнел разработват технология, която доста би улеснила пътешествията с електромобили.

Учените изследват технология, подобна на тази използвана при безжичното зареждане на телефони, часовници и всякакви други „умни“ джаджи, като успяват да я приспособят за зареждане на автомобили.

Чрез поставянето на специални плочи по асфалта, автомобили с височина до 18см, могат да бъдат зареждани докато се движат по него. За съжаление технологията е доста скъпа към момента и изисква реконструкция на местата където тя може да бъде използвана.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 aaaaaa

    15 1 Отговор
    вероянтно да!!!!
    но в БГ вероятно през 2154 година

    Коментиран от #2, #4

  • 2 мисля си

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "aaaaaa":

    Толкова рано !!!
  • 3 Гошо Монтана

    14 0 Отговор
    Ще могат. Даже индукционните сили ще загряват и асфалта и няма да има заледяване през зимата. И също мозъчната кора на водача, долни и горни крайници и т.н.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Динамо

    1 1 Отговор
    Енергията не може ли да се възобновява ?Или пак ще го преоткрием след 100 години както електромобилите които не са от вчера.
  • 6 БАЙ Х@Й ‼

    16 0 Отговор
    "... автомобили с височина до 18см, могат да бъдат зареждани ..." 🤔 аз автомобили с такава височина не се сещам 😉 явно клиренс или просвет са непознати думи за автоспеца 😀

    Коментиран от #8

  • 7 Гост

    7 1 Отговор
    Някой мисли ли за електромагнитното облъчване и последиците от него върху човека?

    Коментиран от #12

  • 8 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Ами като ги набират тия спецове от спортното училище така ще е.
  • 9 гост

    4 1 Отговор
    Тук мантинели, капаци на шахти и пътни знаците се влачат за скрап. Ако направят безжично зареждане от пътя, то мaнгyстите ще се ощастливят с индукционни бобини и много мед, а по пътя шофьорите ще се пребиват в огромните дупки, от които са отнесли бобините.

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Това в Норвегия ли бе, норвежец?
  • 11 Някой

    3 0 Отговор
    2015г. реализирахме такъв проект с ТУ Габрово в град Дуае, Франция (участва и Фиат). Ами ... по време на движение ефективността е пренебрежимо ниска....абе не става. Трябва да се поддържа много точно разстоянието между излъчващата и приемащата намотка, трябва много бързо да се превключват намотките по пътя и да се детектира превозното средство къде е....напрактика имаше ефективност около 10-20%. Отделно че в автомобила се слага допълнителни намотки за приемане на енергията....изправители и те също бая тежат и заемат място. Да не говорим че доста оскъпява самия автомобил.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    Мъск ша го напрай без намотки и без приемници. Сичко ша работи само с един чип и два мустакати колектора, да се влачат по асвалта.
  • 14 Аху Иху

    1 0 Отговор
    Ми ако ми се загрее д-то и реши, че съм седнал върху някоя жена, тогава кво...Сериозно де, тая работа не ми се види безобидно здравословна...
  • 15 селтак

    0 0 Отговор
    Не забравай ромляните!Тия ше изкопат плочите като нищо!