26 Май, 2021 11:00 4 262 27

Големият адронен колайдер симулира първите микросекунди след Големия взрив

  • големият взрив-
  • адронен колайдер-
  • вселена

Теорията за Големия взрив предполага, че формирането на нашата Вселена преди 13,8 милиарда години и в крайна сметка е довело до образуването на съвременните галактики, звезди и планети

Големият адронен колайдер симулира първите микросекунди след Големия взрив - 1

Теорията предполага, че първата материя в нашата Вселена е кварк-глюонна плазма, която се образува и изчезва в първата микросекунда след Големия взрив. Физици от университета в Копенхаген симулираха процеса на появата на кварк-глюонна плазма в Големия адронен колайдер и също така анализираха процеса на по-нататъшно трансформиране на плазмата в адрони (частици от кварки и антикварки).

Изследователите проведоха експеримент, при който се сблъскват оловни ядра и се получава кварк-глюонна плазма. Специален алгоритъм, след анализ на характеристиките на разпределението на частиците по време на разширяване, успя да потвърди факта, че "кваркова супа" може да бъде идентифицирана като течност, а не като газ, както се смяташе по-рано.

Получените резултати ще доведат до по-съзнателно разбиране от учените на модела на поведение на първата материя във Вселената, както и ще предоставят на науката възможността за по-строго задаване на първоначалните условия при моделиране на първите процеси, възникващи след Големия взрив.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 успех

    11 11 Отговор
    тези учени изследват нещо което не съществува
  • 2 ИСКАТ ДА ФАНАТ БОЖИЯТА ЧАСТИЦА

    7 5 Отговор
    И даПРАЯТ ЗЛАТО НА КОРЕМ АМА НЯМА ДА СТАНЕ ТЯХНАТА...
  • 3 !!!?

    8 13 Отговор
    Фигуранта беше се изтъпанил пред учените в "Церн" да му направят един мини адронен колайдер в България, та да си човърка атомчета в него !!!?

    Коментиран от #7

  • 4 One

    14 1 Отговор
    Може и да са прави тези учени от Копенхаген, но може и много да грешат как се е създала Вселената. Истината е, че докато технологиите не напреднат така, че междузвездните полети да станат като пътувания до село, да се види черно на бяло от какво се състоят планетите в галактиката, има или няма живот и в другите галактики и измерения- нищо няма да е сигурно. Големия взрив....все нещо или някой го е предизвикал. Току така нищо случайно не се случва в материята. По-склонен съм да вярвам, че живота на Земята е създаден изкуствено. С цел наблюдение, експеримент или дявол знае за какво. Ако фантастиката във филми като "Междузвездни войни", "Пазители на галактиката", "Отмъстителите", "Свръхнова", "Контакт", "Смъртоносен хоризонт", "Денят, в който Земята спря да се върти" - се окаже близко до действителността, тогава ще получим всички отговори.
  • 5 Big bang theory

    10 5 Отговор
    Големият взрив все още е само теория, но дупките в швейцарското сирене са си съвсем реални.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 00000014

    12 8 Отговор

    До коментар #3 от "!!!?":

    Болен ли си, или само гладен, че ядеш екстрементите на Радев под всяка статия? Толкова си тъъп, че дори не осъзнаваш,че му правиш реклама, за сметка на герб.
  • 8 00000014

    11 4 Отговор
    Както гледам след някой и друг експеримент ще създадат нова Вселена. Не знам само дали ще боли.
  • 9 фен на сидеров

    4 11 Отговор
    милиардите , които потъват в пясъците на безсмислието, е по-добре да се насочат към процеса на урегулиране популацията на Земята. повече от 5-6 милиарда дрисльовци едва ли са необходими......
  • 10 Голямата заблуда

    3 8 Отговор
    колко е гнусен човека. Големият взрив...мале мале. господи прости им не знает какво говорят.

    Коментиран от #14

  • 11 Бaро Вкаров

    4 6 Отговор
    Тоз колайдер не показва ли моментът на зачеването на Бойко Борисов?🐵🐵🐵
  • 12 Анонимен

    3 4 Отговор
    Тия ще вземат да направят някоя голяма беля накрая
  • 13 коки

    2 4 Отговор
    голяма беля няма да направят,ама ако се постараят една голяма дупка на мястото на Земята могат да направят
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ехааа

    5 4 Отговор
    Всичко е ясно! Но откъде се пръкнаха оловните ядра? Нали ги нямаше преди големия взрив? Всеки път се доказва някаква теория! Нищото е гръмнало и е създало толкова много материя, че ум да ти зайде! А оловните ядра не са нещо толкова мъничко. ако те са били преди големия взрив, то значи че е имало материя и преди взрива. Нещо издиша! Особено преди супата от кварки и глюони. На теория, отделен кварк или антикварк няма! Сега стана супа от кварки и глюони. Направо теоретична манджа!

    Коментиран от #20

  • 16 Тцтцтц

    4 9 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Има ли по голям идиот от този който вярва в голям взрив? Има много по голяма логика да вярваш в господ.

    Коментиран от #17, #18, #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Чичо Тони

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Тцтцтц":

    Има. Този който вярва в господ.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 бай Даньо

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ехааа":

    Нищо не е имало преди взрива, не само материя не имало а и понятие за пространство дори няма смисъл. Вселената е създадена не по някаква причина, а защото е възможно ( колкото и ниска да е вероятността за това) . Проблема на човешкото мислене е че виждаме причинно-следствени връзки на материалните процесите на макро ниво където всичко е логично ( например нещо не идва от нищо) и очакваме причина и отговор как . А това няма смисъл на микро ниво ( което е истинската същност на тоя свят) на което ниво света е вероятностен и всичко е възможно на практика, например от нищото ( вакуума) излизат две виртуални частици съществуват като съвсем истински за някакво време и се съединяват и изчезват в нищото отново сякаш не са били. Къде е логиката на това за да приложим нашия начин на мислене за да разберем вселената?
  • 21 Вълко Червенков

    6 1 Отговор
    Сътворението е извън обхвата на науката.Независимо дали се касае за частен случай с начало и край,или безкрайно повтарящ се мултиверс модел,физическите закони губят сила в сингулярноста от която се е пръкнала Вселената.Метафизиката и Религията са по-близо до свръхестествената сила дефинирала законите,които управляват света.

    Коментиран от #23

  • 22 Камикадзе 🛩

    2 5 Отговор
    Просто е. Една бомба в този колайдер и ще стане Големият Взрив😁😁😁. Може и джиxaдиcт-камикадзе.
  • 23 бай Даньо

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Вълко Червенков":

    Зависи коя религия. Ако имаш предвид будизма може би си прав, ако става дума за мита за добрия белобрад старец на небото - тц. Има една интересна книга "Тао на Физиката", Фритьоф Капра.

    Коментиран от #24

  • 24 Вълко Червенков

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "бай Даньо":

    Нямам предвид никоя религия,а идеята за свръхсила извън научното познание.Нейната интерпретация от религиите е друг въпрос.Твърдението че "Бог е мъртъв",отдавна не е актуално.Не са малко учените,физици,математици,които са вярващи,а някои са и духовни лица.Което не им пречи да се занимават с наука.

    Коментиран от #27

  • 25 1234

    1 2 Отговор
    Севрюкова казва че Голям взрив няма, така че не знам тия какви бомби ги гонят
  • 26 Бен Газара

    2 0 Отговор
    От направените изчисления от Едуин П. Хабъл за скоростта на отдалечаване на галактиките, може да се установи моментът, в който цялата материя на вселената е била концентрирана в една единствена точка, преди още да започне да се разпространява из пространството.





    — Разбира се, че всички бяхме там — рече старият Qfwfq — та къде иначе? Тогава още никой не знаеше, че може да съществува пространство, също и време. Пък и за какво ни беше това време, след като стояхме наблъскани като сардели?
  • 27 бай Даньо

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Вълко Червенков":

    Вълко, Бог е все по мъртъв. Умря с физиката на 20 век която вижда вече микросекунди след големия взрив и не намира ръката на Бог никъде. В най образованите държави ( Чехия , Скандинавските ) 60% от населените се декларира атеисти. Колко има повече да умре Бог!? За религиозните учените няма как да си по далече от реалността. Има едно известно проучване сред американски учени ( с докторска степен и активно занимаващи се с наука ) 95% са атеисти и още 3% агностици , за религиозни остават 2% , които са вероятно преподаватели в теологични институти... толкова са религиозни. И това американски учени , което няма начин да не са повлияни малко поне от цялата религиозна лудница сред американското простолюдие наоколо тях ... Само да не ми разглаголиш за Айнщайн че бил вярвал в Бог!? Самия Айнщайн в едно писмо казва "вярвам в бога на Спиноза" , толкова. Прочети кой е Спиноза, за да си изясниш картината. Има подозрения за най светлите умове на човечеството от древността ( Леонардо, Галилей ) не са вярвали в Господ , но са пазили приличие какво друго с тая садистична църква... от там е почнал да умира Господ. Единственото нещо което крепи религията в тоя съвременния свят е масовото религиозно умопомрачение на обикновените американци което се просмуква през културата им (която поне до тук беше водеща) по целия свят и продължава да трови. И това свършва , почти никой не гледа таз годишните Оскари ....