17 Юни, 2021 18:56 1 852 8

Китай изстреля успешно космическия кораб „Шъджоу-12“

  • шъджоу-12-
  • космически кораб-
  • космонавти-
  • космическа станция-
  • нов дом в космоса

Настоящата мисия е важна част от изграждането на китайската космическа станция

Китай изстреля успешно космическия кораб „Шъджоу-12“ - 1
Снимка: БГНЕС

На 17 юни в 9:22 ч. пекинско време бе изстреляна ракетата „Шънджоу-12“ с трима космонавти на борда. Модулът на космическата станция „Тиенхъ“ очаква първите си обитатели. Това е първата пилотирана мисия в процеса на изграждането ѝ. По план тримата космонавта ще останат в нея три месеца.

Много чуждестранни медии отразиха събитието, като посочиха, че това е поредно доказателство за все по-голямата увереност и способности на Китай в областта на космонавтиката.

Настоящата мисия е важна част от изграждането на китайската космическа станция. Както казва Джонатан Макдауъл, учен от Харвард-Смитсоновия център за астрофизика, целта на тримата китайски космонавти е „да създадат нов дом в космоса“. В рамките на настоящата мисия те ще извършат различни експерименти във и извън модула.

Това ще създаде основа и ще натрупа опит в изграждането на космическата станция и приложението на съответните технологии. Китай си е поставил за цел до 2022 г. да изгради космическа лаборатория.

Откакто стартира програмата си за пилотирани космически полети страната разчита основно на собствени сили в реализирането ѝ. Заедно с това води сътрудничество с институции от Русия, Германия, Франция и други държави. Плановете на Китай са да си сътрудничи с международната общност в експлоатирането на космическата си станция, в трансфера на технологии, в изпълняването на съвместни полети с чуждестранни астронавти и други. До момента Китай е избрал 9 проекта на Службата на ООН по въпросите на космическото пространство за съвместни експерименти със 17 страни.

Тези мерки имат една цел – да превърнат китайската космическа станция в лаборатория, която работи за благополучието на човечеството, съдейства за развитието на космическите науки и биологията, както и иновациите в свързаните с тях сектори, за да допринесе за изследването на вселената и мирното използване на космоса.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2562

    6 13 Отговор
    Интересен факт е ,че руснаците няма да имат достъп до китайската станция.Заради начина по-който е направена самата станция ,руските остарели технологии не могат да се скачват с нея.Руснаците няколко пъти са се натискали на Китай да го имат в предвид,но китайците са им теглили една майна и въобще не са интерсували от мнението на руснаците.

    Коментиран от #2, #3, #5

  • 2 Госあ

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "2562":

    Съвместният проект между Китай и Русия е за Луната, както беше отбелязано тук. Иначе, руснаците могат винаги да ползват китайски съоръжения. Така както руснаците возеха краварите доскоро.

    Коментиран от #4

  • 3 Айде, бе

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "2562":

    Те сигурно затова точно с руснаците ще правят станция на луната от 2025г,онзи ден го обявиха:) Въобще Байдън от русофилия ли покани Путин или май от зор:)))
  • 4 Госあ

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Изобщо, краварите е най добре да се върнат към изконния си бит и култура, както са започнали с разрешението да носят пищаци у бардаците и да правят това, което умеят най добре. Могат да станат износител номер едно на говеждо. Въпреки че японското е много по добро, но е скъпо. Ще намерят ниша.
  • 5 Друг

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "2562":

    Интересен факт е че докато бяхме руска колония, имахме двама космонавти, а като американска колония имаме дадени 3 милиарда за нарисувани изтребители. А за малко да забравя - руснаците ни бяха въоръжили добре
  • 6 Вълко Червенков

    6 2 Отговор
    Китай твърдо става втора космическа сила след САЩ,като изпреварва ЕС и Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина,която вече се конкурира с държави като Индия,ОАЕ и Пакистан.
  • 7 космонавта

    3 4 Отговор
    Всички летят само уснаците не.Защо???? Нет денги!!! Фалираха горките.Щели да строят станция с китайците на Луната .ГРЕШКА !! Китайците ще строят,защото парите са техни,ракети носители си има,космонавти ,бол.За какво ще са им руските пияници ?????

    Коментиран от #8

  • 8 де факто

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "космонавта":

    Какви станции ще строят руските дегенерати...Предела на космоса за руснаците е 400км над Земята и това е.Русия няма нито ракети,нито технологии,нито пари ,за да може да се конкурира в космически сили като САЩ и Китай.Руснаците нямат ракета с която да изкарат сателит до геостационарна орбита ,а на Луната щяли станция да строят...Пълни глупости.