4 15732

Ракетна система ще произвежда вода на Луната (ВИДЕО)

 • луна-
 • вода-
 • ракети-
 • космос

Един от най-ефективните методи за извличане на вода е проектът Rocket M от Masten Space Systems

Ракетна система ще произвежда вода на Луната (ВИДЕО) - 1

Основната задача на бъдещите колонизатори на съседни планети ще бъде да създадат своя собствена екосистема, способна да осигури на експедицията основните материали (вода, метан и редки земни метали), необходими за успешния живот на „пионерите в космоса“. Най-очевидното решение на много от проблемите на колонизаторите ще бъде извличането на "местна" вода на Луната и Марс, която може да бъде получена от огромните залежи на лед, които съществуват на тяхната повърхност.

За да реши проблема с производството на вода в околополярните райони на Луната, НАСА проведе своеобразно състезание под общото заглавие „Разбиване на леда“. Компаниите за космически технологии трябваше да представят варианти за решаване на проблема с извличането на полюсен лунен лед, който не е просто замразена вода, а е смес от вода с местни седиментни скали (реголит).

Един от най-ефективните методи за извличане на вода е проектът Rocket M от Masten Space Systems, базиран на използването на ракетни двигатели. Подобно "добиване" на вода ще позволи непрекъснато, бързо и ефективно извличане на лунния лед и летливите вещества, разположени в полярните и постоянно засенчени региони на Луната.

Принципът на действие на системата Rocket M се основава на използването на къси импулси на ракетни двигатели със сила до 450 N, работещи под запечатан купол, позволяващи образуването на кратери-мини с дълбочина до 2 метра. В резултат от една такава мина може да се добие до 100 кг лед. Производителността на един завод Masten е до 12 двуметрови шахти на ден.

По време на процеса на добив материалът, изпарен от ракетните двигатели, се концентрира в купола и се изпраща през вакуумна система за отделяне на водата и реголита. След това получените материали се изпращат в системи за съхранение.

За да се раздели чистата вода на водород и кислород, ще се използва електролиза, използвайки енергията на слънчевите батерии. Инсталацията Masten ще може да работи автономно до пет години, произвеждайки 420 000 кг лунна вода годишно. Реголитът, екраниран от магнитни и пневматични циклонови филтри, ще се използва като агрегат при производството на бетон, необходим за изграждането на първите лунни къщи.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Колумб

  17 4 Отговор
  Всички новоткрити континенти в позната ни човешка история са били "заселвани" с престъпници. Сега ако ще колонизираме не континет а планета, то бая пандизчии ще трябват. Редно е сега да се измислят закони и ограничения и то толкова много ,че поне 1/3 от земното население да попадне под ударите на "закона". Инак няма матрЯл.

  Коментиран от #22

 • 2 русенец

  15 9 Отговор
  Кога са открили лед на Луната, че ми е убягнало?:) На Марс засега откриват следи от вода.
 • 3 Извънземен

  16 7 Отговор
  Първо земляните-кравари да си изплатят дълговете на Земята и тогава да "колонизират" Луната,щото с един космически шут ще ги върна оттам,отдето са дошли и ще се приберат без ракета..

  Коментиран от #4

 • 4 П.У.Т.И.Н.

  3 7 Отговор

  До коментар #3 от "Извънземен":

  ТИ ЛИ СИ?И ТАМ ЛИ ЩЕ СИ ПОСТРОИШ ЗАМЪК🏰

  Коментиран от #11

 • 5 Вълко Червенков

  5 22 Отговор
  Велика Америка е единствената държава,която разполага с технологиите необходими за колонизацията на Слънчевата система.До три-четири години американците се връщат на Луната,а най-късно до 2030 отиват на Марс.

  Коментиран от #7, #13

 • 6 Русофилски прокариот обяснява:

  2 4 Отговор
  Измислил го руснака,тц тц тц....

  Коментиран от #8


 • 7 Червенко Вълков

  14 1 Отговор

  До коментар #5 от "Вълко Червенков":

  До три-четири години "американците" се връщат откъдето са дошли,територията им ще се коландрисва/ управлява / от црни,латиноси и синовете на Великата мечка,Токай-ито или Рогатия камък.Аз казах!Хау!
 • 8 Ами не всеки е гений като нас!

  7 4 Отговор

  До коментар #6 от "Русофилски прокариот обяснява:":

  Я какъв чушкопек конструирахме само! Единствено се чудя,що нашите гении не направиха една бензинова талига,румънците и сърбите май имат такива возилници?
 • 9 Госあ

  2 5 Отговор
  Доколкото знам основните залежи от "лед" на Марс са от водород. Та ще трябва по скоро кислород за да се получи вода.

  Коментиран от #10

 • 10 Сбъркал си гостуването

  2 0 Отговор

  До коментар #9 от "Госあ":

  На Луната ще се ходи на гости за водата,на Марс по нататък
 • 11 гадюха недна

  7 2 Отговор

  До коментар #4 от "П.У.Т.И.Н.":

  Наказателна колония за соросоиди ще построи! Без пазачи.
 • 12 И там щесе

  4 1 Отговор
  Насрете
 • 13 гост

  4 5 Отговор

  До коментар #5 от "Вълко Червенков":

  Основната роля в колонизирането и на Луната и на Марс ще е на тунелопробивната техника !! Поне първите 100 години главните "градове" ще се изграждат в съществуващи и нови пещери и тунели , както и чрез свързването им в системи !! Няма друг начин , който да позволява по голяма сигурност и защита в такива условия ! Още повече там "земетресения" не съществуват !! А сега за всички русопитеци , кой главен колонизатор на Марс има тунелопробивна компания и още ли не вдявате подготовка за какво са тунелите които сега изгражда същата ?? Хахахах !!

  Коментиран от #14, #15

 • 14 Ама какво пиеш бе,човек?!

  6 0 Отговор

  До коментар #13 от "гост":

  Кажи ми и на мен,че да ударя две-три от същото и да избягам от реалността като теб.Щастливец си ти,момко,щастливец...

  Коментиран от #16, #17, #19

 • 15 Госあ

  8 4 Отговор

  До коментар #13 от "гост":

  Пак руска технология. Аве, нали знаеш че краварите използват руски двигатели? За твоя изненада, тази работа е направена от Алекси Исаев, Николай Кузнецов и Валентин Глушко. Или простолюдието сте чували само за илОн мъск ? Хахахаха

  Коментиран от #26, #27

 • 16 Госあ

  1 8 Отговор

  До коментар #14 от "Ама какво пиеш бе,човек?!":

  Блажени са низшите! Хахахахаха

  Коментиран от #18

 • 17 Госあ

  1 8 Отговор

  До коментар #14 от "Ама какво пиеш бе,човек?!":

  Най забавно е когато простолюдието започне да разсъждава за наука и технологии или изкуство. Хааахаха
 • 18 Голямо нещо си бил ти

  9 2 Отговор

  До коментар #16 от "Госあ":

  световноизвестен "ариец". Да ми го каже някой русокосо-синеок от SS Waffen ще го преглътна,но някаква нищожна ганьовска мишка да ми прави имитации на германски нибелунг- решително не! Разбра ли ме,потомствен ибрикчийо със нещавени свински цървули?

  Коментиран от #20

 • 19 гост

  3 2 Отговор

  До коментар #14 от "Ама какво пиеш бе,човек?!":

  То наистина скоро ще ви остане само да се наливате до несвяст с боярщника , щото реалността ще е непоносима за русопитешка олигофрения !! Само ще ти кажа на теб и приятелчетата ти , че тунелопробивната машина на Боринг къмпани е специално проектирана да се събира в Старшип , със съответното тегло !!! Хахаха !! Именно затова и тунелите които прави са по-тесни от другите машини !! Дерзайте товарищи , хахахах !!
 • 20 Госあ

  2 5 Отговор

  До коментар #18 от "Голямо нещо си бил ти":

  Простолюдието май не знаете и откъде идва думата "ариец" , А ?

  Коментиран от #25

 • 21 бойчо

  3 5 Отговор
  Никога никой човечец не е стъпвал на друга планета. Важното е да има финансиране.
 • 22 Радо

  0 0 Отговор

  До коментар #1 от "Колумб":

  Е в Иран са помилвали 5000 пандизчии.Не прочете ли новината.
 • 23 Барни Ръбъл

  4 0 Отговор
  Моля,изпратете БАТ-Боико,защото трябват и магистрали.Само да не си забрави -Жипката.
 • 24 Румен

  1 0 Отговор
  Взимат стълбата на Смирненски от стихотворението, пия една дамаджана ракия и тръгвам към Космоса. Казват че слизането само биело по авторитета

 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 факти

  8 0 Отговор

  До коментар #15 от "Госあ":

  Тая дума "простолюдие" нещо много я използваш ,ама като гледам какви глупости пишеш дето си чул недочул някъде и се правиш на русофилски капацитет ,направо си личи отдалеч колко невеж си по тези теми.Приспадаш към простолюдието.

  Коментиран от #28

 • 27 8648

  6 6 Отговор

  До коментар #15 от "Госあ":

  Какво значи "пак руска технология"? И въобще освен една Менделеева таблица,руснаците какво друго са дали на света?! Почти всичко на тоя свят му е дадено началото от САЩ и след това Англия.Руснаците са паразити които предимно присвояват.

  Коментиран от #29

 • 28 Госあ

  0 6 Отговор

  До коментар #26 от "факти":

  Арийците моето момче не са със сини очи и руси коси. Напротив. Прочети малко. Иначе, това нарицание наистина ми стана любимо и как няма, при целия разцвет на демокрацията на простолюдието.
 • 29 Госあ

  1 6 Отговор

  До коментар #27 от "8648":

  И ти даваш тази реплика на коментар #15 ? Виждам че си ходил на училище, поне можеш да четеш и пишеш.
 • 30 Едмонд Дантес

  3 1 Отговор
  Аз си мислех , че приоритет има планетата земя . В много Афринаски държави няма вода , храна .
 • 31 възмутен

  0 0 Отговор
  Значи реголитът ще се използва като агрегат за производство на бетон, а! Ей, бетонирахте Черноморието, сега и Луната искате да бетонирате.
 • 32 Пеню

  0 0 Отговор
  да почнат да изграждат първо консерватория, спално и обсерватория там

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.