Last news in Fakti

16 Юли, 2021 18:00 5 055 187

Обновени зарядни станции на Tesla ще предлагат зареждане с мощност до 300kW

  • tesla-
  • supercharger-
  • зарядни станции

Съществуващите съоръжения ще гарантират повече километри за по-малко време

Обновени зарядни станции на Tesla ще предлагат зареждане с мощност до 300kW - 1
Снимки: Tesla

В един от поредните си отговори в социалната мрежа Twitter, Илон Мъск потвърди, че Tesla ще обнови мрежата си от зарядни станции, като те вече ще предлагат до 300KW мощност на зареждане.

Към момента съоръженията Supercharger V3 можеха да осигурят максимално 250kW, но с представянето на нови модел Tesla Model S Plaid се появиха и слухове, че мощността им може да бъде увеличена до 300 и дори 350kW, както вече се случи.

На практика по-голямата мощност ще осигури по-бързо време на зареждане, като към момента не се разкриват повече подробности за ъпгрейда и кога точно ще започне той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ако има такива в България

    13 12 Отговор
    Бих се замислил за електрическа кола!
  • 3 kkk

    24 6 Отговор
    И така, какво виждаме:

    - картинка с около 20 зарядни
    - зареждане с 300кВт
    - на теория трябва да може да заредиш ТеслЪ-тЪ с най-голямата батерия за 20-на минути
    - да ги кажем 15 минути, все ще има някакъв ток у тея коли ама пак на теория която е много далеч от реалността...
    - тоест 20 зарядни станции, по 15мин. за 1 кола => максимумът е 80 коли за 1 час
    - което е добре и да кажем само около 2 пъти по-бавно от зареждането на моя резервоар догоре.
    - 80 коли на час са 1920 коли на денонощия в идеалният случай който е непостижим, то и половината не е постижимо

    Основен проблем- кой ще захрани това място със "скромните" 6 мегавата мощност щото 20 станции даващи по 300кВт са толкова...
    Друг проблем- като се появят "утре" 200 000 електрички у София кой аджеба ще плати изграждането на повече от 100 такива станции като на картинката, а реално ще трябва да са поне 200 станциите.

    Сещайте се сами кога ще станат масови електричките, не у нас- по света изобщо. За тук е ясно, че и през 2075г. ще си караме коли с ДВГ, пък били те и хибриди

    Коментиран от #4, #5, #8, #10, #16, #18, #19, #27

  • 4 Мощност

    15 6 Отговор

    До коментар #3 от "kkk":

    А колко ще са загубите при зареждане? Някой пипал ли е зарядното на мижавият телефон или таблет. Това не е шега работа тази мощност.
  • 5 Аз пък питам

    19 4 Отговор

    До коментар #3 от "kkk":

    Откъде ще вземаме такива огромни количества ел.енергия?
  • 6 Гого

    6 2 Отговор
    За колко време ще си заредя телефона ?
  • 7 NikNay

    6 3 Отговор
    Галине , койт те е нарочил за журналист с писания като това - (по-бързо време за зареждане) ? Ако пизнаваш добре бългаският език би написал - по-малко или по-крадко време за зареждане ! Това се учеше в пете клас ....

    Коментиран от #13

  • 8 Нещо бъркаш

    10 11 Отговор

    До коментар #3 от "kkk":

    Електрическите коли, се зареждат навсякъде, а бензиновите само на бензиностанция! Ако разбираш, какво ти казвам! Статистиката е, че 90 процента от собствениците на ел. коли зареждат в къщи и само 10 процента им се налага да зареждат на станция на дълъг път! Така, че не сравнявай с бензинови.

    Коментиран от #187

  • 9 Turbo

    8 4 Отговор
    Реклама от Теслъ ТВ.Появили се били слухове хахахахаха при зареждане с 350 квт колко цикъла на зареждане ще издържи батерията хахахахаха при 10 или 20 зарядни станции на едно място трябва да построите ТЕЦ наблизо

    Коментиран от #12, #14, #15

  • 10 Hoho Boho

    1 8 Отговор

    До коментар #3 от "kkk":

    "Основен проблем- кой ще захрани това място със "скромните" 6 мегавата мощност щото 20 станции даващи по 300кВт са толкова..."

    Тук имаш логическа грешка.
    Объркал си физическите понятия - мощност и работа
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ША СПРЪТ ТОКА НА БЛОКОВЕТЕ

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Turbo":

    НАСЯКЬДЕ И ГОТОВО.ТВА Е ЦЕЛТА ВРЪЩАНЕ НА ПОВЕЧЕТО ХОРА В ПЪРВОБИТНИЯ СТРОЙ ЗА СМЕТКА НА ДРУГИ И ДА НЕ МЕСЛИШ ЧИ НА НЯКОЙ ША МУ ПУКА. ...
  • 13 Не е езикът

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "NikNay":

    Логиката на нещата е, че времето може да бъде кратко или дълго но не бързо или бавно. Смятаме, че времето тече по еднакъв начин за всичко на планетата.
  • 14 Объркáл си се "малко"

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "Turbo":

    Не си мъчи мозъка с нещо, което не разбираш! Ти в инженерните специалности се изложи жестоко, сега тръгна да правиш сметка за тока, където каза че не разбираш нищо?

    По-добре един да провериш дали рентгеновите лъчи вече не са се научили да минават през алуминий в твоята паралелна реалност в която физичните закони от нашата не важат. Прегледай и закона за запазване на енергията че пак към перпетомобиле отиваш - на всеки 90 секунден цикъл добавяш 6 киловатчаса топлина, а изваждаш 12,5 киловатчаса и казваш, че това не е достатъчно за да я охладиш и е необходимо допълнително охлаждане?

    Казваш, че за 2 часа работа на двигател с механична мощност 11,45киловата и топлинни загуби 12 киловата ще изхарчи 25 киловатчаса? А ако работи 4 часа пак ще изхарчи 25 киловатчаса. 24 часа работа - пак 25 киловатчаса. И точно ти си тръгнал да правиш сметка колкото трябвало за зареждане?

    Научи се как да използваш променливата време в сметките. Не всичко е мощност на този свят. Енергията е по-важна. Ако си сметнеш мощността на всички консуматори в къщата, 50-100 киловата може и да не ти стигнат. Хайде сега умножи 50 киловата по 24 часа и по 365 дни в годината и ще видиш каква глупост си написал отново!

    Коментиран от #21, #25, #54

  • 15 😂😂😂😂

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "Turbo":

    10-20 колонки с един ТЕЦ? В Норвегия имат с 42 колонки на едно, там сигурно имат два ТЕЦ-а на близо!

    Коментиран от #17, #33

  • 16 Объркáл си се

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "kkk":

    И ти си объркал малко сметките. Всъщност на тази зарядна станция колонките не са 20, а са 40 броя.

    Иначе времето правилно си го сметнал - 15-20 минути на зареждане. Това е оптималното време, първо защото почти никой не идва с абсолютно празна батерия под 0%, а второ, защото зареждането над 70-80% става значително по-бавно и не е добре за батерията.

    Тоест теоретичният капацитет е 2800 до 3800 автомобила на денонощие.

    Това е дори теоретично почти невъзможен капацитет за една стандартна бензиностанция с тези размери.

    За мощността почти си познал - не за друго, а защото си намалил два пъти броя на колонките. Тоест си сметнал че 40 колонки работят на средно 50% мощност. Тези 6 мегавата не са кой знае колко голяма мощност. Един мегават фотоволтаици заемат площ 70х70 метра. Тоест през по-голямата част от годината, ако тази зарядна станция бъде покрита на 100% с фотоволтаици, ще връща енергия в мрежата а няма да я потребява. А в останалата част от годината, логично ще ползва тока, когато цената му е най-ниска - тоест когато има излишък и няма да ползва ток когато цената е най-висока - тоест когато има недостиг. На практика ще балансира мрежата, а няма да я натоварва.

    За София много на брой такива зарядни станции не са необходими, защото бързото зареждане винаги е по-скъпо. Тези бързи зарядни се ползват само на дълъг път, когато наведнъж трябва да изминеш по-голямо разстояние отколкото ти позволява заряда в батерията. За в града няма смисъл, ка
  • 17 Не го слуша главата

    3 7 Отговор

    До коментар #15 от "😂😂😂😂":

    Не виждаш ли, че вярва, че 2,5 литра дизел имат теоретична мощност 23,45 киловата които могат да се отдават за неограничено време и с тях двигателят на Peugeot-то му работи с 11,45 киловата механична мощност и 12 киловата загуби неограничено време.

    Може да кара така 2 часа 4 часа 24 часа 38 часа само с тези 2,5 литра гориво.

    А заради 10 тъпи електромобила трябвало да се строи ТЕЦ. Той не копае дъното, той вече мина през ядрото на земята и още малко ще мине от другата страна!

    Коментиран от #22

  • 18 Забравих да спомена

    1 6 Отговор

    До коментар #3 от "kkk":

    "Друг проблем- като се появят "утре" 200 000 електрички у София кой аджеба ще плати изграждането на повече от 100 такива станции като на картинката, а реално ще трябва да са поне 200 станциите."

    Ами да видим дали ще има желаещи? 12 мегавата инсталирана мощност с капацитет на използване 50% както правилно ги сметна са 6 мегавата средно натоварване, при сравнително добра цена за клиентите 50 стотинки за киловатчас, са средно 3000 лв оборот за час, 72 хиляди за денонощие и 26 милиона лева годишен оборот. Дори ако купува всичката енергия от мрежата, надценката ще е около 50% или повече. Защо мислиш, че няма да има желаещи за дребна печалба от десетина милиона годишно от зарядна станция?

    Един мегават фотоволтаична централа струва под милион и произвежда 1300 мегаватчаса годишно, по 500 лв за мегаватчас са 650 хиляди лв оборот, които са почти чиста печалба. Следиш ли ми мисълта?

    Това е буквално машина за пари които ти падат от въздуха. Малко хора се усещат че това е истинският бизнес модел на Тесла и затова към момента реинвестират всички печалби в разрастване на зарядната инфраструктура, което пък на свой ред им вдига продажбите, защото основният проблем за преминаване към електромобил е зарядната инфраструктура, дори да имаш парите.

    Коментиран от #121

  • 19 гост

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "kkk":

    Абе научете се поне , че не пишете на бавноразвиващи петролопитеци , като си смучете от пръстите тъпи опорки !! Даже не ми се обяснява , ама като знам че някои заблудени ще четат !! Първо за да ти хване дикиш сметката трябва 20 Тесла ЕДНОВРЕМЕННО да се включат в зарядните !! Разлика от дори 5-10 минути променя коренно нещата !! Щото ти естествено нямаш понятие , ама зареждането не е с постоянна мощност , тя е максимална в началото и след това бързо спада , тоест когато десетата кола се включи на 15 минута , първата включена вече ще зарежда с не повече от 50 квт , щото просто повече не може да поеме след първите 40 % капацитет на батерията !! Второ тая зарядна станция си има батериен буфер , който се зарежда когато няма пълно натоварване на зарядните и поддържа именно допълнителната мощност при пълно натоварване , което обикновено е не повече от пиковите 2 часа на денонощие !! След 8 часа вечер дори цената на зареждане става на 50% , щото толкова пада и натоварването , даже може да си зарежеш колата на зарядното за часове без глоба !! И трето захранването не е 6 мегавата , а най много 2 , именно заради това , което ти показах !! И четвърто , гърчете се глисти , тока ви смачка , чакаме следващите опорки , че да имаме какво да се посмеем , хахахах !! Само за сведение , коментара на Мъск за новите 300 квт зарядни !!! "Това е играчка , Тесла готви 10 пъти по-мощни зарядни за камиони " !!!!! Хахахаха !!

    Коментиран от #55

  • 20 гост

    2 7 Отговор
    Пак да обясня за заблудени петролофилчета , НИКОЯ електричка не може да зарежда с максимална мощност от 0 до 80% , да не говорим до 100 !! Дори любимия ви Тайкан поема максимум 250-260 квт за 5-10 минути МАКСИМУМ , след това мощността рязно спада , щото батерията не може да я поеме !! Максималния коефициент постигнат в момента е 3 С !!! Тоест батерия 100 квтч може да поеме максимум 300 квт зареждане , но до 30-40 % максимум , но реално постигат 250-260 квт до 30-40% , после пада рязко с 20-30 квт в минута , от 70 до 80% вече зарежда с максимум 40-50 квт !! Оттам до 100% и трябва 2 пъти повече време отколкото до 80% !!
  • 21 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Объркáл си се "малко"":

    Напиши си бисерите да се посмеят хората.

    Коментиран от #23

  • 22 Иванов

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Не го слуша главата":

    Пълни безсмислици си написал.Един автомобил може да изгори 2,5 литра за минути,друг може 2,5 литра да ги "мирише" час.Много ги разбираш то се вижда.Калоричността на дизеловото горива за 0,085 кг=0,1 литра е 1 киловат.За 2,5 литра дизелово гориво се получава 25 киловата.

    Коментиран от #24

  • 23 Кой Бисер?

    1 4 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Че според ултра турбо инженера, един двигател за два часа работа с мощност 23,45 киловата харчи 25 kWh, а аз не съм съгласен с неговите твърдения? Това ли е бисера на който да ми се смеят? Хайде познай на кой се смеят?


    Или как ако към тяло нагрято до 300 градуса добавиш 6 киловатчаса топлинна енергия, а след това извадиш 12,5 киловатчаса топлинна енергия, ще трябва да го охлаждаш още за да стигне отново 300 градуса работна температура, а аз за разлика от него смятам че температурата вече ще е под 300 градуса?


    За това че според него радиацията не може да премине през плътни материали, а алуминиевото фолио не е плътен материал и затова може да премине през него.

    Знаеш ли колко ме бърка, че някой ми се смее че не вярвам на тези бисери, които противоречат на физичните закони? Ако ми се смее значи и самият той е за смях с почти отрицателен коефициент на интелигентност и въобще не ме бърка за неговото мнение! Интелигентните хора се смеем на вас и се забавляваме на ваш гръб, защото вие си го просите! Преди въобще не обръщай внимание на заяжданията ви, но от един момент нататък просто започнах да се забавлявам!

    Коментиран от #30

  • 24 Е така де!

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "Иванов":

    Нали точно затова им се подигравам на супер хипер ултра турбо инженерите!

    Вече втора година се опитвам да им обясня, че не може автомобил който се движи с 50 км/ч с разход 2,5 л/100 да се движи с мощност 23,45 киловата и то мощност на вала на двигателя, защото на практика тези 2,5 литра ги харчи за два часа,1,25л/ч, което автоматично означава че това е перпетомобиле, защото за 2 часа с мощност 23,45 киловата ще произведе 46,9 киловатчаса механична енергия от само 25 kWh гориво.

    Все още не ми вярват и казват, че са ми грешни сметките защото времето нямало значение! Нямало значение, че тези 2,5 литра са изгорени за два часа

    Засега поне намалиха механичната мощност и добавиха понятие мощност на горивото:

    https://m.fakti.bg/avto/595363-evropa-prikluchva-s-dvigatelite-s-vatreshno-gorene-prez-2035-godina#comment_200

    "За пореден път ти обяснявам.От 2,5л дизел можеш да получиш 25 кв мощност.Радев ти е пресметнал точно по формули от 2,5 л - мощност 23,45 Кв.Това не е мощност на вала.Аз ти пресметнах около 12 кв топлинни загуби в двг и само около 12 кв мощност на вала и КПД около 50%.Не разбирам защо се правиш на дул.Алгоритъма за пресмятане го гледам от учебника и там всичко е в киловати."

    Коментиран от #26, #28

  • 25 Д-р Христов

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Объркáл си се "малко"":

    Заповядай в ДКЦ 2 в Пловдив в рентгенов кабинет.Ще ти направя ренгенова снимка на закритата ти с метална плоча ръка,за да се увериш.На закритата от плочата ръка,костите няма да излязат на рентгеновата снимка.Рентгеновите лъчи преминават само през меките тъкани,но не преминават през костите.
  • 26 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Е така де!":

    Не ми отговори в какви единици мери диностенда.Отговори ми на този елементарен въпрос и ще разбереш колко много грешиш.
  • 27 Toni Tsvetanov

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "kkk":

    Абе има си доста зарядни по магистралите. На едно ОМВ да спреш и на гърба му има между 10 и 20 зарядни и почти винаги са заети. Не става въпрос сам за Тесла. Напълни се вече с VW, Audi, Renault, Porsche, масово бусове за шатъл сървис и пощите вече се оборудваха с така наречените ел. баничарки. В България се бавим, защото този който има средства да построи такива станции естествено ще иска и бърза печалба. Затова никой не се наема. Има много да се говори за България и бъдещето. Такъв ни е манталитета.

    Коментиран от #129

  • 28 Turbo

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Е така де!":

    Изчисленията направих специално за ал банския реотан от експертната общност теслю.Вече близо година теслю не успя да вдене,че от входяща мощност 23,45 Кв,изходящата е само 11,45 Кв и кпд 48%.Теслю чете в Wikipedia определението за кпд и пак не вдяна разликата между входяща и изходяща мощност.После се сърди на подигравките.

    Коментиран от #29

  • 29 Бързо въпросче

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "Turbo":

    Ако един автомобил се движи с 25 километра в час и разход 2,5 литра на 100, пак ли ще се движи със същата "входяща мощност 23,45 Кв,изходящата е само 11,45 Кв и кпд 48%."

    Коментиран от #31

  • 30 Дизела

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Кой Бисер?":

    Моля да ми посочиш марка и модел автомобил с двг с технически показатели в киловатчаса.Не се заяждам.
  • 31 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Бързо въпросче":

    В какви единици мери диностенда,моля ,моля,моля.Не се измъквай.

    Коментиран от #34

  • 32 И един още по-интересен въпрос

    1 4 Отговор
    Когато карам из града с 30км/ч на втора с не много газ по стръмна улица, бордовия компютър показва 15/100, а когато се движа със 180 километра в час по магистралата разхода пак ми е 15/100.

    След като разхода е 15 литра, Това значи ли че в двата случая съм се движил с абсолютно една и съща мощност?

    Коментиран от #35, #36, #57

  • 33 Що са празни тия ЗАРЯДНИ БЕ ЛАЛЬО

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "😂😂😂😂":

    Сичко е зарибявКА ..НЯМАШ СИ И ПОНЯТИЕ КВО ДЪРВО НА ЧАКА С ТОЯ ТОК.А НОРВЕГИЯ НЕ МОЖЕШ Я СРАВНИ С НИКОЯ ЕВРО ДЪРЖАВА БОГАТА Е КОООООЛКОТО ЦЯЛА ЕВРОПА
  • 34 Мери се

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    В киловати. Все пак мери мощност. А ти сега отговори в какво се мери разхода на гориво на двигател с вътрешно горене? Моля, моля!

    Коментиран от #37

  • 35 Малееееее вий сте безобразование.....

    0 5 Отговор

    До коментар #32 от "И един още по-интересен въпрос":

    Има едно устройство казва се скоростна кутия която преобразува мощността във подходящия въртящ момент .....щом разхода е един значи си ползвал една и съща мощност за различен въртящ момент.... Малееееее и тия ща оправят РОДИНАТА....

    Коментиран от #38, #58

  • 36 Turbo

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "И един още по-интересен въпрос":

    По съвет на Гост няма да вляза в спор с теб тесльо.Отговора е много лесен,но трябва да си учил теория.Ал банския реотан от експертната общност теслю няма да разбере.

    Коментиран от #39

  • 37 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Мери се":

    Разхода се мери в литри на 100.Щом изходната мощността се мери на диностенда в киловати,как се мери входящата мощност и се изчислява КПД на двг?

    Коментиран от #40

  • 38 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Малееееее вий сте безобразование.....":

    Скоростната кутия променя само въртящият момент, мощността не се влияе от скоростната кутия.
  • 39 Много селективно използваш съвета?

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "Turbo":

    Май вече ще го използваш всеки път когато става въпрос за цифри защото се изложи тотално!

    Кажи сега за радиацията. Там цифри няма! Успя ли да намериш доказателство, че може да мине през по дебел алуминиев слой от няколко микрона? Поне през милиметър не минава ли вече? След такава излагация през последните дни, чак се чудя с каква смелост се показа въобще да пишеш! С този Ник, а не ползваш останалите! Няма нищо на 22 август със сигурност ще забравиш за него!

    Коментиран от #41

  • 40 Аха накрая схванах!

    0 2 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    По-рано зададох въпрос дали правилно съм разбрал че отговорът ти е положителен и в двата случая мощността е една и съща?

    "Ако един автомобил се движи с 25 километра в час и разход 2,5 литра на 100, пак ли ще се движи със същата "входяща мощност 23,45 Кв,изходящата е само 11,45 Кв и кпд 48%."

    Коментиран от #42

  • 41 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Много селективно използваш съвета?":

    Не съм се изложил и ще си ползвам ника.Не виждам някой да твърди такова нещо,освен ти тесльо с многото си никове.За рентгеновите лъчи виж коментар 25,виждам там са ти отговорили.Няма да вляза в спор.

    Коментиран от #43

  • 42 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Аха накрая схванах!":

    Как се мери входящата мощност на диностенда.Не се измъквай.

    Коментиран от #44

  • 43 Сега и доктор ли стана

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Turbo":

    Хайде пък никой тук да не е виждал рентгенова снимка и да не знае за какво се ползва? Ако рентгеновите лъчи не преминаваха през костите, нямаше да можеш да видиш пукнатините. Нито пък ще видиш металните "пирони" в тях. Рентгеновите лъчи могат да не минат и през меките тъкани, ако направиш времето за експозиция по-малко, а при по-голямо време за експозиция, ще минат и през дебел метален слой и ще осветят плаката. Пак елементарна физика!

    Продължавай да търсиш доказателства! Рентгеновите лъчи минават през метали от десетилетия. Все нещо ще намериш, ще си признаеш грешката и ще се извиниш!

    Коментиран от #46

  • 44 Първо ти ми отговори

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    Аз вече ти отговорих Как се мери изходящата и в какво!

    Отговори при 2,5 литра разход за 25 километра в час и за 50 км в час мощността една и съща ли е?

    Коментиран от #45

  • 45 Грешно се изразих

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Първо ти ми отговори":

    Аз вече ти отговорих Как се мери изходящата и в какво! Отговори при 2,5 литра НА СТО разход за 25 километра в час и за 50 км в час мощността една и съща ли е?

    Коментиран от #47

  • 46 Turbo

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Сега и доктор ли стана":

    Доктора наистина съществува,проверих.Има обявен телефонен номер,може да го питаш по телефона или си запиши час.
  • 47 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Грешно се изразих":

    Питам как се мери ВХОДЯЩАТА мощност на диностенд.Не се измъквай.

    Коментиран от #48

  • 48 Ти вече си отговори

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Гост":

    В литри за 100 километра. Хайде сега отговори ти? При един и същ разход от 2,5 литра на 100, мощността е една и съща ли е за 25 км в час и 50 км в час?

    Коментиран от #49

  • 49 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Ти вече си отговори":

    Усети се тесльо.Един пример.Диностеда взема данни за разхода от компютъра на автомобила в л/100 и пресмята в киловати.Автомобила е показал 2,5 л/100 това са 25 квт,измерва 12,5 квт изходна мощност и изчислява кпд.Къде видя в изчисленията киловатчаса?Сега разбра ли къде бъркаш.Едва ли.
  • 50 Най-накрая разбрах

    0 1 Отговор
    Значи когато гледам разход от 25 на сто при ускорение, автомобилът се движи с 114,5 киловата, така ли?

    Коментиран от #59

  • 51 Последно отговори с да или не

    0 1 Отговор
    Ако един автомобил се движи с 25 километра в час и разход 2,5 литра на 100, пак ли ще се движи със същата "входяща мощност 23,45 Кв,изходящата е само 11,45 Кв и кпд 48%."

    Коментиран от #52

  • 52 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Последно отговори с да или не":

    Ако ти отговоря трябва да вляза в спор,а аз не желая.Ще ти подскажа само при толкова ниска скорост КПД е по малко.
  • 53 Добре

    0 1 Отговор
    Отговори само за входящата мощност?

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Хаха анонимника се изказа при 40 процента, 50 кв и сега ще каже аааааа аз не бях извънземните бяха😊😊😊😊.
  • 56 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Добре":

    Задаваш въпрос на който не мога да ти отговоря веднага.Трябва да се смята колко точно мощност ще се получи от 2,5 литра гориво,при ниски обороти резултатите ще са различни.

    Коментиран от #61, #62

  • 57 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "И един още по-интересен въпрос":

    Не не означава щото кпд-то е съвсем различно при двата режима.
  • 58 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Малееееее вий сте безобразование.....":

    СК няма отношение към мощността! Даже леко я понижава, но да кажем че може да пренебрегнем загубите. Тя променя момента като манипулира оборотите.
  • 59 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Най-накрая разбрах":

    Ти фондаментално бъркаш в разбиранията си. КПД на ДВГ се мени в широки граници заради топлинните разходи. Знам че четеш в някои статии само едно число но това е осреднено КПД на двигателя.

    Коментиран от #60, #63

  • 60 Ти да видиш!

    0 1 Отговор

    До коментар #59 от "Драг":

    Един дето мисли! Сега ако им кажеш и в какви граници се променя КПД, цена няма да имаш! Инженер Радев твърдеше, че винаги е около 50% и на 40% се мръщеше! Твърдеше, че дори при нулев въртящ момент на вала на двигателя, може да достигнеш максимална мощност при 6000 оборота, защото при тези обороти двигателя достигал максимална мощност.

    Коментиран от #64

  • 61 Не се притеснявай

    0 1 Отговор

    До коментар #56 от "Гост":

    Входящата мощност на 2,5 литра гориво не е ли винаги една и съща - 23.45 киловата? Нали тя не зависи от КПД на двигателя даже не зависи от двигател, защото е мощност на горивото?

    Коментиран от #66

  • 62 Не се притеснявай

    0 1 Отговор

    До коментар #56 от "Гост":

    Та исках да кажа да не се притесняваш за някакви си плюс минус 10-20 процента разлика.

    Коментиран от #65

  • 63 Turbo

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Драг":

    Не е точно така с кпд.Обяснявам така,че и ал банския реотан от експертната общност теслю да разбере.Кпд варира в широки граници при първите коли, които са без скоростна кутия. В съвременните автомобили скоростната кутия принуждава двигателя да работи в такъв режим, при които КПД има най високи стойности.Този режим на двигателя се получава,когато въртящия момент е максимален.Един дизелов двигател има най голям въртящ момент при 1800-2000 оборота.При движение на автомобила с тези обороти се постига най високи стойности на кпд.Всъщност се оказва,че КПД се променя в много тесни граници заради скоростната кутия.Приема се една средна стойност на КПД като постоянна.Надявам се и тесльо да е разбрал хахахахаха

    Коментиран от #69

  • 64 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Ти да видиш!":

    Стига с този Радев. Ние не сме длъжни да знаем кой е този инженер? Но ти цитираш нещо грешно. Няма как да имаш 6000 оборота и нулев въртящ момент това е нонсенс. Има си крива за всеки двигател от която може да видиш при определени обороти колко е въртящият момент. Иначе при високи обороти топлинните загуби са големи и КПД сигурно може да падне и до 15 процента, но това е само гадание.

    Коментиран от #82

  • 65 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Не се притеснявай":

    Ето ти турбо,хващай си го за жертва,но много ме съмняваш дали ще се съгласи.В безмислени спорове не влизам.

    Коментиран от #71

  • 66 Драг

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Не се притеснявай":

    Е как това е нонсенс!! Входящата мощност зависи от товара и загубите.

    Коментиран от #80

  • 67 Наблюдател

    0 1 Отговор
    Не твърдя ,че разбирам от тия неща, но проследих спора и ще изкажа логичното си мнение. Според мен не може да се измерват 2,5л гориво в коловати. Киловат е единицата за мощност. Горивото няма мощност. Но това все пак е мое мнение.

    Коментиран от #68

  • 68 Turbo

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Наблюдател":

    Във всеки учебник по двг има таблица на калоричност на горивата.Таблицата я има и в нета.

    Коментиран от #72

  • 69 Драг

    1 1 Отговор

    До коментар #63 от "Turbo":

    Това не е вярно. Нова или Стара при ръчка КПД се променя според кракът ти. При Стара според режимът, но дори и да си на комфорт в някои случаи ДВГ е просто така направен че няма отърване. И 10 скорости да имаш пак двигателят не може да падне под определени обороти и хаби енергия която не му трябва. При високи обороти пък топлинните загуби се качват здраво. Абе КПД на ДВГ осреднено не е повече от 25 процента. Дори и при бавни скорости където КПД трябва да е голямо не може да се справи добре.

    Коментиран от #70, #73

  • 70 Драг

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Драг":

    Корекция - При автомат според режима
  • 71 Turbo

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Гост":

    И аз не искам да споря с теслю.Защо да си губя времето?
  • 72 Наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "Turbo":

    значи.... трябва да се мери в калории, или нещо се бъркам

    Коментиран от #74, #76

  • 73 Turbo

    1 1 Отговор

    До коментар #69 от "Драг":

    Не искам да влизам в спор.Прочети пак пост 63.Кпд има най високи стойности при тези обороти,при които имаш максимален въртящ момент.Пример.Максимален въртящ момент на автомобил се получават при 2000 оборота.Ако караш на подходяща предавка с 1800-2200 оборота,двг ще работи винаги с максимално КПД.При движение с тези обороти на двг на пета скорост,ще поддържаш скорост 90- 100 км/ч.

    Коментиран от #81, #102

  • 74 Драг

    0 1 Отговор

    До коментар #72 от "Наблюдател":

    Мери се в kWh което е стандартна единица за енергия. И ти си прав за калория която също е за енергия и двете единици могат да се преобразуват една в друга.

    Коментиран от #75

  • 75 Наблюдател

    0 1 Отговор

    До коментар #74 от "Драг":

    Значи киловат/часа, а не коловат
  • 76 Turbo

    1 0 Отговор

    До коментар #72 от "Наблюдател":

    Виж в нета щом не вярваш.1 кв се получава от 0,085 кг=0,1 литра дизелово гориво.

    Коментиран от #77

  • 77 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #76 от "Turbo":

    Теслю се клонира.Започна да пише с ник Драг и Наблюдател.Мъчи се да те вкара в спор.

    Коментиран от #78, #79

  • 78 Наблюдател

    0 2 Отговор

    До коментар #77 от "Гост":

    Не съм никакъв тесльо. Просто питам? Защото ми се стори, че или аз нещо не съм разбрал или вие нещо бъркате. До колкото разбирам kw/h се преобразува в калории, а вие говорите за kw. Затова се намесих и просто попитах. Защото ако е така, това означава, че спора ви е безмислен тъй като не правите разлика между kw и kw/h.
  • 79 Драг

    0 1 Отговор

    До коментар #77 от "Гост":

    Щом казваш така да бъде винаги съм писал под Драг ник. И да горивото произвежда енергия която се мери в kWh, калория или други производни единици. Няма как от гориво да произведеш единица мощност. Произвеждаш мощност за единица време което пък изисква енергия. Може да е 20кв за 1 час а може да е 10 кв за 2 часа.

    Коментиран от #83

  • 80 Ти не разбираш тази наука

    0 2 Отговор

    До коментар #66 от "Драг":

    Според тукашните инженери, горивото има теоретична мощност. Забележи не двигателя, а само горивото! После ми говори за нонсенс!

    И обърни внимание че говорим за разход 2,5 литра на 100 при скорост 50 км в час. Тоест разхода е 1,25 литра в час, тоест какво получават от горивото с горивен еквивалент 12,5 kWh. Гледай какви са им сметките

    https://m.fakti.bg/avto/595363-evropa-prikluchva-s-dvigatelite-s-vatreshno-gorene-prez-2035-godina#comment_234

    Ето ти цитата от турбо
    От 2,5 литра дизелово гориво се получават теоретично 25 квт мощност.Инженерите пресметнахме аналитично 23,45квт мощност.Изчислихме топлинните загуби по формули 12 квт, мощността на изхода остава да е 11,45 квт и КПД 50 %.По методиката за изчисляване на характеристиките на двг всичко се смята с мощност в киловати.Теслю смята грешно в киловатчаса и получава неверни резултати,като перпетуум мобиле хахахахаха"
  • 81 Дрън-дрън

    0 1 Отговор

    До коментар #73 от "Turbo":

    Пак забрави от какво зависи въртящия момент! Зависи от натоварването върху гумите и как ще избереш предавката. Ако нямаш високо натоварване върху гумите, няма как да имаш висок въртящ момент и върху вала на двигателя. Колкото ти е по-мощен двигателя, толкова по-трудно ще го накараш да работи с добро КПД, защото в реални условия не можеш да го натовариш и работи с изключително ниско КПД например в града. От друга страна на магистрала ще има много по-добро КПД от някоя малолитражка и дори по-голям автомобил с голямо челно съпротивление може да даде по-нисък разход от малък градски автомобил.
  • 82 Хайде стига с тези криви

    0 1 Отговор

    До коментар #64 от "Драг":

    Моментната мощност на вала на двигателя не се гледа по криви, а се смята спрямо оборотите и измерения въртящ момент. При нулев въртящ момент упражнен върху валът на двигателя, имаш нулева мощност.

    Кривата ти показва единствено максималния въртящ момент. Тоест при тези обороти, въртящият ти момент може да бъде от нула до това което е на кривата. На практика КПД няма да е 0, ако двигателя е на автомобил, защото към него ще има свързани генератори климатици и какво ли още не, но теоретично ако към вала на който и да е двигател няма свързано нищо, на колкото и оборота да го развърташ, колкото и да харчи, мощността е нула, КПД също е нула и 100% от входящата енергия се брой за загуба. Именно затова при високи обороти когато разходът литри в час на двигателя е голям дори на празен ход, шофирането с ниско натоварване означава и много ниско КПД. Например при шофиране с 33,3 километра в час и необходима механична мощност за задвижване на колелата 3 киловата, и разход на двигателя на празен ход 3 литра на час при определени обороти, като добавиш трите киловата, разхода ще стане 3,3 литра в час и КПД около 9%. Ако караш на по-ниски обороти с разход на празен ход един литър на час, разходът ще стане 1,3 литра и около 25% КПД за извършване на същата работа от 3 киловата.

    На бас се хващам, че турбо и Гост не могат да кажат колко литра на 100 ще гори този автомобил в тези случаи!

    Коментиран от #87, #88

  • 83 Бинго!

    0 2 Отговор

    До коментар #79 от "Драг":

    Умниците ултра турбо инженери, от разходът 2,5 литра на 100 километра при скорост 50 км в час, изкарват "пресметнахме аналитично 23,45квт мощност"

    Тоест от горивото за два часа работа на двигателя, пресмятат мощността му!

    Според Гост, когато четеш разход 2,5 литра на 100 на борд компютъра, означава че мощността на горивото е 25 киловата.

    Въобще не се усеща, че при 20 километра в час, това гориво трябва да му стигне за 5 часа, при 50 километра в час и за 2 часа, а при 200 километра в час за половин час. И съответно разходът за час ще е 0,5л/ч за 20 километра в час, 1,25 л/ч за 50 километра в час и 5л/ч за 200 километра в час.

    На практика само при движение със 100 километра в час, не се налага да се смята разходът в литри в час.

    Точно така се мери и разходът на двигател - в литри в час. Така се мери и на Дино стенд. Литри на 100 километра е за улеснение, защото когато знаеш моментната или средната скорост, винаги можеш да го обърнеш към литри в час.

    Радвам се че се намери поне един мой опонент с който сме спорили преди и вероятно ще спорим и за в бъдеще, който спори с аргументи и се придържа към физичните закони.

    Коментиран от #85

  • 84 Буха ха

    3 1 Отговор
    Зарядните станции на Тесла уверено се превръщат в сборища на амбреажи.
  • 85 Специални сметки за Турбо и Гост

    0 3 Отговор

    До коментар #83 от "Бинго!":

    При един и същ разход 2,5 литра на 100 Максималната възможна мощност при 100% КПД на двигателя, което вече се води перпетомобиле за съответните скорости е

    1. При 20 км/ч разходът е 0,5 л/ч, а теоретичната максимална мощност 5kW

    2. При 50 км/ч разходът е 1,25 л/ч, а теоретичната максимална мощност 12,5kW

    3.При 100 км/ч разходът е 2,5 л/ч, а теоретичната максимална мощност 25kWh

    4. При 150 км/ч разходът да е 3,75 л/ч, а теоретичната максимална мощност 37,5kW


    При 200 км/ч няма да смятам защото разход от 2,5 литра на 100 е нереалистичен и мощността също ще е такава.

    Та въпросът ми е, какво общо има разходът който показва компютърът 2,5 литра на 100 с мощността в Примера който даде и къде си споменал за каква скорост е този разход?

    "Усети се тесльо.Един пример.Диностеда взема данни за разхода от компютъра на автомобила в л/100 и пресмята в киловати.Автомобила е показал 2,5 л/100 това са 25 квт,измерва 12,5 квт изходна мощност и изчислява кпд.Къде видя в изчисленията киловатчаса?Сега разбра ли къде бъркаш.Едва ли."

    Да видим дали съм разбрал? При 12,5kW , за първия пример КПД е 250%, за втория който е примерът на Радев КПД е 100%, за третия КПД е 50%, за третия пример 33,3% . Дали е възможно на практика да измериш такъв разход и такава мощност?

    Коментиран от #86, #90

  • 86 Да допълня

    0 3 Отговор

    До коментар #85 от "Специални сметки за Турбо и Гост":

    Това са сметки за 12,5 киловата механична мощност на валът на двигателя, а Радев и компания ги бяха сметнали 23,45 киловата пак на вала на двигателя.
  • 87 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "Хайде стига с тези криви":

    Хехе ти измисли някаква нова физика. Всеки двигател си има крива която е специфична за този двигател. Мощността е обороти умножено по момент. По кривата може да видиш при какви обороти какъв момент ще имаш на двигателя от там и мощността му. Скоростната кутия не променя мощността само момента спрямо оборотите. При 0 оборот имаш нулев момент и нула мощност то това е вън от дискусия. При определени обороти имаш точно пореден момент.

    Коментиран от #89, #91

  • 88 Turbo

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "Хайде стига с тези криви":

    Браво.Сътворил си бисери като за световно първенство хахахахаха .Щом двигателя работи мощността и въртящият момент не може да са нула.По формулата Р=N.n, мощността =въртящ момент.обороти.Дори и на празен ход при 800-900 оборота имаш някакви стойности на въртящия момент и мощността.При Р=0 и N=0 следва n=P/N=0/0=0 оборота и излиза,че двигателя няма да се върти хахахахаха споря с ал бански реотани от научната общност хахахаха
  • 89 Очевидно си по-интелигентен

    0 2 Отговор

    До коментар #87 от "Драг":

    Вероятно ще схванеш от първия път примера който ти дам.

    Караш с 2000 оборота на една и съща предавка. Разходът ти на равно е 5 литра на 100. Това е така, защото двигателят трябва да предаде през трансмисията точно определен въртящ момент на гумите, за да преодолее челното съпротивление при съответната скорост да речем 120 километра в час.

    Идва леко спускане. Кинетичната енергия от теглото на автомобила добавя енергия при движението и автомобила вече се нуждае от по-малък въртящ момент върху гумите за поддържане на същата скорост и обороти. Отнемаш малко газта и мощността също намалява защото е обороти по въртящ момент на изхода на двигателя.

    След това идва баир. Необходимия въртящ момент е по-голям и затова даваш газ за да продължиш да поддържаш същата скорост. Въртящия момент също се качва. Графиката която гледаш, ти показва дали ще можеш да продължиш по баира на пета предавка. Ако необходимия въртящ момент е по-малък от този на графиката, автомобила трябва да се справи само с натискане на газта. Обаче ако необходимия въртящ момент е по-голям от максималния който предлага двигателя, ще трябва да превключиш на по-ниска предавка, за да се вдигнат оборотите на двигателя и съответно мощността.

    Тоест въртящият момент който валът на двигателят предава към скоростната кутия постоянно се мени спрямо нуждите на автомобила. При спускане на баира този въртящ момент в зависимост от наклона може да намалее до нула и дори да промени посоката си, като зап

    Коментиран от #92, #96

  • 90 Turbo

    1 0 Отговор

    До коментар #85 от "Специални сметки за Турбо и Гост":

    Това са си твои твърдения,разсъждения и изводи, които нямат нищо общо с науката.Това са теориите на научната общност на ал банските реотани хахахахаха

    Коментиран от #93

  • 91 Очевидно си по-интелигентен

    0 3 Отговор

    До коментар #87 от "Драг":

    Тоест въртящият момент който валът на двигателят предава към скоростната кутия постоянно се мени спрямо нуждите на автомобила. При спускане на баира този въртящ момент в зависимост от наклона може да намалее до нула и дори да промени посоката си, като започне да развърта двигателя и дори да си пуснал газта докрай, да се наложи да удряш спирачки за да поддържаш същите обороти на двигателя. Тоест въртящият момент е сила, а според третия закон на Нютон всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие.

    Няма как силата (въртящият момент) на двигателя да съществува самостоятелно, ако срещу нея няма друга сила. Тоест механичната мощност на двигателя зависи от натоварването върху вала му. Именно затова, ако нямаш натоварване върху изходящия вал на двигателя, изходящия въртящ момент е равен на нула, съответно мощността също е нула, а КПД също е нула, колкото и да е входящата мощност и енергия, колкото и да са оборотите. На практика е възможно при високи обороти да постигнеш има много по-голям разход литри на час например от 3 литра в час при 6000 оборота, отколкото за движение на пета с 1200 оборота, да речем един литър в час, въпреки това мощността при 1200 оборота ще е била по-голяма. Защото при 6 хиляди оборота не е имало никакво натоварване върху вала на двигателя, а при 1200 е имало.

    Коментиран от #95

  • 92 Turbo

    2 0 Отговор

    До коментар #89 от "Очевидно си по-интелигентен":

    Всичко което си написал е вярно,но без последните две изречения.Въртящият момент не може да е нула или отрицателен.В предния пост ти доказах защо не може да е нула хахахахаха
    Въртящия момент не може да е отрицателен.За да се запази равенството Р=N.n има два варианта.Първи -P=-N.n това означава отрицателна мощност,което противоречи на определението за мощност.Ако мощността е отрицателна то трябва или извършената работа да е отрицателна или времето да е отрицателно,което е невъзможно.
    Втори вариант Р =- N. -n. оборотите не могат да бъдат отрицателни хахахаха вземи да четеш теория стига измисля глупости.

    Коментиран от #94

  • 93 Така ли било?

    0 2 Отговор

    До коментар #90 от "Turbo":

    Щом сметките не са правилни, дай правилните цифри спрямо първия закон на ултра турбо инженера за мощността на горивото?

    Досега никой дори не е предполагал, че горивото има мощност и ти си откривателят на този факт. Може да кандидатстваш за направеното откритие и вероятно ще го кръстят на тебе "първия закон на ултра турбо инженера за мощността на горивото" защото със сигурност ще последват и други "открития"

    Пробвай се само с първата точка да ми посочиш къде е грешката:


    "При един и същ разход 2,5 литра на 100

    Максималната възможна мощност при 100% КПД на двигателя, което вече се води перпетомобиле за съответните скорости е

    1. При 20 км/ч разходът е 0,5 л/ч, а теоретичната максимална мощност 5kW."


    Кое не е вярно? Разходът линее 0,5 литра в час или максималната теоретична мощност на двигателя при 100% КПД не е 5 киловата при такъв разход на гориво?

    Кажи правилните цифри?

    Коментиран от #97

  • 94 Започна да поумняваш

    0 3 Отговор

    До коментар #92 от "Turbo":

    Сега си помисли как електромобила връща енергия в батерията и каква е посоката на тока и съответно мощността? Разбира се че както въртящия момент, така и мощността имат посока. Прочети най-накрая законите на Нютон по дяволите! Втора година ти се подигравам именно по тях защото не зачиташ нито един от тях. Като гледам вече зачиташ първите два, което ме изненада приятно, но остава третия. Тогава просто ми писна да ви се подигравам, и спряхте да досаждате за отрицателния въртящ момент иначе ви бях приготвил точно цитата на третия закон на Нютон. Да ти го повторя ли?

    ВСЯКО действие има РАВНО по големина и ПРОТИВОПОЛОЖНО ПО ПОСОКА противодействие.


    Тоест срещу всеки въртящ момент БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ имаш равен по големина и ПРОТИВОПОЛОЖЕН по посока ВЪРТЯЩ МОМЕНТ. Тоест ти си избираш кое е положителното кое отрицателното.

    Тоест мощността и въртящият момент не са отрицателни, а просто с обратна посока, за да могат да се правят математически изчисления.
  • 95 Turbo

    2 0 Отговор

    До коментар #91 от "Очевидно си по-интелигентен":

    Поредният бисер на теслю хахахахаха.Въртящият момент не е сила,а момент на сила т.е. силата по рамото N=F.r . Въртящият момент на празен ход не е нула.Ако N=0 то P=N.n=0.n=0 .Всичко е нула,а двигателя се върти хахахахаха.На празен ход въртящия момент и мощността са минимални,колкото да покрият механичните загуби от триенето в двигателя хахахахаха

    Коментиран от #98, #99

  • 96 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #89 от "Очевидно си по-интелигентен":

    Хехе на тебе ти е пълна каша в главата. Дори и да изключи двигателя на баир надолу с зацепена предавка ти имаш определен въртящ момент на вала и мощност. На дино стенда му е през оная работа кой върти вала дали буталото или гумите!!!! На вала имаш обороти, въртящ момент на тези обороти и мощност. Вече кой върти вала от къде идва въртящият момент колко гориво трябва това са други неща, влизаш много надълбоко. При ДВГ кпд се променя много, поради компресия, топлинни загуби, фрикция. Но при определени обороти имаш определен въртящ момент точка. Това може да се види от кривата на двигателя.

    Коментиран от #100, #103, #104, #107

  • 97 Дизела

    2 0 Отговор

    До коментар #93 от "Така ли било?":

    Още чакам да ми покажеш автомобил с двг с технически показатели в киловатчаса.Не се заяждам.

    Коментиран от #101

  • 98 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #95 от "Turbo":

    Пич не се поддавай на провокации.На Теслю в главата му е пълна каша.Чел е пак нещо и се мъчи да "блесне" в форума.Само че нещо пак е недоразбран.Мъчи се да те вкара в спор,който няма да е в твоя полза.Каквито и щеш доказателства да му покажеш,теслю пак ще те оплюе.Неговите обиди не ги трият,сещай се къде работи специалиста теслю.
  • 99 Ти май не схвана

    0 3 Отговор

    До коментар #95 от "Turbo":

    Не е лошо да отделиш пет минути време и да вземеш да го прочетеш този трети закон на Нютон! Двигателя е машина за произвеждане на механична енергия която се предава чрез вала. Ако този вал не задвижва нищо, то няма кой да създаде обратен по посока въртящ момент. Следователно всичката изхабена енергия за да се движи двигателя да преодолява собствените си сили на триене, задвижване на помпи на охладителна система и подобни които обслужват само двигателя, отиват в графа загуби. За по-лесна работа се смята само тази която се предава от изходящия вал на двигателя към скоростната кутия на автомобила. Точно затова ви казах, че КПД на цикъла на карно не ви върши никаква работа, защото самия двигател с вътрешно горене си има по достатъчно загуби дори когато не върши никаква работа на празен ход, за разлика от електродвигателя при който около 90% от входящата енергия се превръща в механична при всякакви обороти и няма обороти на празен ход!

    Коментиран от #118

  • 100 Правилно ли разбирам

    0 3 Отговор

    До коментар #96 от "Драг":

    При 2000 оборота според тебе двигателя винаги има един и същ въртящ момент независимо от условията и този въртящ момент се взима от кривата?
  • 101 Къде видя киловатчаса

    0 3 Отговор

    До коментар #97 от "Дизела":

    В поста има само киловати! Покажи грешката?

    Коментиран от #109

  • 102 Хихи

    0 3 Отговор

    До коментар #73 от "Turbo":

    Това са глупости! Коя кола е с максимален въртящ момент на 2 хиляди оборота? Това са новите турбинирани и то не всички! И какво става с тази твоя мисъл, ако вземем атмосферен мотор, който има максимален въртящ момент при 4500 оборота например? Означава ли, че със 180 км/ч ще гори по-малко от колкото с 90 км/ч?
  • 103 Хихи

    0 3 Отговор

    До коментар #96 от "Драг":

    Хахахаха! Хахахаха! Ами ако Дино стенда върти колелата, как ще мери мощността на мотора бе драги? Дино стенда натоварва мотора, за да може да му измери характеристиките! Натоварва го, като спира гумите, защото на мотора му трябва товар! По наклон надолу колелата въртят мотора, а не мотора колелата! Въртящия момент е в посока към мотора, а не към колелата! С Електрика ви ги писахме тези неща, но все още не може да ги разберете!

    Коментиран от #105

  • 104 Хихи

    0 3 Отговор

    До коментар #96 от "Драг":

    Да ти подскажа и аз грешката! Когато караш по надолу с включена предавка, разхода ти е 0! Как от нула разход, вадиш мощност от мотора? От къде се произвежда тази мощност, без да имаш разход? Мислете като пишете!

    Коментиран от #106

  • 105 Драг

    3 1 Отговор

    До коментар #103 от "Хихи":

    Именно ти не разбираш фундаментални неща. Дина стена може да мери не само мощността която произвежда мотора той не е толкова умен и не разбира. Човека разбира и прави така че двигателят да движи коляновия вал, което обаче не е задължително, това човек може да манипулира ако иска. Въртящият момент на вала си е въртящ момент на вала може да го създава не мотара а извънземните, какъв ти е проблема?
  • 106 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #104 от "Хихи":

    И аз ще ти подскажа грешката, първо съвсем дребно уточнение че не е точно нула, но това няма да споря. По важното е мощността е на вала!!!!! Никой никъде по никакъв повед не казва че идва от буталата. Това е мощност на вала повтарям мощност на вала, но откъде идва до вала тази мощност е друг въпрос. Е в случая тя не идва от буталата а от СК където пък идва от колелата. Очевидно щом се върти вала той има някаква мощност не го ли схващаш😊😊😊😊.

    Коментиран от #108, #110

  • 107 Не е точно така

    0 3 Отговор

    До коментар #96 от "Драг":

    "Хехе на тебе ти е пълна каша в главата. Дори и да изключи двигателя на баир надолу с зацепена предавка ти имаш определен въртящ момент на вала и мощност."

    Така е. Както съм казал мощността в случая е с отрицателен знак защото гумите предават мощност на двигателя, а не обратно. И няма значение дали си включил на контакт или не. Реално нищо няма да се промени, защото съвременните автомобили сами спират притока на гориво в такъв режим.

    Ако не си изключил двигателя и започнеш да подаваш газ плавно, отрицателният въртящ момент ще започна да намалява, а скоростта на автомобила ще започне да се увеличава в един момент въртящия момент ще мине през нула и автомобилът ще се движи със скорост, равна на тази при която би се движил ако си изключил от скорост. Ако продължиш да даваш газ автомобила ще ускори движението си защото ще си приложил положителен въртящ момент и заради първия и втория закон на Нютон автомобила ще се ускори всички тези стойности са много далече от максималният въртящ момент който си прочел в графиката за тези обороти.

    Във всеки един момент, въртящия момент е точно толкова колкото да балансира въртящия момент от който се нуждае автомобилът за да се движи с избраната от тебе скорост и няма нищо общо с въртящия момент, който си прочел от графиката за максимален въртящ момент при определена скорост.

    Пак питам. Да не твърдиш че при 2000 оборота на двигателя въртящия момент винаги е един и същ?

    Коментиран от #112

  • 108 Хихи

    0 3 Отговор

    До коментар #106 от "Драг":

    Хахахаха! Не виждам някакъв смисъл да се спори с теб! Знам, че не е напълно 0 (почти 0 е, но не дпуточнявах). И какво мериш на вала мощността? Какъв е смисъла да мериш мощността на вала в посока към мотора? Значи викаш, закачаш ФВ за едно Бугати да го дърпа, включваш ФВ на скорост да развърта мотора, тръгва Бугатито за 3 секунди до 100 или ти мериш мощността на ФВ на мотора, така ли? И ФВ значи може да ускорява за 3 секунди? На стенда се мери изходящата мощност, от колата, а не моторната спирачка!

    Коментиран от #114

  • 109 Дизела

    3 0 Отговор

    До коментар #101 от "Къде видя киловатчаса":

    В техническите данни на всеки автомобил с двг мощността е киловати.Защо в изчисленията смяташ в киловатчаса?В киловатчаса си прави изчисленията за електромобили.
  • 110 Мисля че схванах

    0 3 Отговор

    До коментар #106 от "Драг":

    "Очевидно щом се върти вала той има някаква мощност не го ли схващаш😊😊😊😊."


    Разбира се че има мощност, която да върти вала дори на празен ход. Това е КОНСУМИРАНАТА(входящата) МОЩНОСТ от двигателя. Тук обаче коментираме само ИЗХОДЯЩАТА МОЩНОСТ, тоест свършената РАБОТА. Консумираната мощност ще ни трябва единствено и само ако искаме да сметнем КПД (ефективността) на двигателя.

    Ако няма свързано нищо към изходящия вал очевидно, е че въпреки че се върти, не върши никаква работа. Ако външна сила развърта вала на двигателя, то тогава той получава МОЩНОСТ, а не отдава.

    Коментиран от #111, #117

  • 111 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #110 от "Мисля че схванах":

    Теслю си намери друг шаран.Може да е получил отново раздвоение на личността и да пише сам със себе си.Остана да се скара с второто си "аз".
  • 112 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #107 от "Не е точно така":

    Хехе само ти казваш понеже извънземните ти казали че е отрицателен. Питай дино стена дали е отрицателен? Това си е реален въртящ момент и мощност значи ако идва от извънземните няма да е нито положителна нито отрицателна а извънземна😊😊😊😊. Какво му пука на вала кой създава въртящият момент?

    Коментиран от #113, #115

  • 113 Хихи

    0 2 Отговор

    До коментар #112 от "Драг":

    Ами на вала не му пука, но това не е мощността на мотора, ти не разбра ли вече? Ако като караш, те бутат извънземните, можеш да ги мериш и тях,но ако разчиташ само на мотора, трябва да мериш какво ти дава навън, а не колко му държи коляновия вал! 😂😂

    Коментиран от #120

  • 114 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #108 от "Хихи":

    Мериш това което ти искаш да мериш, по принцип човек е умен и знае как и какво да мери. Ако не си умен или искаш да лъжеш това си е твой проблем.

    Коментиран от #116

  • 115 Хихи

    0 3 Отговор

    До коментар #112 от "Драг":

    Той вала държи много по-висок въртящ момент от колкото мотора може да създаде! Ако не, се чупи! Важно е когато настъпиш газта, какво излиза от вала!
  • 116 Хихи

    0 3 Отговор

    До коментар #114 от "Драг":

    По принцип човек е умен, но това не си ти!

    Коментиран от #122

  • 117 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #110 от "Мисля че схванах":

    Хехе как се извърташ нали колата е на наклон на предавка😊😊😊. Вала върти ли се, върти се? Има ли мощност има. Един пример сложи си зъбите на пътя на вала щом няма мощност и момент няма страшно. После ела и се усмихни😊😊😊.

    Коментиран от #119

  • 118 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #99 от "Ти май не схвана":

    Тълкуваш третия закон на Нютон както на теб ти е удобно.Законът е валиден само за затворени статични системи.Прилагаш сила получаваш реакция от равна по големина сила с обратен знак.Сам се сети колко външни динамични сили действат на автомобила,при движение при спускане по наклон.Смеси динамика и статика,но нищо.За ал банските реотани от научната тесларска общност е нормално хахахахаха
  • 119 Хихи

    0 2 Отговор

    До коментар #117 от "Драг":

    Ти вземи измери мощността на един електрически мотор, докато го въртиш на ръка! Айде, чакаме резултати след това! 😂

    Коментиран от #123

  • 120 Драг

    1 2 Отговор

    До коментар #113 от "Хихи":

    Еми не е на мотора, мотора дава това което му поискат. Тука говорим какво имаш на изхода а не от къде идва. Очевидно че като е надолу мотора ще консумира по малко гориво щото вала се върти и без него и никой не иска от него мощност. Мощността на вала обаче е там понеже и оборотите са там и момента е там без значение кой е източника.

    Коментиран от #124

  • 121 kkk

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Забравих да спомена":

    "при сравнително добра цена за клиентите 50 стотинки за киловатчас"

    Осъзнаваш ли, че тук не просто се "простреля в крака", а буквално се самоубиваш?
    За 100км. на ток то трябват средно 20 киловата (зимата към 25, но не се заяждаме) х 50ст. => 10лв./100км. И тази "сравнително добра" цена на "горивото" е СЛЕД като съм платил поне 40% по-висока цена за автомобила щото е на ток...
    Долната картинка е от 15 годишен параход, дизел, евро 4 (онзи ден минал преглед по новите изисквания и 100% покриващ всичко в част екология), мизерни 140 коня (я са живи 120, я не) и автоматик. Без климатик (тури 0.5л. още за климатик) и горе-долу 50:50 градско и магистрала- при днешни цени 6,7 литра са около 15 лева. С по-модерен автомобил, евро 6 (пак дизел, автомат) при същото каране + климатик съм слизал и под 6/100, но да кажем 6/100 => това днес са 13лв.
    Дай сега да чуем ЕДИН разумен аргумент (извън малоумието "екология") да налея да кажем €60 000 за нова електричка вместо да дам €40-45 000 за нормална кола, та дори и някой хибрид?
    Жокер- Тойота Камри хибрид за 7 000км. ми показваше ОБЩ среден разход от 5,9/100 бензин и струва под €40 000, що ми е електричка за много повече пари която ще ми спестява 2-3лв. на 100км?

    Коментиран от #126

  • 122 Драг

    3 0 Отговор

    До коментар #116 от "Хихи":

    Мерси, колко съдържстелен коментар. По добре ли се почувства сега като се ос ра на нищото мистър вундеркинд?
  • 123 Драг

    3 0 Отговор

    До коментар #119 от "Хихи":

    Първо чакам снимка на зъбите ти😊😊😊😊😊.

    Коментиран от #125

  • 124 Хихи

    0 2 Отговор

    До коментар #120 от "Драг":

    За каква мощност на вала, пишеш? Вала не създава мощност, а я пренася! Дино стенда измерва мощността на мотора, като дава натоварване на колелата, за да може да натовари мотора! Тази графика която излезе, означава, че при натоварен мотор ще имаш тази мощност, а не че когато караш на тези обороти използваш тази мощност! Въртящия момент при нормално каране варира постоянно, според натоварването! При едни и същи обороти имаш различен въртящ момент според това дали си на равно, по баир или надолу! Само при пълно ускорение, ти излиза графиката която гледаш на мотора!

    Коментиран от #127

  • 125 Хихи

    0 2 Отговор

    До коментар #123 от "Драг":

    Аз не съм спорил за това, не разбрахте ли?

    Коментиран от #128

  • 126 Хихи

    0 3 Отговор

    До коментар #121 от "kkk":

    Модел 3 с тази средна скорост, която имаш разхода и ще е 12-13 кВч на 100! 20-25 кВч харчат Модел С и Х!

    Коментиран от #132

  • 127 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #124 от "Хихи":

    Валът не създава мощност но той е носител. Динистенда мери мощността на вала. Понеже на дино стена мотора върти вала или колелата то мериш изцяло мощността на мотора. Ако само за миг махнеш двигателя и ти завърти коляновия вал то диното няма да разбере вала просто се движи и той отчита мощността му. По същиат начин ако съвсем умишлено ти въртиш колелата то диното няма да разбере какво става естествено това никой не го прави.

    Коментиран от #130

  • 128 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #125 от "Хихи":

    Аааа не така всеки пише с различен ник и човек се обърква, ето може да пиша и глупости според някои, но аз не си сменям ника.
  • 129 kkk

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Toni Tsvetanov":

    Клоун Смешников, виждаш зарядни станции по ОМВ и други места по 2 причини- държавата ги задължава да имат такива, но и субсидира на 75% минимум. Просто казано- ако струва €10 000 зарядното хем ти се води разход, хем държавата ти опрощава €7500 от данъците. Когато ти една стока ти струва 25% е много лесно да сложиш повече бройки, нали? Разберете го най-накрая- тея субсидии са само за да прилъжат балъците, то и зареждането в началото беше без пари, ама сега из Европа-та квичат от цените за зареждане... И по-лошо ще става...

    Уловката е друга- колко време се зарежда на тея колонки, дори и утре да ги има на всяка бензиностанция? Моя резервоар се пълни за 5-6 минути, с плащането да са 10 мин. общо и мога наведнъж да мина над 1000км.- тоест София-морето-София за 10-11 часа. И това във всеки един момент който ми е кеф- зареждам за 10 мин. и потеглям. Коя електричка може да направи София-морете-София за 10-11 часа- НИКОЯ, щото минимум 4 часа ще висите на жицата закачени.

    Коментиран от #131

  • 130 Хихи

    0 3 Отговор

    До коментар #127 от "Драг":

    Как да ти завърти коляновия вал, като махнеш двигателя?? Нали коляновия вал е част от двигателя? Вярно е, че можеш да излъжеш Дино стенда! Ако отстрани закачиш ел. мотори на колелата да въртят колелата заедно с ДВГ! Тогава ще стане хибрид!
  • 131 Хихи

    0 4 Отговор

    До коментар #129 от "kkk":

    Айде стига глупости! Значи до сега нямало зарядни, а изведнъж вече имало, щото били субсидирани! Ами значи, има ли или няма? И стига с тия мантри за 4 часа зареждане! Бързите зарядни на Тесла и зарядните на Йонити ти зареждат по 300 километра за по 15 минути на новите коли! Това, че у нас няма, не означава че на запад не се ползват!

    Коментиран от #134

  • 132 kkk

    3 1 Отговор

    До коментар #126 от "Хихи":

    Кое не ти е ясно в израза "СРЕДНА скорост"? Това НЕ Е каране ПОСТОЯННО с 72км/ч по магистралите, а в случая е:

    - близо 300км. каране в града със средна скорост около 25км./ч- имаш ли изобщо представа колко лесно разходът ми в града скача над 9/100? Виждал съм и 14/100 зимата в зверски трафик и каране на къси разстояния...
    - остатъка на магистралата горе-долу с ограниченията, на темпомат и без издевателства.
    - и за 12-13 киловата разход можеш само да си мечтаеш и да четеш в брошурите за глупаци, в реалният живот такива цифри са НЕВЪЗМОЖНИ.

    И докато ти си мечтаеш да видиш някоя ТеслЪ на пътя и лъскаш бастуня като видиш статия за електричките, то аз имам доста над 50 000 мили с разни модели на ТеслЪ, ползвал съм стотици пъти суперчардж станциите им и вервай ми- отлично знам колко САКАТА И ОГРАНИЧАВАЩА в ежедневието е такава електричка. Малко кола тип Рено Клио/Опел Корса на ток за града е ОК, но пък е безбожно скъпо- нормален семеен автомобил на ток НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА. Поне засега и с тези технологии на зареждане и батерии...

    Коментиран от #133

  • 133 Хихи

    0 3 Отговор

    До коментар #132 от "kkk":

    Напротив! Намери статията за теста в Норвегия и ще видиш колко е разхода в реални условия! С един заряд е изминал 654 километра! Повече от заявеното! Така както и на теб разход, са ти дали 6 на 100, а ти зимата си имал 14 на 100,така си е и при електричките, разхода е различен!

    Коментиран от #135

  • 134 kkk

    2 0 Отговор

    До коментар #131 от "Хихи":

    Личи си кой само си мечтае и няма представа от ситуацията...

    Зарядното на ТеслЪ е САМО за ТеслЪ- безполезно за другите. Я кажи колко струва да си заредиш каручката там? Аааа, ти дори не си виждал такава станция, нали?

    Йонити са тотален ПРОВАЛ- зареждането на бавните колонки до 50 киловата струва 0.49 EUR / kWh, а на бързите до 350 киловата струва 0.79 EUR / kWh. А това е мрежа поддържана от основните авто фирми. Къде ги има тея станции (400 броя в Европа) е друга смешна част... Отделно от това остава ? колко коли могат да поемат зареждане с огромни мощности- не са много, вервай ми. От масовите, уж евтини модели- нито един...

    Значи 20 киловата (за 100км. пробег) при Йонити струват поне €10, а днес бензина в Германия струва €1,5 за литър. Тоест €10 са 6,5 литра бензин, а както казах Камри хибрид гълта дори и по-малко от 6/100. А да сравняваш Камри с ТеслЪ 3 е глупаво- те дори не са в един клас като размери... ТеслЪ 3 е в категорията на Корола хибрид която хем гори около 4,5/100, хем струва около €5000 по-малко (дори след субсидията за ТеслЪ-тЪ)- за чий ми е електричка дето е по-скъпа, по-калпава и разходът за гориво в пари е по-висок?

    Коментиран от #136

  • 135 kkk

    4 0 Отговор

    До коментар #133 от "Хихи":

    Те и едно Пижо го бяха свалили под 3/100 разход при тест, ама това има точно толкова общо с реалността колкото и това, че ти се мислиш за умен...

    ПОВТАРЯМ, ДАНО ЗАПОМНИШ:


    ИМАМ НАД 50 000 мили зад волана на ВСИЧКИ МОДЕЛИ ТеслЪ, зареждал съм СТОТИЦИ ПЪТИ на техните станции, карал съм и при 60 градуса на сянка (ама сянка НЯМА) в пустинята, карал съм и при минус 25 на сняг, карал съм и цял месец само в града, карал съм и 20 дни само извън града. Тоест опит с електричките ИМАМ предостатъчно и я има 3-ма в БГ с повече опит от мен, я не- залагам на НЕ...

    Коментиран от #137, #138

  • 136 Хихи

    0 4 Отговор

    До коментар #134 от "kkk":

    На Тесла е 30 цента кВч, а на Йонити е по-евтино с абонамент! Ама ти откъдя да ги знайш тия работи! В момента почти всички коли, които излизат, зареждат със скорост по над 120 кВч! Като започнеш от ИД3, ИД4, Ениак, Ауди К4 Е-трон. Тесла зареждат по-бързо, Порше зареждат по-бързо! Йонити 5 и новата Киа зареждат, много бързо! Всички нови електрички зареждат достатъчно бързо! И още нещо, Тесла ще отваря зарядните си и за други марки, от следващата година в Норвегия, а след това е вероятно и в Европа! Така, че всички марки ще могат да зареждат там!

    Коментиран от #139

  • 137 Хихи

    0 4 Отговор

    До коментар #135 от "kkk":

    А понеже толкова ги разбираш, можеш ли да обясниш покачващото се търсене и продажби на Тесла? Всичко е разпродадено (Модел 3 и У) за трето тримесечие! И да обясниш, защо в Европа хората си продават ДВГ колите и си ползват само електрически за семейни коли? А уж не ставали?

    Коментиран от #140, #142

  • 138 Хихи

    0 4 Отговор

    До коментар #135 от "kkk":

    И понеже ми се правиш на голям специалист, виж на снимката си където си качил, че това ти е разхода за последните 617 километра! Така, че този разход не ти е средния разход със зимното каране, където си имал по 14 на 100, освен ако от тогава си минал само 617 километра! Така, че това ти е средния разход, в лятно време!
  • 139 Хихи

    0 4 Отговор

    До коментар #136 от "Хихи":

    На кое цъкате минуси? На абонамента на Йонити ли? Или на цената на зарядните? Или на скоростта на зареждане? Ми това са факти, ако не ви харесват са си ваш проблем!
  • 140 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #137 от "Хихи":

    Тази седмица обиколих няколко шоурума за нови автомобили,Пежо,Ситроен,Рено, Тойота,Форд,Опел в търсене на нов лекотоварен автомобил на склад,който да купя веднага.Няма.Защо ли?Сигурно, защото няма търсене?След намаленото производство през 2020 г сега не могат да насмогнат с производството хахахахаха не се били купували хахахахаха

    Коментиран от #143

  • 141 Любо

    3 0 Отговор
    Аз мисля,че тези които най много настояват за премахването на ДВГ са нидерланците защото планетата навлиза в период на затопляне и те се страхуват,че океана ще ги погълне.
  • 142 kkk

    4 0 Отговор

    До коментар #137 от "Хихи":

    Защо е така ще разбереш и ти, и балъците дето сега купуват ама по-късничко- след около 5-7 години ще ви дойде акъла. Сега и да ви се обяснява полза няма- нужни са поне 3 мозъчни гънки за да схванете проблемите, а вие имате само една която ви помага колкото да не си опикавате крачолите и да не умрете от глад...

    Мога и да заложа сериозна сума, че широко тиражираните планове за спиране производството на коли с ДВГ (дори и хибриди) до 2035г. просто няма да се сбъднат. Давай да сложим по 100 бона в една банкова сметка, при нотариус уреждаме залога и след 15г. който познае рязко ще забогатее с едни 200 бона + лихвите. Нали сте убедени в успеха на ел. колите- ей ви лесен начин да забогатеете...

    Коментиран от #144

  • 143 Хихи

    0 4 Отговор

    До коментар #140 от "Turbo":

    Продажбата на коли с ДВГ пада, а на електрички скача! Кое друго не разбрахте! Ти може да си търсиш специален модел с Турбо, от къде да знам! Производителите да правят все повече електрички и спират разработването на нови ДВГ! И те са разбрали! А е възможно да се правят, все пак има много неразвити държави със слаба инфраструктура за електрички, там ще се продават ДВГ! Но в Европа е малко вероятно, че ще се продават така, както си мислите!

    Коментиран от #145, #146

  • 144 Хихи

    0 4 Отговор

    До коментар #142 от "kkk":

    А тези 5-7 години не ви ли омръзна да повтаряте? Ми има Тесла на 9 години, виж им цените! Модел С се продава от 2012!
  • 145 kkk

    3 0 Отговор

    До коментар #143 от "Хихи":

    Отворко, офертата за залози е отворена- кажи къде да се явя и да оформим нещата, дори аз ще платя на нотариуса.
    Направо идеално за теб- сега скатаваш 100 бона които не можеш да харчиш, аз слагам още 100 бона и след 15г. си богат и щастлив, че светлото бъдеще с коли на ток е дошло.

    Ако ли пък не е дошло обещавам да ти купя въже и стълба та да се провесиш от уличната лампа от мъка

    Коментиран от #147

  • 146 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #143 от "Хихи":

    Затова ли няма коли в наличност, защото продажбите на коли с двг падат?По скоро не могат да насмогнат.Единствено в Тойота намерих 2 бр Проаз автоматик,във Фолксваген има 4 Кадита едно на метан и 3 дизела.В Пежо нямат нито един Рифтър,в Рено нямат нито едно Канго.Навсякъде ми предлагат да дам поръчка със срок на изпълнение 6 месеца хахахахаха
  • 147 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #145 от "kkk":

    Пич ,направо го разби.Поздравления.Тоя теслю откъде ще ти извади толкова пари?Къде е виждал толкова пари накуп,че да има смелостта да ги заложи.Той може и кола да няма,но си мечтае за Тесла хахахахахаха

    Коментиран от #148, #149

  • 148 Хихи

    0 3 Отговор

    До коментар #147 от "Turbo":

    Аз може и да имам, ти това не знаеш! Аз не съм казал, че няма да се правят! Написах, че има държави които ще продължат да ползват, защото нямат инфраструктура! Ясно?

    Коментиран от #154

  • 149 Хихи

    0 3 Отговор

    До коментар #147 от "Turbo":

    Само не разбрах, с кое ме е разбил? С това, че не знае цените на зарядни ли? С това, че ми пише че зимата горял по 14 литра и му е сметнато в средния разход, а това му е разхода за последните 617 километра? За кое по-точно ме е разбил, не схванах? Вие наистина сте доста зле!

    Коментиран от #150

  • 150 kkk

    2 0 Отговор

    До коментар #149 от "Хихи":

    Да отида да ти снимам СРЕДЕН разход за последните 10 000км. където има и зима, и лято, и с климатик, и без климатик, има и много каране на къси разстояния под 15км., има и по 6-700км. за 1 ден, има и само аз в колата, има и 4 човека с багаж за почивка, и за финал СРЕДНАТА скорост е под 45км/ч?
    Да те открехна- всяка средна скорост под 50км/ч означава ПРЕОБЛАДАВАЩО ГРАДСКО КАРАНЕ (поне 60% градско) и всяка средна скорост над 65км/ч означава или 100% извънградско или градско + магистрала.

    Главата си (долната) + 300 бона у евро залагам, че за 10 000км. на борда пише под 7,5/100 разход и под 45км/ч средна скорост, дори последно като гледах май беше 7,2/100. Така устройва ли те разхода на допотопен параход с калпавата ни нафта у БГ?

    Коментиран от #151, #152

  • 151 Хихи

    0 4 Отговор

    До коментар #150 от "kkk":

    Ааааа, май дойдохме на думата! Този разход го кажи на приятелчетата ти петролопитеци, щото те си смятат разход 4 на 100! Можеш също да кажеш, че това е дизел (бензинова кола харчи поне 1.5 литра отгоре), и идваме на реални параметри! И сега си смяташ на 7.5 на 100, а не 6 на 100! ОК?

    Коментиран от #153

  • 152 Хихи

    0 3 Отговор

    До коментар #150 от "kkk":

    И аз да те открехна, че почти всеки човек кара цяла година градско и на къси разстояния до работа и веднъж в годината, когато е отпуск, тръгва на дълъг път! Така, че високия разход преобладава пред ниския!

    Коментиран от #155

  • 153 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #151 от "Хихи":

    Разхода ми е 4,5 л/100 с кола 1,6 Hdi 90 к.с. 2015 г евро 5 ,като в града почти не я карам.В началото на всяко на всяко пътуване 600-700 км нулирам компютъра и пълня резервоара догоре.Пресмятам с калкулатор,пак толкова разход показва 4,5 л/100,колкото показва и компютъра.Токова разход дават по каталог.
  • 154 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #148 от "Хихи":

    Вади парите тогава и сключвайте облога.Стиска ли ти,имаш ли топки?Можеш ли да си позволиш да загубиш толкова пари?
  • 155 kkk

    3 0 Отговор

    До коментар #152 от "Хихи":

    Клоун недорасъл, ти изобщо 14 години навършени имаш ли? Да те открехна:

    - аз колкото коли съм карал ти толкова цици на живо не си виждал, а за пипане да не говорим
    - аз колкото пари съм дал за гориво ти няма да изкараш общо за 20г. напред


    Та така- офертата горе за залози си стои, казвай кога и къде да идвам. Понеже си съдран цървул ей ти бонус оферта- залагаш не кеш пари дето ги нямаш, а налични недвижими имоти за 100 бона срещу моите пари. След 15г. или оставаш бездомник, или рязко забогатяваш с едни 100 бона + лихвите за периода- къде да се явя с моите кинти и да залагаме, а?

    Коментиран от #156

  • 156 Хихи

    0 3 Отговор

    До коментар #155 от "kkk":

    Каун, нито ме знаеш кой, нито какво имам, така че си задръж коментарите за себе си! Аз също съм карал доста коли, за това знам повече от теб, както виждаш!

    Коментиран от #157

  • 157 kkk

    2 0 Отговор

    До коментар #156 от "Хихи":

    Лееекичко с изразите, че рискуваш утре да те посетя и да покажа на всички какъв пикльо миризлив си. Може би вярваш, че си анонимен зад клавиатурата? Тцъ, НЕ СИ- всяко миризливо лайненце като теб е лесно откриваема за минути.

    И като си голям пич вади 100 бона у кеш, залагай и ще чакаме резултата през 2035г... Само да питам- ти кога последно си виждал банкнота от 100лв.? И изобщо имал ли си някога свои, лични 100лв. накуп?

    Коментиран от #158

  • 158 Хихи

    0 4 Отговор

    До коментар #157 от "kkk":

    Ами открий ме, давай! Само незнам дали, ще имаш пари за билет до тук! 😂😂😂
  • 159 ???

    2 2 Отговор
    Аз предлагам на ккк вместо да инвестира 100 бона и чака да ги удвои след 15 години, да ги даде на турбо , той ще му ги удвои за година с неговия бизнес. Хахаха

    Коментиран от #160, #161

  • 160 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #159 от "???":

    Какво стана тесльо,да не се откажеш от облога?Имаш ли топки,ще платиш ли залога?Кога си виждал толкова пари накуп?Друго си е да държиш видеотеки и да плащаш по 300 лева заплата при минимална работна заплата в хиляди левове хахахаха тесльо великия бизнесмен хахахаха фантазьор
  • 161 Turbo

    1 0 Отговор

    До коментар #159 от "???":

    Онези тарикатски стоки се продадоха за два месеца вместо за три хахахаха оставям те да ревеш от яд хахахахаха

    Коментиран от #162

  • 162 ???

    1 1 Отговор

    До коментар #161 от "Turbo":

    Не съм Тесльо и рева ама от смях хахаха, голям бизнес ще направите с ккк, от него парите, от тебе акъла хахаха

    Коментиран от #163

  • 163 ???

    1 1 Отговор

    До коментар #162 от "???":

    Само да не стане някой гаф с парите му, че като гледам е много войнствено настроен хахаха

    Коментиран от #164

  • 164 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #163 от "???":

    Някъде да съм споменавал,че ми трябват пари?Да се включа ли и аз в облога със 100 х.?Имаш ли топки да загубиш толкова много пари?
  • 165 Ти луд ли си?

    1 2 Отговор
    Той с такива неща като удвояване за месец въобще не се занимава! При него са поне по три и половина.

    Е то преди един месец купи 1000 бройки от стоката Х
    10 лв е вече ги продаде на 45 лв и изкара 35000 лв

    Ако беше инвестирал 100 хиляди лева за тази стока, само за 10 месеца щеше да я изкарал 350 хиляди лева печалба! А това е само един артикул от хилядите му артикули!

    И постоянно прави такива далавери, затова не му стигат оборотните средства и 45 000 лв за плащане на автомобил в кеш ще му нарушат паричния поток и затова го взима на лизинг за да върти парите!

    И ние всички му вярваме, защото знаем че е ултра турбо велик бизнесмен и инженер! Няма как да не е вярно!

    Коментиран от #166, #167, #169

  • 166 Turbo

    2 0 Отговор

    До коментар #165 от "Ти луд ли си?":

    Разбираш бизнеса точно толкова,колкото и всичко останало.Такива стоки са ограничени бройки и се случва да намериш такива два три пъти в годината хахахахаЗапочвам да плащам и аз по 300 лева заплати хахахахаха и законите на Нютон толкова ги разбираш хахахаха защо не отговори на пост 118

    Коментиран от #175

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Гост

    4 0 Отговор
    На картинката се виждат 16+4+10 общо 30 зарядни колонки. Всяка с по 300 киловата мощност е общо 9 мегавата. Какъв кабел ще захрани този обект?

    Коментиран от #172

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Ииии

    0 3 Отговор

    До коментар #172 от "Turbo":

    Проектиран или не, вече е факт. Така, че само може да гледате инженерна мисъл и да се чуете как е направено!

    Коментиран от #176

  • 174 Теслю мо де ра то ра,

    4 0 Отговор
    защо ми триеш коментарите хахахахаха без да съдържат обиди
  • 175 Ти да видиш?

    0 2 Отговор

    До коментар #166 от "Turbo":

    И като се намират толкова рядко и се продават толкова бързо, защо купи само 10 000 броя, а не 100 хиляди броя за да изкараш 350 хиляди за годината? Нали разбираш от бизнес? Всеки бизнесмен с две капки мозък в главата би направил точно това!

    Коментиран от #177

  • 176 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #173 от "Ииии":

    Факт е зомбираното плиткомислещо население, подлъгвано от глобалистите и мразещо да мисли с главите си. Едно време се появиха на пазара едни касетофончета, на които пишеше гръмко с шарен надпис, че са по 500 вата тонколонки - едни малки, ситни говорителчета, като за радио точка. После се оказа, че не били 500 вата само говорителите, а цялата апаратура и това било консумираната мощност. Други пък финтираха, че символите WT не били за мощност, ами били някакви мерни единици на фирмата производител и само тя си ги знаел какво означават. Мисълта ми е, че рекламни финтове за зомбита без м03ък има много. Хайде ти обясни, какъв кабел ще захрани този обект с 9 мегавата мощност?

    Коментиран от #178, #185

  • 177 Turbo

    2 0 Отговор

    До коментар #175 от "Ти да видиш?":

    Бройките бяха само 1000 хахахахаха само толкова имаше при производителя останали хахахахаха

    Коментиран от #179

  • 178 Ииии

    0 4 Отговор

    До коментар #176 от "Гост":

    Аз само ще ти кажа, че зарядните ги има, а ти щот си по-умен ще кажеш какви са кабелите!
  • 179 А сега де?

    0 3 Отговор

    До коментар #177 от "Turbo":

    Кое е вярно? Това че са били само 10 000 бройки, или това че трябваше лично да отидеш за да си избереш 10 000 бройки? И нали бяха 10 000 бройки, за да се вместиш в 10 000 лв за да платиш в брой на касата и да не плащаш такса на банката? Май вече забрави какви ги съчиняваш!

    Коментиран от #180, #181

  • 180 Turbo

    2 0 Отговор

    До коментар #179 от "А сега де?":

    Намери в старите теми и провери, 1000 са.Ако имаше 10 000 бройки,а аз взема само 1000,ще останат 9 000 бройки.На стоката има етикет с адрес и телефон на производителя.Конкуренцията ми не спи и щяха да започнат да продават същата стока.Нямаше да мога да си взема максималната печалба.Много я разбираш търговията тесльо хахахахаха
  • 181 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #179 от "А сега де?":

    Много обичаш да тролиш.Следя спора и знам историята.Стока 1000 броя на редовна цена 30 лева,купена на намалена цена по 10 лева и продадена по 45.Перфектна сделка,така се правят пари, поздравления.За теслю остава да лапа мухите и да троли в факти.
  • 182 Грешка

    0 2 Отговор
    Да, в това мнение съм написал 10 Хил броя, но в предишните съм писал бройките правилно. Все пак това не отговаря на въпроса защо при положение че си ги взел всичките до една, обясняваше че трябва да отидеш лично защото задължително трябва да ги подбираш? В крайна сметка подбра си 1000 броя или ги купи всичките?

    Коментиран от #183

  • 183 Turbo

    2 0 Отговор

    До коментар #182 от "Грешка":

    Не разбираш,защото си лаик в търговията.Ако не си избираш сам стоката,може да ти пробутат стара, залежала,непродаваема и с дефекти стока.Ще приключиш с търговията много бързо хахахахаха
    Търговията я разбираш толкова,колкото и законите на Нютон

    Коментиран от #184

  • 184 Ама разбира се

    0 2 Отговор

    До коментар #183 от "Turbo":

    И ти прегледа всяка една от хилядата бройки за срок на годност, и от всичките 1000 налични бройки си избра само 1000, които бяха най-продаваемите! Пак ми оправи деня! Хем взел всички налични бройки, хем си подбирал стоката!

    Хем няма 15-20 минути да спре за почивка на всеки осем часа пътуване, защото времето е пари, хем има време да огледа 1000 бройки една по една!
    Колко време трае огледът на една бройка?

    Нали се сещаш, че търговеца ако пожелае, ще прочетеш, че стоката х е произведена през 2022 година?

    Коментиран от #186

  • 185 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #176 от "Гост":

    И аз помня търговските номерца с тези касетофончета. Големи проблеми имаха някои продавачи с клиенти, чиито мускули бяха по-големи от тарикатлъка на продавача.
  • 186 Turbo

    2 0 Отговор

    До коментар #184 от "Ама разбира се":

    Клиентите на баща ти проверяваха ли краставиците една по една тесльо?Заяждаш се.
  • 187 ГОЛЯМ СМЯХ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Нещо бъркаш":

    колко вата мощност имаш у вас , че ще заредиш ел кола у вас?

    само питам ако поне малко разбиращ от мощност

    и още у дома ще си заредиш колата но за 38 часа, ще рече че ще я караш през два дена по малко щото тя и не изкарва дълго без кабел

    едни 200км и спира

    ТО Е ХУБАВО ДА СИ ЧУВАЛ НЯКОЙ НЕЩА, НО КАТО СИ НЕВЕЖА_ПОНЕ НЕ Е ИЗЛАГАЙ