Last news in Fakti

19 Юли, 2021 12:16 2 523 19

Разработена е невропротеза за превръщане на човешките мисли в текстови съобщения (ВИДЕО)

  • невропротеза-
  • текст-
  • мисли

Изкуственият интерект се справя за не повече от 4 секунди, за да декодира всяка дума

Разработена е невропротеза за превръщане на човешките мисли в текстови съобщения (ВИДЕО) - 1

Американски учени създадоха устройство, което улеснява процеса на комуникация за хора, които са претърпели инсулт или други заболявания, които са засегнали мозъка и са лишили пациента от способността да изразява мислите си.

Първият в света интерфейс мозък-компютър (невропротезиране), който позволява на пациента да изписва съобщение чрез преобразуване на мозъчните импулси в текст, е създаден от учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF).

В експеримента за разработване на алгоритъма са участвали хора с нормална реч, но подложени на мозъчна операция, както и пациент с кодово име BRAVO 1, който след инсулт напълно е загубил способността да формулира мислите си.

Системата изследва и декодира сигналите, идващи от гласовия тракт, използвайки матрица на електрода. В същото време гласните и съгласните звукове са разделени и са създадени модели за определяне на конкретни думи.

На пациента BRAVO 1 е даден набор от 50 думи за решаване на ежедневни задачи, а в мозъчната кора е имплантиран специален електрод. В продължение на няколко месеца учените наблюдават нервната активност на мозъка на пациента, когато се опитва да произнася контролни думи. В същото време изкуствен интелект сравнява тези данни с предварително изградени модели, за да определи думите.

В резултат на това при изпълнение на контролна задача BRAVO 1, състояща се от създаване на изречения от 8 думи, е постигнат феноменален резултат, позволяващ на пациента да комуникира със скорост от 18 думи в минута, а точността на разпознаване на думите е около 74%.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чичо Бил

    15 7 Отговор
    Започва чипирането

    Коментиран от #14

  • 2 Емил

    5 9 Отговор
    Не е ли по-нормално да ги оставите да им умрат телата и след 70-200 г. да се върнат с регенерирана физика и преосмислен мироглед! Инсулт получават хора, които мислят едно, но говорят и правят друго - примерно адвокати и политици!
  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    21 2 Отговор
    Досега слушаха, какво ГОВОРИТЕ! Вече ще четат, какво МИСЛИТЕ!
  • 4 Idiocracy

    10 3 Отговор
    Да се чете: Разработена е невропротеза за превръщане на текстови съобщения в човешките мисли
  • 5 123

    14 4 Отговор
    Въпрос на време е и телефоните да ни четат мислите.
  • 6 Бой-COVID-59

    17 1 Отговор
    Ще си купя едно такова устройство,
    че да си помислят хората,
    че имам мозък и мисловна дейност...
  • 7 руда

    15 1 Отговор
    Да ви такоам амата. Извинете, това съобщение пристигна директо от помислите ми.
  • 8 Айде пак..

    6 2 Отговор
    Тоя некадърен Запад не си евакуира хорицата пред започващият Потоп/на старта сме още/ сега па тръгнал да "мисли" с бързината на руска ракета,смешки..
  • 9 Механик

    5 2 Отговор
    Всичко това е много хубаво. Ще помогне на много хора да си върнат поне малко от изгубеното. Но със сигурност и това изобретение ще сеползва не по прдназаначение, а за отнемане личната свобода и инициатива на хората.
    Когато Нобел е изобретил динамита, човекът е имал предвид с негова помоще да се копаят тунели, да се премахват препятствия, а ние сме взели да го слагаме в артилерийски снаряди и да го ползваме, за да се осакатяваме и разкъсваме на парчета.

    Коментиран от #12

  • 10 За пръв път

    2 2 Отговор
    Чувам че има изкуствен ИНТЕРЕКТ. КОГА ЩЕ СЕ ПОЯВИ ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ ТА ДА НЕ СТАВАТ ТАКИВА ЕЛЕМЕНТАРНИ ГРЕШКИ
  • 11 Очаквам

    4 1 Отговор
    В най-скоро време да могат да ми четат мислите дистанционно.
  • 12 Нико

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Изхвърли си ножовете от вас! И те могат да се използват, за да нараняват. Поне половината вещи на този свят могат да имат двойно предназначение
  • 13 Аз мога

    3 0 Отговор
    Да чета мислите във всеки от коментиращите тук в съответствие с това което е написал. Предполагам че и други колеги го могат
  • 14 Геник

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "чичо Бил":

    Ти определено имаш нужда от един чип

    Коментиран от #15

  • 15 Той

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Геник":

    Чичо Бил очевидно вече е чипиран
  • 16 Порно

    3 0 Отговор
    Ще улеснят разпитите. Хубавото е , че ще спрат изтезанията. А лошото си го знаем
  • 17 dfu

    1 1 Отговор
    Много са изостанали съвременните технологии. Преди още преди 40-50 години Стивън Хогинс имаше апарат, който с една мозъчна клетка превръщаше мисълта в говор, а мисиите до луната бяха ежедневие...
  • 18 яко ни лъжат

    1 0 Отговор
    ЩОМ ТОВА ГО МОГАТ, ЗНАЧИ МОГАТ И ОБРАТНОТО. ВТЪЛПЯВАНЕ КАТО МИСЛИ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ЗАПОВЕДИ. ОСТАНА ДА НИ ЧИПИРАТ И ДА ПОЧНАТ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ. ТЕ ЗАТОВА Е ТАЗИ КОВИД ПАНДЕМИЯ. ПРИНУДИТЕЛНО УЖ ВАКСИНИРАНЕ /ЧИПИРАНЕ/ И УПРАВЛЕНИЕ С 5 ЖИ МРЕЖИТЕ.
  • 19 Ироничен

    0 0 Отговор
    Това си е просто миксер за псувни.