28 Юли, 2021 17:04 3 461 4

Футуристичният двуног робот Каси постави рекорд с 5 км бягане

  • робот-
  • каси-
  • бягане

„Коленете“ на робота се огъват като на щраус

Футуристичният двуног робот Каси постави рекорд с 5 км бягане - 1

Роботът Каси (Cassie) е разработен под ръководството на професора по роботика от държавния университет в Орегон Джонатан Хърст с 16-месечна безвъзмездна помощ от 1 милион долара от Агенцията за напреднали изследователски проекти в отбраната. Каси беше представен за първи път пред широката публика през 2017 г.

През юли тази година роботът Каси направи исторически пробег в напълно автономен режим. Устройството измина дистанцията от 5 км за 53 минути и три секунди с едно зареждане на батерията. Първият пробег на робота се състоя в кампуса на университета.

„Коленете“ на робота се огъват като на щраус и за да се движи в открити зони използва алгоритми за машинно обучение. За да поддържа изправено положение по време на бягане, роботът използва динамична балансираща система. Използването на изкуствен интелект също позволява на Каси да се научи да ходи по неравен терен, да се изкачва по стълби и да скача.

Първият пробег на робота не беше без беше 6.30 минути, като тогава Каси падна два пъти - първият път от прегряване на компютъра, а вторият път, когато направи твърде остър завой с висока скорост. Вижте го.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САМО ПИТАМ

    7 7 Отговор
    ТУКА НАЛИ СА СЪБРАНИ САМО ГЕНИЙ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, КОГА ЩЕ ИЗРАБОТИМ НЕЩО ПОДОБНО?

    НАЙ СМЕ СИЛНИ КАТО ВИСИМ ПО ФОРУМИТЕ И ПЛЮЕМ ОБАЧЕ
  • 2 Пепи

    9 1 Отговор
    Ще взема един да ме отменя в сутрешния джогинг.
  • 3 робокоп

    17 0 Отговор
    Ще бяга по бързо ако го подгони някой ма/гал за жилязо..разбираш ли
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.