3 Август, 2021 16:24 7 265 4

Експеримент за влиянието на тъмната тема на екрана на смартфона върху автономността на устройството

  • тъмна тема-
  • смартфон-
  • енергия

Използването на тъмен екран в стая със слаба светлина наистина намалява натоварването на очите на потребителя

Експеримент за влиянието на тъмната тема на екрана на смартфона върху автономността на устройството - 1

Специалистите казват, че основните предимства на използването на тъмната тема при работа със смартфон са повишеният комфорт при работа през нощта и увеличаването на живота на батерията на устройства с OLED дисплеи. Използването на тъмен екран в стая със слаба светлина наистина намалява натоварването на очите на потребителя и не притеснява околните. Междувременно влиянието на тъмния режим върху живота на батерията, както е показано от проучване на експерти от американския университет Purdue, се оказа силно преувеличено и до голяма степен зависи от настройките на устройството.

Причината за увеличаването на живота на батерията при преминаване към тъмна тема в смартфоните е възможността за изключване на черни пиксели в OLED екрани, което теоретично би трябвало да спести енергията на батерията. Проучването на ефекта на тъмната тема върху консумацията на енергия обаче не показва точно това. Изследването се прави със смартфоните Pixel 2, Pixel 4, Pixel 5 и Moto Z3.

Експеримент за влиянието на тъмната тема на екрана на смартфона върху автономността на устройството

В хода на проучването е установено, че забележимо увеличаване на автономността на смартфоните може да се постигне само когато яркостта на дисплея в смартфоните с Android е настроена на близо 100%. В този случай икономията на енергия е от 39 до 47%. В стандартен режим на работа обаче, когато яркостта на екрана е настроена между 30-50%, превключването в тъмен режим ще спести само 3 до 9% от енергията на батерията.

Изследователите също така отбелязват, че Android няма функция, която да проследява влиянието на преминаването към тъмна тема върху консумацията на енергия на устройството. За да се отстрани този недостатък, е създаден специално приложение Android Battery +, достъпът до което ще бъде отворен в близко бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мислещ

    13 0 Отговор
    Ползвам си само тъмна тема навсякъде и е супер, но при браузърите много малко имат качествен и достатъчно умен тъмен режим, който да не крие елементи от страницата. Даже май е само Опера или поне доскоро беше така.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Aлфа Вълкът

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "мислещ":

    По принцип сайтовете трябва да имат и тъмен фон ако желаее потребителя. Нищо не намеквам на факти!
  • 4 фончо тариката

    5 0 Отговор
    На айфона никаква батерия не пести, но пък е доста по приятно от бялата светлина.