7 Август, 2021 11:10 9 521 19

Вижте сглобяването на новия свръхзвуков пътнически самолет (ВИДЕО)

  • самолет-
  • свръхзвуков самолет-
  • x-59

Цената на проекта е 247,5 милиона долара

Вижте сглобяването на новия свръхзвуков пътнически самолет (ВИДЕО) - 1

Проектът за свръхзвуков пътнически транспорт, осъществен от съветския Ту-144 (1975-1978) и англо-френския самолет Конкорд (1976-2003), може да бъде възроден от НАСА. Новият самолет, наречен X-59 Quiet SuperSonic Technology (QueSST), вече се строи за НАСА от Lockheed Martin в завода Skunk Works в Палмдейл, Калифорния.

Основната конструктивна особеност на новия X-59 Quiet е разположението на двигателите в горната част на самолета, което ще намали силата на акустичния удар при полет със свръхзвукова скорост.

Американската космическа агенция публикува видео на поетапното сглобяване на QueSST, неофициално известен като "Синът на Конкорд". Според техническите спецификации новият самолет ще лети с 1,4 Маха или 1728,4 км/ч. За сравнение: скоростта на звука е 1234,3 км/ч.

Краткото видео показва поетапното сглобяване на фюзелажа с пилотска кабина и крило с ширина 9 метра, в което се помещават горивните системи и части от системите за управление. В близко бъдеще ще бъде инсталиран и 9-метров нос, специално проектиран да минимизира съпротивлението, свързано с акустичния удар, генериран от самолет, който се движи със скорост, превишаваща скоростта на звука.

Цената на проекта е 247,5 милиона долара. След като бъде сглобен, "Синът на Конкорд" ще бъде изпратен във Форт Уърт, Тексас, за наземно изпитание. Първите полетни тестове са насрочени за 2022 г. През 2023 г. първият свръхзвуков полет ще бъде извършен в Центъра за полетни изследвания Армстронг в Калифорния, а през 2024 г. се планира да прелети над няколко населени места, за да се тества силата на шума, произведен от X-59 Quiet.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    27 9 Отговор
    "Всичко ново е добре забравено старо!"
  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    43 9 Отговор
    След като "Конкорд" бе спрян, заради катастрофа с много жертви, се оказа , че причината е .... паднала част от "Боинг" на пистата.
  • 3 гост

    15 45 Отговор
    Най-добрия свръхзвуков самолет вече е сглобен , само че от Спейс Х !!! Казва се Спейсшип , побира 100 пътника и за 20 минути достига всяка точка на Земята , непостижимо за никой друг , особено "Роскосмос" !! Призна го дори Пентагона и сключи договор за военни доставки !

    Коментиран от #4, #10

  • 4 Купиха

    24 28 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Един ту 144 сложиха нова обшивка и ето нов американски самолет

    Коментиран от #6, #9

  • 5 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    16 10 Отговор
    Реплика на известни самолети не ме интересуват...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ПЕНКО

    5 7 Отговор
    НЕЩО КОТО БЪЛГЪРСКОТО : " ФРЪК -ТУП -ООО " И " ООО -ФРЪК-ТУП " !!!!!!!!!!!!!!
  • 8 един от стадото

    11 7 Отговор
    тия бъзикат ли се с нас. Какъв пътнишки, какви 100човека. Един механик водач и един айляк до него в кабината. А, и един мотор. Само дето не носи бомби, айляка може и да е с бонби/силиконови, и минава за ''граждански''
  • 9 5288

    15 28 Отговор

    До коментар #4 от "Купиха":

    Ти въобще знаеш ли какво е старшип на СпейсХ ,че да пишеш подобни глупости ? Още повече ,че руснаците нямат знанията да създадат каквото и да било и за това само копират.

    Коментиран от #11, #16

  • 10 незнайко

    12 11 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    А ЖИВИ ЛИ СТИГАТ ПЪТНИЦИТЕ ДО ТАЗИ ТОЧКА ???
  • 11 незнайко

    19 16 Отговор

    До коментар #9 от "5288":

    Затова ли МЪСК официално каза, че купира техните ракетни двигатели ???

    Коментиран от #12

  • 12 Схсхсх

    16 25 Отговор

    До коментар #11 от "незнайко":

    Дай да го прочетем това "казване" ? Мъск нищо не може да копира,защото Русия е изоставаща с десетилетия от частната му компания.ОСвен това тези двигатели не са руски,а съветски.Руснаците нямат акъл самостоятелно да развиват подобни неща.И такава дума "кУпира" няма.Има "копира".
  • 13 Гоуст

    9 1 Отговор
    Това, което показват е някакъв умален модел или боен самолет. Дължината му е 20метра.

    Коментиран от #14

  • 14 Патето Яки

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гоуст":

    и 9 метра нос
  • 15 Механик

    7 0 Отговор
    Сигурен съм, че е на батерии.
  • 16 787

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "5288":

    А ти знаеш ли ве Басри!
  • 17 е как

    2 1 Отговор
    по тоя случай тоз самолет ще е много екологичен, за каква екология става въпрос тогава?
  • 18 мародер

    1 0 Отговор
    Синът на Конкорд!? То това не прилича даже на внуче пеленаче те синът!? А стегнете се! Стига сте се навеждали!
  • 19 8495

    1 0 Отговор
    В леко недомаслената статия са пропуснали да пояснят, че става дума за сглобяване на прототип, в умален мащаб. Малка разлика, нали? Това си е чисто експирементално, ако въобще стигне до реален пътнически самолет, ще минат 10 години.