Last news in Fakti

13 Август, 2021 19:12 6 171 51

Властите в Европа може да задължат Apple да премине към USB Type-C при iPhonе

  • iphone-
  • type-c-
  • usb-
  • lightning

Ще приключи ли Lightning портът да съществува?

Властите в Европа може да задължат Apple да премине към USB Type-C при iPhonе - 1
Снимка: Shutterstock

Apple може да бъде принудена да промени концепцията си с порта за зареждане при своите устройства, след като дългоочаквано решение най-накрая може да бъде прието от властите в Европа. Още през 2009 година компанията от Купертино, заедно с още 13 технологични компании подписа споразумение, което ги задължава да използват един и същи стандарт за зареждане на телефоните.

Това споразумение така и не стана факт и компанията продължи да използва различни от останалите производители стандартни, дори и в днешни дни. Все пак през 2018 година имаше леко раздвижване по темата и Европейската комисия съобщи, че отново иска да направи единен стандарт за зареждане при всички смартфони, но това все още не се е случило.

Бърз поглед към изминалите дни показва, че властите отново са подхванали същата тема и е напълно вероятно решението най-накрая да стане факт, твърдят от Reuters. Ако това се окаже вярно, то Apple ще трябва да изостави Lightning стандарта и да започне да произвежда новите си устройства с USB Type-C портове.

От Европейската комисия съобщават, че в последното десетилетие над 51 хиляди тона отпадъци са съставени само от стари зарядни, които вече не се използват. Стандартизирането на порта за зареждане, също така ще улесни и крайния клиент, който не трябва да разчита на различни кабели за различни устройства.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Апф

    6 33 Отговор
    Егати рекета, аз имам 10 зарвдни за айфон и сега пак ли трябва да копувам нови ????

    Коментиран от #3, #51

  • 2 БазаДанни

    11 39 Отговор
    Че лайт порта е 10 пъти по добър от юесбито и 50 пъти по здрав и удобен.

    Коментиран от #4, #31, #48

  • 3 Бай Митьо съм

    43 4 Отговор

    До коментар #1 от "Апф":

    Именно, те Apple правят повече оборот от зарядни от колкото от телефони, сега им секнаха капиталите :D
  • 4 Бай Митьо съм

    32 5 Отговор

    До коментар #2 от "БазаДанни":

    Тамън дето казваш колко са здрави зарядните, затова колегата от предния коментар има 10 от тях, защото много ги "харесва" ;) и са "здрави"
  • 5 46737

    6 31 Отговор
    Ес не може да принуждава никоя американска технологична компания в нищо защото ес ще отнесе яките санкции и големите шамари от някой изкуфял дементен президент. ЕС да си знае мястото, а именно че е последната дупка на този свят след най-долното африканско малцинствено племе.

    Коментиран от #9

  • 6 Знайко

    7 34 Отговор
    Защо не направят лайт порта задължителен за всики в Европа, той е по-добър от юесбито и 50 пъти по-здрав и удобен. И да премахнат юесбито.

    Коментиран от #14

  • 7 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    21 4 Отговор
    Краварският порт да си го ползват в Кравиленд...

    Коментиран от #8, #16

  • 8 Rado

    7 14 Отговор

    До коментар #7 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    USB type C - произтича от разработка между AMD, HP, Intel, Microsoft - да си го ползват краварите :DDDD русопитеците в шах и мат
  • 9 Кравари,сър

    23 0 Отговор

    До коментар #5 от "46737":

    И да мучиш от краварника,решението е взето!
  • 10 Голям Слон

    6 11 Отговор
    Да вземат тогава да унифицират и работното напрежение, и щепселите. Простотия европейска. Всичко по шаблон. С каква идея? За да няма хиляди тона ненужни зарядни ли? Че нали се рециклират? А след С стандарта какво следва? Кой гарантира, че това е финал в зарядните стандарти? Никой…. Аз имам преходник за 5 лева от лайтнинг към С. И ме боли малкото слонче за всички ялови опити да вкараш всички в едно русло.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Голям проблем

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Голям Слон":

    Голям вой че ти правили нещо по идобно. Това е просто един куплунг, какъв е проблема?
  • 12 Какви стандартни напрежения бе умник

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "Голям Слон":

    Няма как телефонът да ти работи с напрежение 12 волта колкото ти е напрежението на акумулатора в автомобила или на винтовера, или пък 19 волта колкото ти е напрежението на батерията на лаптопа. Чрез порт с USB С може да ги зареждаш всичките с едно единствено зарядно с кабел USB С. Нали точно затова е цялата идея да нямаш 1000 зарядни с 1000 напрежения, а да имаш едно единствено универсално зарядно с което да можеш да зареждаш или дори да захранваш абсолютно всичко, включително и уреди без батерии, които работят с ниско напрежение и сега ползваш захранване за тях. Например рутери, суич в хъбове, тонколони и усилватели, приемници за телевизори, а и някои по-малки телевизори и монитори. Сещаш ли се колко захранвания ще могат да се премахнат и дори да не се продават в комплект с устройството?

    Коментиран от #17

  • 13 Команг

    0 0 Отговор
    Веќе новите IPad -и им се со USB type-c, така да следно е телефоните.
  • 14 Като е толкова здрав и удобен

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Знайко":

    Защо оригиналните зарядни на apple са с usb-c порт, в който си включваш кабела, който от едната страна е usb-c, а от другата Lightning? Ти някога чупил ли си usb-c порта на кабела? В 100% от случаите кабела се сменя заради счупен Lightning порт и никога заради usb-c. Питай който и да е собственик на iPhone защото ти очевидно нямаш такъв.
  • 15 Данчо

    3 3 Отговор
    Имам USB-C на pixel 2 телефон, койтоб почти не е ползван. Е няма такова хлабаво нещо. Постоянно се изважда. Това да ползваш телефона докато се зарежда - забрави. В същото време имам USB-C на MacBook, който не е никак лош, така че може да се направи стабилно срещу повече $$$
  • 16 Гост

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Соросня простовата ,USB type c пак е американско...Каквото и да ползваш е американско,бе русофилистик

    Коментиран от #34

  • 17 Голям Слон

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Какви стандартни напрежения бе умник":

    :-))))))) Пак няма особен смисъл това, което ми обясняваш. Пишеш и самия ти не вярваш. Как си представяш да има едно универсално захранване? Та, всички уреди имат различна консумация. Работното напрежение е едно, а консумираната мощност е друго. Аз поне правя разлика. Един рутер може и да работи на 9 или 12 или даже по-малко волта, но консумира да кажем половин ват на час. Друго нещо работи на същото напрежение, но харчи 10 пъти повече. Какво дава тази универсалност? Нищо! Средностатистическият главок ще пъхне в Type C куплунг и уредът няма да му тръгне, защото сивото не стига да прецени, че накрайникът е същия, но мощността на захранването НЕ! Безумни идеи подкрепяни от безумни хора.

    Коментиран от #18

  • 18 Мощност

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Голям Слон":

    Нали затова зарядното може да работи с толкова широк диапазон на напрежения? Пък и Примера който си дал е нелеп, защото пет пъти повече по половин 2 е 5 вата, което почти минималната мощност с която се зарежда телефон.

    Разбира се мощните уреди ще трябва да се захранват с мощни захранвания, но едно 60-ватово захранване с няколко изхода на USB-С ще реши проблема с рутера, сателитният приемник, и tvbox зад телевизора и ще остане къде да си включиш таблета и някой и друг телефон да се зарежда. Всичко това от едно-единствено зарядно използващо един-единствен контакт. Зад другият телевизор още едно такова зарядно. В спалнята още едно 1 в кухнята и с четири зарядни ще можеш да ползваш двайсетина различни устройства. Включително осветление, зареждане на батерии на всякакви устройства, като почнеш от четка за зъби, фотоапарати, винтоверти, детски играчки, мишки и клавиатури, батерии за тротинетки, та стигнеш до автомобилен акумулатор.

    Коментиран от #19

  • 19 Голям Слон

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Мощност":

    Контактите ли са ти проблем вкъщи или кабелите? Колкото и да ти се иска, няма как да минеш само с един щепсел имащ 3-4-5 кабела с така лелеяния от теб type c стандарт! Няма как да стане! И това с уеднаквяване на зарядните е поредната глупост, която иска да рамкира някакъв проблем. Проблем за мен няма! Той е само в главите на някой, който се чуди как да оправдае голямата си заплата, плащана от европейския данъкоплатец. Това казах още в първото си мнение: направете едно напрежение за целия свят и един вид щепсел! Това би имало някакъв смисъл. Уеднаквяване на захранваща букса на телефон е едно безумие, което се оправдава с тоновете уж ненужни зарядни. А тоновете ненужни телефони? А тоновете ненужна компютърна техника? Както винаги все се фокусират на възможно най-незначителния проблем.

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Апъл

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Голям Слон":

    Чакай малко, ти как може да казваш на една държава какво да прави? Ще кажеш ли на САЩ че използват глупавите им имперски единици, те си го знаят но не използват метрчна система. Ще кажеш ли на Англия че карат в грешната посока? Или на САЩ, Япония, Англия че използват глупави контакти? Същото и тука, само за Европейският пазар Апъл ще промени куплонга, не е голяма работа.
  • 21 Ти май не разбираш?

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Голям Слон":

    С абсолютно едно и също зарядно и с един и същ кабел, можеш да зареждаш както телефонът на 5 волта с един ампер, така и лаптопа на 19 волта два ампера. Едното с 5 вата а другото с 40 вата. Ако имаш 65 ватово зарядно с два извода ще можеш да ги зареждаш и двете заедно, като зарядното само ще си определи на кое колко ток и напрежение да даде дори да им размениш кабелите. Сега дано си разбрал Как работи системата. Въобще не ти трябват еднакви напрежения. Ако зарядното има трета букса, може да си включиш рутера който да е 9, 12 или произволен друг волтаж и зарядното ще захранва трите консуматорът с различни напрежения.

    Коментиран от #22

  • 22 Да допълня

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ти май не разбираш?":

    Аз само там зарядно работи с напрежение от 90 до 240 волта, така че няма значение в коя държава ще го включиш. Тоест зарядното няма нито фиксирано входящо нито фиксирано изходящо напрежение или ток. Има само максимални такива и максимална мощност.

    Коментиран от #23

  • 23 Голям Слон

    0 3 Отговор

    До коментар #22 от "Да допълня":

    С две думи - пишеш и се лайкваш :-)) На никого нищо нямам намерение да казвам. Просто споделям виждане. И ако ляво или дясно движение е нещо исторически оправдано, напреженията не. Макар че в щатите стандартите са два - 110 и 220 волта. Отделно имат и високо напрежение за големите машини - стругове, фрези и прочие. Него не го помня колко беше. Тук също е нещо подобно - моно- и трифазен ток. Във всички страни обаче различни щепсели. Даже в едната Европа няма единен стандарт. Тръгнали да оправят опаче Апъл с Type С букса. За мен е смешно и ненужно. Инак ти до утре можеш да ме убеждаваш, че смисъл има. Убеди ме, например, че има смисъл от ваксина срещу нещо, което постоянно мутира. Напреженията и буксите ще ги оправим допълнително. И едното от статията, и другото, което ти пиша е пълен ноусенс...

    Коментиран от #25

  • 24 Много сте образовани.

    2 0 Отговор
    Виждам, някой знаете нещо или 2, но никой не знае пълната история за какво се прави цялото това нещо - Че тонсе рециклирало, ма от едно зарядно се рециклират една пластмаса само, другото се нарича E-Waste. И си остава. Ти като толкова ти пука за рециклирането, щеше да знаеш това и нямаше да се правиш на тъп.
    Тва, че Европа е по-слаба от Америка е едно, но когато Apple загуби една трета от своят пазар, няма ли да си помисли?
    Повечето само пишете
  • 25 Кой каквото може

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Голям Слон":

    Разбира се че ще почнат с уреди, които сменяме най-много на две години, заради което смяната ще протече гладко и безболезнено. Като се замисля, зарядното с два изхода, което съм включил в контакт зад спалнята е на 5-6 години и е зареждало над десетина телефона. Сменям му кабелите от време на време ако се скъсат или при смяна на буксата на телефона. Най-често се чупеха микро USB, след това lightning, но като се замисля usb-c колектор досега не се е чупил и не съм сменял кабел по тази причина.

    Предвид натрупаните зарядни, въобще няма да откажа оферта за телефон без зарядно, ако ще разликата да е само 10 лв. Въпрос на принципи, защото оригиналното зарядно, което върви с телефона струва много повече. А ако всички телефони са с едно зарядно, няма да се налага да мъкнем както сега три вида зарядни, като тръгнем с децата нанякъде.

    Аз спомняш ли си времената когато всеки модел телефон имаше собствено зарядно, дори да са от една марка и кабелите бяха свързани към зарядното без букса? Не знам защо все трябва да се оплаквате за всички удобства, които искат да ви предложат наготово. Кажи един недостатък на тази идея за уеднаквяване на буксите за захранване и зареждане?

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Голям Слон

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Кой каквото може":

    :-) Първият ми телефон беше Siemens S4. От него до днес няма да преувелича, ако кажа, че съм сменил поне 70-80 телефона. Като започнеш със Sagem, Ericsson (без Sony), Bosch, минеш през LG, Samsung, Nokia, Sony, Motorola, Apple, Blackberry... Вече започвам да ги забравям дори. Няма никакво предимство това уеднаквяване. Особено пък едно зарядно с няколко кабела, захранващо няколко уреда :-))) Когато нещо спре да работи, първото което сменям е захранващия кабел. Или го проверявам. С уеднаквяване на стандартите и вкарване на едно захранване за пет уреда, производителите много лесно ще си намерят оправдание да ти откажат гаранционно обслужване. И, честно, нещо взе да ми писва това обясняване. Всеки има своите разбирания. За мен Европа опитва да играе икономическа война със САЩ. Америката пък от своя страна и тя си прави каквото иска на нейна територия. Явно е нормално.

    Коментиран от #28, #29

  • 28 Дрън-дрън

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Голям Слон":

    Икономическата война е на apple срещу нейните клиенти. Не ми отговори каква е разликата за apple какви ще са им кабелите, след като самите те ползват usb-c на собствените си зарядни и кабела който включваш в тях от едната страна е usb-c а от другата lightning. На практика винаги можеш да включиш оригиналния кабел в смотано зарядно, така че това не решава проблема с гаранцията или сигурността, а само генерира доходи на производителя.

    Предимството е, че като спре да ти работи кабела вечерта, ще имаш поне още 10 такива кабела в къщата, дори да се наложи да изключиш нещо за малко и сутринта ще си със зареден телефон, а няма да търчиш по магазините да търсиш кабел, за да не стоиш цял ден без телефон.

    И след като точно като мен си ползвал минимум 10 различни зарядни през първите години на мобилните телефони, се чудя как въобще отричаш удобството на еднаквите зарядни за всички телефони? Да не ти казвам само колко различни зарядни, които се включват в запалката имам от онова време.
  • 29 Всеки има право на мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Голям Слон":

    Сега като ти прочетох първото изречение, държа да отбележа, че изказвам собствено мнение и не се опитвам да ти го налагам. Просто не виждам с какво може да ти попречи като потребител смяната на порта? Виждаш ли някакви технически предимства на lightning пред usb-c? По какъв начин като потребител ще те ощетят при тази смяна? Аз ти изброих всички предимства, които виждам за да ми разбереш моята гледна точка, но така и не разбрах недостатъците които ти виждаш като потребител, ако разкараме политическите аргументи, които според мен нямат място в дискусия с техническа насоченост.

    Според мен тази промяна ще защити точно правата на потребителите и ще ги улесни.

    Коментиран от #30

  • 30 Голям Слон

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Всеки има право на мнение":

    Задавам контравъпрос: защо захранващите букси на всички лаптопи в общия случай са различни? Не е ли логично производителите на електроника да искат да защитят устройствата, за които дават световни гаранции от включване на какво да е? И ако за един телевизор е все тая дали ще му сложиш HDMI кабел за 3 лева или за 150, със сигурност няма да му е все тая ако го захраниш от калпаво направено захранване. Хората, в това число и аз, дават пари за кабели и захранвания, за да си пазят техниката, за да чуят по-добър звук.... Не, сега ще направим всичко еднакво, ще закачим за едно зарядно по 10 кабела, за да е щастлив клиентът.. Е, аз например не съм. Да, някога беше криво да търчиш и да търсиш зарядно за Ericsson, когато всички бяха на Nokia и Alcatel, но пък и батериите караха по 7-8 дена, нали? Влезнахме в спор, в който всеки има своята гледна точка.. Как, например, да ти обясня защо цялата ми техника е захранена от 4 квт токоизправител, а DAC-ът и ламповата RIAA на отделен... На мен лайтнингът повече ми харесва. Не помня кабел да ми се измъквал от там. И това за мен е достатъчно условие да не искам type-c

    Коментиран от #32

  • 31 ай не така

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "БазаДанни":

    за тва при мен всеки айфон е с изтъркани пинове, скапани кабели и хората реват. Многознайко!
  • 32 Отговор

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Голям Слон":

    "Задавам контравъпрос: защо захранващите букси на всички лаптопи в общия случай са различни? Не е ли логично производителите на електроника да искат да защитят устройствата, за които дават световни гаранции от включване на какво да е? "

    Точно обратното е. В общия случай всеки един лаптоп може да се зареди през usb-c порта с универсално PD зарядно. Въпросът е защо производителите са добавили втори вид порт и зарядно, което продават с лаптопа, за да може после да си го купиш пак от тях?

    Няма как да навредиш с power delivery charger /PD charger, защото той работи като най-обикновено зарядно 5 волта, ако не протече комуникация със зарежданото устройство колко волта и колко ампера му трябват. Ако устройството или зарядното не поддържа PD протокол, просто няма да протече зареждане, но нито едното от двете няма да бъде повредено. Нали се сещаш че няма как да заредиш лаптопа на 19 волта с обикновено 5 волтово зарядно за телефон с usb-c.

    Коментиран от #49

  • 33 бегите бе

    0 2 Отговор
    По-скоро Хандроид ще премине към лайт порта.

    Коментиран от #36

  • 34 шумкарю

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Ти какъв вид комунист си точно, че не става ясно от поста? Съветски комунист?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Да бе да

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "бегите бе":

    Сигурно цял свят използва USB стандарта само Апъл много важни. Като не искат да си продават извън Европа и готово.

    Коментиран от #37

  • 37 спокойно

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Да бе да":

    Пак ще намерим начин да си доставим качествени телефон Апъл от САЩ

    Коментиран от #38, #39

  • 38 Да бе да

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "спокойно":

    Щом един куплунг променя качеството няма проблем. Само и честотата да не е друга че тогава какво ще правим?
  • 39 Тоя куплунг ако беше качествен

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "спокойно":

    Щяха да го слагат и за зареждане на лаптопите и таблетите си. Задай си въпроса защо тогава ползват usb-c за тях, вместо lightning? Защо на оригиналните зарядни за телефони на apple включваш кабела в usb-c, след като е толкова некачествен? Точно обратното е - по-добър е, но ползват lightning по маркетингови, а не по технически причини, само за да си увеличат печалбите. Ти сам си помисли дали това е в полза на потребителя или точно обратното?

    Usb-c има много повече възможности и е много по-надежден от lightning.

    Коментиран от #41

  • 40 8643

    1 1 Отговор
    USB Implementers Forum e организацията, която е създаала и поддържа стандарта USB. Тя е организация с нестопанска цел - т.е. не цели да спечели пари от върпосния стандарт. Сред членовете й са и самите Apple Inc. За да се сертифицира един куплунг по стандарт USB-C трябва да издържа на 10 000 включвания/изключвания. За да се сертифицира един куплунг по Lightning стадарта, само Apple Inc и техните партньори знаят колко включвания/изклучвания трябва да издържи. Apple Inc обичат да се хвалят навсякъде, където са по-добри и да мълчат, където не са. Само пример - Retina Displey на Iphone веднага се похвалиха каква е гъстотата на пикселите. На следващата година, когато Android телефоните имаха по-голяма пикселна гъстота - спряха да се хвалят. И тук - защо не се хвалят, че за да си сертифициран за lightning, трябва да издържа 20 000? Apple Inc събира таксички за всеки lightning куплунг и това е единствената причина да не минават на USB-C. Това е!
  • 41 мерседес

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Тоя куплунг ако беше качествен":

    Ако Апъл разсъждаваха като теб, да гледам само печалбата, щяха да са на нивото на Хуавей и другите китайски боклуци. Моля те, нямаш капацитета да мислиш като тях, те са над нещата.

    Коментиран от #42

  • 42 Какво искаш да кажеш?

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "мерседес":

    За какви печалби въобще говориш? Тук не говорим за устройството като цяло, а само за куплунга му. Куплунгът на iPhone е по-лош като качество в почти всяко техническо отношение от usb-c . Като казвам почти Това е просто вратичка, ако все пак има някакво предимство. Ако знаеш такова сподели го, защото аз не се сещам.

    И какъв е извода? iPhone произвежда телефони с по-некачествен куплунг само и единствено с цел печалба. Каква точно трябваше да е аналогията с Mercedes? Че и те произвеждат некачествени автомобили само и единствено с цел печалба? Е не мога да се съглася с тебе, въпреки че отдавна максимата Mercedes и всички останали не е в сила. Въпреки това не са в чак толкова некачествени колкото твърдиш.
  • 43 голем проблем

    0 2 Отговор
    Лайтнинг порта е доказано по-добър и редно Гугъл да признае това и да настрои операционната си система към него, а китайските боклуци ще адаптрират сапунерките си.

    Коментиран от #44

  • 44 Да ама не

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "голем проблем":

    Доказан само в главата на зомбитата, а е точно обратното никой не го е доказал даже Апъл използват ЮСБ :)).

    Коментиран от #45

  • 45 недопустимо

    0 3 Отговор

    До коментар #44 от "Да ама не":

    USB-c портовете много шават, почват да мърдат с времето, не държат кабела добре.

    Коментиран от #46

  • 46 Да ама не

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "недопустимо":

    Шава ти въздуха между ушите :))
    Сякаш аз нямам УСБ Ц и не знам:).
  • 47 дееа гроздето

    0 3 Отговор
    Не мога да разбера защо хандроидаджиите сте се загрижили за Апъл, гледайте си съветските ментета и си трайте.
  • 48 mdee

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "БазаДанни":

    Да бе да, защо плюса е само на един пин и постоянно нагаря, ако бяха свързали конструктивно поне 2 пина, кабела Lightning щеше да е дори по-здрав от USB Type-C.
  • 49 Голям Слон

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Отговор":

    .....защото няма никакъв смисъл от стандартни захранвания за подобен род техника! Никакъв! Дали захранването ще бъде от 110-220 към 12, 15, 24 или 9 волта, за да ми работи лаптопът - честно ти го казах, все ми е тая... Всеки си пази бизнес и прави захранвания със различни букси, за да не можеш да слагаш там каквото ти скимне. Най-малкото защото имаш световна гаранция да кажем. Не вярвам в универсалността! Не вярвам в мултикултурата. Откровено казано, и за портовете ми е все тая конкретно що се касае за статията. Защо? Защото зареждам безжично :-) Дразнят ме глупавите обяснения за прости неща, които винаги и на всяка цена трябва да бъдат забъркани в кашата с екологията.. Ами, сложете годишни квоти на вулканите и новозеландските овце и говеда и си решете проблемите с СО2-то. Само не е ясно как ще стане точно.. Хайде, успех с универсалните букси, захранвания. Дано и надуваемите кукли един ден са с usb-c.

    Коментиран от #50

  • 50 Както си и знаех

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Голям Слон":

    Нямаш технически причини за мнението си. Само емоционални. Само дето огледалото захранване се свързва директно с батерията и ако нещо се прецака, всичко отива по дяволите. При power delivery charger, ако нещо не е наред в комуникацията, зарядното въобще не тръгва и пази техниката.


    А това колко волта ти е захранването на лаптопа и с каква букса започва да ти става проблем, когато лаптопа много ти трябва, но си забравил захранването или се е повредило. Тогава дано се сетиш, че просто може да го заредиш с зарядното за телефона през usb-c порта.
  • 51 Читател

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Апф":

    Не си кОпувай зарядни. Купи си учебник по български език.