Last news in Fakti

15 Септември, 2021 14:54 12 074 9

Внимание: Нов връх в телефонните измами

  • телефонни измамници-
  • нови технологии

Измамниците са се научили да имитират гласа на близките на жертвата

Внимание: Нов връх в телефонните измами - 1
Снимка: Shutterstock

Телефонните измами стават все по-сложни и нападателите използват все повече и повече техники, за да заблудят доверчивите граждани. Според експерти най-опитните престъпници са успели да постигнат не само заместване на телефонен номер по време на входящо обаждане, но и могат да общуват с глас, имитиращ гласа на роднината на жертвата.

Специалисти от IT-Reserve, разкриха информация за новите „постижения“ на телефонните измамници. Те твърдят, че фалшифицирането на номера се извършва чрез замяна на идентификационния номер на обаждащия се. Това е този идентификатор на обаждащия се, който потребителят вижда на екрана на смартфона, когато има входящо повикване. Можете да промените идентификатора, като платите за услугите на доставчик на IP телефония.

Обаждането на нападател чрез подмяна на Caller ID води до факта, че жертвата вижда на екрана на смартфона познат номер, който принадлежи на любим човек. Само това вече намалява бдителността на гражданите и престъпникът лесно може да реализира плановете си да вземе пари.

Измамниците обаче са отишли ​​по-далеч и, използвайки технология, с която могат да фалшифицират гласа на човек, познат на жертвата. Такава възможност съществува само за целенасочена измама, когато жертвата е известна предварително. Технологията за масови разговори все още не е внедрена.

Към днешна дата държавата все още не е взела мерки за въвеждане на наказателна отговорност за подмяна на идентификационния номер на обаждащия се, а съвета на специалистите е, ако възникне подозрение, просто да прекратите обаждането и да се обадите сами на приятеля или роднината си.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интелектуалец

    37 1 Отговор
    Обаждането на нападател чрез подмяна на Caller ID............. Това "нападател" може да го смените с "измамник". Google Translate превежда все по добре благодарение на изкуствения интелект но все още се случва да има малки грешки.
  • 2 ми кво

    4 19 Отговор
    Надявам се Апъл да ме пази от такива измами. Скоро и вградено прокси ще пускат.
  • 3 Ти да видиш

    19 1 Отговор
    колко ли струва да си подмениш личната карта при доставчика на лични карти?

    Коментиран от #5

  • 4 БАЙ ГАТЮ ОТ СЕЛО ГАЙТАНЦИ

    18 0 Отговор
    МЕН НЕ МОАТ ДА ИЗЛАЖАТ ЦЯЛАТА РОДА Е НА СИГУРНО МЯСТО В ГРОБИЩЕТО
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 tomito

    11 0 Отговор
    Имам познат полицай и ми е споделял , че масово ма ..нгалите си сменят ЕГН-то и имената .Водят си дела , викат си свдетели и те така . Съдът им позволява .

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.