16 Септември, 2021 11:07, обновена 16 Септември, 2021 17:22 80 174 191

Развенчаваме някои от митовете за автомобилите с АГУ

  • агу-
  • газови уредби-
  • съвети

Някои шофьори обаче все още са предубедени

Развенчаваме някои от митовете за автомобилите с АГУ - 1

Основното предимство на колите, задвижвани от пропан-бутан или наричан още LPG е основно икономията на гориво, която парично възлиза на около 40%. Някои шофьори обаче все още са предубедени в инсталирането на газова уредба, като основните им доводи да не харесват автомобили с АГУ са няколко. Те обаче лесно могат да бъдат опровергани.

Риск от експлозия

В мрежата можете да намерите много видеоклипове с експлодиращи автомобили с газови бутилки. Но си струва да си припомним, че автомобилите с бензин също могат да експлодират и на теория това би могло да бъде още по-лесно. Газовата бутилка е по-надеждна от резервоара за гориво поради по-здравото тяло и мултиклапана, който облекчава налягането в случай на повреда на тръби или друго оборудване.

Неприятна миризма

Новите газовите уредби не са характерни с лоша миризма и това е от доста дълго време. Само карбураторни автомобили с нерегламентиран или дефектни АГУ могат да миришат, но в съвременните автомобили миризмата може да се излъчва само ако уредбата е инсталирана неправилно.

Ниска мощност

Втечненият пропан-бутан наистина е по-малко ефективен от бензина. Следователно както мощността, така и въртящият момент на двигателя с вътрешно горене при работа на газ се намаляват средно с 8-15%. Така например двигател с мощност 80 - 100 к.с. при преминаване на газ губи около 5-15 к.с. Но в повечето случаи опитни майстори с препрограмиране на електрониката могат да регулират мощността на двигателя в режим "на газ".

Повреда на двигателя

На повечето масово произвеждани модели газта дори се отразява положително. Пропан-бутанът има октаново число 100-105 единици, което изключва детонацията. Газът не измива маслото от стените на цилиндъра и не го окислява, което увеличава експлоатационния живот на мотора. Също така, когато въздухът влезе в системата, пропан-бутан просто ще се смеси с него.

От отрицателните аспекти могат да се откроят единствено прегряването на клапаните, въглеродните отлагания върху тях и повишените изисквания за контрол на т.нар. топлинни хлабини. Но компетентни специалисти могат да премахнат и тези негативни фактори.

Намален обем на багажника

Газовата бутилка наистина заема част от багажника. За да избегнете това, можете да инсталирате пропан-бутан резервоара на мястото на резервното колела и да смените резервната гума с с т.нар. "патерица".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 237 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калоян

    597 75 Отговор
    Пет звезди за точната и коректна статия.

    Коментиран от #14, #109, #117

  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    309 26 Отговор
    Сега нашите като направят АГУ и за "Тесла" ще видите ‼️

    Коментиран от #85

  • 3 XXX

    518 22 Отговор
    Никой не споменава че е чисто гориво.

    Коментиран от #23

  • 4 хъхъ

    244 94 Отговор
    Не съм предубеден, но масово се слага газчица на малолитражки. Какъв е смисъла? Редовно виждам някакви поло-та и опели с 1.2 двигател на газ. Или пък другата крайност - някакви мощни и гъзарски коли, ама собственика не може да им плати бензина и слага газ.

    Коментиран от #6, #25, #80, #185

  • 5 Дизел

    157 393 Отговор
    Дреме ми за пропан бутана. Карам си дизела и не мисля за нито едно от гореизброените глупости. На дизел хем върви по яко, хем има нужната мощност при необходимост, хем гори по малко, а поддръжката не е по скъпа от на бензинов двигател. И сега не започвайте да ми говорите за дюзи помти и т.н., защото карам само дизели от 2000 г. и до сега не съм имал никакви проблеми с която и да е от колите си. Само наливам и карам, а вие си карайте бензинките на газ.

    Коментиран от #8, #13, #58, #92, #110, #151, #171

  • 6 РемонтаАз

    209 50 Отговор

    До коментар #4 от "хъхъ":

    смисъла е сиромашия и в двата случая. Имаш пари за малка икономична кола, но нямаш пари даже и за бензин. Или обратното искаш да си тежкар, купуваш нещо което не можеш да си позволиш да експлоатираш и почваш да пестиш от гориво, за да ти стигат парите поне за ремонти.

    Коментиран от #69, #135

  • 7 Алфа Вълкът

    140 61 Отговор
    Баровци с баварки на газ класика! Като нямаш пари качвай се гратис в градския.
  • 8 ГазКола

    215 9 Отговор

    До коментар #5 от "Дизел":

    аз съм карал и бензин и газ и дизел, не мога да изтъкна, че някоя технология трябва обезателно да се наложи. Ако колите са ти нови, караш каквото решиш и не усещаш предимства/недостатъци. Така че карай на дизел, щом върви, ако ти подарат нова кола на газ съм сигурен, че със същата страст ще пишеш и и за газа )
  • 9 БАЙ Х@Й ‼️

    179 12 Отговор
    Мит е и това, че пропан-бутанът мирише! Точно за безопасност се добавя вещество с тази отвратителна миризма, защото тя се усеща при ниски концентрации ‼️
  • 10 Георги Петков

    71 199 Отговор
    Добре де, Мондеото ми е 2.0 Дизел 150 коня и гори 6 градско. Ако си взема бензиново такова ще гори поне 10. С Газ ще е 11. Цената е почти 1:1.
    Защо бих се лишавал от багажното пространство?
    Отделно както един колега каза - предимно смешни малотрижаки, които дори бензин горят 5-6 им слагат газ. Като нямаш пари - не караш...
    А за чистотата - ако изпускателната система и катализаторите ти са ОК и дизела и бензина са "чисти" горива.

    Коментиран от #29, #33, #34, #46, #54, #70, #153, #167, #189

  • 11 Шишо Бакшишо

    291 63 Отговор
    От 24 години насам не съм имал кола, която да не е на газ. Някои от тях дори вървяха по-добре на газ, отколкото на бензин. За мен това е истината и бъдещето на ДВГ. Вие си карайте нафтовите печки - всеки има правото да греши.
    А за икономията - защо трябва да давам повече пари за нещо, което мога да направя за по-малко пари?!? И защо спестените пари да не ги дам за някакви по-смислени неща, вместо да ги горя през ауспуха? Те така купих още два апартамента.

    Коментиран от #47, #64, #190

  • 12 тир гроб

    127 17 Отговор
    Както и в другите съставляващи на БГ така и безопасността по пътищата страда от липса на държава. 1.Корупция и липса на строги закони при издаване на шоф.книжки- Вгледайте се в мощните 36000куб.джипове всеки втори е подкаран от 18-21год.лице от женски пол.всеки трети от лелка над 50те и останалите от остригани анаболни шофьорчета за които правилата не важат.Кой и как е дал книжки на тези индивиди?? Продължаваме да наблюдаваме ....автомоб.парк -коли над 15-25год. Внос от ЕС със съмнително тех.качество,болшинство с газови бомби в багажника-зад волана тутаирани ,напушени шофьори,роми и други.....хора които не помнят и отдавна са забравили как са взели книжки?? ........Таксита-жълти- те са друга категория както тираджиите те са винаги с предимство даже пред влаковете. За дупките и пътните знаци, които в повечето случаи липсват няма да говорим -за тях ще псуваме кметовете.Така ,че КОЙ ще оправи контрола и къде е държавата??

    Коментиран от #30, #59, #129

  • 13 Не на дизела

    145 52 Отговор

    До коментар #5 от "Дизел":

    Тежко и горко за този след теб по време на ускорение. Гадна смрад.

    Коментиран от #18

  • 14 Gowo

    84 15 Отговор

    До коментар #1 от "Калоян":

    Калоянов.Ти да нямаш петролен кладенец бе.Много ти се иска да се харчи повече бензина и нафтата.Къде си видял на последък да се е взривила кола от газ.Осеен ако е някоя каруца с кухненска бутилка .Нали има вече изисквания за газовите коли.Нима колко бензин чиито маркучи са пробити не може да се взриви ли Или пък мирише по малко.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Факт

    131 25 Отговор
    Пропан-бутанът е съвсем чисто гориво, не прави сажди, няма нужда от катализатор. Когато вредните газове се мерят, излиза 0. Не е като смрадливите (даже и най-новите) дизели. Ако някой още не го е забелязал, нека подгони една съвременна дизелова кола и да помирише розите. Сааб имаше модел на бензин и пропан-бутан, с по-голяма мощност на газ, заради използване за по-виското октаново число, и нормален багажник.

    Коментиран от #28

  • 17 запали пръдня

    41 127 Отговор
    То ако беше много хубаво на газ -в САЩ,Русия,Япония щяха само на газ да карат -виж статистиката 2-3%

    Коментиран от #27, #108

  • 18 Дизел

    72 52 Отговор

    До коментар #13 от "Не на дизела":

    Ами този след мен нищо няма да усети защото колата ми е 2015 г. и изобщо не пуши. Имам и катализатор и фап филтър.
    Сега за старите дизели не мога да кажа, че не пушат и съответно не замърсяват защото за всички е видно, че е така.
    Но да ти кажа съм виждал и карал след доста бензинки, които също пушат и то един такъв синкав дим, защото горят масло и също не мирише на теменужки. Те не замърсяват ли?

    Коментиран от #114, #145

  • 19 Варна морето

    59 26 Отговор
    Не знам, аз си карам Голфа 1.6 бензин и градско ми харчи 9 на 100, доволен съм и не съм сложил газ. На някой може и това да му се види много, но все пак като купуваш кола трябва да имаш пари поне за елементарни неща като гориво, гуми и обслужване.
  • 20 Gowo

    52 29 Отговор

    До коментар #15 от "дизел":

    Брачед.Имаше една кола на познат.БМВ 1981 модел.Имаше най обикновенни газово.Палеше сутрин на -10 градуса и тръгваше без прекъсване.Харчеше по настройка колкото бензин. в литри.С голяма икономия.Верно, имаше намалена мощност.Но вървеше без проблем.Не като сегашните инжекционни газови , които през месец са за компютърна пренастройка.И пак прекъсват.

    Коментиран от #21

  • 21 Gowo

    35 15 Отговор

    До коментар #20 от "Gowo":

    На това БМВ му бяха премахнали карбуратора.И работеше само на газ години.Без проблем палеше сутрин на - 10

    Коментиран от #187

  • 22 PlimP

    42 28 Отговор
    Само карбураторни автомобили с нерегламентиран или дефектни АГУ могат да миришат.

    ау ау ау, Радко, не е за теб тоя занаят, я обясни на простолюдието къде отива газта останала в кабуратора и системата преди него, та чак до изпарителя, май във въздуха или за тва мирише, дюзичката ти е клапанче и без ток спира притока и за тва не мирише, дори при тези условия пак мирише, но е много малко количеството и не стига до купето

    Повреда на двигателя
    и да, газта( да не говорим за метан) вижда сметка на главата, дъртите коли не ги гледайте, те са правени от инженери, а не счетоводители, тва най-лесно се избягва с читави части и майстор, но те се намират трудно и струват скъпо, газта по-малко отмива маслото, но си го изпича доста добре, което е бич за двигателя, единственият + на газта е за околна среда, не коментираме колите подготвени да работя на газ, газта може да унищожи двигателя за няма и 150 000км. , но тва става само при определени коли
  • 23 Защото

    36 12 Отговор

    До коментар #3 от "XXX":

    Защото за съжаление не е точно така според ЕС. Макар, че няма почти недоизгаряне и други продукти за разлика от бензина и дизела, количеството СО2 е по-голямо при газ и метан. Карам кола на газ и подкрепям мнението ти иначе. Не виждам с какво замърсяваме повече спрямо дизели с премахнати дпф и катализатори след които не може да се диша..
  • 24 Наблюдател

    81 1 Отговор
    Газта е безопастна, ако се подържа уредбата правилно. И за да не обвинят LPG-системата в пожароопасна е важно:
    За тези, които карат на газ стари автомобили, осбено внесени от южна Италия, задължително за си подменят маркучите, както на водните съединения, така и на горивните. Те са “вдървени” до степен, че при мен широкия маркуч към радиатора се скъса до скобата, а при бензиновото маркуче, колкото и да стягах скобата, бе невъзможно уплътняването и от там пръскаше бензин върху двигателя. Сещате се какво би могло да се случи. А после газовата уредба била виновна.

    Бъдете здрави!

    Коментиран от #123

  • 25 много е просто

    87 14 Отговор

    До коментар #4 от "хъхъ":

    само малко трябва да се помисли ама много малко и ще разбереш че сложиш ли газова уредба на автомобила си независимо с какъв двигател е то моментално разхода на гориво ти пада с 50% от разликата в цените …
  • 26 психо

    79 12 Отговор
    И какво ако някой има пари да не си сложи АГУ? Ще си сложи защото освен пари има и акъл и няма смисъл да плаща бензин като може и на газ...
  • 27 Хах

    18 30 Отговор

    До коментар #17 от "запали пръдня":

    А росия по какъв критерии я нареждаш до другите две?
  • 28 Това

    19 26 Отговор

    До коментар #16 от "Факт":

    Това което неверни твърдения. Октановото число не оси само по себе си мощност. Бензина е много по-калоричен от газта, иначе и формула1 щеще да кара на газ. Това което правят производителите е да вдигат степента на сгъстяване при кола на газ и метан, което пък води до повече детонации на бензин заради по-лошото му октаново число. Оттам идва разликата в мощността при газ и бензинпри тези автомобили с фабрични уредби.
  • 29 alfaman

    51 4 Отговор

    До коментар #10 от "Георги Петков":

    гори 6 само на село
  • 30 Жоро

    17 11 Отговор

    До коментар #12 от "тир гроб":

    Татуиран зет да ти доведе дъщерята..

    Коментиран от #73

  • 31 номад

    28 64 Отговор
    никога по -евтиното не е по-добро ! това важи за всичко коли телефони апартаменти къщи газта си е сиромашка работа хората по света развиват водородните и ел.двигатели вие си живеете в 20 век шци на рояци
  • 32 Никата

    79 98 Отговор
    Цел живот карам на газ, и мога с ръка на сърце да кажа едно: Най-голямата мизерия, която човек може да си причини е да си сложи газ. Или си купуваш кола на бензин, и караш на бензин, или ако разходите за гориво ти идват в повече - дизел. Това е. Имам късмета да попадам на читави газаджии, но въпреки тва виждам, как влизам в едни филми, ама разхода рязко са дигнал, ама не върви колата, ай сменяй тва ай реставрирай онова... въобщеее твърдо не е работа. Особено ако си по-голям двигател и си харчи повече, и чисто набутване. А Оссобено ако ти си си я слагал и то на по-стара кола, считай че може и да не я избиеш, докато дойде време да смениш колата... просто много голяма мизерия е това, макар да карам на газ, и привидно да ми е по-тънкана, оценявам факта, че си е мизерия.. не мога да си искривя душата...

    Коментиран от #36, #43, #44, #71, #169

  • 33 Боян

    20 73 Отговор

    До коментар #10 от "Георги Петков":

    Не може да харчи толкова много. На един съвременен дизел на 20 год. максималният разход е 4,5 на 100 градско. Явно нещо не е в час колата ти
  • 34 Защо лъжеш

    90 4 Отговор

    До коментар #10 от "Георги Петков":

    Защо лъжеш,че то гори 6 градско,Извънградско може да е толкова ,ако го караш с 90 110!Не заблуждавай хората та и себе си!

    Коментиран от #37

  • 35 Хахаха

    67 12 Отговор

    До коментар #15 от "дизел":

    Приятел карам бензинов автомобил от 8 г, като от 7,5 години е с газова уредба. Ха познай колко пъти съм давал пари за ремонт на ДВГ, заради газ-та. Верният отговор е 0 (нула). Истината е само една всеки да кара какъвто автомобил си реши, но нека да е изправен. Тогава за масово се зареждат пречките от нелегалните бензиностанцийки. Нали икономия та не Ева на. Говорите, че тези които карат на газ са бедни. Кажете ми защо тогава "богатите" когато си купят кола нов внос 1-вото което правят е да махнат катализатора. Да, знам трябва да избие е малко от цената на клозета.
  • 36 Обективно

    32 59 Отговор

    До коментар #32 от "Никата":

    Много точен коментар.Преди повече от15г. сложих газ на един десет годишен дарак.
    За по-малко от 50хил.км. двигателят стана мармалад.По спомен мисля че ремонтът беше колкото стойноста на газовата уредба.Не знам как стои въпроса при фабричните уредби,виждал съм кади на метан на 500хил.км.
  • 37 Бла

    58 2 Отговор

    До коментар #34 от "Защо лъжеш":

    Човека не е уточнил от къде е ! Може да му харчи 6 градско, ако в града живеят 15 човека и има 1 светофар. :)
  • 38 ники

    39 7 Отговор
    новите коли които излизат с фаабрична АГУ, на газ са с повече коне, и с по-висока максимална скорост , както и по-бързо ускоряване от колкото когато са в режим на бензин.

    Коментиран от #40

  • 39 Скрии Се

    44 8 Отговор

    До коментар #15 от "дизел":

    Те такова глупаво изказване направи че се чудя бъзикаш се или си много тъп или не знам нямам определение друго.имал съм три автомобила на газ досега Шевролет Лачети 107000 на газ без да пипам мотор продадах колата мои познат трета год я кара без проблеми-Форд мондео продалжавам да го карам вече 53000 км-Киа рио 2015 год купувана нова карам я на газ от нова 109000 км никъкъв проблем 1.4 мотор 109 коня с разход 7 градско

    Коментиран от #156

  • 40 Инженер

    24 2 Отговор

    До коментар #38 от "ники":

    Защото са с друга степен на сгъстяване и са настроени да работят на газ и на метан. Не защото на газ е по-мощно, иначе и формула1 щеше да е на газ..
  • 41 Фастер

    72 19 Отговор

    До коментар #15 от "дизел":

    Е аз съм автомеханик от 15 години,ма такива глупости не бях видел и чул!Не разбираш от автомобили!За 25 години съм карал само газ-бензин и един дизел !И никога повече дизел!Ако ГНП и дюзи,егери дпфи и турбини минават редовна профилактика ,това ще ти излезне на носа като разходи!Тука у нас това се прави когато нещо се счупи по нафтовата печка!По мръсно и гнусно нещо от дизел мотор от вътре ,НЯМА!Дизел дюза ,спрямо бензин цена ,едно към десет!Дизела при -15 се чуди къде е ,ако ще и да е сравнително нов!

    Коментиран от #126

  • 42 Те.

    27 5 Отговор

    До коментар #15 от "дизел":

    Приятел карам бензинов автомобил от 8 г, като от 7,5 години е с газова уредба. Ха познай колко пъти съм давал пари за ремонт на ДВГ, заради газ-та. Верният отговор е 0 (нула). Говорите, че тези които карат на газ са бедни. Питам защо масово си зареждате чадилниците от нелегалните бензиностанцийки? Тънкана да е. Защо "богатите" когато си купят кола нов внос 1-вото което правят е да махнат катализатора. Да, знам трябва да избие е малко от цената на трошката. Завистта ли ви кара да мразите тези, които не са във същия форум като вас? Истината е само една всеки да кара какъвто автомобил си реши, но нека да е изправен.
  • 43 dynamo

    6 13 Отговор

    До коментар #32 от "Никата":

    Браво! Супер точно си го описал
  • 44 Metodi

    35 8 Отговор

    До коментар #32 от "Никата":

    Когато се правят икономии при слагане на газ така се получава.Когато купиш някой боклук автомобил на 5000000 км пак така,и на бензин да го караш пак имаш куп проблеми.Карам Форд Мондео 2001 год купувано ново от Германия от мой роднина Карам Форд Мондео 2001 год купувано ново от Германия от мой роднина,аз го купих от него 2012 год на 89000 км сложих газ и имах ужасни проблеми(газовата беше турска евтина)2016 год я смених с полска,до сега сам минал 104000 км с полската сменял съм за тези километри няколко пъти филтър веднъж дюзи и един клапан това е около 290 лв за 104000 км подръжка харчи 12 градско 9 извънградско и засега проблеми други нямам колата вече е на 293000 км.Не убеждавам никой кой какво да кара,просто споделям мнение.На другата ми кола Киа рио 1.4 2012 карам на газ с нея от 2017 с полска газ някаква ТЪЧ ГАЗ вече 44000 км откакто е сложена нямам никакви проблеми-сменял съм само филтър 3 пъти на цена от 22 лв на смяна.Обичам и на бензин да карам,но дизел никога само дънки дизел.

    Коментиран от #82

  • 45 Ал Тъпоне

    30 17 Отговор
    Значи това за клапаните е вярно и затова се търсят стари модели двигатели с 8 клапана по 2 на цилиндър, защото са по масивни и не могат да изгорят. Иначе тези с 16 вентила има подобен риск от изгаряне. Другото, което е минус е, че не можете да паркирате в подземни паркинги. Забранено е по разбираеми причини и ако го направите ви грози сериозна глоба!
  • 46 Маллеееее

    36 9 Отговор

    До коментар #10 от "Георги Петков":

    Ако я караш градско само сутрин от 05.00 часа до около 07.00 или след 23.00 часа може и то ако караш повече топла,баща ми кара Пежо партнер 2.0 Дизел купувам чисто нова от БГ на 216000 км е истински 2008 год Кара се много в София градско 9-10 на сто зависи дали я кара той или аз,извън градско до 100 км в час е 5.5 на сто,когато я карам аз 140 км от време на време да изпреваря 160 между 9-9.5 разход.Моят личен автомобил е Мондео 2.0 146 коня 2012 год газ бензин,на бензин градско 11-12 извън градско с 140-150 11 на сто на газ градско 12-13 извън градско 140-160 13 на сто.когато карам дизела ми излиза в момента 21 лв на 100 км с газта 15 лвна 100 км това извънградско.Никога дизел по скъпо като разход гориво,по скъпо за подръжка.

    Коментиран от #111

  • 47 Гошо

    18 52 Отговор

    До коментар #11 от "Шишо Бакшишо":

    И какво като си карал 24г. на газ? Медал ли искаш? Карай си дъртата барака и не дрънкай много
  • 48 Пешо Бедняка

    91 16 Отговор
    Доста добре написана статия. Но под нея коментарите на дизелджиите ... нямам думи. Харчило му 5 на 100 дизел градско на 150 кс кола (освен ако не я бута господина през 30% от времето няма как да стане). За скромните ми 750-800 х. км. съм имал бензинови и дизелови коли, малки и големи и като изключим едно Поло 1.4 тди което найстина харчеше 5 л. градско всичко друго дизелово си взимаше по 7-8 и нагоре. Карали сме на газ защото нямаме пари за бензин ... за това само от едната ми кола ( от три в момента ) сметнах че съм спестил около 33000 лв. за 350000 км.( Mazda 1.8i разход 9-10л/100 км) от другата около 12000 лв. за към 60000км (VW 4.2 разход около 22л/100 км) а третата се ползва главно за в гората но съм сигурен колко съм икономисал ама и там не е малко ( Land Rover 4.6). Специфични ремонти по ДВГ не съм правил заради газ, всичко е било обслужване (масла, антифриз, дискове, накладки и т.н.) и ремонти не свързани с газта ( окачване, стартер, карета и т.н.). Защо да ги хвърля човек тези пари през аспуха при положение, че може с тях да си купи нещо хубаво за себе си или да заведе семейството си на още някоя екскурзия ? Не всички които караме на ГАЗ сме простаци със скъсани джобове господа. Благодаря за вниманието.

    Коментиран от #86, #124, #138

  • 49 Някой

    25 9 Отговор
    Газта няма октаново число , има топлинно число 105
  • 50 Младежо

    48 2 Отговор
    Явно в България гъзарията се мери по това какво гориво използваш. Очаквам някой турбо гъзар да се похвали, че е използвал ракетно гориво за бегачката.
  • 51 Стоян

    46 5 Отговор
    от 2003 година със собствена кола , навъртяни около 250К км само на ГАЗ с 2 автомобила разбира се . Дотук нямам забележка - и моторите издържат и няма нито един от всички описани по-долу проблеми , които разни специалисти не чели "книги" а само постове в нета пишат . За мен има само 2 недостатъка - повече конденз в изпускателната система и намален обем на багажника... и някъде мернах разход 6 л/100 км градско за Форд дизел 2.0 ... имам същия служебен , купен чисто нов от Мото Пфое - под 7,4-7,8 в града не слиза както и да го галиш. Извън града - да 5,5 - 6 ако не го " мачкаш " ... това е от собствен опит

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Баро

    38 1 Отговор

    До коментар #10 от "Георги Петков":

    За кое Градско говориш в Каспичан ли Я ела в София да видиш как ще удариш десетката и отгоре Ако говориш за София си много голям лъжец
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Баро

    10 2 Отговор
    Забравих да допълня и то пък точно форда
  • 57 Георги Петков

    4 26 Отговор
    Това, че половината от вас не могат да карат колите си не е мой проблем.
    Разхода си го отчитам на колонката и карам от Надежда до Бизнес парк между 8:30 и 9:30.
    Колата е автоматик DCT 2017.
    Защо бих лъгал не знам ама вие си знаете.
  • 58 Го4о

    32 16 Отговор

    До коментар #5 от "Дизел":

    Или си глух и не ти пречи шума на дизела или си професионален шофьор и си свикнал да караш ТИР!?!? Карал съм дизел и съм се зарекъл НИКОГА ПОВЕЧЕ дизел!

    Коментиран от #88

  • 59 Вида

    13 14 Отговор

    До коментар #12 от "тир гроб":

    За теб е нужно да имаш Москвич, ЗАЗ или Волга! Да носиш "резервна" туба бензин в багажника за да не закъсаш някъде и одеяло на задната седалка! Продължавай да разсъждаваш като комунист!
  • 60 с опит

    27 8 Отговор
    ами имам бая приятели с нормални коли (изключвам пу.ите въшки) на дизел и в София не съм чул на някой да му харчи под 10...да не говорим, че зимата и за 12-13 ми говорят. В момента карам 11-тия си автомобил - два от тя са били на дизел, 3 бензинови и всичко останало на газ и мога най-отговорно да заявя, че по-хобаво от газта няма. Никога на никоя кола не съм правил ремонти на двигател заради газта, ремонтите на самите газови уредби, за поне 400х.км минати на газ...направо освен смяна на филтри нещо да съм правил. Има някои неудобства - по-малък багажник, свещите и генерацията си заминават една идея по-бързо и ако нещо не е съвсем ок е възможно да понамирисва. Намалена можност, ок има малко, повишен разход...ами сега карам кола 150 кс. и градско ми харчи 10-11, като не я галя, колко па да ми е увеличен разхода. другото неудобство за което се ещам, е че като тръгна към морето примерно и си карам със 150-160, трудно стигам с една бутилка до Бургас, със 120-130 обаче няма ядове.
  • 61 пщп

    22 13 Отговор
    На газ се кара основно за икономии. Най-много са в Пакистан. Ние не сме много по-напред та затова и тук е разбираемо.
  • 62 До всички разбирачи

    38 10 Отговор
    Хюндай Елантра 750 хиляди на метан без да е отварян двигателя, маслото смяна на 8000 км без да се долива..... Продължаваме напред..
  • 63 Бивш левскар

    14 15 Отговор
    Кофти е щото на ферарито като му сложа газчица, бутилката е отпред и лошо ще ми влиза. Така че ако сложим парната машина на Уайт ще е още по добре. И безопастно. А най сигурно - ходете пеша бе. Казаха ви го.
  • 64 Дънов

    17 35 Отговор

    До коментар #11 от "Шишо Бакшишо":

    Когато коригираш горенето на една фабрична кола на бензин с добавяне на газова инсталация,се грижиш за още една система!Отнема ти и от свободното пространство на багажника! И всичко това за една икономия!А въртящия момент при ниски обороти при студено време,какво става с него!?

    Коментиран от #127

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 не не

    19 10 Отговор
    Съгласен съм ако караш хюндай, кия или нещо от рода. Вече си се примирил, че не си гъзар. Ама GLЕ с АГУ
  • 67 газаджията

    31 7 Отговор
    Това нещо:
    „Ниска мощност
    Втечненият пропан-бутан наистина е по-малко ефективен от бензина.“
    Абсолютно не отговаря на истината. Точно обратното е. Имам чувството, че някой се е изгубил в превода или автора си го е измислил. При правилна настройка на газовия инжекцион разлика НЯМА между двете горива! Ако обаче не те вълнува икономията ГИ може да бъде настроен така, че на газ, колата да стане по-мощна отколкото на бензин. Има видеа в тубата на дино-стенд, където се доказва това, което казвам.
  • 68 Бръм

    27 8 Отговор
    Нищо ново не се споменава в статията, дори бих казал, че е леко празна от към техническо съдържание, но предполагам това е нарочно, за по-лесно асимилиране от някои читатели. Единствените недостатъци на АГУ са свързани с образованието на механици (пишман майстори) завършили СПТУ и останали на това ниво. Въобще не виждам място за сравнение с Дизелов мотор, тъй като той сам по себе си е икономически изчерпан, а с всяка година и екологически.
  • 69 Hellish

    44 7 Отговор

    До коментар #6 от "РемонтаАз":

    Прав си, но до някъде. Има хора които си гледат интереса а пътуват много. Приеми го така, ако трябва да пътуваш 50-100 хиляди годишно, няма ли да си купиш голяма удобна и моща кола.
    Сега ако приемем, че един 4 литров бензин гори 12 бензин или 15 газ на 100 км в единият случай е 26-7 лева в другият е 16-17 лева. 10 кинта на 100 км, 100 лева на 1000 км или 10 000 на 100 хиляди км.
    Защо този не сиромах бизнесмен, да даде 10 хиляди на вятъра като той не изпитва липса на мощ в 400-500 коньовата си кола ако ще и 20% надолу да е, а плаща разход като за 1.8 което ти ще караш на бензин и ще си мислиш как не си сиромах.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Никата

    14 29 Отговор

    До коментар #32 от "Никата":

    Интересното е че имам повече минуси от колкото плюсове, значи хората, които вярват, че газта не е мизерия са повече, и това ме изненадва - излиза, че е по-удобно да си беден и да измизрстваш по колата си, от нямане на избор, от колко да намериш начин да вадиш повече пари и да живееш нормално

    Коментиран от #78, #81

  • 72 Дедовия

    13 16 Отговор
    Естествено, че всички газаджии ще ревнат колко е коректна статията. А когато (справка вчера) ви спрат на входа на подземните гаражи на магазините, що ревете като вдовици и все другите са ви виновни? Или позитивите да са си за вас, ама негативите, дето уж ги няма, да са за другите?
  • 73 Пенчо

    15 2 Отговор

    До коментар #30 от "Жоро":

    А на теб татуиран зет да ти доведе синът ти !!!
  • 74 МИНИМАЛЕН ПЕНСЮНЕР

    14 3 Отговор
    А ПЪК АЗ СИ КУПУВАМ ТАЛОН ОТ 4 ЛЕВА И СЕ ВОЗЯ НА МЕРЦЕДЕС МАН И МОТРИСА НА ТОК И МИНАВАМ ОКОЛО 150 КМ ПО ПАЗАРИ И МАГАЗИНИ И ХОСПИТАЛИ А ВИЕ СИ ДИШАЙТЕ ГАЗОВЕТЕ

    Коментиран от #77

  • 75 Перо

    24 4 Отговор
    Карам втора година Хюндай Соната 2016г.с фабричен LPG втечнен газ, друго гориво няма.Перфектна кола с много екстри.
  • 76 авто

    27 21 Отговор
    Не мога да разбера,защо привържениците на пропан-бутанът искат да убедят всичики ама всички,че изборът им е правилен,а може би най-вече себе си,че все пак не грешат.Като ви харесва или ви се налага карайте си го,не убеждавайте толкова разпалено другите, на които не им харесва това.Всеки си има критерии за себе си,аз опитах,не ми хареса и толкова,не карам на газ.На който му харесва,да е жив и здрав да кара.Тези статии са платени не всичко съм го видял така,както го описват и ако човек си направи труда да прочете малко ще разбере защо.

    Коментиран от #83

  • 77 tomito

    17 2 Отговор

    До коментар #74 от "МИНИМАЛЕН ПЕНСЮНЕР":

    Приятел , ама ти дишаш същия въздух който дишаме и ние ,освен ако не живееш на някоя друга планета.
  • 78 Коментара

    11 9 Отговор

    До коментар #71 от "Никата":

    Аплодисменти за заключението! Единствения смислен довод в статията за мен е финансовата икономия. Всичко останало са компромиси и самозалъгване.
  • 79 Един

    19 2 Отговор
    Радо, Радо! Напротив - обикновено при коли на LPG разхода е по-висок отколкото на бензин! Но основната файда е ниската цена на LPG-to спрямо бензините.
  • 80 Потурко

    10 24 Отговор

    До коментар #4 от "хъхъ":

    Това са така наречените стотинкаджии и керпедени тип Стойчков и Бербатов! Не е от сиромашия, а от простотия и липсата на елементарен разум и малко математика! За това тази държава няма да прокопса скоро с такива индивиди!
  • 81 Бръм

    25 10 Отговор

    До коментар #71 от "Никата":

    Не е до вяра, а до ограниченото ви мислене, уважаеми! Прав сте за едно, трябва да се чете, е па ли вие. Аз съм спокоен по отношение на употребата на АГУ, писал съм дипломна работа по тази тема, та подобни вам словоизлияния са си нищо повече от приказки тип "една жена каза".
    За ваше сведение, има автомобили, които се движат изцяло на газ, каквито с голяма охота бихте и карали. Трябва да си имвецил, за да кажеш, че луксозен автомобил не трябва да се кара на газ, или не носи престиж. Хайде, умната и да почетем до следващата такава статия, нали!?

    Коментиран от #102, #104

  • 82 Потурко

    7 20 Отговор

    До коментар #44 от "Metodi":

    Методи ти пари нямаш за гориво, а камо ли за дънки Дизел който започват от 250 евро нагоре! Или казваш от Илиянци по 30 лв идеално ще си паснат с дараците ти на газ дето ги мъчиш керпеден неден!
  • 83 един там

    23 6 Отговор

    До коментар #76 от "авто":

    А аз не мога да разбера, такива, като теб защо влизат под статии за АГУ и започват да ръсят мозък при условие, че той най-много им липсва. Вие и най-вече нафтаджиите убеждавате другите, а не газаджиите си налагат мнението. Вие сте тези, които се подигравате, а не ние. Ние си караме на газ и ни е евтино. Вие обаче сте голямата работа и се правите едва ли не на богаташи, а в същото време се ослушвате за крадена нафта нали. Е кажи ми кой е стотинкаджията в случая! Така, че карай си нафтовата печка и ни остави нас с АГУ да се „мъчим“! Наистина ни е много тежко и трудно да стигнем до т. Б на половин цена. Едва ли не трябва да се срамуваме, че си правим сметката, ако слушаме логиката на такива капацитети, като теб.

    Коментиран от #90

  • 84 Д-р Бръкнипутев

    24 4 Отговор
    Аз със дизелите приключих отдавна ( от както карах Камаз в казармата ) за камион може за лека кола бензин ( справка виж в Америка и тарамбуките какво карат ) дизела е за много и интензивно каране иска режим на работа. Другата смешка е живея в панелка в краен квартал ам боб и леща през вечер обаче ?! карам Мерцедез или БМВ и съм му сложил газово. И съм голям гъзар.
  • 85 верно

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Няма по-добра кола от Тесла с АГУ !!!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Гост

    19 20 Отговор
    Статия написана от пълен л@ик.
    1. И бензинът и газта експлоадират, но бензинът трябва да се запали, докато газта е под налягане 10 атмосфери. И въздух да е, пак гърми като бомба на такова налягане. Да не споменаваме, че течовете на газ са по-опасни и при такова налягане рисковете са много по-големи.
    2. Газта не отмива масленият филм от цилиндрите, НО ТИ ОТВАРЯЛ ЛИ СИ ДВИГАТЕЛ НА ГАЗ, ДА ВИДИШ НА КАКВО ПРИЛИЧАТ КЛАПАНИТЕ МУ, Р0сен40? Българската газ е фрашкана със смоли и ги отлага по клапаните. Съжалявам, че няма как да ви покажа снимки на такива двигатели, които съм отварял лично.
    3. И къде ще държиш патерицата, като сложиш бутилка на нейното място? Повечето съвременни, градски автомобилчета са малки и багажниците им са колкото сак. Едно колело в багажника и ще си държиш чантите от магазина в краката.
    4. Да караш на газ е да поддържаш две горивни системи - бензин и газ. От каране на газ се скапват неща по бензиновата система: дюзи запичат, помпи, регулатори на налягане....
    И при газта се сменят мембрани на редуктори, технически прегледи на някакви години, че вече дори искат да сменяш бутилката регулярно. А газта иска и по-честа смяна на масла и филтри.
    Дизелът е друга бира. Там няма опасност от експлозия, няма две горивни системи. Нафта има и на 4ерн0.
    Карал съм и бензин и газ и нафта. Дизелът е най-по.

    Коментиран от #91, #115, #136

  • 88 Дизел

    10 9 Отговор

    До коментар #58 от "Го4о":

    Ти явно не четеш какво съм написал. Колата ми е 2015 г. и няма нищо общо с трактора, който някога в годините назад ти си карал. Моята е толкова обезшумена, че едва се чува двигателя. И не, не съм тираджия
  • 89 Гост

    8 4 Отговор
    И с бутилка на мястото на резервната гума ще имаш автономност най-много 300 до 400 километра с едно зареждане.
  • 90 Гост

    9 13 Отговор

    До коментар #83 от "един там":

    Газта е за бакшиши.
  • 91 Инспектор Мадуро

    9 7 Отговор

    До коментар #87 от "Гост":

    На моето Audi A4 имам и газова бутилка и патерица на мястото на резервната гума. Не се заяждам, а просто се хваля.

    Коментиран от #93, #95

  • 92 Гост

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "Дизел":

    Много смело от твоя страна, приятел. Да се и3тр0паш така във форум, където пишат предимно бакшиши хахахахахаха.
    Поздравления за смелостта.
  • 93 Гост

    6 11 Отговор

    До коментар #91 от "Инспектор Мадуро":

    И какво стана с багажника? Оскотя наполовина, нали? И такова съм карал. Какви ли не съм ги пробвал на газ, на нафта и бензин. За мен газта не е решение.
  • 94 Климбо

    20 13 Отговор
    Газта е за готвене, нафтата за топлене, а бензина е за каране!
  • 95 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #91 от "Инспектор Мадуро":

    Искаш да кажеш и двете на едно място ли? Не те разбрах?
  • 96 име

    7 0 Отговор
    и още нещо.грижиш за още една важна система и контрол.
  • 97 Язе

    0 3 Отговор
    Явно искаш да си тарамбука.
  • 98 vasik atanasova

    9 5 Отговор
    айде пак чесане тука
    кой в европа кара с гас
    или в америка
    илем пък при арабелите
    бъдещето е във водорода а не в електричеството
  • 99 Пешо Бедняка

    14 9 Отговор

    До коментар #86 от "Потурко":

    Защо да не изпитвам удоволствие от шофирането колега? Една от колите ми е VW Phaeton 2012 4.2 333 к.с. НА ГАЗ. Ако на теб това не може да ти достави удоволствие от шофирането ... честно не зная какво ще може. В крайна сметка всеки има право да кара и да приказва каквото иска, но агресивните ти нападки са издайник на безсилие и отчаяние. Бъди със здраве.

    Коментиран от #100

  • 100 Потурко

    12 21 Отговор

    До коментар #99 от "Пешо Бедняка":

    Просто си ниска топка пич .... щом това недоразумение файтон ти е мерило за автомобил за удоволствие .... жалко за теб! Постави си малко по-високи критерии и се бори за тях, а не се чуди от къде да спестиш жълти стотинки! Великия Тодор Колев го каза на времето .... ИКОНОМИЯТА Е МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА!

    Коментиран от #155

  • 101 Алфа Вълкът

    12 19 Отговор
    Още ли се занимавате с тая газ бе прошляци? Не е ли на една кола да изреве двигателя, да преварти гуми, да те залепи на седалката за какво ти е? Като искате да пестите пари има ОБЩЕСТЕН ТРАНСПОРТ!

    Коментиран от #122

  • 102 Никата

    19 18 Отговор

    До коментар #81 от "Бръм":

    Аз съм чел приятелю, и то доста, и то учебници по икономика и по психология. И знам, че е вредно да си беден, а още по-вредно, е не само, да не се опиташ да забогатееш а да се опитваш да убедиш хората, че това даже е плюс. И понеже мизерниците нямат край ша обясня една простичка истина - в България няма стандарт за Пропан-бутана, който да гарантира колко % пропан и колко % бутан да има в 1л. Съответно, като реши "Кораба майка" да ти слага лай...на газ, и ти месеци наред караш с лай...на газ. Светят чекове, колата са мъчи, разхода по 2, и не ми казвай не е така - щото карам по 2000км на месец средно, поддържам си всичко и газовата ми е висок клас. И виждам за каква мизерия става реч - по 100км на резевоар разлика имам между пълнения. Както казах, газта е мизерия, не защото някой има комплекс за патрон и иска да си плаща скъпо за гориво, а е мизерия защото е такава по произход. Много добре виждам опашките при всички газаджии какви са, за да чета коментари колко е велико газовото, добавено афтърмаркет....

    Коментиран от #137

  • 103 Бензин и тесни

    18 11 Отговор
    Чистия бензин е най-добрия! Карайте си котлоните, но гледайте да не ви треснат отзад или да не запалите една цигара да не се окажете бомба със закъснител. Относно дизелите - пълна екологична катастрофа... Дими, пуши, цапа
  • 104 Никата

    15 10 Отговор

    До коментар #81 от "Бръм":

    Та не те знам ква дипломна си писал.. т.е знам, щото знам аз какви дипломни съм писал та ми става ясно. Та - щом си писал вероятно знаеш - пропана гори, бутана забавя горенето и е по-евтин, и при липсата на стандартизация... нужно ли е да ти обяснявам какво се случва? ЩОто за да казвам нещо, съм си написал домашното... Няма закон на физика, с който да обясниш, че нещо, което производителя не е заложил фабрично, а се одабя от полу-кадърен майстор - щото 90% от газаджиите са халхабер от бензинова горивна система, ще работи добре. Да не говорим, че компа, с оригиналния firmware избощо не е aware че колата има вече газ, и компа на АГУто го лъже и му преправя таблици и ... ти въобще наясно ли си колко извън режим влиза всичко, щото аз пък се занимава с автоматики и мога да ти напиша дисертация, как нещо, което фабрично го няма и го слагаме се нарича Побългаряване с причина :)

    Коментиран от #119

  • 105 Орела

    10 1 Отговор
    Карам ОРЕЛ Астра F 1.6 от 4 г -200 000 км, само на газ ... и въже!💪🏻💪🏻💪🏻😁😁😁
  • 106 Нафталин

    7 11 Отговор
    Пропан бутанът си е доста опасен ,метанът също ,доста коли и хорица са си заминали пламнали или гръмнали тези горива изискват много чести проверки и на клапани маркучи изпарители които много често дефектират и са причина автомобила да се превърне в газов котлон.Дизела е за предпочитане за мен.Карам предимно извънградско и разхода ми е добър .
  • 107 robi

    8 12 Отговор
    Преди 10 години имах кола на газ. Голяма глупост а двигателя го отпишете веднага. НО е адски яко ако се кара много и постоянно, тогава е невероятно как може една кола да гори толкова малко, невероятна икономия.Но това е чисто професионално каране по 200-300 и повече километра градско на ден.
  • 108 wgw

    12 2 Отговор

    До коментар #17 от "запали пръдня":

    А ти знаеш ли каква е цената на горивото в САЩ и какви са доходите????
  • 109 Скит'Ник

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Калоян":

    Тези 5 звезди са малко по пресилени колега :-)
    но, като цяло е добра статия.
    От отрицателните аспекти, могат да се откроят единствено прегряването но това на Периферията на клапаните, не всички технически Агрегати са изцяло пригодни за втечнен нефтен газ. В различните гохрафски ширини съотношението варира до 90/10 пропан бутан на север,до обратното към екватора.
    Има и МПС отпреди 30 години,който фабрично са само с това гориво,без резервоар за бензин на него място е този на LPG,няма да посочвам марки тук! Повишените изисквания за контрол на т.нар. топлинни хлабини - Да но не за всички ,и основно от по старите поколения машини.
    Но компетентни специалисти НЕ могат да премахнат тези негативни фактори, просто това са конструктивни дадености от една страна и специфика на горивата било то едно или друго, от друга такава!
  • 110 Пепи

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "Дизел":

    А за съединител 2 бона и DPF филтър разрешаваш ли да ти говорим?
  • 111 Ο Άρχοντας

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Маллеееее":

    Обаче в Партнер-а побираш два пъти повече багаж отколкото в Мондео-то
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Колега кога прави на дизел регенерация

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "Дизел":

    Да видиш колко не пуши този дизел, горивото извън България ли зареждаш защото в България няма гориво което да не пуши
  • 115 Много умно ама

    10 5 Отговор

    До коментар #87 от "Гост":

    "И при гaзтa ce cмeнят мeмбрaни нa рeдуктoри, тeхничecки прeглeди нa някaкви гoдини, чe вeчe дoри иcкaт дa cмeняш бутилкaтa рeгулярнo. A гaзтa иcкa и пo-чecтa cмянa нa мacлa и филтри."
    1.Мембрана на редуктор - 100 000 км. Цена 5-15 лв. без труд. Смяна на цял редуктор за мощност до 250 кс. - около 100 лв.
    2.Техническия преглед е всяка година. А по старата наредба пак беше на всяка година, но не беше заедно с нормални технически преглед. Освен това по старата наредба бутилката трябваше да се смъква и изпитва с повишено налягане, а на всеки 5 години - на максималнно налягане. Понеже никой не го правеше се наложи компромиса - на 10 години сменяш. - цена за нормалнаа 36 л бутилка - около 100 лв. за тороидална почти по 2.
    3.За филтрите съм съгласен, но за маслото - много поздрави от арменския поп. Писна ми да обяснявам. Почети малко и не се излагай.
    Толкова за компетентното ти мнение.
  • 116 Dildo

    13 4 Отговор
    След като газовата уредба е толкова безопасна, както е написано в статията, защо в подземните пркинги не се допускат автомобили с АГУ ?

    Коментиран от #139

  • 117 Колега

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Калоян":

    За дизела никой не каза как му тече гнп как се запушва дпф и как сменя дюза помпа и как колата когато направи регенерация не се вижда нищо след него
    За бензин как сменят помпи в резервоара през 6-9месеца как в колата мирише на всичко друго но не и на бензин ,защо един не каза че колата му е стопила бутало от бензина или с му изгоряли клапаните
    За газ та били миришели и ремонтирали редуктори, но никой не каза че колата му била без охладителна течност всяка една кола без охладителна течност прегрява ако не знаете а масово хората които притежават автомобили не знаят даже и къде да си провери маслото.
    Чета разходи от завода производител май забравихте къде живеем ще ви припомня в България и тук всички горива са под всякаква критика .лично аз съм счупил 3 дизела 5 бензина и 2 на газ за 5 години защото ми се налага да пътувам на седмица 2000км за да работя ,някой хора ги правят тези км за 6м когато достигнете на това ниво че да можеме да си купуваме чисто нови коли от магазина тогава може да се води тази дискусия бъдете здрави
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Бръм

    12 6 Отговор

    До коментар #104 от "Никата":

    Твоят проблем има следните измерения:
    - дали ти е читав автомобила (ще гадаем)
    - смени си газаджията
    - не слагай в двигателя грес, а ползвай висококачествено масло
    И аз карам поне по 2000км на месец, но нямам проблеми. Разхода ми е постоянен, зареждам предимно от доказани вериги, ползвам скъпо масло.
    Впрочем оценката за качество на газта при приемане в бензиностанцията е на база относително тегло. Кой, как, кога проверява химичният състав не ми е работа.
    При всички случаи, ако на 300000 км ти се налага да смениш клапаните, изглежда някак си оправдано. А аз карам такава, дето им горяли много клапаните, ама ще изкара още 2-3 години до тогава.
    Радвам се да видя, че се увеличава броят на хората ползващи алтернативни горива и изпитвам искрено съжаление към онези подлъгали се по дизела. Не, че дизелът е лош, просто в един момент няма да могат да го поддържат и ще опърдяват безцеремонно чужди и свои. Не съм зелен, ама дизеловата мъгла е доста разпространена у нас.
  • 120 Кжольо

    11 2 Отговор
    След като мощността е средно с 10 % по-малка следва и данъците да са по-малки с 10 % . Колата с узаконена газ и всичко платихме , а нито за най-чисто гориво ,нито за по-ниските мощности файда видяхме. Мошеническа държава. Политици Мошета дал Бог тука. Със служебните коли хич не им пука и дори не знаят кое колко струва. Колкото са справедливи Винетките на общо основание и застраховките на бандитите ,толкова и държавния рекет в данъци. Само дай знаят и да скубят за лепенки ,хартийки , документчета и какво ли още не.
  • 121 бай Даньо

    8 7 Отговор
    ха-ха-ха! на Ганчо не му разправяй за електромобили . Дай му статия за АГУ и му гледай сеира.
  • 122 васик атанасова

    5 4 Отговор

    До коментар #101 от "Алфа Вълкът":

    БРАВО С ТЕБЕ СЪМ ТУКА ИЗПЪЛНИ МЕ
    В АВТОБУСА И ВРАТИТЕ СЕ ОТВОРЯТ АВТОМАТИЧНО И СЕ ЗАТВАРЯТ
    ДОРИ МОЖЕ И ДА НЕ СЕ ВОЗЯТ СЕДНАЛИ АМИ ПРАВИ НАЛИ
    ВИЖ КОЛКО ЕКСТРИ ИМА )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    ВИНАГИ СЪМ БИЛ ПРОТИВ ГАЗОВОТО
    НИКОГА КОЛА КАРАНА С ГАЗ НЕ СЪМ КУПУВАЛ
  • 123 Им бе цилус

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "Наблюдател":

    От Северна Германия, как са автомобилите на газ?

    Коментиран от #141

  • 124 Им бе цилус

    7 7 Отговор

    До коментар #48 от "Пешо Бедняка":

    Дизел, 1.9, 190к.с.285 NM. Разход-5,4л./100км.При пробег от 1690км.Калотина-Милано.2003 год.е колата. Имах и на газ кола, няма база за сравнение.
  • 125 0000

    7 4 Отговор
    В момента в който ми подпуши изпарителя,,Ланди Ренцо заради окъсил клапан и несработил предпазител на модерната за него време уредба приключих с газовобензинените курници.и така вече 15 години на нафтова уредба.ай няма нужда
  • 126 0000

    2 10 Отговор

    До коментар #41 от "Фастер":

    Явно си меняч на накладки и масло.нищо не си разбрал за тоЛкова години.а точно толкова трябват за да се произведе добър майстор.явно учителят ти е бил турист в занаята.не познавам добър монтьор да кара бензинов курник
  • 127 ЧМ Варна

    4 1 Отговор

    До коментар #64 от "Дънов":

    абе, карай си магарето по пътя, ква работа имаш тук?
  • 128 Гост

    12 0 Отговор
    Ползвам добавка от почти самото купуване на колата си за дизел откакто я имам само карам,сменил съм някои неща по ходовата част заради хубави пътища.
    На прегледа тази година човека ми каза,че колата ми по отношение на изгорели газове е много добре за годините си,а мнения винаги ще има различни за бензина дизела и газта.
    Замислете се,че ще спестите от едно от друго ще ви го вземат,за това живейте си живота и си карайте колите,важното е да сте живи и здрави.
  • 129 Долу БКП

    1 6 Отговор

    До коментар #12 от "тир гроб":

    Ами това е мутро-каруцарския РАЗГУЛ наложен от бунака-каруцар БОКо - всички колхозни каруцари да са с предимство пред беззащитните измъчени пешеходци!
  • 130 Механик

    14 1 Отговор
    Статията казва много изстини, но и премълчава много такива.
    Газта си има преимуществата, но има и недостатъци.
    Основното преимущество, че сравнително евтина газова уредба може да се монтира на всяка стара колица, от което тази колица ще стане по-икономична. Но това се отнася за СТАРА кола, която вече е излязла извън заводските си параметри.
    От друга страна, един дизелов автомобил от преди 96-та, ако не е нещо побългарен, със сигурност в дългосрочен план излиза най-икономичен и ще създаде най-малко главоболия.
    Повечето хора изобщо не вдяват как се промениха нещата след 96-та в автомобилите. Много рязко се усложниха тези машини, за сметка на това, те станаха капризни и трошливи. Всичко уж в името на екологията, а то за пари.
    Давам един пример. Опел Астра 1.7D произведена 1993-та. Не се знае коя употреба е, но още я ползваме в сервиза и си навива километри. РАзход на гориво (среден) 6,2 л на 100 км. (колата се кара предимно в града), шарнири, накрайници, тампони на носачи, всичко това е все още оригиналното. Масло не гори. По двигателя са сменяни единствено подгр. свещи и ремъци. Скоростната кутия не е пипана. Маслото в нея е това, което са сипали в завода. Съединитеялт е сменян 2 пъти при нас. Колата официално е на 500000 км.Колко е навивала преди да попадне в ръцете на джяамбазниа, само тя си знае.
  • 131 Лъже

    9 0 Отговор
    Не може да се паркира в затворени и в подземен гараж. Това е голям проблем за колите на газ в голям град

    Коментиран от #132

  • 132 Хайде_де

    3 5 Отговор

    До коментар #131 от "Лъже":

    Все едно всички киснем у мола! Аргумента ти не е издържан. Бъди жив и здрав!

    Коментиран от #166

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Българин

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "РемонтаАз":

    Смисъла на газта е, че така и така са те хванали на тясно и щеш не щеш плашаш на Лукойл, който притежава 89% от данъчните складове и просто няма къде да мърдаш, поне да плащаш наполовина.
  • 136 САП

    8 2 Отговор

    До коментар #87 от "Гост":

    Явно не разбираш от горенето на бензин и газ.
    А от газови уредби хептен. А се напъваш да обясняваш на други.
    А и май толкова и от горене в двигателя.

    Бензина за да се запали или гръмне също трябва да е изпарено състояние.

    Бензина е много по-лесно запалим от пропан-бутана. Просто сме свикнали с бензина и ни изглежда по безопасен.

    При течове бензина е много по опасен за запалване. Поради факта, че напива материали, повърхности и може да се запали дни след отстраняване на теча.
    Пропан бутана е опасен само докато има теч.

    Тръбата от бутилка до изпарителя е медна или стоманена без маркучи(вярно има гумено покритие на тръбите).
    За бензина много често на същия участък е с маркучи които стареят.

    Налягането след изпарителя на газта, е ми когато духнеш създаваш по голямо налягане.

    Налягането, което виждаш на колонката за газ е за по-бързо зареждане. След влизане в резервоара спад рязко.

    Някога замислял ли се какво налягане прави помпата на бензиноколонката. Или като няма манометър тя не прави налягане.

    За примесите в газта си прав, но защо си мислиш, че бензина ни е по-стока.

    За масла и филтри имаш грешка, на моята кола се сменя на 10 000 км. До 8 000 км маслото дори не сменило цвета си.

    Всеки сам си решава на какво гориво ще кара. И да си спестим безобразното плюене.

    За гумата и мястото в багажника си прав, но зависи от колата. При мен освен за резервната имам място за още 5-6 гуми в багажника.

    Коментиран от #143, #144

  • 137 САП

    9 0 Отговор

    До коментар #102 от "Никата":

    Стандарт има, но анализа е по-сложен защото са газове и има само няколко лаборатории в БГ да го правят.
    И от там следва слаб контрол.
    И влиза в действие рефрена на една стар песен "На закона мата е...л съм"
  • 138 rolangaros

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Пешо Бедняка":

    Поздравления пич !!!! Като чета другите коментари , се убеждавам че мисловният процес е трудно занимание и не се отдава на всеки.Изключително си прав-живота е една проста математика.Сметките са ти абсолютно верни!!!!!!
  • 139 333

    9 2 Отговор

    До коментар #116 от "Dildo":

    Защото може да има изтичане на газ, което в затворено подземно пространство е доста опасно. Газта е по-тежка от въздуха и няма от къде да излезе. Паркинга трябва да разполага със специална вентилация близка до пода.
    Добре монтираната уредба, трябва да изкарва газта от евентуален теч извън автомобила. На открито няма проблем дори да има теч, но под земята е проблем.

    Коментиран от #165

  • 140 моториста

    5 5 Отговор
    Аз пък не познавам добър автомонтьор, който да кара нафтова печка. Няма такъв! Всички добри са бензин и да знаеш има защо. Разбират си от работата, отваряли са стотици мотори и са разглобявали още повече коли и от собствен опит са разбрали къде е истината. Дизела е за трактористи, комбайнери, тираджии и селянджъри, като теб!
  • 141 Наблюдател

    16 1 Отговор

    До коментар #123 от "Им бе цилус":

    От Германия автомобилите опредалено идват по-добри.
    Харесваш дизел - ОК, няма лошо. Но затова има ДИЗЕЛГЕЙТ, защото трудно се вкарва в норми на по-чисти емисии. Представи си само - до 40 пъти по-вредни емисии от автомобилите на VAG. И то 11 млн. автомобили. Браво на американците - всичките 500 000 бройки такива автомобили бяха върнати на VAG, а те върнаха парите около 6 млрд. USD на САЩ. Ако така бе се случило в Европа сега марките Audi, Volkswagen, Skoda и другите щяха да имат нов собственик или просто нямаше вече да съществуват.
    За съжаление никой не се интересува, колко е чисто горивото. Няма значение дали е LPG или CNG. Виждаш, че ако преди се даваха пари за изграждането на CNG-станции - сега обявиха горивото за мръсно, само защото идва от Русия.

    Така, че карайте каквото и да е. Щото може да ни е за последно. Политиците искат да ни свалят от автомобилите и да ни качат в обществен или “групажен” транспорт. Като овце за стригане и доене.

    Бъдете здрави! :)
  • 142 шофьор

    8 1 Отговор
    Не виждам основната причина да нямаш АГУ - липсата на компетентни сервизи.
  • 143 Гост

    6 6 Отговор

    До коментар #136 от "САП":

    Обясненията ти, освен напълно погрешни, свидетелстват за абсолютно непознаване материята на запалимите и опасни вещества, както и кривосхваната връзка между горене, взрив и опасност за човека.
    1. На бензинът му горят парите, но той си гори още от минус 40 градуса по Целзий. И ако прочетеш по-внимаелно, ще видиш, че самият аз твърдя, че бензинът е взривоопасен, но поне не е под налягане, като газта.
    2. При газта в бутилката имаш 10 атмосфери. Колонки, молонки, булонки и помпи...... изобщо не ги коментираме. 10 атмосфери в бутилката, по тръбата до редуктора и на първа камера в редуктора.
    3. И всяко едно съединение по тръбите е потенциален източник на опасен теч на газ. Ако не беше толкова опасна газта, нямаше да я омирисяват нарочно, за да я усетиш, когато изтича. Замислял ли си се?
    4. При бензина опасността е от запалване и взрив, докато от газта е и от запалване и взрив, НО ДИРИ ДА НЕ СЕ ЗАПАЛИ ПАК СИ Е БОМБА, ЗАРАДИ НАЛЯГАНЕТО. Дефектирала бутилка, може да не се запали, но определено гърми от налягането. Ударната вълна и шрапнелите са жестоки и пагубни, дори да няма запалване. Хора са умирали дори от гръмнал бойлер, какво остава за газова бутилка.
    5. Ако бензина попие по материали вече не е взривоопасен, а само пожароопасен. Още една подробност, която при теб е объркана, защото ги смяташ за едно и също нещо, а те не са.
    6. Повечето уредби след изпарителя нямат налягане, защото най-често системите работят на вакуум, със засмукване от двигателя. Само

    Коментиран от #157

  • 144 Гост

    4 6 Отговор

    До коментар #136 от "САП":

    Продължавам:
    6. Повечето уредби след изпарителя нямат налягане, защото най-често системите работят на вакуум, със засмукване от двигателя. Само инжекционните газови системи са под налягане след изпарителя, но то е доста по-високо от твоето д0фан€ (не те знам колко яко д0фа6).
    7. Сменяй си филтъра по-често, щом караш на газ, ако уредбата ти не е инжекционна. При зацапване на въздушния филтър съпротивлението му се повишава и ДВГ започва да засмуква повече газ и ти вдига разхода. Обикновените газови са по-чувствителни към съпротивлението на филтрите. Питай всеки с газова и ще ти каже същото. Ако щеш си карай и по 20 хил км с един филтър - колата си е твоя. Само газов инжекцион не се нуждае от по-честа смяна на филтъра.
    8. Мястото в багажника е различно при всяка кола. Замисли се сега, какви са по размер днешните автомобили - големи или малки. А какви смятат да се правят в бъдеще?
  • 145 V3VLADO

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "Дизел":

    Този ФАП се самопочиства сред природата. Като боклука от къщи да го донесеш и изсипеш в планината на чистото
  • 146 Митьо

    6 3 Отговор
    Една добра автостатия да пуснат! Ако АГУ се монтира качествено от кадърни майстори и се вложат одобрени елементи вероятността от Бум е нищожна, по-малка от колкото на бензина. Има си клапани за всичко! Друг е въпроса, че се навъдиха "майстори" дето чули, че от монтаж на АГУ се изкарват пари, гледали няколко клипа в стрийминг платформа и стават професионалисти. А за вложените елементи и начина на монтаж да не говорим.... мани, мани... да ги утрепеш.
  • 147 Митьо

    4 2 Отговор
    При добър монтаж и качествени елементи не трябва да има разлика в ходенето. Затова разходната норма е с десетина процента на горе. И една тема за размисъл - при директното впръскване газта се изпарява във въздуха, охлаждащо и в цилиндъра се побира по-голяма маса гориво-въздушна смес. От това произтича....
  • 148 Митьо

    6 1 Отговор
    Преди години, свидетел съм, в един сервиз докарват една инглиш кола с два реда цилиндри по шест в ред. "Бизнесмена" пита собственика - На това може ли да монтирате АГУ, че в другите сервизи не могат? Собственика на сервиза го отсвири - Можем, но не искам. За времето, с което ще се занимаваме с колата ти, че монтираме четири-пет четири цилиндрови и ще изкараме повече пари. Карай си я на бензин! После го разпитах и се оказа, че преди са монтирали и вече си е начесал крастата с монтаж на АГУ на многоцилиндрови двигатели.
  • 149 Гената

    6 9 Отговор
    Две коли карах на пропан-бутан. И при двете сменях гарнитури и стъргах цилиндровите глави. Икономията ми отиде на кино! Сега съм си на бензин, не разбирам и дизелджиите - като искаш да караш дизел, купи си бус, а най-добре камион !
  • 150 пеци

    4 11 Отговор
    мойто ренде - комби 2002, 1.9dci, 328000 km .. Сф-Бургас 140 км/ч (+/- 10 км/ч) го минавам с 24л. нафта , пълен багажник и 4 човека вътре. това е 6.5л/100 км. Разхода си го засичам по колонката на бензиностанцията, така че няма грешка.
    Ако е някой с подобна кола на бензин разхода ще е 8-9 / 100 ..
    Ако е на газ 10-12/ 100
    Смисъла да се слага газова уредба е нулев! Разходите не могат да се избият никога. Вече ако е фабричен газов инжекцион - ок .. но и това си има недостатъци
    Но всичко е въпрос на вкус, както е казало кучето

    Коментиран от #172

  • 151 ЧИСТО ГОРИВО

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "Дизел":

    ЗА МЕН ВСИЧКИ ДИЗЕЛИ СА КАДИЛНИЦИ( ЗАМЪРСИТЕЛИ).
  • 152 ЯКО БОЙ

    6 6 Отговор
    ЩЕ СЕ СЕТИТЕ, ЧЕ НА ГАЗ Е НАЙ-ДОБРЕ, ЗА КАКВО ДА ДАВАМ ДВОЙНО ПАРИ ЗА ЕДНАКВИ ИЗМИНАТИ КИЛОМЕТРИ, БЪЛГАРСКИТЕ УМНИЦИ ДЕТО САМО ЛАЯТ КОЙ НА КАКВА КОЛА БИЛ СЛОЖИЛ ГАЗ И СЕ ПРИСМИВАТ - ДА АМА ХОРАТА СИ КАРАТ КОЛИТЕ ПО 300-400 КОНЯ И РАЗХОДА ЗА ГОРИВО Е КОЛКОТО НА ПРОБИТИТЕ ИМ ДИЗЕЛОВИ КОШНИЦИ ПО 90 КОНЯ ХАХАХАХА
  • 153 Мондеото

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Георги Петков":

    Кога ти гори 6 литра на градско-в сънищата ти ли?
  • 154 Propan Power

    4 5 Отговор
    Във войната в Сирия масово използваха бутилки с газ пропан бутан като термобарични сняряди в артилерията и авиацията,пък не знам дали е опасно ако избухне...
  • 155 бузю

    3 4 Отговор

    До коментар #100 от "Потурко":

    тъпо , тъпо драги ми Смехурко ! ФВ Фаетон , бил ниска тока ?!?! твоето Уно 0.9 дизел вярно е върхът , такова удоволствие доставя шофирането му..... неземно . вътре "широко", "удобно" , двигателя не се "чува", като му подадеш газ 100 км/ч ги вдига утре..... а бе върха на сладоледа
  • 156 дзверо

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "Скрии Се":

    Леле брато, ти на това коли ли им викаш!?
  • 157 САП

    4 5 Отговор

    До коментар #143 от "Гост":

    Само като чуя, че бензина гори при минус 40 градуса по Целзий
    Умирам от смях :))

    Сложи съд 100-на милилитра с бензин да седи половин час за да изстине при минус 40 градуса по Целзий и хвърли запалена клечка кибрит да видим дали ще се запали.

    Казвам ти предварително няма.
    При минус 60 градуса по Целзий бензините стават неизползваеми за гориво на двигатели.

    На бензина ГОРЯТ ПАРИТЕ. Това, че не ги усещаш и виждаш не значи, че ги няма.
    Загледай се в пламъка на бензина той седи на милиметри от течността запитай се защо.

    Процеса му на горене е загряване на течността (течния бензин) получаване на пари запалване на парите. Веднъж запален бензина процеса се самоподържа.

    Инжекциона на двигателя впръсква бензина буквално като микро капки почти пара.

    Това, че се палят бензина и газта и след това се взривяват, също са пълни глупости научени от филмите.

    Опитай се да запалиш газов резервоар, ще установиш, че мисия почти невъзможна

    При пожар от нагряване първо се пръска бензиновия резервоар и чак поне половин час най рано след него може да гръмне газовия.

    Чувал ли си понятието "Долна граница за взрияемост" (ДГВ) е има и горна (ГГВ). Са между тях за газ пропан-бутан и бензинови пари се взривяват. Това е процентно съдържание на газа в атмосферата за пропан е от 2,1% до 9%. Извън тези просто се пали.

    Не си наясно с причините за горенето и взривяването на бензини и пропан бутан.

    За процесите на горене в двигателя също си толкова наясно

    Коментиран от #158, #159, #160

  • 158 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #157 от "САП":

    Физико-химични свойства на бензиновите горива:
    Пламна точка: < – 40 оС.
    В Русия дори Ладите палят при -40.
  • 159 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #157 от "САП":

    Още колко пъти ще го повтаряш това за парите на бензина, че горели? Кой го оспорва? Или просто трупаш коментари, пък лаф да става?
  • 160 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #157 от "САП":

    Бъркаш точка на изпаряване, точка на запалване, и минимална концентрация на насищане за да има запалване. Явно в главата ти е голям ошав и понеже не ти е ясно си го подреждаш, както ти е удобно на теб.
    Газта е по-опасна от бензина и не защото се взривяват коли по филмите, а защото освен, че е запалима и взривоопасна, е и под налягане. Но мисля, че ще се наложи да ти се обяснява още веднъж, понеже трудно схващаш, а и вместо да вникваш в написаното предпочиташ да си измисляш своя физика.
    Продължавай да се чудиш, защо не те пускат с газова уредба в поздемните паркинги. Сигурно защото не разбират колкото теб.

    Коментиран от #168

  • 161 Шаран БГ

    8 5 Отговор
    В последните демократични години имах възможвост да покарам различни бензинови коли - със и без газово, и със заводско и гаражно монтирано газово.. Направих велика "шаранова" констатация.
    Щом една кола е измислена , направена и тествана на бензин и само на бензин- карай си я, брате, на бензин. Когато има заводско газово - карай и на газ, като редовно ходиш при съвестни майстори да го тестват ежегодно това газово. Правих разни изпълнения на газово и винаги бях като та тръни. Благодаря - по-вече йофтения не искам. Не че много съм забогатял, но разпродадох бутилки и уредби и рахатясах. Да гори колкото иска бензин -5-6-7 литра на сто. Внимавам, контролирам я и просто пътувам по-малко.....Налага се !
  • 162 TDI

    6 7 Отговор
    На газ ми е само котлона! Не се мразя чак толкова, че да си сложа газ в колата!

    Коментиран от #163

  • 163 комбайнера

    9 5 Отговор

    До коментар #162 от "TDI":

    На нафта ми е само трактора! Не се мразя чак толкова, че да си сложа нафта в колата!
  • 164 Дедо

    1 3 Отговор
    нито един от посочените "развенчаващи митове" не е в състояние да убеди Грета, таксиджиите и потребителите на АГУ, че бензина е по-екологичен и на далавера ...
  • 165 Dildo

    2 1 Отговор

    До коментар #139 от "333":

    Та казваш, изтичането на газ на открито е безопасно ?
  • 166 Dildo

    2 1 Отговор

    До коментар #132 от "Хайде_де":

    Много хора живеят в сгради с подземен гараж.
  • 167 Бай Иван

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Георги Петков":

    Имам Мондео бензин 180 коня и гори между 8 и 9 и е автомат така че си разбирач пич.
  • 168 САП

    4 2 Отговор

    До коментар #160 от "Гост":

    Бензина не е запалим и взривоопасен така ли?
    Я пак помисли.

    Разликата между бензин и газ е, че газта се съхраняват под налягане. И ако направиш глупост с крановете излиза от съда сам.
    Да пробиеш съд с пропан бутан е просто невъзможно.

    Бензина е много по запалим и опасен от пропан-бутана, но просто сме свикнали с него.

    С бензин и дизел работим и срещаме вече над 100 години.
    Пропан бутана за почна да навлиза последните 30-40 години масово.

    Под една или друга форма(в разни препарати) бензина и дизела се срещат във всяко домакинство и знаят правилата за работа с него, докато пропан-бутана има хора, които никога не са срещали с него.
    И затова всички го смятат за по-безопасен.

    Знам защо не те пускат в подземни гаражи с газова уредба и това няма нищо общо с това, че газта е под налягане и пламните теператури.

    Причината е обемни тегла. И вероятност за събиране на определени места на газа при теч.

    Забраната за допускане на МПС с АГУ в подземни гаражи не е абсолютна.

    Има подземни гаражи в, които се пускат коли с газова уредба, но за това има специални изисквания към гаража. И трябва да е изрично обявено на входа на гаража, че допуска коли с АГУ.
    Изпълняването на тези изисквания е скъпо и почти никой не го прави. Макар, че знам няколко такива гаражи на молове.

    Коментиран от #173, #174, #175, #176

  • 169 Иван

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "Никата":

    Сигурен съм, че никога не сте карал на газ. Дизел фен сте.
  • 170 Дядо Либен

    3 2 Отговор
    От скоро смених ВАГ дизела за голям бензинов семеен американски ван и го оборудвах с газ. Страхотно тиха машина, нищо общо с предишната лешникотрошачка. Сега най ми е смешно като спре някой с много модерно дизелово аЛди, и отпред си ручи точно като моя 20 годишен Ваг. Ясно че е самолет и харчи малко, но мен вече ме кефи да не се чува че има двигател.

    Коментиран от #177

  • 171 Пушиляк

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Дизел":

    Проблемът е за останалите. Премахнати са филтрите за твърди частици- вървиш, димиш и смърдиш, т. е. замърсяваш!
  • 172 софиянец

    1 2 Отговор

    До коментар #150 от "пеци":

    Киа Сийд 1.6 122 кс, 110-120 магистрала 5.5/100 бензин измерено по метода "пълно до капачката" на една и съща бензиностанция.
    Истината е, че който кара повече от 15 000 годишно - по-добре дизел. Колега е с дизелово Пежо 308 100 кс, виждал съм на борд компютъра на таблото разход 4.5 за същата скорост, твърди, че е реален.
    Мислех да слагам газ на моята, но всички познати майстори казаха да не се занимавам. Нищо, че бакшишите масово са на газ, но те избиват разходите по поддръжка на две горивни системи (метан и бензин) с печалбата от навъртените километри.

    Коментиран от #178

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #168 от "САП":

    Замислял ли си се, защо те задължават да си изпитваш бутилката за газта, на техническия преглед, а никой не те задължава да си тестваш резервоара за бензин? Сигурно, защото не разбират, колкото теб. Откъде това самочувствие, че много разбираш, не ми стана ясно?
  • 175 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #168 от "САП":

    И какво става, като се събира газта, при евентуален теч? Нали от там е опасността, че може да се насъбере толкова много, че да се насити прекалено и да се създадат условия за едно голямо БУМ. Стигнал си точно преди извода и си спрял, защото не ти е харесал.

    Коментиран от #182

  • 176 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #168 от "САП":

    Има места, където се работи и с тротил, но и те трябва да отговарят на определени условия за безопасност. А точно това доказва, че тази суровина е по-опасна.
    Очевидно е, че вече не спориш креативно, а просто тъпчеш на едно място, за да се изкараш прав, докато сам виждаш, че не си.
    Сбъркал си публиката. Ще си по-интересен на люлките.
  • 177 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #170 от "Дядо Либен":

    Това е така, защото си карал дизел на ВАГ, а те са пословични с тракането си.
    Опитай японски дизел и ела пак да изкажеш мнение.
  • 178 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #172 от "софиянец":

    Много точно описано, браво колега.
    Газта и метана са за бакшишите. Човек, който прави по-малко от 15 хил км на година няма сметка от тях. Карах на газ и сам стигнах до същия извод.
  • 179 Читател

    0 4 Отговор

    До коментар #173 от "Гост":

    Прав си. Бутилката на АГУ е под налягане - до 15 атмосфери. А имаш ли идея колко е налягането в цилиндрите на съвременните дизели? Отдавна мина 100 атмосфери.... това не те ли плаши? Я гледай колко дизели се движат по улиците... все бомби, според теб :)))

    Коментиран от #181

  • 180 TDI

    2 1 Отговор
    В подземният гараж на нашият блок е забранено за коли бомби с газови уредби. В моловете също е така. Каква е причината според вас - много просто - ОПАСНИ СА и като гръмне до някоя колона...!
  • 181 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #179 от "Читател":

    В рейката на комън рейл са над 1000 атмосфери, но няма опасност да ти направи нещо.
    Правиш ли разлика, между бутилка с вместимост 60 литра и цилиндърче с вместимост, колкото лимонадено шише?
  • 182 САП

    1 2 Отговор

    До коментар #175 от "Гост":

    Не знам защо сте решили, че газта винаги се взривява.

    Ако се събрала в огнище вероятността да стане взрив е минимална, но виж да се запали огромна. Трябва да премине една кола с нажежен ауспух и пожара е готов.

    Виждал съм го много пъти как се палят такива огнища, но нито един път не са се взривили.

    Причината е много тесния процентен диапазон в, който се взривява.

    Също това, че бутилка се може да се взриви е пълна глупост. Отговора е прост в няма кислород за да се получи горене или взрив. При прегряване на бутилката настъпва разрушаване от свръх налягане. Това не е експлозия макар ефектите от декомпресията да се подобни.
    Същия ефект се получава от гръмнал електрически бойлер.

    Съдове под налягане има страшно много покрай нас, както и такива съдове, които могат лесно да се превърнат в съдове под налягане, но просто сме свикнали с тях и не им обръщаме внимание.

    Примерно стъклена бутилка с безалкохолно оставена слънце. От такава съм стигал до болница и още имам белези.

    Коментиран от #184

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #182 от "САП":

    Гръмнал бойлер събаря панелите на етажа. Не ми разправяй, колко е безопасен, ако гръмне. Гръмнала бутилка, дори без да се е запалила газта, пак е много страшно.
    Стремим се да намаляме рисковите уреди и съдове, не да ги увеличаваме и да трупаме проценти на риска нагоре.
    Казваш, че си бил в болница дори от бутилка с безалкохолно, а в същият момент ми обясняваш, че газ под налягане била безопасна?!

    Коментиран от #186

  • 185 Мутра

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "хъхъ":

    За да имаш трябва да цениш парите,аз изминавам на година около 45к км.с е63 535i а ги сметни в пари а не страдам от липса на кинти.
  • 186 САП

    0 1 Отговор

    До коментар #184 от "Гост":

    То и живота е опасен от него се умира, но всички го живеем.

    Поинтересувай се каква е вероятността да пострадаш от гръмнала бутилка за газ и да те удари лека кола.

    Та пак приказвай за намаляване на риска.
  • 187 9999

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Gowo":

    За паленето ще запали но докато загрее до 40градуса изпарителя замръзва те затова палят на бензин и минават автоматично след 40 на газ.

    Коментиран от #191

  • 188 един от многото

    1 0 Отговор
    Лошото е само едно , че LPG се получава при преработката на петрола. При по голяма преработка , повече газ и от там по ниска цена. При тези глупави санкции и ограничение на вноса на петрол , от там и на производството , се опасявам , че ще му се вдига цената!
  • 189 Цик

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Георги Петков":

    Ти в кой град си бе човек, шест на сто градско, ще да си само от Мелник
  • 190 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Шишо Бакшишо":

    Относно вървенето на газ- най-често с най-добрите газови настройки, на бензин колата ти не върви и с най-добрите бензонови настройки, колата ти не върви повече но гори много газ.
    Винаги съм играл с добрите газови настройки, а бензиновите ми настройки са ми спасителни.
    При модерни и мощни коли може да се използва газовото с по-консервативни настройки, за да се постигне икономия, а за истинско каране минаваш на бензин.
    Отделно 65 литра бензин с 42 литра газ ти дават 1000 км рейндж, което не е никак зле.
    Даже и да си Зелен, пак ти се връзва , защото цапаш по-малко от бензинките.
  • 191 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #187 от "9999":

    Много вярно-имаш и бензинов разход. Колкото по-често гасиш, толкова по-голям бензинов разход, защото за всяко палене инжекцията си подготвя обогатена доза.