Last news in Fakti

4 Октомври, 2021 09:52 12 551 5

Автомобилните катализатори се използват за направата на наркотици

  • катализатори-
  • кражба-
  • наркотици

Наркоманите не се спират дори от факта, че металите, съдържащи се в катализаторите, могат да причинят рак

Автомобилните катализатори се използват за направата на наркотици  - 1

Жителите на Конго използват катализатори от автомобили за производството на наркотично вещество, наречено "бомба". Полицията казва, че престъпниците смилат керамични пчелни пити от катализаторите и ги смесват с успокоителни и сънотворни. В столицата на Конго, град Киншаса, само за последния месец са задържани над 100 души за кражба на катализатори от автомобили и производство на наркотици.

Според Ройтерс, лекарството от катализаторите, след поглъщане, предизвиква тежка апатия - хората под негово влияние могат да стоят без да правят нищо с часове, след което изпадат в дълъг сън, до няколко дни. Ролята на керамичната пчелна пита в състава на веществото остава неясна - вероятно прахът забавя действието на лекарствата.

Полицията казва, че броят на кражбите на катализатори се е увеличил няколко пъти - наркоманите не се спират дори от факта, че металите, съдържащи се в катализаторите, могат да причинят рак. Трезоре Кдого, механик от Киншаса, отбелязва, че петдесетина клиенти на ден се обръщат към него с този проблем - катализаторите им са премахнати от колите им.

Поради покачването на цените на ценните метали, кражбите на катализатори започнаха да растат бързо в началото на тази година. Катализаторите съдържат редица благородни метали като паладий, платина и родий. За да предпазят автомобила си от кражба на катализатор, някои собственици на автомобили прибягват до инсталиране на защитна клетка под дъното на колата или дори намаляване на налягането в гумите по време на паркиране, така че крадците да не могат да стигнат до изпускателната система без крик.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мюмюн

    22 5 Отговор
    Тай ли...ас са чудя що снощи пу икиндия двама черни кат кюмюр ма.н.га.ли са вартяха окулу моята кула и зяпаха кат утарвани. А те са изкали да чорелят катализатурат...кат гепах идна сопа и ги пудгоних-бягаха сас исплезени язици кат кучита чак ду втора буна.

    Коментиран от #3

  • 2 Варненския

    13 5 Отговор
    Тука в казваме "бомба" на коктейла хероин+кокаин.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Фаро

    2 1 Отговор
    А защо не им раздадат безплатни катализатори на наркоманите и ги оставят на свобода така ще се гътнат по-бързо, нали искат намаляване на населението