Last news in Fakti

16 Октомври, 2021 11:30 9 034 20

Как да направите компютъра си по-бърз с няколко лесни настройки

  • съвети-
  • windows-
  • apple-
  • microsoft

Функции и навици, които биха помогнали на операционната система да не се натоварва толкова много

Как да направите компютъра си по-бърз с няколко лесни настройки - 1
Снимка: Shutterstock

Колкото и нов компютър или лаптоп да притежавате, с течение на времето той остарява и е напълно възможно да не се държи по същия начин по който е бил в началото. Едно от най-честите неща е изпитването на забавяне при стартиране на устройството или някое приложение или при напълно нормални задачи в интернет, които до скоро не са били проблем. Макар много хора да обвиняват компютъра си и параметрите му, то истината е че нерядко тези забавяния са плод на грешки, които правим напълно несъзнателно.

Една от най-често допусканите грешки е оставянето на компютъра пуснат или в stand by режим твърде много време. Въпреки, че това намаля времето за стартиране на устройството, то позволява натрупването на различни процеси, които в един момент могат значително да забавят операционната система. Препоръчително е да рестартирате или изключвате компютъра си всеки ден.

Второто нещо са ъпдейтите, тук нещата може да са малко спорни, тъй като мнозина смятат, че именно с тях разработчиците на операционни системи повлияни от натиска на производителите на компютри забавят устройствата целенасочено. Дори да няма как да потвърдим това, факт е, че главния замисъл на ъпдейтите е да изчисти пропуснати грешки или появили се на по-късен етап бъгове, които също може да са причина за забавяне на системата.

Как да направите компютъра си по-бърз с няколко лесни настройки

Третото нещо което може да се направи, за да подобрите поведението на компютъра си е да проверите приложенията, които се стартират с неговото включване. Можете да ги прегледате и да изчистите тези от които не се нуждаете и да оставите само тези, които наистина използвате още със стартирането на устройството. Подобна е ситуацията и с приложенията или софтуера, който сте инсталирали, но не използвате. Натрупването на много програми, които не се използват единствено вреди на компютъра.

Операционните системи обикновено имат вградени „почистващи“ програми, които да ви помогнат да се отървете от ненужния софтуер или натрупалите се временни файлове. Тук може да се разчита и на програми от, но трябва да са само проверени такива, за да не причинят други вреди.

Друго нещо, което може да помогне за подобряването на работата на компютъра е изключването на всякакви ефекти, анимации, прозрачни елементи или други подобни, чиято цел е да направят по-добър облика на операционната система. Шансът да забележите разлика във визията не е много голям, но пък промяната в поведението може да си заслужава тяхното изключване.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Светнат

    32 23 Отговор
    И четвърто: Най-лесният начин да увеличите скоростта на компютъра си е да инвестирате в нов. Е,може да се спести някой лев ако се мине само с ъпгрейд, но това не се отнася до лаптопите.

    Коментиран от #4

  • 2 Българка

    27 27 Отговор
    Извинете, че не е по темата, но всички, които искат да разберат факти около невалидната ридическа диплома на Гешев да си пуснат ЕвроКом

    Коментиран от #10

  • 3 Blackthorn

    47 15 Отговор
    Най-лесния начин да го направите бърз постоянно като в деня, в който сте го инсталирали е да замените Уиндоуса с Линукс и да го настроите или да помолите някой да ви го настрои. Тогава няма да се притеснявате за нищо., дори сигурността ще е на много по-добро ниво!

    Коментиран от #11

  • 4 Още по-светнат

    32 3 Отговор

    До коментар #1 от "Светнат":

    Старите лаптопи са с HDD ъпгрейт с SSD.

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 най бърз

    5 20 Отговор
    Макбук с М1 чип
  • 7 1234

    39 2 Отговор
    Натиснете последователно Ctrl Shift Esc. Ще се появи списък на всички задействани в момента програми с данни колко процента от паметта заемат, колко процента от времето на процесора отнемат и колко натоварват диска. След това трябва да блокирате ненужните и натоварващи компютъра програми-фонови процеси и приложения.
  • 8 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Още по-светнат":

    Също RAM памет, ако има място. Слага се Windows 10 LTSC. Пускат се ъпдейти да си намери драйверите. Слага се програмата OO ShutUp и се активират всички опции
  • 9 Наркос

    19 4 Отговор
    Е как да не можем да потвърдим ... apple бяха заловени и осъдени да намалят на половина скоростта на процесорите с ъпдейт
  • 10 Iwan

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Как да те извиним като си "българка" ?
  • 11 Безполезен

    9 14 Отговор

    До коментар #3 от "Blackthorn":

    А след това да го пуснете от балкона на 5тият етаж понеже е станал безполезен.

    Коментиран от #12, #13, #19

  • 12 0808

    3 10 Отговор

    До коментар #11 от "Безполезен":

    ... само Макинтош
  • 13 торбалан

    6 7 Отговор

    До коментар #11 от "Безполезен":

    Линукс не е за потребители щракащи само с един пръст по клавиатурата.
  • 14 Уса

    9 6 Отговор
    Трябваше да се ядосам на Бил Гей заради ваксините а също и заради цял живот нерви и чакане да им тръгне постоянно бъгнатия виндоус.Постоянно ги сменях с все по-нови и скъпи,но всички бяха направени за бабички.Сега съм на Мак и съм приключил с този гейски въпрос летя и никой не се опитва да ме такова във въздуха
  • 15 Буха ха

    5 1 Отговор
    Намаля е диалектна дума, литературната е намалява.

    Коментиран от #20

  • 16 Tux

    7 2 Отговор
    Пробвайте Линукс. Няма да съжалявате. Да - иска някакво време за свикване кое - къде, но щом веднъж го поразучите гарантирам ви, че няма и да искате да чуете за уиндоус. Защо да не се ползва майкрософтския софтуер? Причини - много. Досещате се за повечето предполагам. Опитайте Linux Mint - не е най-добрата, но е най-лесната за нови потребители.

    Коментиран от #17

  • 17 Многознайко

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Tux":

    Не не се сещаме, кажи ни ти многознайко?
  • 18 Tux

    2 4 Отговор
    Ти щом още не си се усетил - няма какво да ти обясняваме. Ползвай си уиндоуса със здраве.
  • 19 Явор

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Безполезен":

    Можете да го използвате за чупене на орехи или лешници....не го хврлейте..
  • 20 БС2003

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Буха ха":

    "Намаля" звучи много добре.