Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 10:00, обновена 21 Октомври, 2021 12:38 10 287 22

Направи си сам: Мебели от кашон или как Samsung прави света по-чист и по-забавен

  • samsung-
  • телевизори-
  • решения-
  • екология

Корейският производител се стреми да предлага решения с грижа за околната среда

Направи си сам: Мебели от кашон или как Samsung прави света по-чист и по-забавен - 1

Samsung е една от глобалните компании, които полагат усилия за опазване на околната среда. Това може да ви звучи твърде рекламно, но на практика не е. Корейският производител се стреми да предлага решения с грижа за околната среда, включително с увеличаване на продължителността на живота на продуктите. Сега обаче ще ви представим някои от идеите на Samsung, които са доста нестандартни, но са практични, а не на последно място и забавни.

Дизайн с щампа на точки или „Направи си сам“ с кашон у дома

Направи си сам: Мебели от кашон или как Samsung прави света по-чист и по-забавен

Иновативното решение бе представено още през пролетта на миналата година и постепенно набира популярност. Вероятно мнозина от вас полагат усилия да изхвърлят разделно хартиените си отпадъци. Но замисляли сте се, че можете да ги използвате повторно? От картонените опаковки всеки може да направи някаква мебел за дома, къща за домашния любимец или просто да се позабавлява. От дебелите гофрирани картони, използвани за опаковките, могат да се конструират масички, лавици и още куп определено ефектни мебели. Аз за онези, на които им трябва вдъхновение и конкретни насоки или идеи, Samsung има конкретно решение - инструкциите за сглобяването на мебелите са достъпни чрез сканиране на QR-код, разположен от външната страна на кутиите. А може и просто да проявите креативност.

Направи си сам: Мебели от кашон или как Samsung прави света по-чист и по-забавен

Така кашонът на телевизора се превръща в нещо полезно, а не в отпадък. Основната идея за повторното използване на материалите е дизайнерски експеримент, вдъхновен от привичките на потребителите. Много хора, в допълнение към своя нов телевизор, купуват шкафове, в които да съхраняват аксесоарите. Дизайнерите на опаковките на Samsung изследват това потребителско поведение, вглеждат се в гофрираните картони на пазара и обменят идеи с производители на компактни мебели. Така екипът на Samsung разработва дизайн с щампа на бели точки. Благодарение на отпечатаната върху картона "решетка" от точки потребителите могат лесно да следват указанията и да вдъхнат нов живот на материала, който преди това се е погрижил да защити телевизора при транспортирането му. И всичко това без никакви допълнителни разходи.

Направи си сам: Мебели от кашон или как Samsung прави света по-чист и по-забавен

На много места по света тази иновация се превърна в мания. Samsung насърчава потребителите да вдъхнат нов живот на опаковките, независимо от производителя на продукта, който са закупили – да ги трансформират в домашни условия в малка помощна масичка, класьор за списания, поставка за книги. А защо не и в къщичка или катерушка-играчка за котка или куче. Потребителите могат да снимат творенията си и да ги качат в Инстаграм, като ги маркират с #SamsungPetHome и #SamsungEcoPackage.

Дистанционно със соларен панел – що е то?

Дори и да имате хубав, голям, високопроизводителен телевизор в хола си, няма да можете напълно да се насладите на безбройните му канали и да управлявате силата на звука и други функции без дистанционното управление. Когато изследват начини да направят дистанционното управление по-екологично, инженерите в тази област насочват вниманието си към едни по-различни батерии.

Направи си сам: Мебели от кашон или как Samsung прави света по-чист и по-забавен

Ако предположим, че типичен телевизор се използва в продължение на около седем години и смяната на батериите в устройството за дистанционно управление се прави веднъж годишно, това би означавало, че 14 батерии ще бъдат използвани и изхвърлени. Не е кой знае колко много, ще си кажете. Но ако приложим този брой към очакваните годишни продажби на телевизори Samsung, той възлиза на приблизително 99 милиона изхвърлени батерии. Ако пък го отнесем към годишните продажби на телевизорите като цяло, цифрата надхвърля три милиарда батерии.

Така, вместо да използват батерии за еднократна употреба в дистанционното, инженерите решават да използват самозареждаща се батерия. През годините разработчиците в тази област за предлагали различни алтернативи за методи на зареждане, включително такива, които използват кинетична енергия, която се генерира при разклащане на дистанционното, или чрез използване на вибрационната енергия, която се създава, когато микрофонът улавя звуци.

Направи си сам: Мебели от кашон или как Samsung прави света по-чист и по-забавен

В крайна сметка инженерите на Samsung стигат до извода, че оптималното решение за зареждане е светлината. Дори, когато не гледаме телевизора си или използваме дистанционното, обикновено имаме включени светлини, освен когато спим. Това превръща светлината в лесно достъпно решение за зареждане, а и е екосъобразно. При прогнозирани 99 милиона батерии AAA за период от 7 години спестеното количеството вредни емисии е 14 000 тона.

Да, екорешенията освен високоефективни в усилията за опазване на природата, могат да бъдат много практични в ежедневието или просто забавни.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 i-рян

    27 4 Отговор
    В супермаркети в Корея също използват кашони от стоките да си сложиш продуктите след каса. Има маси на които са сгънати кашоните има и тиксо или тънки въжета да си опаковаш продуктите... И никой не ползва найлонови торбички.

    Коментиран от #8

  • 2 Мартин

    21 14 Отговор
    Хитри решения. Самсунг принципно са номер едно в черната техника
  • 3 Сеул

    21 8 Отговор
    Корейците са мнооооооого напред. Бираджиите в западна европа изглеждат дори нелепо както и държавите им в сравнение с източно азиатските държави, хора интехнологиите, които се създават там.
  • 4 зелен фашис

    18 11 Отговор
    Приказки за наивници.

    Коментиран от #5

  • 5 Сеул

    10 12 Отговор

    До коментар #4 от "зелен фашис":

    Защо не отидеш до Южна Корея или Сингапур, или Япония, или Хонконг да видиш за какво става въпрос? Не ми отговаряй, знам че си злобен и едва ли си напускал пределите на Европа. За теб е по-лесно да цъкаш минуси докато работиш за 1500 -2000 лева

    Коментиран от #14

  • 6 Професора

    20 9 Отговор
    Капиталистите ви напаравиха роби и клошари!
  • 7 Рейчъл

    19 8 Отговор
    След като ви ваксат на сила ще ви пускат по реките и морета в картонени кораби !
  • 8 гост

    27 3 Отговор

    До коментар #1 от "i-рян":

    И аз винаги си взимам кашон, по магазините им връщам торбичките и обяснявам, че дребни неща могат да се сложат в чантата направо, не е нужно торбичка, а някои продавачи даже слагат по 2 пликчета. У нас е допотопно мислене, реално преди 50г. сме били много по-добре свързани с екологията: стъклени шишета за многократна употреба (лимонада, бира, мляко), всеки си носеше мрежа за хляб, продуктите се увиваха в кафява рециклирана хартия. А сега всичко е в наелон и въпреки насоките за намаляване, у нас с пълна пара кипи употребата му макар че не е нужно.

    Коментиран от #9, #11, #20

  • 9 Е да ама

    15 9 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    имаме банани и сме демократизирани...
  • 10 Радка пиратка

    23 3 Отговор
    В България доста хора спят в кашони по улиците, и в това отношение сме доста зелена и екологична страна.
  • 11 И гьобелсовата

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    ... пропаганда ни говореше, че това било назадничаво!!!
  • 12 XXX

    7 5 Отговор
    Скоро време и мебели от ако ще продават. На високи цени разбира се.
  • 13 ттт

    6 4 Отговор
    Аз за щастие съм с Хуавей. Не ми препоръчват да си направя такива мебели.
  • 14 ПОНЕЖЕ В БЪЛГАРИЯ

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сеул":

    НАСТЪПВА ЗЕЛЕНА ВАКСИ РЕВОЛЮЦИЯ И ИЗЛОЗАНЕТО ИЗВЪН КЪЩИ ЩЕ СЕ ЗАТРУДНИ И ВЪВ ВРЪЗКА С ТОВА НАМИРАНЕТО НА ЖЕНА/МЪЖ ЗА ВЕЧЕРТА ЩЕ СЕ ЗАТРУДНИ,ТА ПИТАНЕТО МИ Е:ЦАН ЦУНГ ОТ СЕ УЛ ЩЕ ПУСНАТ ЛИ И КАРТОНЕНИ ГАДЖЕТА,А😉ПОСЛЕ ПИС СКОРО СЛЕД ИЗБОРИТЕ ДОСТА БЪЛГАРИ ЩЕ ЖИВЕЕМ В КЪЩИЧКАТА НА БЯЛОТО КОТЕ👰
  • 15 Бесен Язовец

    16 1 Отговор
    Споко така се почва с мебели от кашон скоро и къща кашон, и дрехи кашон, ще видите ще видите тя сороснята обезателно до там ще ви докара! За тех дъбови мебели за вас кашон да живеят балъците!
  • 16 123

    3 2 Отговор
    Картона е като техниката им.
  • 17 Анон

    8 2 Отговор
    А дали директора на Самсунг ползва техните "мебили" от картон? Едва ли.
    Това е за плебеите. Пестете дървото, че е за богатите!
  • 18 Голям Слон

    3 2 Отговор
    Е, в апартаменти по 13 квадрата на марсиански цени - горе-долу за това са останали пари. Иначе пак имаме "новите дрехи на царя". Щом зад такава тъпотия застане именита компания, то значи може. Ние също ползваме велпапените кутии в хипермаркетите. Торбички не купуваме. С кутиите е по-лесен транспортът и после носенето до вкъщи. За протокола: разделно нищо не хвърлям, защото зная каква е съдбата на боклука после...в общи кюп с другата натурия.
  • 19 Лъжиииии

    9 2 Отговор
    Съвместно с айШитовете започнаха производство на неподлежащи на ремонт GSM-и, а сега ни подлъгват с кашони! НИЩО НЯМА ДА РЕЦИКЛИРАМ!Докато ми правите такива мизерии, тайно под масата, като някакви престъпници, без да питате хората, да слагате акцизи и да вдигате цената на бензина до небесата, и в същото време американеца си се вози на гигантските си БЕНЗИНОЛОЦИ за 1 лв/литъра, само против вас ще вървя! Ако трябва и тоалетната на улицата ще си изкарам!

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Rock

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Лъжиииии":

    Толкова се смях на твоя коментар- оправи ми деня... Да ти донеса за тоалетната един кашон- всичко щом наближи изтичането на гаранцията даде фира и няма значение марката.

    Коментиран от #22

  • 22 Лъжииии

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Rock":

    Така, така. НАРОЧНО ЩЕ МЪРСЯ! Колкото вие, псевдо-еколози притискате бедния народ и го лишавате бавно но сигурно от всяко едно удобство на цивилизацията: топъл дом, бърза кола, добра храна без химикали, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЩЕ ЦАПАМ. Защото сте долни. Защото знам кой всъщност се крие зад "еколозите" Мръсните ви заводи продължават да бълват чупливи боклуци, които зариват бунищата, и да тровят Земята, но на вас никой не ви търси сметка. Ето затова ви правя НАПУК. НЯМА ДА РЕЦИКЛИРАМ. Няма да ви купувам скапаните боклуци! Няма да ВИ ПРАВЯ ПЕЧАЛБА, долни гадове!