21 Октомври, 2021 12:45 8 254 15

Компактни ядрени реактори заменят дизеловите генератори

  • ядрени реактори-
  • дизелови генератори-
  • технология

Разработката е на компанията Radiant

Компактни ядрени реактори заменят дизеловите генератори - 1

Развитието на ядрената енергия, защитено от многопластова система за сигурност, може да осигури на човечеството мобилни енергийни източници, предназначени за решаване на енергийни проблеми в отдалечени райони, в изолирани военни бази или на места с природни бедствия.

Базираната в Калифорния компания Radiant получи финансиране за разработване на преносима ядрена централа с мощност 1 MW, способна да осигури електричество и топлина на до 1000 домакинства. Вместо вода, агрегатите ще използват охлаждаща течност на хелиева основа и ще работят до 8 години.

Компанията Radiant е основана от инженери, които преди това са работили в SpaceX. Експертите решиха, че на Земята компактните енергийни източници биха донесли повече ползи от подобни инсталации, разработвани за колонизацията на Марс. Идеята им намира отклик и бързо е привлечена инвестиция от 1.2 милиона долара за създаване на новите компактни атомни електроцентрали.

Компактни ядрени реактори заменят дизеловите генератори

Патентованите технологии на Radiant позволяват създаването на компактни ядрени инсталации за бърза доставка и разполагане навсякъде по света. В момента разработчиците са фокусирани върху създаването на енергиен блок, който да решава проблеми с електричество и топлина в райони с природни бедствия.

Друг приоритетен пазар за компактните ядрени инсталации ще бъдат отдалечени изолирани военни бази, за които снабдяването с енергия е важен фактор. Според разработчиците основните предимства на ядрените мобилни централи пред използваните понастоящем дизелови генератори са липсата на вредни емисии и необходимостта от решаване на логистичния проблем с доставката на дизелово гориво в големи размери, както и дългото време на автономна работа (от 4 до 8 години) с един комплект горивни клетки.

Разработчиците на Radiant вярват, че горивото, използвано в компактните ядрени инсталации, "може да издържи по-високи температури от конвенционалното ядрено гориво". Замяната на водата с хелий като охлаждаща течност „значително намалява риска от корозия, кипене и замърсяване“. Понастоящем всички технологии, използвани за зареждане на реактори и за ефективно отстраняване на топлината от ядрото на реактора, вече са получили предварителни патенти.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    53 1 Отговор
    Значи слагате на края на селото един АЕЦ (до казана и той си цъка а казанжиите го наглеждат...)умно измислено ..

    Коментиран от #4, #5

  • 2 зен

    57 3 Отговор
    Урана в бензиностанцийте ли ще се продава или в кауфланд...
  • 3 русенец

    62 7 Отговор
    Руснаците отдавна правят такива централи. Въпросът е кой и как ще я охранява, че ако някой фес я взриви ще оцапа околността за векове.

    Коментиран от #8

  • 4 Вуте

    32 2 Отговор

    До коментар #1 от "Behemoth":

    Точно така. Във всяко село АЕЦ, в наше село два АЕЦ-а. Обаче трябва да се разполагат отстрани и да се следи откъде изгрява слънцето. Щото ако не е от изток, лошо. Много лошо.
  • 5 Баж

    33 1 Отговор

    До коментар #1 от "Behemoth":

    Само някой да не обърка кой казан е за ракията и кой е АЕЦ-а.

    Коментиран от #9

  • 6 все някоя колония ще купи

    27 3 Отговор
    големи неохраняеми но взивяеми батерии с 8 г срок. след изтощаване се изхърлят като кофичка кисело мляко, за да се купи следващия модел, така поввлява глобализма комсумация до дупка. Друго си е аец с охрана и 80 г живот...
  • 7 DrivingPleasure

    21 4 Отговор
    Принципно браво... ама като цяло айде по-добре не. Прекалено много неизвестни има откъм сигурността. За 1 мегават може да се измислят по-сигурни, евтини и надеждни източници.

    Коментиран от #14

  • 8 куку руку ку

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Не само руснаците, всички атомни кораби и подводни лодки са с мини атомни реактори. И автономната им работа е двадесетина години.

    Коментиран от #13

  • 9 куку руку ку

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Баж":

    Тогава ще свари светеща ракия...

    Коментиран от #10

  • 10 Механик

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "куку руку ку":

    Светещата ракия е добре, ама ако могат да хващат и 5Г-то без антена, ще е супер.
    Казанджиите задлжително да са със злен сертификат, значи.
  • 11 Blackthorn

    6 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Базираната в Калифорния компания Radiant получи финансиране за разработване"

    ...а руснаците са го разработили от одавна, но си го ползват само те.

    Коментиран от #15

  • 12 загадка

    5 0 Отговор
    Пита се кой ще ги охранява после от талибаните ? Добре е , компактни са, преносими и т.н.т , но кой ще ги охранява от злонамерени цели ? Значи пак за ВОЕННИ нужди, гарантирани поръчки. Краварите не произвеждат нищо полезно, само ОРЪЖИЕ, телефони за следене и ваксини за морене.
  • 13 гуру

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "куку руку ку":

    да само дето са с водно охлаждане
  • 14 мецана

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "DrivingPleasure":

    Ти измислили го?
  • 15 да бе

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Blackthorn":

    Нищо нямат отдавна стига си лъгал, в момента и те разработват.