Last news in Fakti

9 Ноември, 2021 13:50 20 795 21

Къде е бензиностанцията? Няколко трика, как да стигнете до бензиностанцията с празен резервоар

  • бензиностанция-
  • гориво-
  • пробег-
  • съвети

Всеки водач на МПС знае, че, е напълно възможно да се сблъска със ситуация, когато електрониката сигнализира, че бензинът в резервоара за гориво свършва и все пак трябва да стигнете до най-близката бензиностанция

Къде е бензиностанцията? Няколко трика, как да стигнете до бензиностанцията с празен резервоар - 1
Снимка: Shutterstock

Според експертите, средно индикаторът за гориво започва да алармира, когато в резервоара останат около седем литра бензин или дизелово гориво. В зависимост от вида на превозното средство и задръстванията на пътя е напълно възможно да се изминат около 70 км. Но ако следвате специален алгоритъм за шофиране, тогава разстоянието със същото количество горива може да се увеличи.

Като предговор към нашите малки трикове, нека поговорим за това, което трябва да държите в багажника си „за всеки случай“. А именно стоманена туба от 5 литра. В крайна сметка, ако въпреки всички трикове бензинът все пак свърши и трябва да стигнете до бензиностанцията пеша или с такси, тогава най-вероятно ще ви бъде отказано да напълните пластмасов контейнер. Но туба в багажника, както е известно, почти никой съвременен шофьор няма.

Затова, първото нещо, което можете да направите в отговор на призива на сензора за попълване на запасите, е да изключите ненужните консуматори на енергия. Тоест няма работещ климатик, колкото и да е горещо. Ще трябва също да изключите радиото, да изключите телефона от зареждането и въобще всички консуматори, неотговарящи пряко за движението на колата. Колкото и да ви се струва странно, електрическото оборудване претоварва генератора, което се отразява негативно на консумацията.

Друг съвет е да промените стила си на шофиране. Правилното боравене с педалите на газта и спирачката ще ви даде допълнителен пробег. Натискайте газта възможно най-плавно и поддържайте ниски обороти на двигателя (около 2000 об/мин). Ако пречите останалите участници от движението преминете в крайна дясна лента и само ако се налага включете аварийите. След като достигнете скорост от около 70 км/ч, опитайте се да не я променяте.

Ако трябва да стигнете до бензиностанция в града, можете да опитате да изключвате двигателя на светофари и в задръствания, но само когато колата е неподвижна повече от минута. Но има нюанс - ако спрете за по-малко от минута, тогава изключването на двигателя, напротив, може да допринесе за увеличаване на консумацията, тъй като при чести стартирания на силовия агрегат има повишен разход на гориво.

Напомпайте гумите си. Колкото по-ниско е налягането в гумите, толкова по-високо е тяхното съпротивление при търкаляне и следователно, толкова по-висок е разходът на гориво. Съответно, аварийното напомпване на гумите може да помогне за спестяване на гориво. Гумите обаче трябва да са с умерено високо налягане - максимум половин атмосфера отгоре.

Можете също да практикувате техниката, която прилагат състезателите от Ф1 - ако настигнете бавно движещ се камион или ван, останетете на близка дистанция зад него така че колата ви да попадне в така наречената аеродинамична торба - зона на разреден въздух, където съпротивлението на движение е по-малко, и съответно разходът на гориво намалява.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Амулет

    116 6 Отговор
    А с празна глава се стига до парламента,най-лесно.И аз да ви кажа един трик
  • 2 Гошо

    64 2 Отговор
    С ПРАЗЕН резервоар единствения трик е някой да те тегли или с тубата и до бензиностанцията ,кеф ти пеша кеф ти на стоп
  • 3 Шофьор

    100 5 Отговор
    Един по-прост трик, винаги дръжте резервоара пълен, нищо не губите...

    Коментиран от #6

  • 4 Бай Шиле

    121 2 Отговор
    Слезте от колата и се изпикайте.Излишното тегло повишава разхода на гориво!

    Коментиран от #9

  • 5 гого

    44 4 Отговор
    има и още 2 неща: ако наклонът е малък, карайте по инерция, ако наклонът е голям обаче, карайте на скорост, във втория случай разходът се свежда до нула
  • 6 русенец

    45 2 Отговор

    До коментар #3 от "Шофьор":

    Печелят от пълен резервоар : по-добро охлаждане и по-дълъг живот на бензиновата помпа.
  • 7 пешу

    22 5 Отговор
    Аз движа с рейса
  • 8 Лост

    28 3 Отговор
    Повечето шофьори нямат помпи. Да ти светне лампата в града и да не си заредиш, а иначе да изключваш двигателя е голям майтап.

    Коментиран от #21

  • 9 Браво бай Шиле

    29 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Шиле":

    Ти уби слона с прашка. И още, сега на всеки 300м има бензиностанция. То това да не е преди половин век? За тогава важи но не и за сега!
  • 10 Един

    12 2 Отговор
    виртуален трик: набирате от смартфона 108F00F00 примерно, чакате 5 секунди и палите (ако има гориво де, иначе няма да стане)!
  • 11 1111

    39 4 Отговор
    Никога не изцеждам резервоара до край, пълня го до горе и после като се изхаби до половината пак ходя да го зараждам и така до следващия път .
  • 12 Гост

    33 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ако настигнете бавно движещ се камион или ван, останетете на близка дистанция зад него. Надин харесва това
  • 13 Радославчо мамин

    41 14 Отговор
    Това с напомпването на гумите ме уби от смях. Значи като видя че лампата свети, да спра на бензиностанция за помпене на гумите и после да карам "икономично" до следващата, така ли!?
  • 14 Минчо

    11 3 Отговор
    Аз най се кефя Гошо като извади големия шланг и почне да ме пълни
  • 15 ДВГ

    3 10 Отговор
    Всеки двигател има графика за ефективността спрямо оборотите. Най-често за бензиновия двигател тя се повишава до към 3000-3500 оборота и спада към по-високите. 2000 оборота нe са икономични.

    Коментиран от #18

  • 16 Ехаа

    21 3 Отговор
    Радиото и зарядното на телефона действително ще икономисат "много" гориво ако се изключат. Има няма 1 грам ще се спести за 2 часа. Страшен съвет. Само мощни консуматори има смисъл да се изключват (фарове например - риска да те глобят е малък)

    И защо точно ламаринена туба? Има навсякъде пластмасови туби предназначени за бензин, и никой не забранява пълненето им, а са по-леки, не ръждясват и не дрънчат ако са в багажника. По бензиностанциите се продават в краен случай.

    В града, ако има риск да останеш без бензин (указателя вече е на абсолютна нула), най-разумно е да си намериш място за паркиране, и с такси/градски транспорт да идеш за бензин и да се върнеш с една туба. А не да рискуваш да ти угасне колата насред голямо кръстовище.

    А извън града - първо виж в телефона къде е най-близката бензиностанция (може в някое село наблизо да има и да е много по-близо от следващата по пътя), и нежно каране, преценяване на ситуацията за да не се налагат резки спирания и ускорения, спускане на скорост по нанадолнищата (практически всички коли имат "fuel cutoff" в такива случаи). Без климатик разбира се, и по-възможност със скорост при която разхода е минимален (за всеки модел кола е различна).
  • 17 жжжжжж

    5 5 Отговор
    много стари работи ......в духа на зеленясалата Зделка пишете за резервни батерии в жабката. ах маци.
  • 18 фффф

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "ДВГ":

    Младеж - не ръси акъл. При 2000 оборота на пета разхода ми е с 2 литра на 100 км изминато разстояние спрямо 3500 оборота на пета
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хе хе

    0 0 Отговор
    Туба, туба,....ама без фуния не става.

    В краен случай - туба с широко гърло от минерална вода и бутилка от минерална вода. С тубата до бензиностанцията, а бутилката я режете на две и става фуния.
  • 21 Факт

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Лост":

    Действително изключването на двигателя помага, опитът го е доказал. Но при определени условия.