26 Ноември, 2021 14:58 2 323 1

Дисплей с динамично променяща се повърхност

  • дисплей-
  • брайлова азбука

Иновацията е прототип на брайлов монитор

Дисплей с динамично променяща се повърхност - 1

Изобретение, направено от учени от университета Корнел (САЩ) съвместно с представители на Техническия технологичен институт (Израел), ще помогне за връщането на хората с увредено зрение към активен живот. Експертите успяха да създадат гъвкава силиконова повърхност, върху която в резултат на изгарянето на газ да се появят "надуваемите" точки, необходими за създаване на динамичен брайлов екран.

Резултатът от изобретението може да бъде създаването на електронни устройства, като таблет или електронна книга, адаптирани за хора, които са загубили зрението си. Повърхността на екрана на такива джаджи ще се променя динамично от докосването на потребителя. Новата технология се основава на идеята за създаване на механизми, изолирани от външната среда, които създават изпъкнали точки върху силиконова мембрана по време на процеса на горене, задействан от докосването на потребителя.

При създаването на динамичен брайлов екран учените се сблъскват с проблема с предаването на сили в правилната точка на монитора. Преди това имаше опити да се използват компактни двигатели, хидравлични механизми или миниатюрни помпи за това. Такива системи обаче бяха изключително сложни и скъпи.

Сега, екипът от инженери и учени от Съединените щати и Израел създава система, базирана на формовани силиконови и течни метални електроди, които задействат искра за запалване на предварително смесените метан и кислород.

В решетъчна структура газовата смес протича през поредица от несвързани канали, всеки от които води до задвижващ механизъм с дебелина приблизително 3 милиметра. В резултат на запалването на газовата смес тънката силиконова мембрана се "надува" с няколко милиметра. Системата за магнитно фиксиране придава на тези точки постоянна форма. Можете да нулирате системата до първоначалните ѝ параметри, като просто натиснете повърхността.

Според разработчиците в бъдеще технологията може да бъде внедрена в приложения, използвана в меки роботи и в преносимо оборудване за виртуална реалност. Тестваната досега система има само девет задвижващи точки от течен еластомер. Учените работят за увеличаване на плътността на точките на електронен тактилно динамичен екран.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иновации

    0 3 Отговор
    Дисплей за слепи и слушалки за глухи.