Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 15:03 10 566 10

Размерът има значение: Най-големите яхта и ветроходен кораб, правени някога от човек

  • яхта-
  • ветроходен ко

Развитието на науката и технологиите позволи на човечеството да създаде истински плаващи чудовища

Размерът има значение: Най-големите яхта и ветроходен кораб, правени някога от човек - 1

Плавателните съдове от епохата на големите географски открития на фона на корабите от XX и XXI век изглеждат просто жалки по размер лодки. Развитието на науката и технологиите позволи на човечеството да създаде истински плаващи чудовища. Най-големите от корабите се задвижват от ядрени реактори, а някои от рекордьорите изобщо не могат да се движат без помощта на влекачи поради размерите си. Сега обаче ви разказваме за най-големия ветроходен кораб и за най-голямата яхта в света.

Най-големит ветроходен кораб: Preußen

Размерът има значение: Най-големите яхта и ветроходен кораб, правени някога от човек

Дължина: 147м
Флаг: Германия

Петмачтовият ветроход, построен в Германия през 1902 г., е най-големият от своя клас в историята на човечеството. Въпреки факта, че "Прусия" е построена през XX век, тя никога не е била оборудвана с никакви допълнителни двигатели. Съдбата на кораба обаче е краткотрайна. Корабът е загубен при 14-то си пътуване през 1910 г., когато се сблъсква с британския параход Брайтън.

Най-голямата яхта: Azzam

Размерът има значение: Най-големите яхта и ветроходен кораб, правени някога от човек

Дължина: 180м
Флаг: Германия

Най-голямата яхта в света днес принадлежи на шейха на Обединените арабски емирства Халифа ибн Зайед Ал Нахайян. Частният кораб е построен в германска корабостроителница. Яхтата е регистрирана в Европейския съюз. Това "скъпо удоволствие" се носи по моретата и океаните от 2013 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 клошар

    53 2 Отговор
    А аз си мисля откъде да изкарам два лева за една бира !!!

    Коментиран от #4

  • 2 Хубаво ви плащат на статия

    70 1 Отговор
    Ама е срамно да ни губите времето, с по три изречения за два плавателни съда като единствената информация е дължината им. Да бяхте дали малко повече подробности за да си заслужава четенето и да научим нещо за обща култура. Сухите цифри за дължината вече ги забравих, а прочетох статията само преди минута. Тоест нищо няма да запомня от нея.

    Коментиран от #10

  • 3 маргинал

    16 4 Отговор
    А бе той и ЕДИН ДЪЛГУЧ години наред се хвалеше с размера на питонья си у панталонья ,сравнявайки го с размера на чепиците си де ги носеше на бос крак -без чорапи на огромните си крачуни ...АМА ...НА ...НИ ЖЕНА МОЖА ДА ЗАДЪРЖИ ДО СЕБЕ СИ ,НИ ДЕТЕ ДА НАПРАВИ, ЧЕ ВСЕ МУ И БЕГАХА И РОГА ДОРИ КИЧЕХА ...Да се чуди чиляк ,как така ? Та коя бега от такова богатство и късмет ? Хем богат, хем умен ,че и красавец -личен и напет :)))Толкова за РАЗМЕРА :)))
  • 4 Съдията Дред

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "клошар":

    Ако намериш тия два лева, и вместо да ги изпиеш, измислиш как да станат четири, може и да си смениш ника
  • 5 ттт

    3 0 Отговор
    Та да попитам, шейхът на Обиденените арабски емирства ли е (трябва да се пише Обединените Арабски Емирства, подобно на Стара Загора) или само на Абу Даби? Защото общ емир не знам да имат.

    Коментиран от #6

  • 6 Порно

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ттт":

    Шейха на Абу Даби е държавен глава на ОАЕ.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 hogo fogo

    1 0 Отговор
    ?????? !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 CL500

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хубаво ви плащат на статия":

    Аз още, като прочетох, че най-големите кораби се били задвижвали от ядрени реактори и ми стана яно, колко струва статията...