30 Ноември, 2021 13:03 5 910 29

Крилатите влакове ще се появят в Китай. Защо?

  • влакове-
  • китай-
  • крила

За да се увеличи скоростта с 30% и да се намалат загубите на енергия са нужни крила

Крилатите влакове ще се появят в Китай. Защо? - 1

Група китайски учени представиха проект, който трябва да трансформира цялата мрежа от високоскоростни железници в Китай, въпреки че тя вече изпреварва останалите. Крилата, които предлагат китайците, могат да намалят натоварването на колелата и да намалят консумацията на енергия за движение на влака.

Шанхай вече има супервлак на магнитна левитация, който отвежда пътниците от централната метростанция до летището и който се движи с максимална скорост от 431 км/ч (на снимката). По конвенционалните железници в Китай също разполагат с високоскоростни влакове, които ускоряват до 350 км/ч. Сега се предлага да се увеличи скоростта навсякъде и да се оптимизира аеродинамиката на наличните влакове.

За първи път концепцията за влакове с крила е разработена от японците през 80-те години на миналия век, но тогава проектът се оказва задънена улица. Идеята им беше да допълнят влаковете с доста големи крила. А за обекти на железопътната инфраструктура, като тунели, това по никакъв начин не бе подходящо.

Проектът, който се изпълнява от Центъра за иновации по аеродинамика и хидродинамика в Ченду, е коренно различен. Идеята е към всеки влак да се добавят пет чифта малки крила.

Изчислено е, че такива влакове ще увеличат скоростта си до 450 км/ч. Повдигането, генерирано от крилата, ще намали износването на колелата и релсите. И основното - ще се намалят разходите за енергия поради по-малкото триене.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    29 7 Отговор
    СТИГА СТЕ ДРАЗНИЛИ НАТОВ-ЦИТЕ С ПРОЕКТИ ЗА РАЗВИТИ ДЪРЖАВИ :))

    Коментиран от #19

  • 2 Иван Грозни

    29 4 Отговор
    С туй чудо софиянци ще ходят на работа във Варна. След това по едно плуване в морето за отпускане и на театър обратно в София. Бай Ганьо мечтател.
  • 3 Ехх тия китайци

    41 10 Отговор
    Не искаха да приемат демокрация, а си държат на социализма. На нас кво ни е убаво, цъфнали сме от всякъде, броим годините до закриването на държавата.

    Коментиран от #9, #12, #13

  • 4 Жмо

    22 3 Отговор
    Ние на нашите 80 годишни трошки ако им монтираме крила ще дерайлират на една страна.
  • 5 Цако Даков

    22 9 Отговор
    Е, как защо? Всички знаят, че Господ е създал света. Всичко останало се прави в Китай.
  • 6 asd

    4 22 Отговор
    "Изчислено е, че такива влакове ще увеличат скоростта си до 450 км/ч."

    Хахахахахахахаха! Без значение! Пак са направени от чайнезиум!

    Коментиран от #8, #29

  • 7 наблюдател

    16 4 Отговор
    "Крилатите влакове ще се появят в Китай. Защо?"

    щото го могат хората на тов. си, затова. що не се появят в кравария?

    Коментиран от #11, #14, #16

  • 8 пътешественик

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "asd":

    ти помирисвал ли си китай, имаш ли представа за какво става дума?
    или каквото ти пише в лиШчето - това е?

    Коментиран от #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Соцагент007

    8 0 Отговор
    Този влак на снимката е германски на Сименс и Тисен/Круп,разработван с помоща на Краус Мафей.Оперативната скорост с която се движи е 431 км/ч.,но при един опит достигна 501 км/ч.Китайците разработват собствени доста по-бързи машини,развиващи около 600 км/ч.,както и японците.
  • 11 ххххх

    5 15 Отговор

    До коментар #7 от "наблюдател":

    Защото хората в развитите държави пътуват със самолети бе глупендер ! В САЩ почти никой не ползва влакове ,а всички придвижвания се правят с полети.В Китай не могат да си позволят подобно нещо със заплати два пъти по-ниски от нашите ! Да не говорим пък за оня пробит и изостанал обор наречен русия !

    Коментиран от #17, #23

  • 12 ххххх

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ехх тия китайци":

    Толкова и ти е акълчето...В Китай социализмът е само на думи ма партията.Там царства див КАПИТАЛИЗЪМ.Явно си нямаш идея въобще кое какво е.Ако в Китай още имаше социализъм то те щяха да приличат на Бангладеш.Червения режим не позволява развитие по начина по който се развива Китай.Реално Китай остави социализма още през 1971г.защото бързо разбраха ,ще това е един провален режим.
  • 13 Мдаа

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ехх тия китайци":

    Мдааа изтриха ме щото писах нещо ,което на модераторчето не му харесва.Затова ще пишя точно обратното!Ами на това дереде сме щото кражбата за българина НЕ е национален спорт!Мдааа
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 хаха 🤣

    5 2 Отговор
    А ний една магистрала не можахме да построим 12 години. Един тиквеник начело на държавата ходеше да реже лентички на всяка построена малща отсечка от нея и ни заблуждаваше колко много бил построил и как напредваме (като охлюви). Хората летящи влакове строят. А за магистралите в Китай що не пишете, как за 10 години построиха чудеса! Къде сме ний, къде са те.
  • 16 Гост

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "наблюдател":

    Хората в богатите държави пътуват със самолети,а вие туземците в блатните и бананови републики като Русия още се радвате на локомитиви...
  • 17 В жестока заблуда си

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "ххххх":

    Още през 2017 година минималната работна заплата в Китай стана по-висока, отколкото в България. Това с евтината работна ръка в Китай отдавна не е истина. Сега остава въпросът защо всички бягат от евтината работна ръка в България, а ходят в Китай?

    Коментиран от #20, #24

  • 18 гост

    0 6 Отговор

    До коментар #8 от "пътешественик":

    А ти имаш ли представа барем , че тия 450 км/ч японците и французите отдавна ги минаха , при това БЕЗ НИКАКВИ КРИЛА ??? И нямат и намерение за такива глупости !!
  • 19 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    В развитите натовски държави с влак пътуват бедняците !! И никой не работи на 500 км от дома си !!! Да не говорим , че повечето вече ИЗОБЩО не пътуват , щото си работят от дома си !! Кога в Европа имаше скоростни влакове , в Китай още яздеха магарета !!

    Коментиран от #21

  • 20 гост

    1 5 Отговор

    До коментар #17 от "В жестока заблуда си":

    Абе специалисте , в Китай бвп на глава от населението е ПО-НИСЪК от България !!!!!! Което ще рече , че средния доход е ПО-НИСЪК от България , да не говорим за минимална заплата , каквато в Китай НЯМА !!!! И няма да има , остави заплата , там няма ДЪРЖАВНА ПЕНСИЯ !!!! Щото китайците били длъжни да издържат САМИ възрастните си родители , а който няма деца да търси по-високо място да не се мъчи !! На кой ще пробутваш простотии , на групичката от Копринка ли ?? Хахахха !!
  • 21 т п трол

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    троле, ако поне веднъж си беше подавал носа извън село, нямаше да плещиш глупости. В цяла Европа ЖП транспорта е по-скъп от рейсовете и самолети в пъти. И въпреки това, влаковете са пълни.

    Коментиран от #22

  • 22 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "т п трол":

    А автомобилите празни , нали , хахах !! И в тях се возят безработни на социални помощи , ххахах !!
  • 23 Чичо Митко

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "ххххх":

    Ко каза, ко ?? Ти май не си си подавал носа извън царевицата и дарадонките на Чепръчене, освен ако не си ходил на гурбет некъде в "развитите държави" да миеш чинии, да кормиш риби или да скубеш кокошки...

    В Зап. Европа се пътува много повече с влакове, отколкото със самолети, за САЩ да не говорим. Отделно, в ЕУ хората пътуват предимно с метро, трамваи и друг обществен транспорт, само вие тук, ганьовците ходите с колите си на работа.

    За пръв път отидох във Виена, Амстердам, Париж и Лондон през 1982-ра година, и се учудих защо в центровете има толкова много места за паркиране и почти няма автомобилно движение.

    За Германия кво да говоря, израсъл съм там, мама беше професорка по славянски филологии в университета в Берлин.

    Коментиран от #26, #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Чичо Митко

    4 2 Отговор
    Защото на един китаец КПД-то му е в десетки пъти по-голямо от това на обикновения ганьовец...

    БГ работника иска да излиза да пуши по 15 мин. на всеки час, да има поне 1 час обедна почивка, да закъснее с 30-40 мин., да говори по телефона поне 1 час, и да си тръгне с час по-рано, щото не-нам-кво-си там.

    Затова на БГ ганьовеца заплатата му не трябва да надвишава 600 лв., щото върши работа именно за толкова, даже за по-малко !

    За държавните калинки да не говорим... Знаете ли какво има в тия папки, дето наконтените калинки ги разнасят насам-натам из коридорите ?? Нищо, празни са, разнасят ги за авторитет, като фалшивите камери по фасадите.
  • 26 Текотака

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Чичо Митко":

    Спри да пишеш глупости, стари троле, :)
  • 27 селянин

    2 0 Отговор
    А у нас влака като ускори до 80км/ч всички изпадат в екстаз как се е забързал. А същевременно с лека кола по крив път човек изпреварва бързия влак от точка А до Б у нас... изобщо щастлива картинка.
  • 28 Nnn

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Чичо Митко":

    Имаш ли представа каква е разликата между 1982г. и 2021г. ,че да се правиш на философ дърта невежо ? Като ти чета глупостите се разбира,че е по-добре да млъкнеш,че си нямаш грам понятие от реалността.В САЩ влаковете се използват предимно за транспорт на стоки или от хора пътуващи само на кратки разстояния.Влаковете там са последна опция за пътуване
    .Като изключим автомобилите ,за пътуване в САЩ,почти всички използват самолет.Полета от днес за утре от Ню Йорк до Лос Анджелис например е със средна цена от 200$,а ако го резервираш за месец напред ще ти е по-малко от 100$.Сега сравни тези цени със средната заплата в САЩ която е около 3000-4000$ и виж,защо всички пътуват със самолети,а не се дондуркат с влакове като в бедните и сиромашки държави като Русия.Ходи при "мама" да скубеш кокошките и не се изказвай повече по теми непонятни за теб !
  • 29 Норге

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "asd":

    С кое прехваления айфон е по-добър от Шаоми,Моторола,Реалме,Оппо или някоя друга марка като Поко или Редми.
    Не виждам с кое толкова..
    И андроид телевизор имам Шаоми,както и робомоп Шаоми.
    Наскоро си купих Mi 11 i смартфоун.
    А кога ще можеш да инсталираш от трети страни апк файлове или приложения,модс?!
    Или ти говоря на китайски?!
    Наблъскал съм с модове телевизора.