3 Декември, 2021 13:25 2 184

5G има възможност да предложи на българските потребители скорости от над 1000 мегабита

  • 5g-
  • скорости-
  • мегабита-
  • богомил николов-
  • мобилни мрежи

Интервю с г-н Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциация „Активни потребители“

5G има възможност да предложи на българските потребители скорости от над 1000 мегабита - 1

Fakti.bg: Г-н Николов, какво подтикна асоциация „Активни потребители“ този път да се насочи към мобилните мрежи и по-конкретно към 5G?

5G има възможност да предложи на българските потребители скорости от над 1000 мегабита

Асоциация „Активни потребители“ работи повече от 20 години, като през този период ние сме провели множество изследвания в различни сфери, които засягат българските потребители. Често те са свързани с банки и финансови институции, с храните, интернет и мобилни компании. Тези сфери най-често засягат българските потребители. Ние регулярно провеждаме тестове, свързани с тях. Тази година решихме да се насочим към 5G мрежите, защото много бързо навлизат в страната и все повече телекоми рекламират 5G услуги и 5G устройства на потребителите. За да можем да бъдем максимално полезни на българските потребители в техния избор, следвайки нашата политика обективно да представяме информацията, ние решихме да тестваме сами има ли 5G мрежа у нас, ако има – къде и от какви скорости могат да се възползват потребителите, лесен ли е достъпът и т.н.

Fakti.bg: Каква е целта на изследването?

г-н Богомил Николов: Отдавна е доказано, че един от главните проблеми на пазара е информационната асиметрия, което означава, че изначално потребителят разполага с по-малко информация от търговеца. Ние предоставяме информация на потребителите, която им помага да преодолеят информационния дефицит и да направят информиран избор. Всички резултати от изследванията ни са достъпни на нашия сайт напълно свободно и всеки потребител може да се запознае с тях. В това изследване целта беше същата – да проведем собствено изследване, за да проверим дали лансираните услуги от страна на телекомите отговарят на това, което рекламират. Идеята зад това изследване бе да обобщим получените резултати, като споделим и полезни съвети, защото 5G засяга както бизнеса, така и всеки обикновен потребител.

Fakti.bg: По какъв начин осъществихте изследването и какво показват резултатите?

г-н Богомил Николов: Ние проведохме изследването преди около месец, в рамките на 4 дни – между 18-и и 22-и октомври. В изследването включихме 9 града, от които 2 курорта в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Враца, Банско и Хисаря. Подходихме като предварително съставихме план, набелязвайки в съответните градове локации като: гари, автогари, паркове, площади и централни места. Проведохме изследването на 27 локации на открито в страната, тествайки 5G скоростите на сваляне и качване с един и същ смартфон и за трите телекома. Използвахме базовите 5G тарифни планове, които компаниите предлагат. Резултатите на повечето локации ни впечатлиха - и трите компании имат покритие на 5G във всички локации, а по отношение на скоростта на изтегляне А1 е с най-бързата 5G мрежа (средно 759 Mbps), следвана от Telenor (457 Mbps) и Vivacom (340 Mbps).

И за трите телекома пиковите 5G скорости на сваляне надвишиха 1100 мегабита, което е изключително много. За пример, голяма част от потребителите ползват домашен интернет, който е около 100 мегабита. Такъв имам вкъщи, а пък с телефон мога да постигна гигабитови скорости. Обобщените резултати от изследването ни показват, че средната 5G скорост на изтегляне е най-висока при А1, почти двойни стойности спрямо втория телеком – Telenor, и третия Vivacom. При средната скорост на качване подредбата е същата, но там стойностите са доста близки. Трябва да се има предвид, че това са моментни измерени скорости. По време на изследването използвахме най-популярното приложение за измерване на интернет скорости – SpeedTest от Ookla, което е достъпно безплатно за всеки потребител в съответните магазини за приложения.

Fakti.bg: Какво е Вашето тълкуване на резултатите и какво е значението за потребителите?

г-н Богомил Николов: Високите стойности на скоростите на 5G, които получихме в рамките на изследването, потвърждават твърденията, че 5G ще бъде ключова технология за много от потребителите в най-различни сфери на дейност. Освен за забавления, например гледане на видеа, стрийминг или телевизия във високо качество, 5G може да се използва и в работата. Например, ако потребителят е в движение, но му трябва интернет връзка на лаптопа, може да включи функцията за hotspot и да подаде интернет връзка към своя лаптоп, съответно да проведе конферентен разговор във висока резолюция и без прекъсване или да изтегли или изпрати големи файлове в рамките на броени секунди.

Fakti.bg: Лесно ли потребителите могат да се възползват от 5G услуги в страната?

г-н Богомил Николов: Това е много важен въпрос и е свързан с примерите на използване на технологията, които споменах преди малко. Краткият отговор според нас е „да“. Но, както сме посочили и в изследването, потребителите трябва да са запознати, че за да могат да са свързани към 5G мрежа, трябва да разполагат с тарифен план, който предлага достъп до 5G мрежа, както и със съвместимо 5G устройство. По време на тестовете ние използвахме базовите 5G планове, които телекомите предлагат на пазара, но потребителите могат да избират измежду няколко варианта от всеки телеком. Почти при всички тарифни планове няма разлика в скоростта на 5G достъп, но се различават по броя на включените минути в ЕС и роуминг, както и включените мегабайти. Ние съветваме потребителите да се ориентират към тарифни планове, които включват неограничен достъп до 5G. От една страна технологията позволява много бърза скорост, почти 10 пъти спрямо предишното поколение мрежи – 4G. От друга страна обаче обемът от данни, който преминава, е по-голям, съответно потребителите, които разполагат с ограничен брой мегабайти, по-бързо ще ги изразходват, ако използват 5G свързаност. Преди да направят избор, потребителите трябва и да проверят дали районът, в който живеят, има 5G мрежа на съответния телеком, който са избрали. В сайтовете и на трите телекома има интерактивна 5G карта, която показва къде 5G мрежите им са налични. Но тъй като навлиза с бърз темп, очакваме покритието на 5G мрежите да се усъвършенства и развива.

Хубавото е също, че има различни по тип 5G тарифни планове, от които потребителите могат да избират. Считам, че съвсем скоро всички нови устройства, които се предлагат на пазара, ще имат тази функционалност, защото потребителският интерес все повече се засилва, а и покритието на 5G в страната все повече ще се развива.



Свързани новини