Last news in Fakti

22 Юни, 2014 11:32 4 459 5

Baikal - руски отговор на Intel и AMD

  • intel-
  • amd-
  • baikal-
  • процесор

 

В отговор на санкциите, които САЩ налага на Русия, министерството на промишлеността и търговията реши да намери алтернатива на процесорите на Intel и AMD.
 
Алтернативата се нарича Baikal, като руския процесор е базиран на 64-битовия Cortex А-57. Първите осемядрени процесори Baikal M и M/S ще се появят на пазара в началото на 2015 година.
 
С разработката и производството се е нагърбила фирмата Байкал Электроникс. От компанията заявиха, че в качеството на операционна система ще бъде използвана отворената Linux.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dhcp

    6 0 Отговор
    Да няма да ползват майкрусофт я :) Дано сътворят нещо качествено на достъпни цени за да се увеличи конкуренцията!
  • 2 Zari

    0 10 Отговор
    Руснаци и процесори,смях в залата. Ако можеха, до сега къде спаха?Смях.
  • 3 Николай Стоянов

    6 0 Отговор
    Че то китайците имат собствени процесори, защо и руснаците да нямат.
  • 4 deyan grigorov

    5 0 Отговор
    Американски Руски, няма значение
    ВСИЧКО СЕ ПРАВИ В КИТАЙ
    а сега заради газа Русия и Китай се сближиха още повече
  • 5 Борчо

    6 0 Отговор
    Днешния свят не е както преди 15-20 години. Технологиите и специалистите лесно прескачат границите, та хич и не се учудвам, че руснаците работят по свой процесор.
    Всъщност те отдавна си имат разработки, но както винаги не са за цивилна употреба. Има един виц "Китайска батарея открила огън по мирно орящ съветски трактор. Тракторът отвърнал на огъня, унищожил китайската батарея, а след това мирно отлетял. След този инцидент, Министерството на земеделието на СССР предупредило китайската страна, че при следваща провокация ще им изпратят комбайн!"