Last news in Fakti

8 Юни, 2017 17:09 4 007 32

Българските традиции намериха своето място в София Прайд 2017 (ВИДЕО)

  • софия прайд 2017-
  • софия прайд-
  • шествие-
  • предразсъдъци-
  • хомофобия-
  • традиция-
  • кукери-
  • кукерски маски-
  • лгбти

Десетото издание на мирното шествие ще се проведе под мотото "Да прогоним предразсъдъците"

Българските традиции намериха своето място в София Прайд 2017 (ВИДЕО) - 1

Да прогоним предразсъдъците, невежеството и злото. С тази идея тръгва тазгодишното десето, юбилейно издание на София Прайд, което ще премине под мотото „Да прогоним предразсъдъците“, а символът ще бъдат три кукерски маски, преобразени специално в духа и цветовете на ЛГБТИ (лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора).

Организаторите на мероприятието избраха нов подход, чрез който да се опитат да обяснят на околните защо вече 10 години българската ЛГБТИ общност се бори да извоюва равни права за всички свои представители у нас.

Представителите на ЛГБТИ общността и техните близки и приятели ще се съберат тази събота в Княжевската градина, за да проведат своето традиционно мирно шествие, което цели да насърчи дискусия за приемането на различните и да покаже красотата на толерантното поведение към хората с не хетеросексуална ориентация.

Тази година за първи път зад прайда застават открито рекорден брой фирми и бизнеси, малки местни производители и големи международни брандове. Също така, за пръв път рекламната и PR кампании на събитието са поети от агенции, заяви Симеон Василев — член на организационния комитет на "София Прайд" и изпълнителен директор на фондация "Глас".

"Потърсихме подкрепа от бизнес сектора, за да създадем една по-широка подкрепа от съмишленици, тъй като проблемите, с които се сблъскват ЛГБТИ хората имат своето отражение и в бизнеса. По информация на последни изследвания ЛГБТИ служителите са 30% по-малко ефективни, когато се налага да крият какви са. Тази година над 20 компании са подкрепили София Прайд, сред тях има големи и по-малки фирми. Те казват: Вярваме в правото всеки да бъде себе си и да може да се изразява. Това е въпрос на свобода. Вярваме в разнообразието и индивидуалността, не вярваме в етикетите и предразсъдъците", заяви Светла Баева от Българския хелзинкски комитет (БХК).

Както и в предишни издания на прайда, покана да присъстват, е била изпратена до всички държавни институции, политици и министри, до кмета на София Йорданка Фандъкова и омбудсмана Мая Манолова. До момента никой от тях не е отговорил на писмото.

Защо трябва София да се превръща в най-хомофобската столица на Европа? Този въпрос зададоха днес организаторите на София Прайд по време на специална пресконференция. Откакто се провежда шествието, то никога не е получавало подкрепата на Столична община и нито веднъж не е било посетено от кмета или негов официален представител.

"Осигуряването на полиция не е публична подкрепа, това е задължение по закон. От там нататък няма нито едно изявление от институциите, те просто мълчат. Няма присъствие на кмета при откриването на прайда, както е във всички други европейски столици. И резултатите са такива, каквито са — агресията се увеличава. Имаше критики, че всяка година охраната на прайда струва скъпо. Да, това е цената на хомофобията. Докато има хомофобия, докато институциите я толерират с мълчанието си, ще има нужда и от засилена охрана", заяви Моника Писанкънева, председател на ресурсен център Bilities и член на организационния комитет на София Прайд.

Мълчанието на политиците, мълчанието на нашите лидери е равно на приемане и подкрепа на хомофобията. Вярвам, че повечето от политиците нямат желанието да подкрепят хомофобията, но това се получава. Незнанието, тяхното нежелание за диалог и комуникация, води до подкрепа и това е нещо, което се надявам да се случва за последна година, изразиха надежда организаторите, каза още Писанкънева.

Контрапротестът

Предстоящото шествие на ЛГБТ общността у нас и тази година ще се проведе паралелно с контрапротести. Разликата сега е, че контрапротестът ще се състои на същото място на което се съборат и участниците в прайда. Движението "Национална съпротива" ще проведе масово мероприятие под надслов "Да изчистим боклука на София". Мероприятието е обявено като статично, а молбата за разрешение в общината е внесена от Благовест Асенов, който е заявил, че ще почиства отпадъците от градинката. Но истинската цел и мотиви на "Национална съпротива" са съвсем раюзлични.
Националистическа организация, която открито се обявява срещу парламентарната демокрация и „паразитиращите“ малцинства призовава всички свои симпатизанти да дойдат "да чистят с метли и лопати с дълги дървени дръжки", апел, който организаторите на София Прайд 2017, виждат като явна агресия.

Ето защо организаторите на София Прайд са поискали от Столична община още по засилена охрана.

"Вече има 16 хиляди подписа в международна петиция, която призовават Фандъкова да забрани антишествието и да присъства на София Прайд. Тя никога досега публично не е подкрепила прайда - нещо, което се прави от всички кметове на европейски столици", каза Радослав Стоянов, един от организаторите на прайда.

В българските традиции кукерите плашат и прогонват чрез специални магически танци и страшни маски завинаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанска година. Преобразяването на кукерската традиция за София Прайд в цветове и елементи, свързани с ЛГБТИ общността, носи посланието, че усилията трябва да се насочат към премахване на вътрешните ни бариера, а именно — предразсъдъците към различните. С включването на преобразените кукери към шествието, София Прайд 2017 гони злия дух на хомофобията и транс фобията от българското общество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой

    30 2 Отговор
    Нямам нищо против да си бъркат по дупките, но моля не си навирайте навиците в лицето на другите. Аз пък мисля да организирам прайд за нормални:) Нека да помислим за техните проблеми на работното място и за тяхното място в обществото. Кметът може да не присъства - не сме толкова нагли:)

    Коментиран от #7

  • 2 гост 2

    17 3 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Защо трябва София да се превръща в най-хомофобската столица на Европа?...“ Айде и тези нахалитети и кресльовци обявиха нас- всички хетеро в България- за “хомофоби“... Каквото и да мрънкате, в България НЕ СА разрешени еднополовите бракове, НЕ СА разрешени осиновявания на деца от еднополова двойка, живееща във фактическо съжителство и НЯМА да получите правата на законни наследници на партньора си, ако той почине! Никак не виждам да се измени ЗН във ваша полза, нито пък виждам да се създаде закон за гражданските съюзи, уреждащи правно отношенията междуи партньорите , живеещи в еднополово фактическо съжителство....А иначе- ставате много досадни около всеко нов гейпарад.
  • 3 jambazina

    33 0 Отговор
    Седи сър Джон пред камината, пие скоч, пуши пура и размишлява. Внезапно на улицата се вдига олелия. Вика иконома и пита:
    - Какво става на улицата Джеймс?
    - Гейпарад, сър!
    - Какво искат?
    - Равни права, сър.
    - Ами нали имат равни права?
    - Имат сър?
    - Тогава, защо вдигат шум и правят парад?
    - Ами, п...раси сър!
  • 4 Очо

    27 2 Отговор
    Не бъркайте народните Български традиции със вашите извратени виждания бе гей-извратеняци...Долу ръцете от Българщината.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 дебапедалитегнусни

    22 2 Отговор
    ех, хитлер, хитлер...
  • 7 Пепа Русо

    0 20 Отговор

    До коментар #1 от "някой":

    Кои са тия нормални дето ще правиш прайд с тях? Хейтърите и хомофобите ли се считат за "нормални" в България?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост 2

    12 1 Отговор
    Също така, трябва да заявя на всички глбт- вижте сега- любовта и омразата са ЧУВСТВА! НЕ МОЖЕТЕ ДА ЗАПОВЯДАТЕ НА ЧУВСТВАТА НА ХОРАТА! НАКАЗУЕМИ СА САМО ДЕЙСТВИЯ/ БЕЗДЕЙСТВИЯ- Т.Е. АКО НЯКОЙ ВИ НАРУШИ ПРАВАТА,НО НЕ Е НАКАЗУЕМО ЧУВСТВОТО НА НЕПРИЯЗЪН , КОЕТО ИЗПИТВАМ КЪМ ВАС. Това, че ще ме наречете “хомофоб“, може да ви докара само съдебно дело от частен характер за обидата, която сте ми отправили. МОИТЕ ЧУВСТВА СА СИ МОЯ РАБОТА, ДОКАТО НЕ СЕ МАТЕРИАЛИЗИРАТ В ДЕЙСТВИЯ/ БЕЗДЕЙСТВИЯ И АЗ НЕ МОГА ДА БЪДА СЪДЕНА ЗА ТЯХ. Обаче- аз МОГА да осъдя онзи от вас, който ме нарече “хомофоб“ и не съумее да докаже в съда, че съм извършила дискриминация или престъпление, мотивирана точно от неприязънта си към вас:):)

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мордор

    2 10 Отговор

    До коментар #9 от "гост 2":

    Ако беше отделила повече време на нещо смислено,а не на "неприязън"(омраза) най-вероятно щеше да си по-добър човек и ако си мислиш,че юридическите предпоставки могат да спрат някой да ти счупи главата дълбоко се лъжеш.
  • 12 Хасан

    20 0 Отговор
    И кукерите ни направихте на обратни...может ли таково нещо!? ..това си е бьлгарска традиция..кукер -хомо!!!..пародия...
  • 13 Хасан

    16 1 Отговор
    Кажи ми как да обясня това на 7годишното си дете?Защо е нужно?да си практикуват в спалнята си .защо трябва да се афишират
  • 14 УМЕН ГУЩЕР

    15 0 Отговор
    Това е гавра с нашите традиции! Кукери на прайд! Уууууууу!
  • 15 onq s konq

    1 21 Отговор
    Защо така плюете назадничаво като руснаците?Живеем в демокраця и какво лошо има да си по - свободен и да изразиш своята съшност???Да си такъф не означава че си сбъркан - даже напротиф!!!Какво лошо има да се гушкаш с приателче ???То си е връх на изживяване!!!Американците одавна го прават и са с 1000 години прет нас !!!

    Коментиран от #17, #22

  • 16 Не глеам таувизия

    9 0 Отговор
    Добре де, всеки да си го слага дето иска... Свободна страна сме, ама защо демонстрации и афширане на тези неща... Няма закон който да го забранява... Освен да си увеличат "ранковете" друга цел аз не виждам... Оди си обяснявай после на децата кви са тия паради с чичковци с полички, лелки с мустаци и кукери п...ли... Ай с...р фалшива либерастия...
  • 17 Борис

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Абе ккон ли си къв си,да не би да изпитваш удоволствие като дразниш хората?Какво същество си ти бе.

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Демократична смешка

    9 1 Отговор
    Никой не е длъжен да одобрява, за това хетерото ще станем хомофоби. Общината да не Ви е PR компания. Правите си тотална деградирала шега с българските традиции, нека тежи на промитите Ви демократични мозъци.
    Нямам против да си живеете с розовите очила, но в реалния свят, моля бъдете адекватни. Вие " многоцветната" организация сте компетентни само когато налагате Вашите виждания и убеждения. Празнувайте и мишкувайте с Вашите "отворени писма", отваряйте се вкъщи.

    ПС: Дупка пол няма!

    Много луди хомофоби бродят из този тъмен град, живота е ценен с или без Mastercard. Заради една идеология да се покажете "уж" колко Ви е яко дупето, рискувате повече от една болка м/у краката Ви.
    Блаходаря за вниманието!
  • 21 skinarqHRO

    21 1 Отговор
    на4и като извадя скинарската бухалка брат и кат ги замаам.......
  • 22 Официална покана за катърЯ

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Дай адрес и да направим "Жътвата", а?!
    Ще си сменя адресната регистрация все едно искам да запиша детето на детска градина - все някой ще дава квартира под наем около тебе!
    Яя, кажи къде да те намеря да пием кафе?!
    Ще ти поръчам и торта - възможно най-скъпата, дори ще си сложа пулсомер, да не кажеш, че съм се пестил...
  • 23 МАК

    12 1 Отговор
    трябва със закон да се забранят тези извращения. да си се гушкат пляскат и тем подобни някъде на закрито!! Не съм длъжен да слушам и гледам тези! Жал ми е за подрастващите че ги виждат тия работи!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кака Гинка

    10 0 Отговор
    Ако трябва да резюмираме мнозинството мнения: Колкото повече шум вдигат ,толкова по-противни стават на обществото и рискуват да превърнат дори най-непредубедените хора в хомофоби.И един въпрос: какво е "интерсексуални"? - нещо съвсем се оплетох в класификациите им.Преди време някой уместно беше отбелязал,че ще ходим до тоалетната с разяснителна книжка в ръка, за да знаем в коя кабинка да влезем...

    Коментиран от #27

  • 26 Къртев

    7 0 Отговор
    Не съм против гейове, лезбийки, травестити и подобните им. Хора са. Но съм против този прайд или там, каквото е. Лично аз мисля тяхната свобода на изява да е ограничена в специалните им сайтове, които да са недостъпни за непълнолетни. Според мен това не е болест или себеусещане, а си е чиста перверзия, тъй като е свързано само със секс.
  • 27 Vulpes

    2 6 Отговор

    До коментар #25 от "Кака Гинка":

    Интерсексуалност е наличието у един индивид на неопределени или смесени полови белези. Интерсексуалните хора по рождение притежават полови белези, които ги причисляват или ги отличават и от двата пола.[1]



    И аз незнаех....чичо Гугъл ми обясни.

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 no name no face no number

    3 2 Отговор
    Не виждам, защо на едните трябва да се забрани, а на другите да разреши съответната публична дейност. Справедливо е или са се разрешат и двете прояви или съответно и двете да се забранят.
  • 30 Хасан

    1 4 Отговор
    Човек като Ердоган трябва на тая страна..само бой...да дьржи здраво юздите
  • 31 Гост 2

    4 0 Отговор
    Не съм против коментарите на новия гост 2,но да беше сложил едно,но можеше да сложи 3 напр.а до оня с коня да се върне някъде в 3 клас,за да се научи да пише граматически вярно.а колкото до прайда,самата дума навежда до група животни.тези добре платени от западни посолства лентяи,които за да не работят обръщат резбата и са позор за родителите си,провокират с гнусен морал обществото.но понеже са безмозъчни извратеняци не разбират колко жалка картинка представляват.аз не гледам бг тв. и няма да ги видя.съветвам софиянци в този ден да излязат в парка или другаде.когато няма наоколо им никой,на койро да си кълчат задниците,ще им мине мерака да се излагат
  • 32 Кака Гинка

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Vulpes":

    Благодаря за разясненията,това вече почва да се превръща в задължителен за изучаване предмет и горко на невежите като мен! :))