11 Юни, 2018 19:18 20 874 38

САЩ удрят европейските коли, а с тях и България (ВИДЕО)

  • симеон дянков-
  • аец белене-
  • европа

Според Симеон Дянков няма инвеститор, който да построи АЕЦ Белене

САЩ удрят европейските коли, а с тях и България (ВИДЕО) - 1
Снимка: ФАКТИ.БГ

Европа се радва на няколко успешни години. Растежът на всякъде в Европа е по-добър, от колкото през предишните 10 години. От друга страна Европа и България би трябвало да растем доста повече, от колкото растем в момента. Възможностите за растеж са по-големи. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю пред ФАКТИ. Той представи новата си книга „Накъде отива Европа?“.

В момента имаме отворен пазар за стоки, но нямаме общ дигитален пазар, нямаме общ капиталов пазар или общ енергиен пазар.

Митата на САЩ срещу Европа могат да засегнат цялостния икономически растеж. Говорим за мита за стомана, която е основна част от производството на автомобили. Всички знаем, че автомобилният отрасъл в Европа е един от тези, които изнасят най-много. Така, че при такива мита ще има негативен ефект върху Германия, Франция, от части Италия и Швеция. Засегнати ще бъдат и всички други държави, които са част от това производството. Между тези държави всъщност е и България. Ние често забравяме, че голяма част от нашето машиностроене и работните места в индустрията са именно в производството на авточасти. Говоря за райони около Пловдив, около Хасково и около Шумен. В много големи български градове се произвеждат авточасти, които отиват точно към Германия.

В търговска война Европа ще е по-тежко губещата. Американският пазар сравнително по-малко зависи от внос от Европа. Там поне за известно време могат да си позволят да са без германски или френски автомобили или други европейски производства. От гледна точка и на работни места и икономически растеж, дори и големи икономики като Германия са много зависими от американския пазар.

Ефектът от влизане на България в Еврозоната ще е позитивен. Всички негативи от връзването на нашата валута с немската марка и еврото, ние вече сме ги обрали през последните 20 години. Единственият път напред е да се влиза в чакалнята и Еврозоната. Моментът да кандидатстваме е сега, докато държим председателството на Еврозоната.

Не може да се случи девалавация на лева. Сегашният курс спрямо еврото е записан в закона за БНБ. За да може това да се промени, това трябва да премине през парламента. Това няма как да стане.

Курсът, който сега държим, ще бъде курсът, с който ще влезем в Еврозоната. Няма нужда от притеснения.

При приемане на еврото е възможно да се получи инфлация от сорта на 2%. Причината е, че курсът от 1.96 вероятно ще се закръгли на 2.

В България имаме проблем на всички нива за намиране на работници. Не говоря само за висококвалифицирани работници. Дори в туризма имаме нужда от внос на работници. Трябва да се прицелим към индустрии, в които умът е по-важен от броя на работниците. Такава е индустрията с високите технологии.

Банките са твърде консервативни във финансирането на иновативни бизнеси. Трябва различна обща политика на правителството за рисково финансиране на стартови стъпки в технологиите и бизнеса.

Убеден съм, че няма инвеститор, който да дойде в България и без държавни гаранции, не само в стартовото строителство и определянето на цените, да строи подобна централа. Не мисля, че Европа ще позволи на неевропейски инвеститори да изгради такава централа. Мисля си, че това е политическа партенка, като аз смятам, че ние нямаме нужда от такава атомна електроцентрала.

Цената на електроенергията ще се повишава, докато България не премине на по-евтини електроизточници, каквито са възобновяемите източници и най-вече, такива свързани с вода.

Мисля, че кабинетът на премиерът Бойко Борисов е балансиращ и спокоен, който не прави много реформи, който изчаква и стабилизира.

Смятаме, че през последните две, три години икономиката се развива добре, но би трябвало и може да се развива доста по-добре. Трябва да мислим по друг начин за трудовия пазар, заяви Дянков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитров

    75 19 Отговор
    защо ВЪНШНИЯТ ни ДЪЛГ е НАД 50 МИЛЯРДА........ЗАЩО

    Коментиран от #3, #7, #24, #36

  • 2 Санкция

    77 13 Отговор
    Тоя пицар , пък къде се е иззз....казал..

    Коментиран от #25

  • 3 antimediator

    20 42 Отговор

    До коментар #1 от "Димитров":

    Първо научи правописа и после задавай въпроси , ако изобщо можеш да ги формулираш !
  • 4 гост

    68 13 Отговор
    Абе този Пундек защо го показват още бе ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Прост

    71 12 Отговор
    Политически труп дава акъл защо?! Човек , който се е провалил като политик и министър (пишман икономист) има ли още някой да им вярва на тия?!
  • 7 НКВД

    40 7 Отговор

    До коментар #1 от "Димитров":

    На Бойко му трябват кинти за туй!
  • 8 ку к

    46 10 Отговор
    Много знаеш ти бе гробар на България и слуга на Фащ ,знаеш да го лапаш.Да ти преседнат парите дето отмъкна.Ще се пържиш в ада за делата си капут смотан.Не само ти всички смукачи на Фащ.
  • 9 дядо Яго

    58 5 Отговор
    Този господин е крадец. Открадна отделените пари на хората за здраве от здравната каса . Отклоняването им за различна цел е забранено със закон. Този и компанията му ,трябва да са в панделата а не да се правят на умни.Тука явно всичко може,но да не забравят господата ,че това работи двупосочно.
  • 10 ЕМО

    30 6 Отговор
    Не постната,а халтавата пица,говори за растеж в Европа,при положение ,че Путин каза,ИДВА ГЛАД!Господи,слез да си прибереш
    вересиите, окончателно.Нищо,че те са БИВШИ ,БЪЛГАРСКИ ,ФИНАНСОВИ,МИНИСТРИ!АМИН!БОГ ДА ГИ ПРОСТИ!
  • 11 ссирена

    41 4 Отговор
    ЕДИН БИВШ ФИНАНСОВ ИЗМЕКЯР ГОВОРИ- НАКЪДЕ ВЪРВИ ЕВРОПА.КОЛКО СТРАННА ДЪРЖАВА Е БЪЛГАРИЯ .ЕДИН ФИНАНСОВ КРАДЕЦ.ПОВТАРЯМ-КРАДЕЦ ДНЕС ОТНОВО Е ФИНАНСОВО ЕВРОПЕЙСКО ЧУЧЕЛО.ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА Е ПРИ П Е Л О В!
  • 12 Дончо

    39 5 Отговор
    Този трябва да е в затвора на топло, а не да дава акъл какво да стане. Няма нищо мъжко в този индивид.
  • 13 Василев

    35 3 Отговор
    Селяни, този първо се ожени за еврейка с цел да направи кариера. Е, направи, докато баща му умираше от глад... След като получи шут в г'за от България и Америка се спря чак в Русия. Лицето на снимката е завършило Статистика и от финанси и макро икономика разбира, колкото Иван4о от кладенчова вода!
    Агент Форд. ЦРУ!

    Коментиран от #28

  • 14 Булава

    12 5 Отговор
    Тоя да се пребира в къщи Москва.
  • 15 кире либерало

    8 2 Отговор
    от къде вода бре момче
  • 16 ссирена

    32 4 Отговор
    Господин Дянков,не знам къде се подвизавате сега,ама една просба към работодателите ви-БИЙТЕ ШУТА НА ДЯНКОВ-ОКОНЧАТЕЛНО!
  • 17 dqnkov

    3 15 Отговор
    Да го духате балъци
  • 18 гнида

    20 4 Отговор
    Този елемент не беше ли "Слънчицето" .... ? Какъвто господаря , такъв и слугата - ГЬОНСУРАТИ !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 стоян георгиев

    15 25 Отговор
    послушаите го бе убавци.умен е човека и няма сметка да ви лъже .изкарва си парите без да ви прецаква.за кои е женен и т.н.щуротии нямат значение.човека е профи и е единствения ни финансов министър дето не е крал от българия.беше такъв в наи-тежкото време на криза в последните години и измъкна страната без особени негативи.

    Коментиран от #22, #37

  • 21 Реплика

    16 10 Отговор
    Абе я да махнете този транжорна на пици
    Най мразеният,грозен полетик
  • 22 гнида

    16 5 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    България , степенуването най- с и кратко ..... Относно мнението ти , не го споделям . За мене е продажник работещ за интересетите си с временно силните ! Сега ги лае като псе , защото е отрязан , ама нали беше "Слънчице" , а сега не е .....!

    Коментиран от #26

  • 23 ЕМО

    17 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Смятаме, че през последните две, три години икономиката се развива добре, но би трябвало и може да се развива доста по-добре. Трябва да мислим по друг начин за трудовия пазар, заяви Дянков.Бивш олиго.финансов министър на България,по настояшем само олиго!Само плява Б.Б.!и ПРЕДИ И СЕГА БЕЗ СЪЩЕСТВЕНА РАЗЛИКА!
  • 24 Ефтини сензации

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Димитров":

    Много си плюскал затова.
  • 25 jambazina

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Санкция":

    Поредния титан на макроикономиката, след като лично собственоръчно опляска нещата, си позволява да бълва либерастии "по телевизора".
    Крайно време е да се разбере че народа не се храни с тия празни приказки, па макар и половината от тоя народ да е минал през УНСС.
  • 26 стоян георгиев

    5 21 Отговор

    До коментар #22 от "гнида":

    нищо не лае, винаги е компетентен и конкретен.пара има бол работа също.тои е икономист от световно ниво ,парата за него е абстрактно понятие има я бол.всичо дето пише е вярно и не е крадец.ако ни управляват такива като него ще се оправи за десетина години.

    Коментиран от #38

  • 27 ГосТ

    9 2 Отговор
    Какво има да каже още това лице, според което България няма нужда от наука и индустрия, а образованието се свежда до Економически "науки" и сигурно според него свищовския е най престижният университет?
  • 28 ГосТ

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Василев":

    Сигурен съм, че и статистиката не му много добра от свищовския,след като си позволява да работи със средно,при неправилно разпределение на данните (като заплати например)
  • 29 Дедо Грую

    6 1 Отговор
    Тоя тупан го извадиха от нафталина. Явно "началниците" го готвят за нещо. Сигурно си мислят, че хората са забравили какви ги надроби.
  • 30 възмутен

    3 0 Отговор
    чакам с нетърпение този титан на макроикономиката да разбие Р И Ш Москва

    Коментиран от #31

  • 31 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "възмутен":

    отдавна не е в москва.сега е шеф на по -престижно място в лондон.
  • 32 Суйо

    4 0 Отговор
    ...вода...????? На тази суша - Севлиево от 35години е на режим. Нооо, високотехнологичният Дянков би ли разбрал. Би, ако Сорос му го подшушне.
    Предатели!
  • 33 Грую

    3 1 Отговор
    Еврото ще се закръгли на 2. Цените ще се закръглят от лев на евра, а заплатата ми ще се закръгли наполовина! Добре, че няма да ни поканят. В резултат на спазването на Маастрихтските критерии доходите в България са ниски, а в резултат от некадърното управление на икономиката същата е с висок риск от криза, а това са два показателя, които изключват покана за чакалнята, респективно за еврозоната.
  • 34 ежко бежко

    1 0 Отговор
    Да засрамва,чуждо име! А за очилатко бих казал,че все още мутиращи гласове,няма кой да се вслушва в тях!
  • 35 Гост

    1 0 Отговор
    Този пак не е разбрал. Най големите производители на стомана са индийци.
  • 36 Георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Димитров":

    Посочи си източника, Димитров! Дай доказателства! Как са станали 50 милиарда, или замълчи, защото навсякъде пише, че дълга ни намалява.
  • 37 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Сериозно ли ни вземаш за балъци? Три милиарда само от здравната каса опънати.
  • 38 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    Този е крадец и то не просто на пари, а на здравето и живота на българите. Мястото му е в затвора и то за дълго. Била останала постна пица, а той и нея отмъкна. Но докато има такива, като теб да защитават мошеници - зле ще сме!