17 Ноември, 2018 08:24, обновена 28 Януари, 2019 18:04 3 922 38

България e сред малкото страни без брачно равенство в ЕС (ВИДЕО)

  • брачно равенство-
  • лгбти-
  • еднополови двойки

Само шест страни-членки на ЕС все още не предоставят законово признаване на съюза между двама души от един и същи пол

България e сред малкото страни без брачно равенство в ЕС (ВИДЕО) - 1

Експерти от шест европейски държави обмениха опит в постигането на брачно равенство по време на международната конференция „Признаване на правата на еднополови двойки, сключили брак или съжителство в ЕС” в София. Сред темите на конференцията бяха приложението на Директивата за свободно движение по отношение на еднополови двойки в ЕС, законодателните и институционалните пречки пред въвеждането на брачно равенство в България и други европейски държави, както и ролята на неправителствения сектор, политиците, активистите и институциите. Фокус бе поставен върху правата на пребиваващите в България еднополови двойки с официално признат брак или съжителство в друга страна-члена на Европейския съюз.

Разговор с М. Грифит и Симеон Василев в студиото на ФАКТИ гледайте тук:

„На фона на истерията около неразбраното понятие „джендър” и опозицията срещу Истанбулската конференцията, е важно да имаме платформа, на която да говорим разумно и смислено по темата за еднополовите бракове и постигането на равни права за всички български и европейски граждани“, сподели Лилия Драгоева от Центъра за изследване на демокрацията по време на откриването на конференцията.

Чуждестранният опит

Мънайни Грифит е отдадена социална активистка с над 20 години опит в сферите на застъпничеството, правото и социалната справедливост. В момента е директор на Belong To Youth Services, националната организация за ЛГБТИ млади хора на Ирландия. След повече от 10 години работа като директор на „Брачно равенство“ – организация, която се бори за постигане на равенство за еднополовите двойки в Ирландия, Мънайни ясно разбира сегашните нужди и предизвикателства на ЛГБТ общността в Ирландия и приликите с България.

„Кампанията за постигане на еднакви права за всички двойки в Ирландия отне повече от 10 години и все още продължава. Процесът стъпва върху множество анализи, доклади, правни становища, подкрепа от страна на гей общността, кампании в медиите, активна работа с политици. Целта ни винаги е била постигането на равенството, независимо от негативните реакции и коментари, но все още има път за изминаване. Моят съвет към българската страна в постигането на равенство е да гледа на това като на маратон, а не спринт – заедно постигаме повече“, разказва Мънайни Грифит.

Габи Калейа е ръководител на ЛГБТИ консултативния съвет към Министерство на европейските отношения и равенството в Малта. Занимава се с обществени кампании, обучение, повишаване на осведомеността и подкрепа за ЛГБТИ общността от 2003 г. насам. Допринесла е и за разработването на два законопроекта, свързани с полова идентичност, полово изразяване и сексуални характеристики.

„Малта е най-малката страна-член на Европейския съюз, но днес може да се похвали с правителство, което работи активно и целенасочено за постигането на пълно равенство за своите ЛГБТИ граждани, като е постигнала почти пълен успех в тази област“, разказа Габи Калейа. Страната е на първо място от 28 държави-членки на Европейския съюз в най-голямата класация за гей права в Европа – Rainbow Index. През 2018 г. Малта отбелязва резултат от 94% ефективност в своята правна рамка към ЛГБТИ хора. В същата класация България е на 24 място с резултат от 24%.

Подробности за проваления референдум за изменение на конституционната дефиниция за семейство, целяща да отхвърли еднополовите двойки в Румъния и победата по делото Коман, разказа Теодора Росети-Йон-Ротару. Тя е активистка за човешки права, фокусирана върху ЛГБТИ равенството в румънската организация ACCEPT.

„Адриан Коман, румънски гражданин и гражданин на ЕС, сключва брак с Робърт Хамилтън в Брюксел, Белгия, през 2010 г. Две години по-късно Коман и Хамилтън решават да се установят в Румъния, но румънските власти отказват да разрешат продължителното пребиваване на Хамилтън в качеството му на съпруг на Коман. През 2013 г. Коман и Хамилтън завеждат дело за дискриминация и нарушаване на правата на Коман като гражданин на ЕС. Те претендират също, че отказът да се разреши пребиваване на Хамилтън представлява нарушение на румънската Конституция, доколкото непризнаването на сключен в чужбина брак между лица от един и същ пол засяга правото на личен и семеен живот, както и принципа на равенство на гражданите пред закона. В началото на юни Съдът на Европейския съюз отсъди в тяхна полза“, дава подробности Теодора Росети-Йон-Ротару.

Българските аспекти на казуса

„През 2001 г. Холандия става първата страна в света, узаконила брачното равенство за еднополови двойки. Това създава прецедент, последван от десетки други страни. Днес на брачно равенство се радват жителите на повечето държави в ЕС, но в България то остава все още мит. Тази разлика, обаче, не следва да се отразява на качеството на живот на еднополовите двойки, които според Директивата за свободно движение имат право да пътуват и да се установяват във всички държави от ЕС заедно със своите семейства“, сподели Лилия Драгоева от Центъра за изследване на демокрацията по време на откриването на конференцията.

Драгоева представи резултати от първото проучване сред еднополови двойки с признат брак или съжителство в друга страна-членка на ЕС, по темата за трудностите, които срещат при престоя си в България. Когато правят сравнение между живота си в чужбина и в България, двойките споделят, че никое от правата им на съпрузи и партньори, които имат в други държави, не им се признава в България. Това включва право на пребиваване, упражняване на родителски права, имуществено право и право на наследяване. Анкетираните семейства свързват България със силно изразено чувство на несправедливост, поради системната дискриминация от страна на институциите, и негативната обществена нагласа и стигма към еднополовите връзки.

В България вече възникват казуси по темата. По-рано през годината Административният съд в София отсъди в полза на правото на пребиваване на съпружеска хомосексуална двойка в България, на която Дирекция „Миграция“ към МВР отказа право на пребиваване, позовавайки се на определението на „брак“ в Конституцията на РБ, а именно като „съюз, сключен между мъж и жена“. Казусът е на семейна двойка, в която единият член е гражданка на Австралия, а другият - на Франция. Според Директивата за свободно движение и скорошната практика на Съда на Европейския съюз по решението „Коман“ - Coman, C-673/16, австралийката би трябвало да получи от българските власти позволение за пребиваване в България, тъй като упражнява правото си на свободно движение като член на семейството на гражданин на ЕС. Въпреки че решението на Административен съд - София-град е в съответствие със решението на Съда на Европейския съюз, то беше обжалвано от страна на Дирекция „Миграция“ към МВР неправомерно и в нарушение на задължителното Право на ЕС и решение на Съда.

„Съдът на Европейския съюз е постановил, че държавите членки на Съюза са обвързани да зачитат сключените в други държави бракове между лица от един и същи пол, за да защитят основните им права на свободно движение и на неприкосновеност на личния и семейния живот като граждани на ЕС. Отказът на България да признаят тази обществена и правна реалност поставя логични въпроси: доколко у нас съществува ефективна защита на правата на човека и в каква точно посока се развиват те“, прави анализ на европейската правна рамка доц. Христо Христев, преподавател по Право на ЕС в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госта

    49 4 Отговор
    Замълчете, джендъри, и си бройте стотинките
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 бактисъл

    61 2 Отговор
    "Цялата патология да се определи като норма и всичко нормално - за патология". Това им е целта. Формулирана от Херберт Маркузе
    След пеерасите следват зоофилите, педофилите, инцестаджиите...
  • 5 no name no face no number

    35 1 Отговор
    под изчадия визирам тия многополовите, НИКОГА Няма да ги приема за нормални НИКОГА та ако щете и милиони евра да ми дадете тва е
  • 6 калинка

    55 2 Отговор
    На всичко в статията - КАТЕГОРИЧНО НЕ! НЕ! НЕ!
    В разрез с Конституцията на РБ е! Не им преча, нека са каквито им харесва! Но законен брак, раждане и осиновяване - не!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ха де

    42 2 Отговор
    Ние сме горди с това, че простотията още не се е нагнездила и у нас, една от малкото държави. Те го изтъкват, че нещо не ни е наред... Щото другите сфери на обществения живот отправихте, та стигнахте до еднополовите проблеми
  • 9 калинка

    52 2 Отговор
    И, очевидно, има достатъчно места в Европа, където могат да отидат, да живеят, да се женят и тн. В Бг сме си изкарали 1300 години без такива екстри. Дай, Боже, поне още толкова. Пък после ще видим. Колкото повече им се дава трибуна на такива идеи, толкова по-развращаващо действа на младото поколение. Защото почти никой не им се противопоставя нито с думи, нито с действия! КЪДЕ Е БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА?

    Коментиран от #35

  • 10 Абе аре па и вас

    34 3 Отговор
    На цялата ни убост тука само педалщина липсва аре бегайте
  • 11 Мустафа

    33 1 Отговор
    Значи - с мъж - може, а с две жени - не може????
  • 12 Хахото

    27 2 Отговор
    За тези психично болни хора си има психиатри и психиатрични клиники,ако не им помогне, накрая един здрав бой ще ги излекува на 100%.
  • 13 no name no face no number

    35 2 Отговор
    Почти всеки ден почти четем за горките евреи и за тия също. Кога ще посветите нещо на нормалните семейства състоящи се от мъж и жена( дори в повечето случаи жените да са долни меркантилни к...и) все пак нормалният съюз е между мъж и жена другото е помия
  • 14 асддса

    30 1 Отговор
    Единственото равенство, което им трябва е равно внимание от психиатър. Това е БОЛЕСТ, престанете да го НАБУТВАТЕ КАТО НОРМАЛНО !!!
  • 15 калинка

    30 2 Отговор
    Когато видя мечок с мечок, че и да водят меченце, ще мога да приема всичко за нормално.
  • 16 редник

    25 2 Отговор
    Няма никаква пречка да си живеят заедно ! Те обаче искат децата ни !

    Коментиран от #21

  • 17 айде стига де с това конско евангелие

    26 2 Отговор
    Що продължавате да се правите на ударени и с менторски тон да изкарвате волята на българския народ като някакъв недостатък за оправяне?Кой ви е дал правото да разполагате по този начин с нас?Хората в страните,в които се наложихте се усетиха и в чудо се видяха от вас и вашите претенции!Поискахте да оформяте децата им от най-ранна възраст!!Не разбирате ли,че в България не ви искаме и не ви се отваря парашута да я оформите в стил Содом и Гомор??Живейте си спокойно частния живот,както го правим и ние и не ни се налагайте . Как ще промените нагласата на обществото?Репресии?Колкото повече се напъвате толкова повече отвращението ще расте......престанете да се натрапвате!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Антон 1

    12 1 Отговор
    Чета си аз , не съм съгласен ,ама какво да направя ! Чета и се мъча да ги разбера ! Може би не е болест , не знам ! Може би има някой административни пречки да си живеят тихо и кротко ! Обаче “Целта ни винаги е била постигането на равенството, независимо от негативните реакции и коментари”!”
    То , сякаш малко нахално звучи ?
    Значи , ние трябва да се съобразяваме с тяхните искания ,а те самоцелно ,според мен , “независимо от негативните реакции “ да си гонят тяхното !
    Толерантният човек винаги изслушва аргумента на опонента си !

    Значи , тия мазни нахалници /повечето мъже -педофили -100 % според мен / , дето си смучат п...те , самоцелно ,независимо от и т.н си искат правата , най -вече да демонстрират ориентацията си ! Аз не искам моето дете да учи с такова на двама бащи ! Когато започна да обяснявам на дъщеря си какво е секс , да обяснявам за абсолютно нормално ,как двама пишкосмучковци са татковци !
    Да си живеят кротко и тихо ,както аз !
    Аз например обичам козички ! Ама ме искам равни права на мъжете обичащи козички и такива които обичат жени ! Що бе , козичката даже по-разбрана от някоя кифла със селикон !
    Даже , вече не ми пречат и по улиците като демонстрират !
    Ама да осиновяват деца .... !
    След много години ,когато ни заклеймят нас , сегашните несъгласни , като изостанали , ограничени , тогава може !
    Най ме дразни нахалството ,че сме им длъжни ! Не съм им длъжен !
    Аз си искам козичката и толкова !
  • 20 АНАЛлизатор

    22 2 Отговор
    Жена с жена разбирам, могат и двете да си раждат колкото искат, но мъж с мъж ми идва в повече. От такива идиотщини стигнах до пожението, когато чуя ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ да вадя пистолет.
  • 21 идват в ролята на жертви

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "редник":

    дуднат за" ЛЮБОВ"а после ще претендират да бъде въведен Техния "закон за защита на децата",за да могат лесно и безпрепятсвено,чрез социалните служби да ги отвличат от семействата им и да ги дават на тях!В някой страни след тях вече изпод гардероба изпълзяха и педофилите и зацивриха и те за права!Пък турили и девиз love and equality-този сладникъв егалитарианизъм,ала джордж сорос, е толкова пошъл тоталитарен и прозрачен-В името на еднаквостта лека полека да те съблекат от всичките ти права и да ти наложат тяхната ценностна система-всичко и всички турени в един кюп -секс със всеки и всичко ,което ти попадне позиращи като любов и свобода!Те мечтаят за порнографски тоталитарен режим,в който ние сме редуцирани до нивото на животни, те колят , бесят и държат в клещите си децата ни от най ранна възраст развращавайки ги а са недосегаеми!!Точно по този начин ,както в момента го правят с България,която ги отхвърля,те ще преследват и смачкват всеки който не се впише и застане на пътя им .Ще бъде обявяван за ретрограден,лицемер, ненормален ,вреден,враг на европейските свободи и ценности,уволняван,преследван,репресиран и превъзпитаван поучаван и принуден да изживява ада на техните свободи!Всеки ще бъде принуждаван да ходи в един клозет с тях ,да им прави свадбени торти дори и да е християнин,ако ли не ще му затворят сладкарницата и бизнеса и т.н.красоти,които вече се случиха на някои хора в Щатите,ще наложат нов речник ,в който някои думи като "бременна жена"ги
  • 22 Bubbles

    25 2 Отговор
    Ай спрете се вече бе!
    То бива квичене бива чудо, ама вие минахте вече всякакви граници.
    Ми не може да има брак между мъж и мъж или жена и жена. Какво семейство ще е това? Какъв пример ще даде на евентуално осиновените си деца или там правени чрез сурогатни родители?
    Всяка седмица по 20 статии за тая глупост, НЯМА ДА СТАНЕ, НЕ И НА БАЛКАНИТЕ!
    Спете с мъже, жени, деца, баби дедовци животни, растения, живи, живи умрели и с каквото щете, но спрете да ревете за права! НЯМАТЕ ПРАВА, ТОЧКА!
  • 23 Проста работа

    15 1 Отговор
    Световният елит цели изпедерастяване на населението, за да се намали броят на хората. След това машините ще ни видят сметката по бързо. Конспирация.
    Това е тъжната истина.
  • 24 Хи их хи

    20 2 Отговор
    Да има равенство... при условие, че брачните партньори могат да създадат потомство по естествен начин!
  • 25 Иво

    16 1 Отговор
    Кво ни интересуват тия кавали?С тая криворазбрана толерантност се докараха до това положение на запада,да няма кой да работи,да няма млади,старите хора да се увеличават за сметка на младите.Кавалите не могат да раждат-запомнете го.
  • 26 Аман от джендърски експерти

    14 2 Отговор
    Алоо не ви искаме еднополовите бракове шибани немци французи и шутландци. Това е изтока
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 охо бохо

    10 1 Отговор
    Говориш ли с тези уроди те ти се качват на главата и не остава нищо нормално, морално и естествено ! Затова единственият начин е да бъдат заличавани , избивани за да не припарват при нас !
  • 29 не син

    12 1 Отговор
    Гнусните извратеняци от години стават все по агресивни. Не искат вече да ги признаят, дори не само повече права от нас нормалните, а искат да направят и нас същите уроди като тях ! Явно Хитлер е бил прав и докато не започнем да ги изтребваме оцеляването на човешката раса е застрашено !
  • 30 Анонимос

    15 1 Отговор
    Не трябва да им се обръша внимание на такива и времето и историята ще ги заличи напълно!! Те това искат да се шуми околко тях и да ги правиме значими, а всъщност са едни хормонално болни човеци с психически отклонения!!

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Иванов

    6 1 Отговор
    Слава Богу ние сме общество чиито ценности са разписани в Библията, а тази Книга съществува от хиляди години и ще съществува до Съдния ден. В този страшен ден душите ни ще бъдат съдени точно по Нейните Закони. А кой какво казал от Западаща Европа си е лично за негова сметка. Ние си го местим и си продължаваме по Царския път. Алелуя!
  • 34 Русенец

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Анонимос":

    Ако не обръщаш внимание на заразата, тя се разпростира безконтролно. Еднополовите бракове са противоестествени. Двама еднополови не могат да имат поколение. Трябва да намерят отнякъде трети, от другият пол, да им го роди или направи, пък после двамата обратни да се преструват на нормални. Такова "семейство" ще възпита и децата, които отглежда в същите изкривени ценности, които ще доведат до изкривяване психиката и на децата. От тук, цялото следващо поколение, което е отгледано от еднополови, ще изгуби представа за това, как природата изачало е отредила да стават нещата под слънцето. Докъде ще стигне човешката раса, ако се разпрострат еднополовите бракове и достигнат 50%? А, ако стигнат 90%? Ще променяме понятията за християнско семейство ли? Децата ще са плод на лабораторни дейности ли? Родителите на детето ще са двама мана*и и две ле*бийки, решили да си имат общо дете ли? Вместо да оправят повреденото, те решили да го въведат като законно и да стане модел за подръжание. Това не е нищо друго, освен чист и неприкрит опит за безкръвен геноцид над вида ни.
  • 35 Попа

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "калинка":

    Тази която сме си създали само и само римляните да ни зачитат зя хора, а не за "горски диваци"?! Ще ти кажа къде - пълнят ви акъла с 2000 годишни еврейски измишльотини и искат народа да им плаща за тва и да ги дундурка! Щот и те половината са някви извратени боклуци дет зимат луди пари само за дет дрънкат глупости веднъж в месеца.
  • 36 Един

    7 0 Отговор
    Друго си е да има равноправие!
    Тази година е бременна жената , догодина - мъжът й!
    Е т'ва е!
  • 37 Притискате като боа

    2 0 Отговор
    Българския народ, защото не се подчинява на дневния ви ред. Затова го държите беден, без надежда за бъдещето си. Изсмуквате всичко, което има и се надявате да се поддаде на манипулациите. Който иска равноправие нека емигрира, защо трябва всяка страна да осигурява равенство?. После да се чуди какво да прави с покварата сред населението. Бедни сме, оставете ни да дишаме въздуха и да имаме свобода от натрапване на неправилни неща!
  • 38 ЕВРОПЕЦАННЕДОКЕЦ

    1 0 Отговор
    Когато от едно тяхно еднополово съжителство се родят деца, ще ги призная за семейство! Или по-точно - на КУКОВО ЛЯТО!