Last news in Fakti

27 Ноември, 2018 15:38 20 537 65

Адвокат: Застрахователите фалират заради лошо управление (ВИДЕО)

  • гражданска отговорност-
  • застрахователи-
  • обезщетения-
  • лимити

Причината не е в смъртните случаи

Адвокат: Застрахователите фалират заради лошо управление (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Не е ясно защо се повишават цените на застраховка "Гражданска отговорност". Това заяви в студиото на ФАКТИ адвокат Стоян Чаталбашев.

"Ние сме в ЕС и трябва да спазваме законодателството. Ако не, да излизаме и да си създаваме национално законодателство, което е удобно на група собственици на застрахователни компании и нашите застрахователи да не бъдат тормозени от тези лоши европейски директиви.

А, че има проблеми в застрахователния сектор - има, щом се предприе такава отчаяна стъпка с въвеждане на тези лимити това е повече от ясно. Но както каза един бивш застраховател по темата - бивш изп. директор на застрахователна компания, ако ще фалират застрахователите, то не е заради
смъртта на пътя. Ще фалират заради лошото управление, както фалира всяко едно търговско дружество и в това няма никаква драма.

Драмата е там, че регулаторния орган е допуснал това. И сега заради лошите съдии от ВКС и лошите адвокати, които съдят застрахователите се виждат някакви апокалиптични сценарии", коментира Чаталбашев.

За проблемите и нуждата от реформи в застрахователния сектор, юридически издържана ли е системата "Бонус-малус" гледайте разговора с адвокат Чаталбашев:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    73 5 Отговор
    Кога ще отпадне тъпия стикер за ГО който струва 1.40 лева, всеки един собственик на едно МПС дава на годината по 5.60 лева ей така на застрахователите и на политиците.

    Коментиран от #29

  • 2 куку руку ку

    68 3 Отговор
    Стикерът ти е най-малкият проблем!

    Коментиран от #6

  • 3 Фен

    60 9 Отговор
    Ми в ЕС толкова ниски застраховки няма. А цените за ремонт на автомобили са почти същите. И затова, автомобил, ремонтиран по застраховка, се прави некачествено....Сервизите лъжат застрахователите, застрахователите лъжат сервизите.... Диалектика!

    Коментиран от #23, #32, #38

  • 4 фалирал застраховател

    126 9 Отговор
    Убажаеми господа шефьори ,преди 30 години като нямаше гражданска кой-плащаше щети?Нямаше 40 частни фонда с глупави имена,ИМАШЕ САМО ЕДИН.ДЗИ.

    Коментиран от #31, #41, #58

  • 5 гост

    27 1 Отговор
    Лимитите не важат в европа! Така че ...
  • 6 Петър

    45 4 Отговор

    До коментар #2 от "куку руку ку":

    Ама защо трябва да им давам 10 лева годишно без да има смисъл, ти имал представа колко милиона годишно прибират от тоя стикер и какви налудничави обяснения дават защо го изискват този стикер?

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ристе

    39 3 Отговор
    Прекрасна статия, очеваден пример е Армеец, след смяната на изпълнителните директори, компанията затъва, вече никой не застрахова при тях, а бяха номер едно.

    Коментиран от #9

  • 9 123333

    36 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ристе":

    Е те Армеец винаги са били собственост на ТИМ. Ти не можеш ли да си избереш едно дружество дето да не е на мутри?
  • 10 Стоян

    48 4 Отговор
    Аз мисля ,че ако гражданската не е задължителна, както беше преди и споровете се решават по съдебен ред, някой ще изтръпне само от мисълта за това. А наистина защо да е задължителна.
  • 11 Анелия

    8 32 Отговор
    Много некомпетентно изказване. Дори не се доближи до истината. Трябва да мине на диета, този адвокат!

    Коментиран от #40

  • 12 Именно

    29 0 Отговор
    България - страната на неограничените лимити! ;)
  • 13 Петър

    44 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Стикера е единствено и само за пари,4 милиона МПС по 4 стикера на година са 16 милиона стикера е равно на 22 милиона и 400 хиляди лева на година дарение за политиците и за застрахователите-мутри!

    Коментиран от #14

  • 14 Капиталист

    5 44 Отговор

    До коментар #13 от "Петър":

    Колега замислял ли си се, че някой учен взима заплата защото е измислил материала, от който е направен стикера, друг е измислил машината с която се режат тези стикери, трети програмата с която да се оформи графично стикера, четвърти боята, лепилото, холограмата и така мога да продължа докато стигнем до куриера, който го е доставил на твоя брокер. Въпроса е дали заслужават тези хора заплати и дали техните семейства трябва да бъдат обречени на глад, защото ти не искаш да дадеш 1.4 лева?

    Коментиран от #18, #19

  • 15 РАДА

    41 0 Отговор
    Застрахователите явно имат сериозни проблеми - чакам втора година изплащане на сума от 500.00 лева по гражданска и не са в състояние да платят при приключила преписка и изрядни документи.
    Какво повече да коментирам за малка фирма не са проблем петстотин лева но за ГОЛЯМ застраховател са ГОЛЯМ проблем.

    Коментиран от #62

  • 16 никси

    23 2 Отговор
    е какво дане ние ясно от ясно поясно Олимп какво направи обра парите на хората и духна сьщото се отнася иза останалите застрхователи така езащото няма никакьв контрол от страна на дьржавата да видят колко сачитави като застрхователна компания я да ги провери и като има неуредици в дадена компания да им земат лиценза и наполие е меноже всенарода да е потьрпевш за някои да си напьлнат гушите и после духаи дуду ела ме ритни да запаля

    Коментиран от #35, #36

  • 17 ИВАН

    18 4 Отговор
    Да си фалирват на воля, никой не го интересува, повече внимание на пътя и само когато се налагат пътувания ..
  • 18 Петър

    32 2 Отговор

    До коментар #14 от "Капиталист":

    Колега,стикерите се печатат в печатница собственост на депутат от БСП,ти мислиш ли че някой го оставил ей така да си печати оборотни и вървежни стикери,и няма да умрат от глад семействата на производителите и разпространителите на тия стикери,винетката как вече става само електронна?Да разбирам ли че собствениците на МПС в България трябва да събират по 1,40 лева за да издържат някой и по точно да става още по богат?То става същото като "Българската коледа" ама там събираме пари за болни деца защото държавата не се е погрижила за тях!

    Коментиран от #21, #42

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Оплодитела

    10 9 Отговор
    Фсички проблеми идват от простата еврейска българска тиква .българите са деструктивен народ.долни гадни.проблемни.
  • 21 Драго

    22 0 Отговор

    До коментар #18 от "Петър":

    Точно така! Там се печатат и зелените карти, които струват по 1.60 лв и стикерите за ГТП. Самите застрахователни компании не прибират нищо от тези пари - плащат ги на печатницата и след това си ги вкарват в цената на ГО.
  • 22 Иво

    30 0 Отговор
    А някой задължава ли застрахователните компании да предлагат гражданска отговорност? Ако наистина са на загуба,да спрат да я предлагат. Там обаче е голямата лапаница. 4-5 милиона автомобила задължително се застраховат. Покривали загубите от други пера???Да ги приказват на някой друг. Единствената цел на застрахователите, е да има лимит на обезщетенията. Изглежда адвокатчетата са намерили начин да ги издояват максимално,и това не им харесва. Затова и наплашиха хората,че застраховката ще се качи до 1000 лв. И да не съм лош пророк,но си мисля,че тя наистина ще се вдигне на около 1000 лв., но лимитите за обезщетения ще си останат. Тогава ще е истонското е..не за народа.

    Коментиран от #57

  • 23 Иво

    18 5 Отговор

    До коментар #3 от "Фен":

    27.11.18 Отговор
    ...Ми в ЕС толкова ниски застраховки няма. А цените за ремонт на автомобили са почти същите.... - ти НИЩО не каза !Цените там за ремонт са в ПЪТИ повече от тук !!! В ПЪТИ!!! За това познати си купуват частите от там и си правят ремонтите тук! Бях 25 год. в Германия и съм доста наясно с цените , както и с лъжите, че след смяната на лева с еврото, цените нямало да се вдигнат.... ГОЛЯМ смях! В най- добрият за хората случай ще станат 1:1 - т.е. 1 лев за 1 € , а заплатите и пенсиите - те ще си останат такива - пресметнати според курса! Та това е - да му мисли народа!
  • 24 Оракула

    24 2 Отговор
    Откъде накъде Менда- Малуса ще променя закона в тази държава в полза на мутрите, това са чисто фирмени интереси, кой го боли че нямали достатъчно милиони за да се разплатят с клиентите си.
    -А бе Малус-Мендо, ти не се ли замисли за размера на хонорара на един адвокат, 60000 лева,пострадалите я вземат 30000, я не, е защо се правиш на приспана депутатка? Каква е тази наглост?
    -Язък ти за измислените докторски титли...хонорис кауза.
    Сложи таван на хонорарите на адвокатите и въпроса ти е решен.
    Чудя се в кой апартамент живееш,сигурно ще е на някое ЧСИ?
  • 25 Гого

    17 1 Отговор
    Не мога да разбера защо парламента се занимава със застрахователите когато фирма фалира просто хлопва кепенци или смятат Българите за дойна крава!
  • 26 Хурю

    3 23 Отговор
    .......БЪЛГАРИТЕ СА ЕВРЕЙ ХАЗАРИ..........ДА СА ИЗПЪРДЯ В УСТАТА ИМ.....

    Коментиран от #37, #54

  • 27 Sis

    16 0 Отговор
    Годишно приходите на по ГО са 660 милиона. Административните им разходи са 190 милиона, обезщетения в чужбина 170 милиона, обезщетения в България 270 милиона. Трябва да затегнат кранчето на румънците с български коли, българи в Германия Италия и Испания с застраховки тук. Трябва да намалеят административните разходи също, не може да са 30%. Къде е КФН?
  • 28 ИВАН

    18 2 Отговор
    Никакви застраховки, тия глупости са измислени за печелене на пари, като и задължителния сот на магазините - мутренски, престъпен свят
  • 29 Ало

    2 10 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Еми плати си гражданската на един път и няма да даваш 5.60 на година.

    Коментиран от #33

  • 30 ФИНЦИ

    13 0 Отговор
    МНОГО СИ ПРАВ АДВОКАТЕ ТЕ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ СЕ НЕ ИМ ИЗЛИЗА СМЕТКАТА А БРОКЕРИ ИМА КОЛКОТО СИ ИСКАШ ПЛАЩАТ ДЕБЕЛИ КОМИСИОНИ НА ЗАСТРАХОВАНИТЕ ОРЯЗВАТ ПЛАЩАНИЯТА !!!! ДА СЕ ОТКАЗВАТ ЩО НЕ СЕ ОТКАЗВАТ ЩОТО ЛАПАТ И СИ ПЛАЩАТ НА ВЛАСТА БОНУС МАЛУС ДРЪН ДРЪН ПАК ЩЕ СЕ НАМЕРИ НЯКАКАВ ВАРИАНТ ТЕ КО СИ МИСЛЯТ ХАХАХАХАХАХАХАХАХА МНОГО ТАРПИМ ЕИИИИИ МНОГО АМА ДО КОГА
  • 31 Патето Яки

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "фалирал застраховател":

    Преди 30 години имаше гражданска отговорност ,автокаско и данък мпс всичко струваше около 15 лева при цена на колите 4 до 9000лв
  • 32 Антонн

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Фен":

    Явно не си излизал от БГ.
    Къде са тези цени:
    Ти знаеш ли въобще в Германия или Англия колко струва един час работа в сервиз не зависимо монтьори или бояджий.
    Тук да не се плати тотал щета се влагат втора употреба части и долни ментета.Като видищ как е в белите държави тогава пиши коментари.
    Като жокер ще ти дам че в Англия автокаско и гражданска както е тук е общо и е 30 паунда на месец.Що не си плащаш каско само за кражба,като смелеш колата ще я правиш където ти е кеф и плащаш кеш нали е евтино.

    Коментиран от #50

  • 33 Петър

    6 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ало":

    Въпроса е принципен,защо трябва да давам 1,40 лева?Явно ти е кеф да те щави държавата за щяло и нещяло

    Коментиран от #39

  • 34 vasik atanasova

    11 1 Отговор
    КОЛКОТО ПОВЕЧЕ Е ВДИГАТ ГРАЖДАНСКАТА
    ТОЛКОВА ПО МАЛКО ВОДАЧИ ЩЕ Е СКЛЮЧВАТ
  • 35 Как ще се измъкнем

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "никси":

    Човече, марш в първи клас!
    Препинателните знаци трябва да се използват, защото не можем да ти проследим гениалната мисъл!
    Страшно е....
  • 36 Как ще се измъкнем

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "никси":

    Човече, марш в първи клас!
    Препинателните знаци трябва да се използват, защото не можем да ти проследим гениалната мисъл!
    Страшно е....
  • 37 Леле

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хурю":

    Брато колко дни и нощи мисли, за да те споходи толкова дълбока, проницателност мисъл! Мисля, че следващите сто, двеста години твоя интелект ще стане норма, а и в училище ще те изучават. Може и някоя свещен на книга да те включат... Респект за такива еродити
  • 38 hmhmhm

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Фен":

    Я ми дай европейска заплата и после се изказвай че нещо ми идваш в повече! Нашите застрахователи не стават това е с две думи.

    Коментиран от #52

  • 39 Е така де

    10 2 Отговор

    До коментар #33 от "Петър":

    Въпроса е принципен - от поне 35-40 години държавата се "щави" зверски, потънаха едни стотици молярди, но ганьо по далече от носа си не вижда. Бабите по тошово време страдала, че олиото и захарта поскъпването, но проспахме куфари те с парите, банкрута на банките, Хипер инфлацията, масовата преватизация, хидроинженерството на тройната коалиция, фалита на ЦКБ и т. н. Но сткера, ах тоя гаден, долен, вреден стикер, него че го туриме у ред..
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Застраховател

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "фалирал застраховател":

    Преди 30 години с данъка на колата плащахме „Гражданска отговорност”, „Каско” и „Злополука на лицата”. Условията на застраховките бяха напечатани на гърба на квитанцията.

    Коментиран от #43, #63

  • 42 Капиталист

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Петър":

    Колега то е ясно, че някой лапа и от това. Но в печатницата не работят депутати, а обикновенни хора като теб и мен. Те получават заплати в повечето случаи и хранят семейства.
    Като отрежем тези пари, мустакатия чичак собственик на печатницата няма да намали неговата си печалба, а ще резне от заплатите на хора като теб и мен. Това имах предвид.
  • 43 Петър

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Застраховател":

    Имам такъв документ от 1973 година за какъвто говориш ти, прав си. Жалко че тук няма опция за снимка та да го кача.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Минаващ от тук

    2 1 Отговор
    Фалират дребните, които разчитат на N броя застраховки, които са изпапали още като са влезли парите. Сериозните застрахователни компании си отчитат печалби. не мо`ем ги мисли дребните, заради това ли е целия напън.
  • 46 Мемфис

    7 0 Отговор
    За никой не е тайна, че служители на застр.дружества инсценират събития с участието на автомобили на техни хора, с което източват много пари.
    Точно такива и вероятно други подобни загуби държавата ще задължи нещастните собственици да покрият в двоен и троен размер.
    Не забравяйте, че ЗДружества бяха дадени в началото на 90 години на хората от 2 ГУ!
  • 47 Ангел

    3 0 Отговор
    Това за стикера си е правилно. В чужбина не съм виждал такова нещо. В кой век живеем!
  • 48 Гурбетчия

    1 0 Отговор
    А защо не погледнеш какви застраховки се плащат в бившите соцстрани в нета. Почти същите.
  • 49 преминаващ

    0 0 Отговор
    Разплаках се.
  • 50 Kim Bu

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Антонн":

    Да ама англичаните са най некадърните шофьори, следователно цената на застраховките им е оправдана дори би трябвало да им я вдигнат още.Казвам го защото не е имало случай да вляза в Англия и да не видя в разстояние на 300- 400 км. поне 5-6 катастрофи - чукат се като великденски яйца. А вярвай ми доста километри съм навъртял там.
    Дори да плащат големи суми за застраховки не би трябвало да им е проблем защото заплатите им са доста големи - ще ти дам пример:
    - Предлагаха ми работа като тираджия, със заплащане 1000 паунда седмично а тук не можеш да вържеш 1000 лв. за месеца. Къде ли е разликата ???

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Фен

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "hmhmhm":

    Ми ела да бачкаш като германец, и 2 евра не ти мърдат. Ма ти не можеш...
  • 53 оня с парата

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "Kim Bu":

    Я виж статистиката за смъртни случай в България и Англия. България е 7 милиона, 600 смъртни сучая на година, Англия е 60 милиона, 1800 случая.
    Всеки ден по няколко статии за някой блъснат и убит, едно е да караш невнимателно и да чукнеш някой друго е да караш като невменяем и да убиваш.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Как бе

    6 0 Отговор
    Никой няма да фалира нали за това сме ние да ги храним да ги поим и да се грижим да не фалират миличките...
  • 56 Динев

    6 0 Отговор
    Лошите застрахователи фалират. Нормалните си работят нормално!
  • 57 Ивчо

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Иво":

    Никой не ги кара,не е задължително да работят с ГО,има и други застр.услуги,демек,продукти.Та ,,продуктът,,ГО не е задължителен.знаеш ли кои бачкат най много ГО левинсевроинсдалбогживотиздравепазарен дял от над 90% ГО...говори ми. Инфото е от ,,Капитал,, колко е вярно ,не знам. И други три четири бръмчат основно на ГО,някъде между 65/ 85% дял прави си равносметка за какво иде реч..
  • 58 Застраховай

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "фалирал застраховател":

    Не е вярно,че нямаше гражданска отговормост,дори и нещо повече - задължително плащаше и автокаско,но за ДЗИ то си прав,,че беше само то застрахователна институция

    Коментиран от #65

  • 59 Митьо

    2 0 Отговор
    Ония тумбаци, шефовете, изпълнителните директори и другата негодна паплач от управлението да си намалят заплатките на 7-8 К лева и ще им излезе сметката. Даже може и да поевтинее застраховката.
  • 60 сойкаПрисмехулка

    3 1 Отговор
    Нека фалират. Мен какво ме интересува. Ако на бай Тошо от с. Горно Нанадолнище му фалира фирмата за добив и търговия с въглища, то някой ще се трогне ли? Някой ще вдигне ли цената на кюмуро, та бай Тошо да не фалира?
  • 61 Онзий

    4 1 Отговор
    Нека да фалират всички застрахователни компании преди беше само дзи.
  • 62 безплатен съвет

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "РАДА":

    Поискай си с писмено запитване писмен отговор какво се чака. Срока за плащане е 15 дена и ако не е спазен без основание и уведомяване за причината има глоба, която можеш да им уредиш. Започвай да си търсиш правата.
  • 63 подробности

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Застраховател":

    Преди 30 години и цените още не бяха пазарни, но от преди 25 години това каско беше проформа и обезщетенията вече не бяха актуални.
  • 64 Uflaf

    0 0 Отговор
    След като въведоха Задължителна застраховка на МПС се навъдиха и тези мутри застрахователите. Мафията от създаването си винаги е в задължителните плащания като сметоизвозване ,профсъюзи и застраховки. Това е индустрия хранеща политици които да лобират за тях и да им наливат пари . От тях пък идва и все по-големия процент на политика и така до без край. Когато не бе задължително ,то нямаше и много застрахователи. Като са на загуба ,да спрат да правят застраховки на МПС освен Пълното каско и там нещо срещу градушка,кражба и т.н. Не е задължително да фалираш. Проста казваш ,че другата година няма да правиш тази застраховка , ама ...иска дупе и намаляване на алчността. Тогава ако те се откажат ще падне и закона за това. Като няма кой да го прави ще минат към социалистическото единствено ДЗИ ли ? А Авропата ? Това което се случва сега с безпричинно вдигане на цени ,ще Ви го повторят и потретят докато им е удобно и докато си искат. Политиците са алчни олигарси навързани с монопола и застрахователите. Ние си ги избираме уж ,ама и това не е сигурно в тази територия.
  • 65 Застрахован

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Застраховай":

    Ако си под 50 години. Не коментирай ! Задължително Каско, глупости !297