22 Февруари, 2019 16:50 65 863 136

Предприемач: Наредба Н-18 ще срине цялата система и НАП (ВИДЕО)

  • наредба н-18-
  • нап-
  • александър лазаров

Много фирми ще преминат в сивия сектор заради неприложимите изисквания, смята Александър Лазаров

Предприемач: Наредба Н-18 ще срине цялата система и НАП (ВИДЕО) - 1

Проблемът с Наредба Н-18 на НАП е на всички възможни нива. За пореден път Агенцията поприходите се опитва да обхване абсолютно всички аспекти от бизнеса в една наредба, което е невъзможно. Това заяви в студиото на ФАКТИ предприемачът Александър Лазаров.

Според него е ненужно и невъзможно НАП да задължава търговците да използват определен от тях софтуер.

"Това е като да сложиш овчар да кара влака, той не знае как. Хората, които правят тези наредби са едни овчари, които не разбират как работи реалната икономика. Управниците нямат представа как това нещо се случва. Наредбата е куц кон, който няма как да стартира", каза Лазаров.

По думите му предложенията на работодателските организации по темата са останали нечути, а и дори с наредбата в сила, събираемостта няма да се подобри.

"Бизнесът не е само олигарсите с лъскавите коли по телевизията, той е и хората, които продават в квартала, пекат кюфтета или имат две магазинчета. Тези хора са много повече от шепата олигарси и реално плащат общо много повече.

Големите корпорации не се занимават с кокошкарски неща да не дават касови бележки, те укриват данъци по съвсем различен начин, който не е засегнат в наредбата. Те ще продължават да го правят през офшорните си компании, а в кварталното магазинче пак ще намерят начин да не пуснат касова бележка", коментира Лазаров.

"НАП всъщност не знаят какъв им е проблемът, подобно на овчаря си мислят, че могат да карат влака. Данъци винаги ще се укриват, въпросът да сведем това до някакъв минимум. Това не става с рестрикциии. Трябва да се създадат условия да се печели достатъчно, хората да не си рискуват бизнеса, спестяванията и реномето с укриване на данъци. Не казвам данъците да станат по-ниски, а с даване възможност на хората да печелят и да си платят данъците с достойнство", каза той.

"Наредбата ще удари всички, но някои смъртоносно. Огромен е проблемът със софтуера, НАП имат ли представа колко вида СУПТО (Софтуер за управление на продажби в търговски обекти - бел. ред.) съществуват? Те знаят, че има 2-3 програми, които се виждат в повечето магазини. Има фирми, които ползват изработен специално за тях софтуер, те са платили хиляди левове, за да отговаря на нуждите им, какво ще правят тези хора, които няма как да работят с други програми? Ще изкарат тефтера и елката и тогава НАП ще хванат продажбите им на куково лято", коментира предприемачът.

"Всичко това е плод на ужасяваща некомпетентност, проблемите в нашата държава се смята, че се дължат на корупция, по-голямата част от глупостите са заради некадърщина, от овластени хора, които не знаят какво правят и карани да отчитат дейност и правят беля след беля, тези хора трябва да бъдат изметени и да бъдат изпратени да чистят канафките.

Виждам категоричен отказ от страна на министъра наредбата да се преработи, отлагането нищо няма да промени. Ще се случи тотален срив на цялата система. Фирмите няма да могат да покрият изискванията, една част ще се опитат и няма да успеят, други тотално ще откажат и ще минат в сивата икономика. Системата на НАП ще се претовари и ще се срине сама или ще бъде хакната, след което или министъра, или ръководството на НАП ще трябва да си отиде, може да има и пострадали по места", прогнозира Лазаров.

Какъв е проблемът за електронните магазини и още по темата гледайте цялото интервю с Александър Лазаров във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 525

    454 17 Отговор
    прав е човека , в момента шайка некадърници под името НАП съсипват целия ''бизнес'' в бг , колкото и малък да е той , с други думи режат ръката която ги храни..

    Коментиран от #9, #81, #107

  • 2 dani

    264 9 Отговор
    много си прав, но данъчните от тези дни вече почнаха да налазват и да пълнят джобчета.
  • 3 арджентата

    253 8 Отговор
    Повечето са ... " хвани един - удари друг!" Некомпетентни връзкари.
  • 4 dani

    271 15 Отговор
    щом тази седмица на женския пазар в София пишеха актове на регистрирани земеделски производители за неиздаване на касови бележки........правете сметка какви капацитети са оперативен контрол

    Коментиран от #80, #123

  • 5 5555

    186 9 Отговор
    Право,куме...в очи.Браво!
  • 6 обективно

    259 7 Отговор
    НАП поръчва, но други плащаме музиката... На практика трепят предприемачеството... Каква е гаранцията, че догодина на някой властимащ кифльо, няма да му скимне нещо друго... Бизнеса не е за подигравка и не е длъжен да ги издържа такива... Ще си бием шута... Друг да им работи!
  • 7 Да бе сигурно

    176 11 Отговор
    А защо таксиметровите апарати с фискална памет не са с ДИРЕКТНА връзка с НАП и са изключени от обхвата на наредбата Ааа..........
  • 8 гост шофер

    153 8 Отговор
    Те киселото мляко съсипаха управляващите та бизнеса няма.
  • 9 Грую

    154 7 Отговор

    До коментар #1 от "525":

    Ех, то да беше само в момента. такава е психологията на българина , докопал се до дребна чиновническа длъжност - смята, че всеки който работи в частния бизнес е мошеник , изкарва много пари и е в състояние да плаща в неограничени размери всякакви измишльотини на администрацията. Колко пъти са ми подмятали: "Ви там частниците нищо не вършите , а пък взимате сумати пари" или пък "Е колко е това задължение за един частник? Хайде сега" . Не могат да отделят едрите от дребните и измамниците от хората, полагащи усилия да са редовни. И тези новите апарати са затова. Някои трият фискалната памет преди дневния отчет на досегашните и зануляват или минимизират дневния оборот и сега заради тях ще страдат всички дори и тези, които нямат какво да изтрият, но и те вървят под общия знаменател на мошениците.
  • 10 Гост

    197 7 Отговор
    Евала на пича. Едно към едно. Някой байчо трябва да гушне комисионче от въвеждането на софтуера, освен всичко друго, а другите да се оправят. Нищо ново.
  • 11 Бесен

    207 7 Отговор
    От герберастката мафия друго не може да очакваш! Невежи номенклатурни калинки назначавани по партийна линия! Колкото по-бързо се оттървем от тая мафия толкова по-бързо ще почнем да отлепяме от дъното в което ни закопават!
  • 12 Bubbles

    28 233 Отговор
    Ами как иначе?
    Значи всеки си слага негов софтуер който работи угодно на неговите далавери...
    Българина е свикнал да мами държавата а после да реве, че тя не му помага.
    Хайде сега и този така наречен предприемач и тия коментиралите тука дето му викате евала, си представете че такситата например също добият право да си слагат собствем софтуер на апаратите. Какво ще стане като се качите при някой който си е нагласил софтуера така че да ви одруса яко?
    Така и в аптеката - Напазаруваш си, минеш на касата и хоп сметката ти с 50ст. или 1лв.(примерно) по-висока, щото ПРЕДПРИЕМАЧА е накарал софтуера си да ти мушка такса "Що ме безпокоиш на работното ми място", в същото време тоя софтуер ще може лесно да се манипулира какво да изпраща и какво не като данни към НАП. Айде сещайте се като прецакат държавата всички тия предприемачи, кой накрая ще прави като вятъра!?

    Коментиран от #13, #17, #18, #19, #23, #28, #121

  • 13 Гост

    102 13 Отговор

    До коментар #12 от "Bubbles":

    Ааааа..., такситата били проблема на нашата икономика, разбрахте ли сега! 50-те стотинки, разбираш ли. Касовата бележка на Женския пазар. Е кааак можах да не го проумея до сега!

    Коментиран от #21

  • 14 112233

    149 5 Отговор
    Искам тъпанарите управляващи МФ и НАП да ми посочат една бяла държава в която има подобно изискване към ЕКАФП и СУПТО
  • 15 456

    160 1 Отговор
    Да направят софтуер за това как подробно изразходват парите от събраните данъци и тогава може и да плащаме повече

    Коментиран от #31

  • 16 дидо

    173 4 Отговор
    нормалния човек ще погледне колко много помещения за магазинчета стоят празни незаети из голяма София, и може да разбере как леко полеко загива малкия бизнес който ако не друго поне осигуровки и заплати плаша редовно само и само да не го закачат.
    Големите ще се оправят, а малките които така и така почти не останахме ще затваряме тези дни.
    и после.......юруш на борсата за помощи което ще излезне доста по скъпо на държавата отколкото да оставят малкия бизнес да живурка лекичко и да се издържа
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 1234567

    64 1 Отговор

    До коментар #12 от "Bubbles":

    ти си нямаш никаква представа за какво става дума...
  • 19 Четеш ама през редовете

    48 4 Отговор

    До коментар #12 от "Bubbles":

    Да разбирам, че или не си прочел или не си разбрал или и двете..
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Bubbles

    8 66 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Къде казах че такситата са проблема?
    Просто дадох пример, ама то трябва мъничко акълец за да го разбереш.
    Както казах, българина е свикнал да цака държавата и после да реве че тя не му помага.

    Останалите дето сте ми отговорили - Май сте един и същи "гений" с 15 имена.

    Коментиран от #26, #30

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 До 12

    31 82 Отговор

    До коментар #12 от "Bubbles":

    Прави си, че собствения софтуер се манипулира и аз съм свидетел на много такива!!! Къв специфичен бизнес имат 99,99% от фирмите, че им е нужен специфичен софтуер?? На един павилион за плод и зеленчук, хранителен магазин или магазин за бельо кви специфични софтуери им трябват? Бизнесмените искат специфичен софтуер за да определят кои стоки, цени и продажби да скрият и кои не. Заради това е целия рев!!! Бизнесмените няма да се вдигнат на бунт в полза на държавата, работниците или потребителите. Бизнесмените се бунтуват заради опита да им намалят мошеническите практики, с които ощетяват с милиарди държавата - пенсионери, инвалиди, деца и прочие

    Коментиран от #34

  • 24 Тоя па

    53 51 Отговор
    В България няма бизнес!!! В България има ТЪРГАШИ!!! Бизнес означава предприемач, който произвежда високо качество на ниска цена с иновативни методи и постоянно смъква цената или подобрява качеството, като така се конкурира с другите!!! В България всички бизнесмени са връзкарчета, обвързани в КАРТЕЛНИ ДОГОВОРКИ, които купуват от производители в Китай, Турция и от други държави и слагат космически надценки!!! В БГ производителите продават ниско качество на супер цена!!! Няма никаква конкуренция, иновации, качество. Ако на това му се вика бизнесменство, тогава да закрият бизнеса и да се върне комунизма с държавната икономика!!! Аман от калпави бизнесменчета!!!

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Готин ама не съвсем

    124 10 Отговор

    До коментар #21 от "Bubbles":

    Ти имаш ли представа, изобщо за какво се говори?? Софтуера за моята фирма го търсих 10 години, за да ми отговори на изискванията и нуждите! Имаш ли представа, как се създава такъв софтуер, от колко човека, за какво време и колко струва?? И смяташ ли, че такъв софтуер може да се манипулира от такива, като мен?? Ние ако можехме това, нямаше да правим среден и дребен бизнес, а щяхме да сме програмисти и без много потене щяхме да смъкваме по 10 бона на месец и да си гледаме кефа, а не да блъскаме по 12-14 часа всеки ден, без събота, неделя, без почивки!

    Коментиран от #52, #99

  • 27 Готин ама не съвсем

    66 8 Отговор

    До коментар #24 от "Тоя па":

    Кефиш ме! Направи една фирма и ми демонстрирай, как става това! Ако не можеш и не знаеш, недей да пишеш глупости!

    Коментиран от #35

  • 28 Предприемач

    57 4 Отговор

    До коментар #12 от "Bubbles":

    Типично по български ! Изказвам се неподготвен, но с “ясната” мисъл, че съм компетентен ! Когато започнеш да се занимаваш с частен бизнес, тогава ще разбереш какви глупости пишеш ! Само да попитам — какво общо има софтуера на таксиметровите апарати със СУПТО — софтуер за управление на продажбите в търговски обект ?

    Коментиран от #50, #51

  • 29 ванко

    48 1 Отговор
    -браво.това е голата истина ,некадърност и некомпетентност,така е заради наши хора-от партията.
  • 30 гост шофер

    44 1 Отговор

    До коментар #21 от "Bubbles":

    И да ги вържат апаратите онлайн файда няма.Точно за такситата са виновни управляващите в момента.Пояснявам - три фирми големи в този бранш прецакаха тази професия.Гласуван бе закон който трябваше да регулира в правилна посока бранша.Всички шофьори трябваше да станат превозвачи, което прави безмислени големите компании.Въпросните таксиметрови фирми си платиха на когото трябва да се промени закона в тях а полза.И закона бе промененннн.

    Коментиран от #53

  • 31 арджентата

    63 1 Отговор

    До коментар #15 от "456":

    Ееее ... как се изразходват... Всички знаем : с безкрайни командировки / по 8300лв. билета, премии по няколко хиляди/ като Агенция по Вписванията, когато НЕ работеше миналата година и т.н. Усилено се събират пари от НАРОДА И ТИХО0МЪЛКОМ СИ ГИ РАЗПРЕДЕЛЯТ ПОМЕЖДУ СИ...
  • 32 гост шофер

    54 2 Отговор
    Корупция до дупка.Изгнила е държавата от корупция.
  • 33 Иво

    83 2 Отговор
    Браво герб успешно съсипвате малките в полза на големите но големите данъци не плащат а кашират в офшорки и всичко зад граница.

    Коментиран от #46

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 До 27

    21 49 Отговор

    До коментар #27 от "Готин ама не съвсем":

    Няма как да направя качествена фирма, защото всички "бизнесменчета" ще ми скочат!! Бил съм в бизнеса и съм наясно със схемите и с абсолютното нежелание за иновации и качествени продукти, а само желание за печалби!!! Политик и бизнесмен са с един и същи грозен характер!!!

    Коментиран от #40, #54

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Готин ама не съвсем

    116 6 Отговор

    До коментар #20 от "Абее":

    Пич, какво чакаш?? Върви го прави малкото магазинче и ставай и ти бизнесмен! И прави милиони. Няма да ти завиждам, а ще ти кажа евала и ще ти се възхищавам, че си по-умен и знаещ от мен! Искам да го видя, как ще го направиш! И преди да си започнал, само да ти кажа, че на всяко първо число, ще се събуждаш ще гледаш умно в тавана и ще правиш сметка, как да изкараш едни 10-20, 30-40 хиляди лева, в зависимост от това колко работника имаш и след всичко това, ако остане нещо, ще има и за теб! За 20 човека персонал, на всяко първо число съм 40 бона назад, поне. 20 бона за заплати, 4-5 за осигуровки, 5-10 хиляди ДДС, 4-5 наеми, ток и други разходи 3-4 хиляди, данък печалба и корпоративен данък и още хиляди други "дреболии"!
    Ми пробвай се БЕ!
  • 38 Добре де

    16 79 Отговор
    Не казвам, че закона е идеален, но нека да им е гадно малко и на бизнесмените!!! Защото мамят работниците, не дават почивките, не дават болнични, укриват доходи, бавят заплати, гонят работници ако 2 дни отсъстват по болест или нещо леко объркат ги глобяват с огромно суми от заплатите, карат работниците да стават съучастници в прецаквани на клиентите и така нататък. Стига само работниците да страдали, време и бизнеса да страда!!! Като фалират ще дойдат други на тяхно място!!! Колко хора си изгубиха апартаменти и прочие, защото бизнесмените ги наемат уж сериозно на работа, а после ги преебават и хората не могат да плащат редовно вноски по кредита и остават на улицата, но на бизнесмените не им дреми. Трябва най-накрая да има поне малко възмездие за милионите съсипани и прокудени от държавата работници. И стига са се оплаквали с политиците - паразна икономика е , и бизнесмените ако искат могат сами да вдигат заплатите, а не да чакат политиците да ги насилват да увеличават минималната заплата. Освен това сме с най-ниските данъци !!! Кво повече реват?

    Коментиран от #45

  • 39 Стефо

    61 4 Отговор

    До коментар #20 от "Абее":

    Много, ама мноооого бъркаш .... явно е, че си висиш някъде на държавна службица или на ниско квалифицирана работа и чакаш да те огрее на 1-во число заплатката та да си платиш кредита.
  • 40 Готин ама не съвсем

    21 3 Отговор

    До коментар #35 от "До 27":

    На калпавия, знаеш какво му пречи! Аман от можещи и знаещи с ръце и глави не знам си къде!
  • 41 Истината!!!

    22 62 Отговор
    Не политиците прогониха народа, а бизнесмените!!! Тези, които дават ниски заплати и продават на високи цени. Данъците са СУПЕР НИСКИ, благодарение на политиците, но бизнесмените пак укриват доходи, пак не искат да осигуряват работници, пак не искат да спазват трудовите договори, пак не искат да вдигат заплати!!! Бизнесмените прогониха народа!!! Освен това продават некачествени стоки и съсипаха здравето на останалия народ!!! Политиците не са опрели пистолет в главата на бизнесмените и да ги карат да дават ниски заплати и да продават скъпо. Бизнесмените плащат на политиците да бачкат срещу народа в тяхна полза и да изцеждат заедно кръвчицата на тоз народ!!!Погледнете кви луксозни коли в БГ - тези коли не са на миньори или майстори, а все на бизнесмени и чиновници!!! Нямало бизнес в БГ, ама всеки малък и среден бизнесмен с Мерцедес и БМВ!!! ПОД НОЖА ВСИЧКИТЕ!!! Евала на закона!!!!
  • 42 Търговец

    18 3 Отговор
    Гледат да искарат големите на светло с тая наредба,а от там и малките,но българина мисли с една крачка напред и всичко да е наред ще се изпопват 20% ддс и кой ще ги плати то се знае всички просто ще е вдигнат цените!!!
  • 43 tos

    40 3 Отговор
    Факт е, че българина ако може да не плаща - просто не плаща, и нито нов касов апарат нито софтуер ще го накарат да започне от утре да го прави. Единственото което ще постигне милата ни бюрократична машина e въвеждането на нов тип услуга от по-хитрите и запознати с легалните офшорни практики. Просто утре гаража на Пенка заедно с още 200-300 фирми с нейния размер и още толкова интернет магазини ще се окажат 90% собственост на офшорна компания базирана в Кипър, собственост я на Алберто Томба я на някой друг. Защо Пенка до сега не го е направила - много просто, за да ти излезе далаверата от офшорката трябва да си достатъчно голям и да имаш поне 1 милион евро оброт на година. Обаче ако са 1000 фирми то годишния им оборот става 1000 евро на калпак на година. И ето как с новите касови апарати от тези които са изрядни търговци, нашата държава вместо да изкара и събере пари ще гледа тъжно как всичко заминава към братски Кипър /или друга офшорна зона/.
  • 44 Търговец

    1 12 Отговор
    Гледат да искарат големите на светло с тая наредба,а от там и малките,но българина мисли с една крачка напред и всичко да е наред ще се изпопват 20% ддс и кой ще ги плати то се знае всички просто ще е вдигнат цените!!!

    Коментиран от #59

  • 45 Готин ама не съвсем

    86 8 Отговор

    До коментар #38 от "Добре де":

    Можеш ли да ми посочиш, колко точно закона защитават работодателя, защото аз не знам такъв! Докато законите и наредбите защитаващи работника са точно 191 или токова бяха преди няколко години! Сега със сигурност са повече! Ако няма работници, ще има малки семейни фирми, ще работим с децата и ще оцеляваме. Но ако няма работодатели, ще има много безработни работници и няма да има кой да внася, за всичко в държавния бюджет! Няма да има детски, няма да има за здравеопазване, за полиция, за образУвание, за бюро по труда, няма да има ДЪРЖАВА! И нещата отиват на там! Защото сега има едни 90 милиарда в банките и банкерите ходят от фирма на фирма да предлагат кредити, ама хората вече ги няма и не искат да се заробват, както е до сега! Работодател за съжаление не става от всеки, а гробищата са препълнени от неиздържали работодатели, умрели на по 30-50 години от инфаркти и инсулти и "спокоен живот"! Тази държава няма да се оправи никога, докато всички мислят така и се отнасят така с хората, които им дават ХЛЯБ!
  • 46 ХХХ

    39 2 Отговор

    До коментар #33 от "Иво":

    Те големите фирми данъци не плащат, ама си плащат големи комисионни на управляващата шайка! Кой политик мисли за държавния интерес??? Щом е пълен джеба, майната му на бюджет и на всичко! Нали така?
  • 47 Batushka

    28 2 Отговор
    В България националния спорт се нарича прееби другарче....е някой са големи ебачи обаче накрая всички сме здаво наебани....даже и любимия ни премиер едвам ги задържа нечистотиите си от суджуци..
  • 48 Мнение

    41 4 Отговор
    Аз не разбирам защо трябва да откриваме топлата вода всеки път. Има държави които от двестта години са на пазарна икономика. Франция, Щатите, Англия, които нямат проблем със събиране на данъците, толкова ли беше трудно през 1990 г. да се вземе данъчната система на една от тези държави и днеска да сме забравили за всякакви мошенически изпълнения и да се радваме на истинска демокрация. Ние хем искаме пазарна икономика хем не ни се разделя с плановата соц икономика. И пак дойдохме на темата за лустрацията.

    Коментиран от #70

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Nikita

    12 5 Отговор

    До коментар #28 от "Предприемач":

    Много сложен въпрос му зададе на този писател.Самоче той неможе да направи разлика м/у шаха и дамата ..Поредната кифла която може да се кандидатира за депотат в парламента без значение в коя парти те вече нямат разлика..Тиквона ги направи като в пандиза .Влизат различни и стават еднакви.
  • 51 До 28

    40 5 Отговор

    До коментар #28 от "Предприемач":

    Предприемач е човек, който взима една гола нива и я превръща в плодородна градина, а не Ганьо селяндурина, който купил 2 краставици за 20 стотинки и ги препродава за 2 лева!!!
  • 52 Bubbles

    8 10 Отговор

    До коментар #26 от "Готин ама не съвсем":

    Виж ся, всеки бизнес има нужди, това е ясно, естествено е един склад да не може да работи с програма за бензиностанции.
    ОБАЧЕ, точно по тая причина държавата вместо да харчи пари за глупости, трябва да организира конкурси, да се изберат програми които да покриват нуждите на браншовете, НО да се инсталират и контролират от държавата а не бай Пешо да си тури някаква програма, па дали ще я върже към НАП, дали и вързана нещо ще праща, какви такси и добавки ще начислява на крайния клиент, как ще се манипулират приходите и разходите, БА че к'во я бърка държавата!?
  • 53 Bubbles

    9 7 Отговор

    До коментар #30 от "гост шофер":

    Отново - Това за такситата беше просто пример(хипотеза).
    Иначе аз съм израстнал в семейство с двама щофьори на таксита и две изплатени коли, плюс безброй карани на аренда.
    Баща ми започна да кара такси още преди да стане задължително да са жълти и да имат апарати, по онова време и той както и много други караше само едни череши и записваше километрите на тефтер поради липса на апарат, с какъвто тогава разполагаха само КОПтакситата и държавните(1280).
    Не очаквам всички да са чували голяма част от горните термини, щото са от преди над 25 години.
    ТА и днес в бранша има проблеми колкото щеш, но примера беше какво би станало ако хипотетично всеки шофьор на такси си сложи собствена програма на апарата.

    Ясно е че не е лесно да се покрият нуждите на всеки бранш с една две програми, ама всеки да си слага какво то си ще е меко казано безотговорно.
  • 54 Bubbles

    19 8 Отговор

    До коментар #35 от "До 27":

    Много точно - В клозета бизнесмени няма, има търгаши които се делят на два вида - Дребни и едри мошеници, първите са по-скоро жалки душици с коплекси гледащи да цакат всичко и всеки, вторите пък са тези които играят с държавата, държавните средства, поръчки и пр. или пък са самата държава(разбирай управници), те от своя страна тъпчат всичко по-малко, а техните лъкеи(чиновниците) паразитират пак на гърба на ония дребните като ги притискат за рушвети изнудвайки ги с документи и други шашми.
    Общо взето в Клозета обикновен човек бизнес не може да започне, щото веднага ще го смачкат горните.

    Коментиран от #57

  • 55 Факти

    25 3 Отговор
    Ето за това като се избират министри на дадени длъжности да се поканят хора като гн.Лазаров и да предлагат хора и ние да си го изберем а не онези глупаци да си слагат угодни им тях хора и каквото им кажат това да правят и после като не стане да си измият ръцете с тях.Боко тиквата им казва искам да съберете данъците като някой Хитлер и тези почват да измислят какви ли не глупости за да отчитат дейност а на тиквата му нареждат Хамериканците.
    Сега ще вкарат някоя софтуерна компания от Хамерика и тя ще лапне Милиарди и после ще си бие камшика а други ще фалират.
    А трети ще се събудят милионери.
    Докато ни нареждат разни страни какво да правим все така ще е .
    Защо изритаха китайците от Равно Поле и Елин Пелин сега целия регион нямаше да се мъкне в София на работа.
    Ама защото така са казали Американците.
    Как една Унгария една Чехия си отстояват своето и процъфтяват пък ние сме все на дъното.
    Докато не изхвърлим агентите на САЩ. и Евреите няма да се оправим.
    Гледам Турция вече знае какво да прави.
    От тези партии сега просто не виждам за кого бих гласувал.
    За това всичко трябва да се срине и да се назначат нови интелигентни хора а не простаци и овчари който се опитват да карат влака.
    Аз не знам не ни ли писна вече .
    Всичко трябва да се прочисти до 10то коляно и да се почне на чисто тогава може и да се оправим.
    Като влезе Еврото ако до тогава не сме вкарани в някоя война заплатата няма да е 1200 евро а ще е 600 евро но хляба ще е 2 евро
    а цигарите 6 е
  • 56 А. А.

    22 3 Отговор
    А предстои приемане на еврото 2022,честито нов касов апарат.
  • 57 О.Р.

    18 3 Отговор

    До коментар #54 от "Bubbles":

    Рядко срещана, смислена статия.
  • 58 Граф Монте Христо

    46 2 Отговор
    Абсолютно точно казано, унищожават дребния бизнес с тотални харчове, а едрия бизнес е недостижим за тях. Средния бизнес им е все тая, траят си и си плащат за нови касови апарати и софтуер, но ще станат и те дребни като нас от дребния бизнес. И ние ще си платиме защото няма друг изход, но няма да траеме и ще им излезне солено този тарикатлък на управляващите. Жалко за антикомунизма ми.... Няма да стана комунист, но и тия няма да ги бъде дълго време дето ни управляват сега.

    Коментиран от #66

  • 59 О.Р.

    6 2 Отговор

    До коментар #44 от "Търговец":

    Големите са техни хора
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ти ръб

    14 1 Отговор

    До коментар #20 от "Абее":

    Ти имаш ли идея параметрите за класифициране на среден бизнес? Това е бизнес за млн левове, който не се организира като да грабнеш вестника и аре в кенефа.
  • 62 Даааааааааа

    25 2 Отговор
    Абе, какво стана с апартамента на Горанов? А,да ,ще се замаже, като аферата с Мургина, невинна излезе, ама след време. В България, всяко чудо е за 3 дни! Чудесни поговорки си имаме!
  • 63 един от многото

    63 1 Отговор
    За пореден път се убеждавам че по долни хора от нас българите няма.А бе в момента се извършва геноцид на малкия и средния бизнес от страна от една шепа напълно некадърни хора нямащи и най малка представа за какво са назначени на постовите си но пък с голямо его,и в същото време "Вуте" потрива доволно ръце и се кефи че, цели семейства ,човешки съдби,труда на много хора както и препитанието им ще иде по дяволите.ЗАЩО?Защо в днк -то ни е заложена злобата към другия да е така ярко изразена.Чета тука как разни малоумни коментират че всички дребни и средни търговци са душмани.Никой не ви кара на сила да търгувате от обекти които не отговарят на вашите изисквания.Колкото до горанчето и оня от нап,то всичко е ясно.На министъра му подаряват апартамет защото"крайно се нуждае" и той хоп опрощава едни 50 милиона на Киро кораба.Ей така хоп и отпуска 40 милиона за една дупка във Варна,била много важна за инфраструктурата а Гергов се облажи.И от къде ще избием разхода,а,ще ползва жокер,обадисе на НАП.И пак се започват едни ,мале мале.На всеки е ясно че нищо няма да излезне от това но харчовете които ще направят търговците ще препокрият реверансите които са направени от власт имащите.
  • 64 Честен

    5 45 Отговор
    Според мен господин Александър Лазаров е представител на бизнеса който мрази да издава касови бележки тази наредба може да е пречка само за такива които са били досега в сивия сектор реално тя улеснява проверките без дори да е необходимо физически да се влиза в магазина и не е пречка за никой кой ще си плаща редовно данъците

    Коментиран от #84

  • 65 Чочо

    33 2 Отговор
    Mного добре казано некадърници и овчари работят на отговорни длъжности но не ги махат защото са наши хора.Хората плащат маса пари на тези некадърници който се чудят какви ли не простотии да мислят и всичко за сметка на нас работещите и как да плащаш като нямаш чудят се какви ли не наредбички да мислят и само за пари.Аз по големи некадърници като тези сега не съм мислил че съществуват те само паразитират на гърба на нас работещите и се чудят как да ни крадат парите че те да съществуват
  • 66 Кню

    11 42 Отговор

    До коментар #58 от "Граф Монте Христо":

    Не се излагай един апарат касов струва 200 лв ако конкретен бизнес и не може да си го позволи той не е никакъв бизнес по-добре да го няма най-вероятно не плаща и осигуровки

    Коментиран от #72, #103

  • 67 Ами

    14 6 Отговор
    Държавата щом иска да увеличи приходите от ДДС нека, като първа стъпка да задължи всички фирми да се регистрират по ДДС. Толкова ли не виждат, как фирмите се роят щом наближат прага за регистрация. То една на мама, леля, баба, дядо, братчеда и т.н. само и само да не плащат ДДС.
  • 68 бай ончо

    26 2 Отговор
    няма нищо по страшно от човек който е загубил всичко и няма какво да губи повече !?
  • 69 Работника на герб

    28 3 Отговор

    До коментар #20 от "Абее":

    Щом е толкова елементарно да си дребен бизнесмен ти що не си такъв ами само плюеш по хората от дупката в която си се наврял???Завистливо човече
  • 70 Хукер

    2 6 Отговор

    До коментар #48 от "Мнение":

    Всички тези държави които ти споменаваш с такъв огромен дефицит по текущата сметка че дето ум да ти зайде но там възпитанието на хората е друго плащат си данъците без много-много да мислят Как да скрият нещо за разлика от България така че за нас само камшик нищо друго доказано е
  • 71 имам инфо

    9 0 Отговор

    До коментар #60 от "Омерзен":

    Дочух, че е в комисията на НАП по одобряване на софтуерните на конкурентни фирми. Конфликт на интереси...... неееее!
  • 72 Граф Монте Христо

    62 2 Отговор

    До коментар #66 от "Кню":

    Ами не е точно така защото при мене са 4 касови апарата и със софтуера отиват към 2000 и нещо, но бъди сигурен че тези 2000 лева ще си ги взема точно от твоя джоб. Дори може да отворя магазин в твоето село за да съм сигурен че като слезеш на селския мегдан за социалните помощи и влезеш в магазина ми да съм сигурен че съм си взел парите които Горанов ми изтегля насила от джоба. Глупаво е да мислиш че няма да ми платиш тези 2000 лева и това е разликата между тебе комуниста и мене капиталиста. А сега се обади на Горанов че го подкрепяш в сайтовете за лобистките му щуротии заповядани от олигарсите на човека-тиква за да ти подаде едни 50 лева:):)И запомни тези 2000 лв излизат от твоя джоб а не от моя.

    Коментиран от #78, #109, #119

  • 73 Начко

    32 3 Отговор
    Абсолютно вярно! Държавата се управлява от некадърници и роднини на ГЕРБ! Тези хора погубиха България!!!!
  • 74 КъдеСиБеБизнесмен

    5 20 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Бизнесът не е само олигарсите с лъскавите коли по телевизията, той е и хората, които продават в квартала, пекат кюфтета или имат две магазинчета. Тези хора са много повече от шепата олигарси и реално плащат общо много повече.

    Господин предприемач, брато, точно тези хора съществуват само и единствено, защото не плащат, и ти много добре го знаеш. Не се прави на луд...Така, че, идеята на НАП е много добра, но не може този проблем да се решава изолирано, той е част от общата картина, и в голяма степен следствие от нея... И това, че кварталното магазинче ще продължи да не дава касови бележки не го описвай като нещо безобидно, или дори готино... П.С. Гледай, накрая да не излезе, че овчаря си ти.
  • 75 Valio

    21 3 Отговор
    Кратко,точно и ясно.
    Как пък всичко без пропуски е описал човека.
    Евала!!!!!
  • 76 Ханко от село Осеня

    7 29 Отговор
    Явно тоя , не го знам кой и какъв е , но много го стресира тази наредба , ще му затвори кранчето на далаверата. Хем говори за малки фирмички , магазинчета и в същия момент за програми от хиляди левове, това са глупости , софтуера барабар с компа и периферията са не повече от 500 лева , всичко е от страх , кражбите се ограничават до минимум , българина нв е свикнал , требе да крадне нещо иначе се чувства дискомфортно

    Коментиран от #77, #92

  • 77 Разбирач

    21 2 Отговор

    До коментар #76 от "Ханко от село Осеня":

    По написаното от теб оставам с убеждението, че си нямаш и представа от работни машини(компютри).
    На моя само RAM- a му е за 500лв.
    За справка, влез и погледни колко струва 3D Max, не е счетоводна програма, но ще ти даде идея колко струва специализиран софтуерен продукт.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Светлоносец

    26 1 Отговор
    Александър Лазаров е прав, но има много детайли:
    1. Г.Димитрова уволни 300 специалиста с 20г. опит в областта на Фискалните Устройства.
    2. Тази специфична дейност беше поверена на служители с 2 годишен опит с проверка на камиони със зеленчуци.
    3. За зам. изпълнителен директор на НАП с този ресор, беше назначен некомпетентен новобранец ползващ се от компанията на Г. Димитрова .
    4. С Уволнението на тези 300 служители , тяхната работа се разпределя на останалите служители на НАП, без да имат опит, знания и умения за това. Типичен случай е запечатвани на сергия във Велинград.
    5. Въвеждане на тази наредба е свързана с огромен разход за бизнеса, което от своя е свързано с големи комисионни.
    6. Изискванията за новия софтуер и даването на сорст кода на софтуера, реално отключва всеки софтуер за хакване от хакери. Това изисквания са за всички софтуери като SAP, windows, excel и т.н.
    7. До момента няма лицензирани софтуери за големи търговци , а сроковете бяха до 31.03.19г.
    8. Всичко това е съчетано с тезата на Александър Лазаров за овчара , влака и въпиущата некомпетентност на всички свързани с тази наредба.
    9. На последно място идва техническата подробност, как точно на всеки 5 минути 300 000 ФУ ще пращат продажбите си към НАП. Не е ясно как ще се държи софтуера, трафика на данни и обработката на тези данни при подобна лавина от ненужна информация за всеки фискален бон.
    Ако тази система въобще заработи след 300 -350 млн лв.инвестиции от страна на биз
  • 80 Калипетровския Пъдар

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "dani":

    Я разкажи УМНИКО ако регистрираният производител ти продава БАНАНИ и картофи, но не ти издава КАСОВ БОН ЗА БАНАНИТЕ, колко зле трябва да си, за да се светнеш защо му пишат АКТА??? Предполагам, че някои от проверките са по мой сигнал - айде пак се възмущавай!!!

    Коментиран от #86

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Граф Монте Христо

    18 0 Отговор

    До коментар #78 от "магазинВсело":

    Успех ти желая с по-ниската заплата която ти плащат и по-високите цени които ти плащаш вече навсякъде - нас не ни мисли
  • 84 5555

    17 0 Отговор

    До коментар #64 от "Честен":

    Бизнесът за някои хора се ограничава до касови бележки в баничарница и магазин.Ограничени хора....
  • 85 Slav

    15 1 Отговор
    Докога ще си затваряте очите за незаконните барчета магазини и незаконни постройки в циганските махли
  • 86 ал бънди

    16 3 Отговор

    До коментар #80 от "Калипетровския Пъдар":

    Изключителен коментар от Александър Лазаров!!!Каза абсолютната истина!А злобните подмитания от страна на 3-4 жалки душици тук,които не са продали една баничка или гвоздей през живота си,ама "разбират" от бизнес,оставям без внимание.Колкото прасе разбира от кладенчева вода,толкоз и те разбират от бизнес.
  • 87 nnn

    17 0 Отговор
    На мен ще ми излезе 1700лв ФУ и СУПТО,но от първи съм вдигнал цените с 3%.Токът за миналия месец ми е на 0.31лв заради гениалната идея за "свободен" пазар на енергия и ще вдигна с още 5% от средата на март.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Граф Монте Христо

    33 3 Отговор
    И като заключение - управляващите си прокарват лобистки интереси с 100-на софтуерни фирми и фирми за касови апарати под предлог че някакви си дискотеки и ресторанти на Слънчев Бряг и по курортите и някакави си хотели укривали доходи със софтуер който бил променян??? Добре, но товарят целия бизнес заради тези дискотеки и ресторанти с милиони левове. А бизнесът е бизнес за да печели и блажени са вярващите че тези пари няма да излязат от джобовете на вас потребителите. Лека вечер желая и дано това комунистическо правителство не ни превърне в ''Северна Корея на Балканите''.
  • 90 Или, или

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Абее":

    След фалит, ще има повече регистрирани на трудовия пазар.
  • 91 Дими

    13 1 Отговор
    ДА ВЪРНАТ ВЕДНАГА ПАТЕНТНИЯ ДАНЪК ЗА МАЛКИЯ БИЗНЕС !!! И ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ГРАТИСЕН ДАНЪЧЕН ПЕРИОД ЗА СТАРТИРАЩИЯ БИЗНЕС !!!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Мдааа

    7 25 Отговор
    Малък и среден бизнес може да има в земеделие и фермерство, фризьори и козметици, домашни майстори. Не виждам кой и защо допусна да има някви кирливи малки хранителни магазинчета, ресторантчета, закусвалнички, които нито могат да поддържат качество, нито да предлагат добра цена, нито да дават добри заплати. Да не казвам, че могат необезпокоявано да слагат отрова, защото контрола е НУЛЕВ!!! Кофтито е, че системата е гнила и всякви гнили ябълки станаха бизнесмени с гнусните им магазинчета, ресторантчета и закусвални под всякаква критика. Да не говорим за заплатите и отношението им към работниците. Трябва всичкия този малък и среден бизнес в тези сфери да се унищожи и тия готованковци да хващат лопатите и да копаят на полето, а не да стоят с ръце в джобовете и да се правят на големи шефове!!! Ако зависише от мен щях да закрия всички малки хранителни магазинчета, ресторантчета и закусвални, които пълнят болниците с увредени консуматори и ощетяват държавата с милиарди!!! Ппц целия бизнес е тотално сбъркан от най-малките до най-големите. Отвратително строителство, отвратителни търговци с неясни и подвеждащи описания на стоки, отвратителни храни, отвратителти услуги. Давам пример с баничарниците - това баничката е такова убийство, че е престъпно да не бъдат затворени и забранени!!! Когато държавата контролираше бизнеса преди 90-те всичко беше на много по-високо ниво и по-ниска цена. Не виждам смисъла за народа от тия некадърни и наперени днешни "бизнесменчета".
  • 94 Миро

    14 2 Отговор
    НАП ще следи стриктно за изпълнението на СУПТО

    От днес вече е ясно, че НАП ще наложи строг контрол върху това дали се изпълнява новата Наредба № 18 навсякъде и съобразно закона. Говорителят на НАП съобщи, че вече е изпратен екип от специалисти, които да осъществят контакт с НАСА. В следващото тримесечие трябва да бъде проверено дали Наредбата се изпълнява стриктно от всички наши граждани, намиращи се на Луната. Има съмнение за това, че наш гражданин от село Смоляновци е продавал в своя онлайн магазин сушени гъби манатарки, без да издава касови бележки и съответно - без лицензиран софтуер. Сървърът на магазина е бил разположен на Луната в труднодостъпен район, но въпреки това е недоказуемо дали има редовен транспорт. В следващия си полет към Луната от НАСА трябва да доставят лицензиран касов апарат с работещ софтуер на нарушителя. Глобите се големи и ще последва запечатване на търговския обект.
  • 95 Долу бизнеса!!

    7 9 Отговор
    Аз съм човек от бизнеса, който е отвратен от бизнеса!!! Надценката на 1 килограм свинско месо е 5 лева, на шоколад Милка е 1 лев, на хляба е 40-50 стотинки, на кисело мляко към 40 стотинки и така нататък. Давам пример с колелетата - една касета венец за 10 скорости се произвежда за 30-50 лева в премиум категория, а се продава за 300-500 лева. Една блузка Гучи се произвежда за 5 лева, но струва 350 лева. Едни маратонки Найк се произвеждат за около 30 лева, а се продават за 400 лева. Давам пример и с Бугати Диво - производителя продава Бугатито за 5 милиона на търговеца, а търговеца го препродава за 6 650 000 (статия от новините) - 1 650 000 евро чиста печалба!!! Ей това са бизнесмените - ОБИРДЖИИ!!! Учените, които създават стоките взимат жълти стотинки, а търгашите взимат милиони на гърба на учените, работниците, клиентите!!! Докога ще търпим този бизнес???

    Коментиран от #101

  • 96 Хора не пазарувайте!!!

    8 10 Отговор
    Търсете домашни производители , а не от търговците!!! Пазарете от алиекспрес и алибаба. Следете намаленията в европейските сайтове. Организирайте си маршрутки и автобуси и отивайте на пазар в Турция. За нищо на света не пазарувайте от БГ търговци, защото ви цакат с цените и качеството. Винаги съм съжалил, когато съм купил нещо от БГ!!! В БГ нико не струва от болниците до сергийкага за чорапи. В БГ няма бизнес, а Ганьовци наричащи себе си бизнесмени

    Коментиран от #97, #110

  • 97 Лев Наглев

    9 12 Отговор

    До коментар #96 от "Хора не пазарувайте!!!":

    Потвърждавам и подкрепям! Куцо и сакато стана бизнесмен, всеки хитрува и мишкува, затова е и тоя писък и ридания, че някой им бърка в джоба, вместо винаги те да са на кяр! Като нямат умения и способности да си затварят кепенците и да ходят да охраняват паркинги или спасители на плажа! Има си ИНТЕРНЕТ - организираме се за покупки и си взимаме допълнителни намаления от търговците в споменатите сайтове, така правят и сегашните хитреци ама не им е удобно да си признаят, за да не се научат повече хора, че да им секне кранчето. Хитреят и наглеят, все недоволни, че не са забогатели да си пият на Лазурния бряг, а им се налага да са селски Графове и квартални рицари! Софтуера ми е легален и оригинален навсякъде и ако не сте летели за някои страни, може и да не знаете, че е много голяма вероятността да ти проверят за софтуер и лаптопа ако е в ръчния багаж!!! Щом ревеш за 500лв. по-добре затваряй и хващай мотиката, аман от пишман бизнесмени! Той човека няма план за развитие в перспектива, седнал на един начален капитал и чака да го вдигне вълната от печалби - луда работа. Европа ни чака, ще сменяме на евро, влизаме с ревльовците, дето се сополивят за 300€ - позор и трагедия! Много ясно, че е по-добре да махнеш плявата. Обречени са и им е ясно, затова такъв вой и слюнки текат по форумите, защото досега всеки е хитрувал и сега ще им ограничат възможностите да смучат, а паразитите това хич не го харесват!!!
  • 98 Pepe

    4 3 Отговор
    В Германия го првят всеки път просто те питат искате ли касов бон.?????😊Това е по големите супермаркети.
  • 99 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #26 от "Готин ама не съвсем":

    "смяташ ли, че такъв софтуер може да се манипулира от такива, като мен?" ЕСТЕСТВЕНО че МОЖЕ! Не пряко от теб, но след поръчка от теб ще го направят такъв, какъвто кажеш, стига да имаш сметка да си платиш масрафа. Двойното счетоводство си е бизнес и отделно направление за разработчиците, а една клавишна комбинация те прехвърля в легалната версия и касата за пред данъчните. Така, като ти дойде проверка могат да искат всякакви справки - нищо няма да им излезе. За да имат собствениците представа от реалната дейност и печалба, и за да ограничат кражбите от подчинените си, всичко се прави от един сборен софтуер - и бялата, и черната каса. Стига се дотам да се вкара дори БД на корумпираните служители на администрацията, като главно перо разход на черната каса?! ... За какво говориш изобщо?!

    Коментиран от #111

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #95 от "Долу бизнеса!!":

    Ами това Е и винаги е БИЛА търговията. Максимална печалба! В цената влиза и загубата от нереализирана продукция, а в търговията на ниско оборотни стоки тя е повече от 50% особено при модните аксесоари. Блузката Гучи е 350 лв. само един сезон, след това я кандилкат по аутлети още няколко сезона на половин цена, след което е продават я на реалната с натрупаните разходи, я отива на боклука. Човекът произвежда пъти повече от колкото има нужда и всичко нереализирано отива на боклука въпреки вкараните ресурси, енергия и средства. Магазините за нови авто гуми всеки сезон разкарват с нов Дот, къде отиват старите мислиш? Продават всичко ли?! А цената теоретично се контролира от пазара. Проблемът е, че пазар в България няма. То сам го каза 5 лв. / кг. месо - 15 лв./кг. кремвирши?!

    Коментиран от #113

  • 102 измамен

    12 0 Отговор
    А за агенцийте недвижими имоти нещо ново?Мен скоро ме обрулиха с 1000€ за една мижава сделка без никакъв данъчен документ!

    Коментиран от #104

  • 103 Управител на верига

    22 1 Отговор

    До коментар #66 от "Кню":

    Ето още един невеж без образование и никакви познания за това що е то реален бизнес. Драги комунисте, който не си ставал досега от бюрото - подмяната на един касов апарат не е 200 лева колкото е себестойността на най-евтиния касовия апарат /но неприложим в 90% от случаите/, а куп други разходи покрай падмяната на този касов апарат и сервизната поддръжка за него и свързаните периферни устройства и софтуер и подмяната им. Минимум между 1000 и 2000 лв трябва да се бръкне и най-дребния търговец, а тази сума може да достигне и десетки и стотици хиляди левове в специфичен безнес, за който говориш. Така че другарю, при положение че трябва да дам около 12 хиляди лева за моите 5 касови апарата, при положение че сегашните са абсолютно по наредбата и свързани директно с нап, още от утре ще ти калкулирам тази цена в моите продукти и услуги. А ти без тях не можеш защото все още не си ангел, а си от плът и кръв и трябва да ядеш и живееш някак си. Така че се приготви от днес още да ги изплащаш тези пари на твоя приятел Горанов с лобистките му интереси и олигарсите които налагат изземването на тези няколкостотин милиона лева от бизнеса в България чрез ''човека-тиква'' /който всъщност и представа си няма що е това фирма и касов апарат - бивш комунист/.

    Коментиран от #105, #106, #108

  • 104 Сам Самозван

    2 0 Отговор

    До коментар #102 от "измамен":

    Така е щом ползваш брокери - има интернет, прочети и разкажи на други, че ВСЯКА АДВОКАТСКА КАНТОРА може да ти направи ВСИЧКО за сделката при това на фиксиран хонорар, А НЕ НА % ОТ СТОЙНОСТТА НА ИМОТА. Онея само реват, че намирали подходящия имот - пълни глупости ама щом има шарани ще има и рибари. Никой брокер не взима риска за себе си ако те изклецат си е пак за твоя сметка, те настояват, че тея пари ги взимат, защото събирали подходящия купувач с желания имот - това е все едно твоя език да не знае, какво ти се яде и си плащаш част от стойността на храната, за да ти каже някой друг АМА АКО СЕ НАТРОВИШ - сам си си виновен )))
  • 105 Логи Чен Си

    5 7 Отговор

    До коментар #103 от "Управител на верига":

    Ама отново стигаме до ефекта с ГОЛЕМИТЕ вериги - те ще могат много по-разсеяно да се справят с всичко и такива малки като тебе ще загубят клиенти, защото сега ако взимаш 20ст. отгоре, вече ще взимаш 30ст., а хората като си купят 6-7 продукта и като си направят сметката, че са платили 3лв. отгоре и решават да не ходят в близкото магазинче, а да си вземат автобуса и чантата на колелца и да те оставят въобще, така и ефекта се засилва ще ти намалеят клиентите, ти обаче ще увеличаваш цените, защото НИЕ трябва да платим и какво се случва накрая с теб? Продаваш Кайена с газовото и сядаш на градски транспорт, нали? А ГОЛЕМИТЕ вериги са натрупали още клиенти, покрай такива като теб. Аз лично вече не си купувам минерална вода от магазина - там 3лв. от борсата с безплатен транспорт до дома ми 2,20лв. - купувам 20 броя 10литрови и каса бира, за да направя минималните 50лв. за безплатна доставка и... МАГАЗИНЧЕТО ОСТАНА БЕЗ 44лв. - 16лв. от които ЩЯХА ДА ИМ БЪДАТ КИРИЯ ))) Не на мене тея сополи - оцеляват гъвкавите и изобретателни търговци с добра реклама и разположение - другите изпадате! Беги да направиш хляба 2лв. и сиренето 20лв. после намали заплатата на персонала и се чуди, защо са ти подпалили склада на другия ден )))
  • 106 До 103

    6 11 Отговор

    До коментар #103 от "Управител на верига":

    А досега като работихте със старите касови апарати защо направихте хляба 1.40 стотинки, при положение , че го взимате от производителя за 40 стотинки? Защо шоколадите Милка са 2 лева? Като нямате далавера защо сте в бизнеса, а не се хващате да бачкате в мина под земята, и откъде карате такива Мерцедеси и БМВ? Вие пречите на всеки , който иска да бъде нормален бизнесмен, защото сте НЕЛОЯЛНИ!!! Аз лично исках да създам верига с ниски цени, но такива като теб ми скочиха. Като прецаквате потребителите в комбина с политиците ви е голям кеф, ама сега политиците като искат да ви го набият отзад веднага оревахте орталъка. Айде ДГД на всички БГ Ганьовци наречени бизнесмени
  • 107 Светлоносец

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "525":

    Не само режат ръката , но не го разбират, не го осъзнават от топлите им кабинети . Оставка за некадърните, алчни, чиновници несменяеми 20 г. Запечатване на търговски обект, налагане на обезщетения на вносители на зеленчуци е незаконно , неморално, с предпоставки за корупция и престъпна организирана схема.
  • 108 Дева

    4 0 Отговор

    До коментар #103 от "Управител на верига":

    Освен това трябва да платиш и за рециклиране на старите касови апарати.Това още никъде не се говори,но има резон.
  • 109 Светлоносец

    16 0 Отговор

    До коментар #72 от "Граф Монте Христо":

    Да направим проста сметка 350 000бр. ФУ в България по 500 лв. средна цена, по минимум 150 лв. за обслужване и връзка с НАП къй като трафика за всяка бележка на 5 мин. ще е по голям, сумата е 26,25 млрд лв. Тази сума се разпределя на 4-6 производители и 3 мобилни оператори. Сигурен пазар, създаден със закон без разходи за реклама, маркетинг , само едни комисионни към ... . Същата схема е за софтуера 100 000 фирми, по средна цена от 1000 лв. (Като цифрите са занижени) се получава 100 млн лв. Трябва да си много прост да симпатизираш на ГЕРБ , Горанов или НАП , като накрая всички ние плащаме сметката. На всичкото от горе, ако не използваш ФУ, НАП не получава нищо, или абсолютно безсмислено плащане, защото който не издава, не издава.
  • 110 Готин ама не съвсем

    9 6 Отговор

    До коментар #96 от "Хора не пазарувайте!!!":

    Боже, колко мъка има по този свят боже!
    А утре ти същият се възмущаваш, че няма пари за пенсии, за детски, за здравеопазване, за образУвание, за пътища и всичко друго! Ми няма да има! Защото от Турция няма да ти внесат ДДС-то, или данъка печалба, а няма да влязат и никакви пари от електронната търговия! Ми този румънски електронен магазин, няма да го цитирам, дето всички пазарувате от него, за миналата година не е платил и лев данък в България. От къде да дойдат парите? Или чакаш от Али Баба да дойдат данъци в бюджета? Колко мъка има навсякъде и тя е от простотия!
  • 111 Готин ама не съвсем

    8 1 Отговор

    До коментар #99 от "гост":

    Ти наясно ли си с играта? Манипулация на софтуер? Защо да го правя? Нали всичко това се плаща? Викаш да се плаща и на данъчни? Разбираш ли какво безумие е това? По добре е да си платиш данъка, да си платиш печалбата и да не се занимаваш с глупости. Данъците са достатъчно ниски! Да го правиш това, ако въртиш милиони, да! Ама НЕ!Освен това, утре, като те питат от къде са ти парите и почнат да те ровят и под ноктите, вадиш отчетите и им ги удряш в простите тикви на данъчните! Питали са ме дори, от къде съм вземал пари да храня децата си! Да не говорим, колко пъти внезапно идват и с подставени лица ти правят проверки. За последните две години, два пъти идваха в магазините и склада ми, да ми броят стоката! Как точно да си играя със софтуера? По безсмислено нещо не съм чувал!

    Коментиран от #112, #114

  • 112 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #111 от "Готин ама не съвсем":

    Не си, защото си в търговията и не виждаш смисъл да мамиш, защото и приходите, и разходите са ти към относително бялата сфера на икономиката. За теб профита от евентуална измама е по-малък от загубата на риска. Когато обаче предлагаш не стока, а услуга която е трудно проследима и която ти генерира много неофициални приходи нещата не стоят така. Не си измислям, а ти споделям реалността, която ти е трудно да приемеш за истина. Именно част от парите в черните каси на тия фирми са за "такса спокойствие" или и за корупция не си чувал?!
  • 113 До 101

    3 15 Отговор

    До коментар #101 от "гост":

    В цената може да се калкулира и прогноза за падащ Астероид и загубите заради него, как мислиш? Това че бизнесмените са малоумни Ганьовци налазили бизнеса с интриги, насилие, наследства, контакти, измами, и не могат да правят качествени прогнози е техен проблем и трябва да е за тяхна сметка, а не за сметка на клиента!!! Не може един прост ресторантьор да направи 500 порции храна, а да дойдат само 100 клиента и да ги накара да плащат останалите 400 порции. Бизнесмените по цял свят са страшни идиоти и утайки , затова трябва да бъдат унищожени до 9-то коляно!!! Бизнесмените са същите некадърници като политиците!!! Жалко, че учените са толкова комплексирани и страхливии и им угаждат на всичко, вместо да им бият шута
  • 114 До 111

    1 8 Отговор

    До коментар #111 от "Готин ама не съвсем":

    Недей говори лъжи!! Имам познат, който му запечатаха обекта за седмица, пожене 1000 лева месечен данък му се виждаха много и яката укриваше оборот!!! Никви милиони не печелеше, но БГ бизнесмените са толкова нагли, че 100 лева данък им се вижда много и искат да го скрият!!! За жалост тоя си плати и пак го пуснаха да бачка
  • 115 Антоанета

    5 0 Отговор
    Ей, имало и мъдри хора в нашата България! Поздравления за компетентността, за смелостта. Пък и прогнозата много ми допадна! Крайно време е!
  • 116 Читател

    1 12 Отговор
    Ще свърши келипира на бизнеса
  • 117 Млад българин, който се опитва да прави

    16 2 Отговор
    Като си преместя фирмата и онлайн магазина в Румъния ще се чудите защо не внасям ама никакви данъци. Само в Бг го измислиха да е с касова бележка при плащане с карта. Щото парите не идват от банкова сметка, а от луната. Нищо - заслужавате си го. Само тоя който се е захванал с бизнес от нулата знае през какво е минал и ми е жал, че в днкто ви е закодирано да мразите. Четири неща движат света - страх, алчност, комплекси и любов. Е тука е без любов, но пък с двойна доза комплекси. Заслужавате си го и няма да ми е тъжно за вас.

    Как никой не се сети да прави live връзка с НАП по интернет ами всичко е с SMS?!!! Къде живея бе хора...

    Коментиран от #118

  • 118 Анали Затора

    0 5 Отговор

    До коментар #117 от "Млад българин, който се опитва да прави":

    Така както си го написал ме съмнява, че си от онея, дето искат рибата да изкатери дърво и сега се оплакваш, колко ти е тежко и колко са виновни другите, дето успяват, а ти не можеш - ко речи за нещата, дето движат света? Много ми е интересно дали от всеки спортист става медалист на ОИ - ако ти беше спортист, щеше да си от тея ревльовци, дето само се оплакват и оправдават. Много хубав коментар направи - конкретизиран и убедителен - Браво!
  • 119 ццц

    4 1 Отговор

    До коментар #72 от "Граф Монте Христо":

    А що плачеш, след като други ще платят. А твоето си е твое! По скоро се съберете и притеснете мошенгиите от парламента и лизачите им да приемат свясни закони с ясни правила за контрол на всичко. Включително тяхното лапане като бели акули. Просто вместо да се драпаме и обиждаме. Да се обединим и изберем хора вряли в производство, малък среден бизнес. Но достойни хора ,почтени и всички да ги подкрепим в тази им мисия. И заедно да изметем мошениците на всякакво ниво. Тоест трябва ниново 10 нември и промяна на конституцията. Иначе ще се плюеме тук и обиждаме и само ще затъваме по дълбоко в Казана велика България!
  • 120 Млад българин, който се опитва да прави

    22 1 Отговор
    Точно за такива като мене ревеш като почнеш да се опъваш защо младите напускат.

    2015-та се хванахме двама да отваряме фирма за услуги. Една година работих от спалнята си(щото 300лв е стая в софия от цял апартамент и си е баш спалня). На втората година отлепихме - взехме си офис(200лв) назначихме се на 4 часа (~400 лв осиг + заплати/месец). И да ти обяснявам колко е трудно няма да разбереш. След 30 дни ще преведа 3000 лв за данъци. За 3-4 години са станали поне 10к общо. Нито съм почнал със летящ старт нито мама и тате са ми дали пари. И сега и тогава ми се чудят защо си зарязах хубавата работа да боря вятърни мелници. Коментара ми е много правилен, но просто ти си завистлив цървул. И точно затова не ми е жал за тебе - заслужаваш си съдбата. И да бях спортист и да не бях пак щеше да цъкаш с език просто защото си си такъв, но аз за разлика от тебе съм създал нещо от нищо. Мога да го създам пак и на друго място и пак ще съм по-добре от тебе.

    Коментиран от #128

  • 121 Аман от простотии

    18 1 Отговор

    До коментар #12 от "Bubbles":

    Пишете некомпетентно и злобно ! Явно сте от страната на разбирачите дето нямат хабер от бизнес ! Не е въпроса за криене, и сега касовите апарати са свързани с НАП ! Излишни разходи за нови КА и софтуери,излишна загуба на пари , време и усилия за нещо неадекватно с малкия бизнес !

    Коментиран от #127

  • 122 Бясна

    21 1 Отговор
    Четох, четох коментари на хора, които след училище са започнали да продават някъде я сладолед,я банички.Ама и по-далеч от мързел не са се опитали и да стигнат.От там идва и манталитета злобен срещу хора, които са постигнали нещо в живота си.Мишкари, само едно ще ви кажа,това ще рефлектира най-вече върху вас мрънкащите цял живот.Та , понеже ви мързи и да мислите,ще ви светна , какво ще се случи след затварянето на омразните ви "гнусни"магазинчета.Идеята, освен,че искат да затрият дребния бизнес след затварянето им е ударно повишаване на всички цени и от това облагодетелствани ще бъдат Кауфланд и още два големи магазина, защото те ще имат власт над овцете и ще си играе с вашите пари..Е, тогава прости люде,с кеф ще ви гледам как си броите стотинките на опашката от 350човека и ще си купувате хляб за 3.50,олио за 4.50 и да не изброявам още как дори и 1500лв заплата няма да ви стига.И ще стане, защото една от целите е точно тази.Малките обекти да затворят,за да остане само един,който да ви манипулира.

    Коментиран от #124

  • 123 Мислете

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "dani":

    Само да отбележа, че оперативен контрол от почти година не съществува, “капацитетите” за които говорите са от Фискален контрол
  • 124 Готин ама не съвсем

    12 0 Отговор

    До коментар #122 от "Бясна":

    Браво момиче за коментара! И ще те допълня. Глупаците не осъзнават, че след затварянето на малките обекти, освен повишаването на цените ще има и внос и продажба само на нискокачествена стока и боклуците от западна Европа! Та нали за това дойдоха чуждите фирми в България? Ще се продават изхвърлени от Русия стоки, преопаковани в Лидъл и Кауфланд стоки, или такива произведени във фабриките в източна Европа и Украйна, специално създадени да продават стоки, за нас глупаците, с липсващите съставки и ниското качество. Ако нещо все още спира тази дискриминация, то това е, че все още има фирми, които да правят паралелен внос и да продават стоки, различни от тези в големите вериги, та УМНИТЕ клиенти го разбират и осъзнават и пазаруват точно от малките, защото качеството е там, а не в големите вериги! Търсете стоки не с директен надпис на Български върху опаковката, защото това означава, че тя е произведена, точно за нас аборигените от 4 свят. Купувайте стока с залепени на тях стикери с превод на български, защото това означава, че тя не е произведена за нас, и някой просто се е осмелил да я купи от запад и да я продава тук, въпреки нелоялната конкуренция и протекционизма на големите!
  • 125 Роко

    9 0 Отговор
    Коментари 122 и 124 са абсолютно прави. Аз искам само да допълня нещо. Да си представим, че желанието на някои хора от тук се изпълни и повечето омразни бизнесмени и предприемачи фалират, а останалите се аутсорснат някъде другаде, къде ще работите Вие господа и дами така мразещи ги? Ще си делите БГ хабитата с големите вериги, с високите им цени и много безработни, които са останали в БГ с ниски заплати поради заниженото търсене на работна ръка и много роми на социални помощи. Ще си мечтаете за пенсиите на бабите си които се вземат днес, защото Вие ще работите до 99г., защото няма да има пари за пенсии. Големите вериги няма да платят нищо, както го правят и сега. Винаги са на счетоводна загуба, а ако случайно допуснат печалба то тя се тегли през офшорка, а БГ НАП само си мечтаят за данъци като печалба и дивидент изобщо, за какво говорим.

    Коментиран от #126

  • 126 Бясна

    6 0 Отговор

    До коментар #125 от "Роко":

    В заводите ще работят,те това умеят,а и няма да имат други алтернативи.Под натиска на голямата верига ще фалират и производителите,няма да има счетоводни кантори, изобщо си нямат идея какво чака всички ни.
  • 127 Бясна

    8 2 Отговор

    До коментар #121 от "Аман от простотии":

    Изобщо не се хаби да им обясняваш,такива дребни душици по-далеч от дивана си не виждат.Дай им от 8 до 5 и да мрънкат,че не им вдигат заплатите,а един от тях не се напрегна да мисли, като вдигат минималната заплата, какво аджеба вдигат,Ами разходите на вашите работодатели, вместо тези пари да отидат във вашия джоб,те отиват в държавата,за по-високи осигуровки.Ама малоумници, колкото щеш.То и да мисли не иска.
  • 128 До 120

    2 8 Отговор

    До коментар #120 от "Млад българин, който се опитва да прави":

    Стига си се превземал, бе!!! Като ти е трудно да си бизнесмен хващай кирката и отивай в мината да копаш, ще видиш колко е лесно , приятно и доходоносно!!! Даже ще бачкаш без осигуровки и няма да плащаш данъци!!!

    Коментиран от #129

  • 129 Бясна

    4 2 Отговор

    До коментар #128 от "До 120":

    Разликата между коментар 120 и теб е огромна,що се отнася до това кой колко работи.Със сигурност той поне четири часа повече от теб дневно.А ти,с твоето образование, проблема си е твой,за това което работиш.Много яд и злоба изливате срещу хората, които са постигнали нещо.

    Коментиран от #130

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 аааа

    6 2 Отговор
    Проблемът е в нас, че не сме едини и не се държим като народ.
    Такива тъпотии каквито измислят в нашата държава в друга държава само да ги споменат и хората вече са на улицата да протестират.
    А в България ножът трябва хубаво да опре до кокала за да излезем и пак нищо. Свикнали сме да ни мачкат. Всичките ни политици и техните производни са за публичен разтрел. Така да се гаврят с хората как спят ? за какво живеят ?
  • 132 Коментар

    6 0 Отговор
    Ако сложат патенти на малките и средни претпиятия и изгонят половината оперативни проверяващи съираемостта ще е по-голяма , хазната ще е по-пълна и хората ще работят по-спокойно
  • 133 софтуерист

    4 0 Отговор
    Наредбата е не само куц но и сляп кон. По голяма глупост не е възможно да се сътвори. И всичките и създатели се крия като мишки. Имам пет конкретни въпроси към тях и никой не отговаря. Целта според мен е ясна - да останат само 20-30 "наши софтуерни фирми", които доносничат за клиентите си, а останалите вън от бизнеса.
  • 134 гнусен производителЪ

    3 0 Отговор
    Тъжни хора, за кого работите, та ви граби злият български бизнес? Хляба ли ви взима от ръцете, парите ли, които давате за китайски чесън от фантастикото и полиестерни боклуци, дето си купувате от мола, шити с детска кръв - КОЕ ви крадат? Оставяте се да ви хвърлят прах в очите, злобеете пред телевизора като се приберете от 9-5 работа, и даже не завиждате, защото ви е комфортно и така. Говорите за крадци бизнесмени, а определението ви за бизнес е политичската паплач, която сами си избирате да ви блъска в канафката. Не знаете що е то бизнесЪ, щото не ви пука. А в графата са и малкия производител, малкия земеделец, малкия гнусен магазинер - масово хора от плът и кръв, които бачкат двойна на вашата работна седмица и СЪЩО плащат на държавата да ремонтира (?) Графа, да печата бюлетинки, когато сърдити политици подават оставки; че и за пенсиите на нашите родители. Не сте богопомазани, като ви дондуркат в чуждестранни фирми, които една стотинка данък не плащат на държавата, не сте и онеправдани жертви работници на администрация за жълти стотинки. Просто сте мързеливи, с лениво съзнание.
  • 135 Публикувано във факти.бг: гнусен произво

    4 0 Отговор
    И два примера в цифри, че нагледно е по-ясно. След като обсъдихме казусите с увеличени цени към клиентите, реална стойност на КА, СУПТО и интеграции в ел. ТО ерго магазин (ще си проверите в гугле тез съкращения).
    пр.1 - Зъл търговец с магазин и 2 наети лица - те взимат повече пари от него. С оборот 5К на месец, колкото взима програмист среден клас - оставят 18хил.лв. данъци/годишно (+ 8К осигуровки). Чужди фирми, наели тук кадри, единствено плащат осиг. (също 8K/год.). Нула данъци. Да не ревете кой си плаща тука и кой не. Масова легална практика.
    пр.2 - Зъл производител с 3 наети лица. Държавата не предоставя облекчения на стартиращ бизнес. С износ към чуждестранни клиенти той издържа бизнеса си на ръба с 5К месечен оборот и вкарва около 17хил.лв. чужди пари в държавата като данъци годишно (+осигуровки още 12К). Банковите плащания, дами и господа, СЕ декларират всички, защото с чужбина няма ППП и няма сиво-черно. Всичко влиза в банка. И не можеш шикалкави – проследимо е. Който пробва - рано или късно си внася данъците.
    Кажете сега, вие колко вкарахте в държавния джеб за година, че май това е надпреварата? Тия от олх дето им купувате китайските боклуци колко вкараха? Неграмотните, дето написаха поредната простотия, колко си декларираха в полети и покупки на автомобили с нашата система евро 4-4-6?
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.