9 387 23

Шефът на КАБ: Получава се миникартел при участието в поръчки (ВИДЕО)

В обществените поръчки у нас участват от 10 до 50 фирми общо

Шефът на КАБ: Получава се миникартел при участието в поръчки (ВИДЕО)
Арх. Борислав Игнатов

Проблемите започват с правилата, по които се провеждат обществените поръчки в проектирането и строителството. Към момента този вид дейност в Закона за обществените поръчки (ЗОП) чисто механично се приравнява към общия вид доставки, каквото е доставката на хартия за принтер например. В европейската и световната практика този вид дейност се третира с много по-конкретни и ясни правила, така че да не се допускат лоши практики, каквито наблюдаваме през последните години у нас. Това заяви в студиото на ФАКТИ председателят на УС на Камарата на архитектите в България (КАБ) арх. Борислав Игнатов.

Според него проблемът е и обективен и е заложен в ЗОП. Затова КАБ в последната година и половина е направила анализ на над 400 поръчки и изготвя доклад, който ще бъде представен на Министерски съвет.

"Близо 50% от проверените поръчки съдържат некоректни и дискриминационни условия, не се заплащат дейности, ако общината остане без финансиране, все неща, които съсипват дребния и среден бизнес", заяви арх. Игнатов.

"В строителството и в проектирането има голяма криза с кадрите. За съжаление, България не прави нищо, за да задържи своите кадри. За сравнение мога да дам Румъния, която има същия проблем, но там секторът е обявен за стратегически за следващите 10 г. Всички заети в него на заплата от работника до гл. архитект на даден обект са освободени от данък общ доход. Ако България не направи нещо подобно, скоро нашите хора ще започнат да заминават и за Румъния. Аз подозирам, че там ще започне и регистрация на проектантски бюра и строителни фирми", коментира той.

"Другата криза при обществените поръчки е в условията, които се задават. Първо, в повечето общини няма кадри, които да напишат архитектурно задание за самата бъдеща поръчка. Камарата предлага експертна сила да изготвяме тези становища и задания за тях, за да бъдат грамотно написани и да се знае какво точно се иска от участниците.

Вторият проблем е залагането на дискриминационни, неизпълними условия за 90% от фирмите в България. Често се изисква такъв набор документи и доказателства за предишен опит, за наличен персонал, че накрая за всички обществени поръчки от цяла България участват от 10 до 50 фирми общо. Всички останали над 4000 архитекта и много повече инженери всъщност нямат достъп до поръчките.

При поръчка за площад например се изискват два направени площада през последните 5 години, ясно е, че на това условие отговарят 1 или 2 фирми в цялата страна. Държавата и обществото губи от това, че обществените поръчки са направени по кройка да задоволяват много малък брой фирми, оказва се, че не фирмите изпълняват изискванията на държавата, а държавата прави поръчки, които да са подходящи само за определен кръг фирми. Това води до загуба на голям потенциал и преразход на средства. Когато за един открит архитектурен конкурс има само 4 или 5 участника, те много често си споделят и персонал след това, не е истинската конкуренция. Който и да спечели от четиримата много често после работят заедно. Реално се получава един миникартел при участието в обществените поръчки", каза арх. Игнатов.

В чужбина

В идеалния случай при изграждане на площад или сграда се обявява открит международен конкурс - за идейната фаза. Този конкурс не изисква много средства и могат да участват 50-300 фирми. След като се избере победител проектите се качват онлайн, прави се галерия. Решението може да се гледа в продължение на месеци и да се приеме от хората или да има обществено обсъждане. Победителят заедно с резултатите от обсъждането вече са основа за заданието и техническия проект. Чак тогава се възлага търг за строителство и всички участници имат яснота какво трябва да се прави и могат да го устойностят в таблици. Така се избира най-добрата оферта.

У нас

Не само, че не се провежда архитектурен конкурс, но и през последните години се установи практиката "инженеринг". Строителят директно участва в строителна поръчка с оферта, без да има проект. Върви се към измисляне на решението по време на строителството. Никой не знае какво ще се прави, няма обществено обсъждане. Подменят се материали с цел печалба, удължават се срокове, резултатите са налице.

Целия разговор с председателя на УС на КАБ арх. Борислав Игнатов гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Майн Рид
  Отговор
  1 16:12  24.04.19
  В територията Герберистан всичко е планирано и под конрола на вожда от Банкя Голямата Лоена Буца
 • Архитект
  Отговор
  2 16:27  24.04.19
  Когато критерият за избор на победител в процедура е най-ниска цена и най-кратък срок , така ще е .

  Коментиран от #3

 • Стрелата
  Отговор
  3 16:49  24.04.19

  До коментар #2 от "Архитект":

  До като не задължат "великите" архитекти да минават задължително психо тест, ще е така в БГ

  Коментиран от #14


 • ФИЧЕТО
  Отговор
  4 16:56  24.04.19
  Никакви ограничения няма в обществените поръчки! Условията за доказан професионален опит и обороти е абсолютно задължително. Когато спечели малка фирма и тогава събира кадри "от кол и от въже" се получават некачествени ремонти и строежи.

  Коментиран от #5, #22

 • Той
  Отговор
  5 17:00  24.04.19

  До коментар #4 от "ФИЧЕТО":

  То пък големите фирми знаеш ли колко пари трябва да дадат на джоб а?

  Коментиран от #10

 • alenov
  Отговор
  6 17:00  24.04.19
  Вие в тази измислена камара по-добре да млъкнете, че толкова простотии наговорихте през последната една седмица, че бихте Цветанов и Сидеров взети заедно.
 • АБВ
  Отговор
  7 17:03  24.04.19
  Изглежда в тази т.нар. "Държава България" нищо,подчертавам НИЩО не работи,както трябва-в полза на НАРОДА,в полза на ДЪРЖАВАТА.Да,държавата,това е ТОЙ,оня,Винету,дето не знае ни английски,ни френски,ни немски...Изходът ли?Ами ТЕРМИНАЛ 2,на всички това ни остана.

  Коментиран от #23

 • 8 17:12  24.04.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Камарата
  Отговор
  9 17:48  24.04.19
  Има членски внос, с който се поддържа администрация. Тя трябва нещо да работи, да изследва, да проследява, за да си заслужи заплатата. Доколко е полезно? Когато това е практика от 20 години и сега ли сравниха себе си с развитите страни? Една обществена тоалетна не могат да проектират, изпълнят и поддържат качествено. Навсякъде липсва професионализъм. И при тях е така.
 • ФИЧЕТО
  Отговор
  10 17:49  24.04.19

  До коментар #5 от "Той":

  Първо се научи да мислиш и да се изразяваш правилно, а после се опитвай да пишеш глупости!
 • Стоянов
  Отговор
  11 17:56  24.04.19
  Запомнете този мъж .Познаван го лично от 25години.Изключителен е.Не всеки ден може човек да срешне такъв като него.Дано не го смачкат и него.

  Коментиран от #12

 • Bahti
  Отговор
  12 18:00  24.04.19

  До коментар #11 от "Стоянов":

  За съжаление, Вече се е случило.
 • точен си
  Отговор
  13 18:36  24.04.19
  до коментар 2 Архитект-Не случаино има поговорка-НЕ СЪМ ТОЛКОВА БОГАТ ЧЕ ДА КУПУВАМ ЕВТИНО-заради евтините цени виждаме резултатите

  Коментиран от #15

 • 14 19:38  24.04.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Архитект
  Отговор
  15 19:46  24.04.19

  До коментар #13 от "точен си":

  В Европа е измислено : когато има търг за поръчка - най-високата и най-ниската цена като оферта отпадат. Конкурират се останалите. Така хем цената е реална /ниска/ , хем има истанска конкуренция. Казвали сме го 100 пъти. Знаят го. Но не е изгодно на .............сещайте се кои. Затова и не се въвежда. Елементарно е. Само да се впише като условие в търга. Нищо друго. Няма промяна на закон , няма нищо. А отделен въпрос е с колко пари от спечелената цена на търга на строителя реално му остават да изпълни поръчката. От най-ниската цена - понякога - половината.
 • шефа на
  Отговор
  16 20:40  24.04.19
  Шефът на това и шефът на онова могат да ми целунат ..... шефът на прокуратурата не е осъдил никого, защото шефът на съдебната пуска всички. приятелят му, шефът на сметната, не върши никаква работа, за да му остава време да си гаврътка с приятелчето - шефа на бнб. отделно от това още хиляди шефове на национално равнище, който живеят на бюджетна издръжка. нужно ли е да се казва, че ефективността им на тия е под 5%.
 • 123
  Отговор
  17 21:31  24.04.19
  Всичко е за мои човек.ГЕРБ надмина комуната по кражби хората са отвратени и затова терминал 2 .Жалко много жалко.

  Коментиран от #21

 • ДЕМОНкрация
  Отговор
  18 21:38  24.04.19
  Всичко е картели!!! Трябва 90% изтребване до девето коляно на бизнесмените и смяна на политическата система. Също така изтребване на поне 50% от дебилното население, което с лошо поведение или мекушавост създават злодеи!

 • Кмета
  Отговор
  19 21:57  24.04.19
  И накрая кво, Боко решава коой ще намаже филията и то дебело за всеобщо наша сметка!
 • Все още шеф
  Отговор
  20 23:04  24.04.19
  Не си мислете, че само Боко решава. Властта идва и си отива, но 90% от хората на държавна заплата си остават. Те са истинската власт. И го знаят. Някой да е чул ведомство е Бг да е намалило бюджета си за последните 60-70 години. Два пъти в БГ история сме били най-богатите или сред в Европа - преди първата и преди втората световни войни. И при двата случая, партиите са били много малко. България трябва да има много малко хора в политиката. И второ - комунизмът е върнал най-прекрасната страна в света доста назад. Много, много назад. Не може умният и работливият да е зависим от глупавият и мързеливият.
 • :))
  Отговор
  21 23:08  24.04.19

  До коментар #17 от "123":

  Каквото можеше да окрадат комутата, окрадоха го. Останаха само голите гъзове и икономиката на фантазиите. Сега има какво да се краде. Една държавна институция гласува колко пари къде. Друга събира. Трета харчи. Четвърта... нищо не контролира. И на въпросът на всички въпроси - кога контролират? Само със скандали преди избори ли?
 • 22 07:42  25.04.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Борил
  Отговор
  23 08:21  25.04.19

  До коментар #7 от "АБВ":

  Ами прав ти път!

Напиши коментар:


Публикувай