21 Май, 2019 12:06 9 631 57

Проф. Румен Гечев: Европа изостава, трябват държавни регулации (ВИДЕО)

  • румен гечев-
  • евроизбори

Европа лази по икономическото дъно, коментира Гечев

Проф. Румен Гечев: Европа изостава, трябват държавни регулации (ВИДЕО) - 1

Европа се развива твърде бавно през последните 10 години. Икономическият растеж е едва 1,5% на произведените стоки и услуги, докато американската икономика се движи с два пъти по-голям растеж. 4-5 пъти по-голям е растежът на новият играч на световната икономическа арена - Китай. Европа вече изостава зад САЩ с два трилиона долара, което ще рече, че трябва нов модел на развитие и този модел се крие в по-силна намеса на държавата чрез публично частно партньорство с инвестиции от държавите членки, от бюджета на ЕС. Това каза в студиото на ФАКТИ кандидатът за евродепутат от "БСП за България" проф. Румен Гечев.

"Второ, по-силна динамика на европейската икономика, ще позволи по-сериозни социални програми, защото Европа беше мечта за народите като символ на висока икономическа динамика и най-важното - на социална справедливост. Особено северните страни - повечето от тях са с безплатно образование, безплатно здравеопазване или на символични цени. За съжаление, последните 15-ина година Европа лази по икономическото дъно, ерозира средната класа, нарасна социалната поляризация. Протестът на жълтите жилетки е една от проявите на тлеещите вече социални противоречия", коментира той.

"От БСП, заедно с другите леви сили в Европа, искаме да се каже не на неолибералния модел и да се каже да на съвременно регулирано пазарно стопанство, което да даде шанс на всеки гражданин в Европа", заяви Румен Гечев.

Според него липсата на държавни регулации е причина за състоянието на Европа и това не е предмет на дискусия, а е потвърдено от институции като Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

"Реиндустриализацията на България може и трябва да се случи през общия европейски модел. В момента се организира нов фонд продължение на известния фонд "Юнкер", който се нарича "Европа Инвест" и през следващите 7 г. ще разполага с около 650 млрд. евро. Ние искаме всяка водеща западноевропейска компания, която печели европейски проект задължително да включва в тяхната реализация подизпълнители от Източна Европа, в това число от България. Така ще имаме по-добър достъп до този значим европейски ресурс и въпросът е не само във финансовите средства. Ще имаме възможност за технологичен и продуктов трансфер и най-важното, когато се включат подизпълнители от Източна Европа, в това число и от България, български фирми ще имат и достъп до огромния европейски пазар", каза Гечев.

"Последните 10-15 години нямаме нито един значим инвестиционен проект. Тук не става дума държавата да гради нови мощности, а обратното - държавата да стимулира частния бизнес - чужд и вътрешен, което с инвестиционни фондове от Европа и с мобилизация на български капитал може да осъществи тази реиндустриализация", каза Гечев.

Според него Европа се намира в добра кондиция по отношение на банковата и финансовата си система.

"Всички членки на ЕС са равнопоставени, има една единствена страна, където правителството на г-н Борисов използва израза "началниците от Брюксел". Това означава, че слугинажът в България погребва "Южен поток" за пренос на природен газ, губим 400 млн. щатски долара годишно от транзитни такси, прехвърляме българския поток в Турция, Борисов казва, че така казват началниците от Брюксел, но това не е вярно", заяви бившият икономически министър.

В отговор на въпрос от зрител проф. Гечев каза, че никакви икономически грешки не са довели до това доларът да струва 3000 лева през 1996 г.

"Да подчертаем, че кризата от 1996 г. е криза на банковата система. По конституция навсякъде по света банковата система се управлява от Централната банка. На министрите е забранено да се бъркат в тази система, те могат да отидат в затвора. Нито едно правителство не може да лицензира, нито да отнема лиценза на банки", обясни той.

"Опитът на тези, които ограбиха България, да си измият ръцете с тези, които наследиха ограбена България, няма да мине. До банкова криза ни доведоха тези, които ограбиха банките, не върнаха парите и закупиха България на безценица", допълни Гечев.

Целия разговор с проф. Румен Гечев гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 977

    66 17 Отговор
    Ауууууу ГУРУТО на икономиката, финансовият министър на Костов, сега тръгнал да прави дълбоки анализи за Европа. На тоя мястото му е зад решетките, както и на много други като него!

    Коментиран от #5, #8, #15, #27, #32, #42

  • 2 среднощен

    31 3 Отговор
    По-важно е - зад "държавните регулации" чии частни интереси ще се пазят..?
  • 3 коментар

    45 4 Отговор
    То по-скоро бкп се развива много бавно (което е хубаво за България) щото чака постоянни заповеди от "горе"!Навремето имаше един лозунг на бкп на който пишеше:" Всяка петилетка крачка напред"!И сега Р.Гечев който направи втория фалит на България с Виденов през 96г Европа ще го почака да отиде там та да я развие с "бързи темпове" (както казваше Тошо онова време) Европа!!!

    Коментиран от #22

  • 4 Гад

    55 7 Отговор
    Този Румен Гечев не го ли е срам въобще да вземат думата по икономически въпроси. Фалира България по Виденовото време, тръгнал на Европа да прави икономич

    Коментиран от #37

  • 5 среднощен

    40 2 Отговор

    До коментар #1 от "977":

    Мисля си, че финансовият министър по времето на Костов бе Муравей Радев..!?
  • 6 Гад

    27 3 Отговор
    ски анализи, клоун, шут
  • 7 Коко

    53 5 Отговор
    Този "оправи" България, сега иска и Европа да оправя. Наглостта на комуниста е безгранична.
  • 8 ЦК на БКП

    34 7 Отговор

    До коментар #1 от "977":

    Мястото му е в Белене, да го ядат свинете!
  • 9 Минчо простия

    31 6 Отговор
    Най- добре ще е оня костинбродския дето го търсят да застреля това същество което прилича на човек.Няма по-голям боклук от комуниста.Б.....ти червения боклук
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Румен Василев

    6 54 Отговор
    Гечев чете лекции по целия свят, има публикувани книги и изследвания в САЩ, Русия и Англия. Вижте биографията му- избиран е за Председател на ключова комисия на ООН в Ню Йорк по устойчиво развитие. Сега оценява изследователски проекти по икономика при Дирекция "Наука" на Европейската комисия. Набива канчето на псевдо-всезнайковци с факти и логика. Отборът "Винету" въобще не загравя колко е трагичен като излязат на дискусия с неголлллкрият се в миша дупка.

    Коментиран от #12, #13, #16, #40

  • 12 тони

    48 3 Отговор

    До коментар #11 от "Румен Василев":

    ПО НЕГОВО ВРЕМЕ ПРЕДИ 25 ГОД.ДОЛАЪРТ БЕШЕ 3000 ЛВ.А ЗАПЛАТИТЕ НИ БЯХА 3 Щ.Д.ГОЛЕМ НАГЛЕЦ ТРЕБВА ДА СИ ЗА СИ ОЩЕ В ПОЛИТИКАТА.БАСТУН ЧЕРВЕН.ТАКИВА КАТО РУМЕН ГЕЧЕВ ТРЯБВА С КАМЪНИ ДА ГИ ЗАМЕРЯТ.АМА СМЕ СИ ПЛИТКОУМНИ....
  • 13 пффф

    49 7 Отговор

    До коментар #11 от "Румен Василев":

    Бил чел лекции по цял свят.....смяяяяххх....и по кво е чел лекции тоя бе?На тема как се фалира държава ли?
  • 14 месара

    33 2 Отговор
    тия от бсп преди избори всичко знаят, как, колко и кога, а като са на власт нищо не правят, освен да фалират държавата. е а спасиба!
  • 15 879

    45 4 Отговор

    До коментар #1 от "977":

    Моля, моля този беше финансов министър на Жан Виденов. Той беше финансовият гуру на най-голямата катастрофа от по-новото време на България. И сега тръгнал да философства, че и професор станал. По-безсрамни от комунистите няма.
  • 16 Марко

    39 2 Отговор

    До коментар #11 от "Румен Василев":

    Г-н Гечев е доказан експерт в областта на държавния фалит. В цял свят се интересуват от това как в качеството си на министър на икономиката успява да постигне пълно, стопроцентово зануляване на икономическите и финансови активи на една държава. Много ценен опит!
  • 17 IVAN PIRIANKOV

    24 1 Отговор
    Toia rezil falira Balgaria, tragna da dovarshi i Evropa. Da se nabie s toiagi i izgoni v RUSIA.
  • 18 Р Овч

    34 4 Отговор
    Тоя като го видя псувнята сама ми излиза от устата ,няма ,няма, няма ,такъв наглец ,да ни е.е майката пред време , и сега пак да точи зъби .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 dedo wi pras

    29 4 Отговор
    е на тва се казва гьонсурат. другарю ... помним как ти и жан ни докарахте до просешка тояга и долара беше 3000лв....айде замълчи си. за икономическото дъно на европа
  • 21 румяна

    26 4 Отговор
    и тоя измислен професор ще ни представлява в европа срам и позор
  • 22 ей лъжливо тролче

    7 24 Отговор

    До коментар #3 от "коментар":

    Жан Виденов искаше да върне дълга, но му спретнаха истерията със зърното и протестите, а Костов като дойде на власт ни загроби с МВФ.

    Коментиран от #38, #44

  • 23 Иван

    24 2 Отговор
    Този некадърник е за затвора или разстрел, тръгнал да обяснява как да се вдига икономическия ръстеж на Европа. Той и компания фалираха България през 1996г. Как може такъв глупак да стане и професор и по какво, не разбирам. Може би преподава по предмета "Некадърност, наглост, начини и методи за фалиране на държавата"
    От такива некадърни преподаватели като него в УНСС какви специалистите да завършат.
  • 24 радан

    20 2 Отговор
    Ти мал#умнико и Европа ли искаш да фалираш
  • 25 Грую

    3 4 Отговор
    Ключови моменти: 1. Много се краде 2. Много от държавите и най-вече тези на юг от нас подправиха отчетите си при влизането в Еврозоната и в съюза. Не стига това ами продължиха да си харчат със завиден апетит докато не изпаднаха във финансова криза и невъзможност да обслужват прекомерните си дългове, които на практика не само, че не съответстват на критериите от Маастрихт ами са много надалеч от тях в посока към батака. Следващата стъпка беше решението на страните донори и най-вече на Германия да спасява тези икономики в рамките на Еврозоната. Така се стигна до най-голямата дългова криза в Европа. Тази дългова криза доведе до финансова. за преодоляването и Европейската централна банка напечата чисто новички евра, които замени срещу дълговите книжа на страните донори, като стана техен собственик. Преодоля се финансовата криза, защото вече в банките има достатъчно пари, но олекнаха парите на хората в банките заради нулевите и минусови лихвени нива. Да обобщим: Някои играха мръсно, като лъгаха и крадоха. Въпреки това бяха спасени, но ЕЦБ също игра мръсно, като напечата пари и наказа всички, включително и дисциплинираните, а това унищожи доверието в тази администрация и резултатът - вотът за Брекзит. Дълговата криза продължава да стои и ще стои още десетилетия, като символ на една от големите грешки на съюза.
  • 26 Козьо

    22 2 Отговор
    Тоя е пещерен комунист. Преподавал ми е. Не го слушайте за нищо, иначе ще ви се появятн червени циреи по задниците.
  • 27 Реалист

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "977":

    Хахаха - поредния "професор" комунист. Тоя е за Гинес - направи цял народ милионери само с една печатница, НО В ЛЕВА...Печаташе ден и нощ. Боклука има наглоста и акъл да дава. Курна съвсем без кадри е останала щом подследствената милиЙончевва и тоя боклук е наредила на трибуната.
  • 28 Не ....

    4 20 Отговор
    Ако Европа ни изостави в България ще има много работа,,но Европа ни унищожава,като си вкарват фалшиви храни,но в Европа се консумират хубави храни,от опит го знам, България се произвеждаше много плодове, зеленчуци и други храни, животновъдство,каде е сега унищожава се , селата са празни,вище селата в Франция,Сиде стига стази Европа
  • 29 Не....

    3 18 Отговор
    Давате минус защото сте захлюпени и не знаете как в Европа,
  • 30 Бай Благой

    21 2 Отговор
    Единия от "Другарите" които вкараха България в хиперинфлация....говори за икономика....
    Боже до къде стигнахме Боже...
  • 31 Склеротик от БСП

    16 2 Отговор
    Той Гечев много ги разбира нещата.Навремето направи 1лв $3000.Или пък беше обратното?
  • 32 Паметлив

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "977":

    Какъв Костов бе мен?Тоя беше по времето на другаря Жан Виденов.Виденова зима, хиперинфлация … не помниш ли?
  • 33 Жан

    18 2 Отговор
    Това "ново лице" на БСП е бил вицепремиер в правителството на Жан Виденов. Когато той е управлявал са фалирали 15 банки и хората са загубели всичките си спестявания.
  • 34 Т-34

    10 2 Отговор
    Бегай да им четеш лекции за плановата икономика. 😂
  • 35 среднощен

    13 2 Отговор
    БСП се "самовзривява" с издигането на такива кандидатури..! Все по-често си мисля, че проблемът им е не само на организационно ниво. Става дума за дълбоки ментални травми, които няма как да не доведат до проблеми в структурите ѝ..! Въпросът е - партийните проблеми да не стават национални..!!
  • 36 Toko

    15 2 Отговор
    Изключително прост човек , много ниска топка със още по глупаво изражение на лицето. очевидно е , че такива кадри нямат и понятие от съвременна политика ! Тва чучело в костюм не може да пусне един обикновен лап-топ камо ли да работи с него. И сега ще критикува и поучава Европа! Стига бе ! Егати ТКЗС-то ! ! ! И това е новата визия ! Разбирай го както искаш народе !
  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гад":

    Комунист и срам?
    Как беше ? – от "Напред към сияйните върхове на социализЪма и комунизЪма другарки и другари."….до "Ние вината поемаме само с мезета".
  • 38 коментар

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "ей лъжливо тролче":

    Абе червен Трол, Виденов нищо не е искал да връща!Никога не съм чувал от преди и след 90г някой от бкп да ""иска да връща"" нещо което го крал с години наред Троле!!!!
  • 39 Димо

    8 2 Отговор
    Гечев бил обещал ако спечелят БСП да направи отново минималната заплата 11 000 лева...ха ха ха!
  • 40 Чочаркавица

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Румен Василев":

    Явно не си излизал в академичните среди извън България. На всякъде се стремят да чуят всякакви мнения, теории, идеи. Това,у че има публикации нищо не значи. Днес можеш да публикуваш всичко, стига да не нарушаваш местното законодателство. Това с ООН си го измислил. Подобна комисия има в ЕС, но не и в ООН . Специализирал е в няколко американски университета и знаеш ли защо ? През 1987 – 1991 година е секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност с псевдоним „Економов“. Шпионирал е научните си ръководители в САЩ. Писмения отчет за тази си дейност е написал собственоръчно. Ако искаш да го видиш: Държавна сигурност.com, 8 април 2014. Така, че недей да скачаш толкова. Не ме интересува, къде е учил, какво знае и какво мисли че знае. Практически се провали професионално на възлов пост в правителството на Ж.Виденов. Ако има чест, не трябва да си показва муцуната повече.
  • 41 Тръмп

    5 2 Отговор
    В УНСС са се събрали все такива икономически титани и комуноидни гении,за това изпаднаха във фалит!!!:):):)
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Големия Хур

    11 2 Отговор
    За пореден път се убеждавам че комунистите са най наглите насекоми в света. Може ли тоя олиго кадето съсипа България икономически, да си помисли че хората са забравили за неговата Виденова зима, а сега да иска да опрви и Европа (ама отзад)
  • 44 .....

    2 9 Отговор

    До коментар #22 от "ей лъжливо тролче":

    Няма да те разберат, не помнят или не знаят или така им изнася. Единствено Виденов не се подчини на американците и при него България фалира, той е най-черният в цялата история на България, но пък к’во от това , сега нали сме стабилни, откриваме заводи, магистрали, заплатите растат, дълга намалява, икономиката скочи до Марс и най-важното- има банани.

    Коментиран от #50

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Анонимен

    1 2 Отговор
    Когато забележиш,че яздиш умрял кон слез от него

    1. Снабдяват се с по-як камшик;

    2. Сменят ездача;

    3. Казват, че винаги са яздили този кон;

    4. Създават работна група, за да анализира коня;

    5. Посещават други места, за да видят как яздят там умрели коне;

    6. Повишават стандартите за качество за яздене на умрели коне;

    7. Създават работна група, за да съживи коня;

    8. Плащат на хора от чужбина, които уж можели да яздят умрели коне;

    9. Включват обучителен модул, за да се научим да яздим по-добре;

    10. Правят сравнение между различни умрели коне;

    11. Променят критериите, които определят кога един кон е умрял;

    12. Впрягат много умрели коне заедно, за да станем по-бързи;

    13. Обясняват: Никой кон не може да е толкова умрял, че да не може повече да го яздим!;

    14. Правят проучване, за да видим има ли по-добри и по-евтини умрели коне;

    15. Обясняват, че нашият кон е по-добре, по-бързо и по-евтино умрял, отколкото други коне;

    16. Създават група по качеството, за да се намери приложение на умрелите коне;

    17. Откриват независимо разходно перо за умрели коне;

    18. Увеличават сферата на отговорност на умрелия кон;

    19. Развиват мотивационни програми за умрели коне;

    20. Преструктурират, за да може една друга област да получи умрелия кон.

    21. А не ви ли се струва, че този кон е народът...?

    Докога народе ще позволяваме да ни яздят и впрягат
  • 49 Гледач

    1 1 Отговор
    Европа може и и транссексоални да са но ГЛЕДАТ НАРОДА да е добре.А тук селчото говори от сутрин до вечер ГЛУПОСТИ на диалект а НАРОДА УМИРА от рак.А ИКОНОМИКАТА от хипермаркетите
  • 50 коментар

    5 1 Отговор

    До коментар #44 от ".....":

    Ами през 90г когато бкп изнесоха парите на България в чужди банки и ни направиха първия фалит пак американците ви бяха виновни?!Ами през годините 85 - 6 когато бкп зимите ни правеше режим на тока на 2ч има ток, и 2ч напират тока американците ни правеха режим на тока?!Последно бкп и дпс като обраха банка Ктб на мустакатия сигурно пак американците обраха банката, а дете?!?!Ей много знаете бе!
  • 51 Наблюдател

    3 1 Отговор
    На червения плазмодий изобщо не му пука за Европа а какво разбира под държавни регулации знаем. 3000 лева за долар и 8 долара заплати. Венецуела ще бъде рай, ако червените кхмери дойдат на власт.
  • 52 TтТ

    1 1 Отговор
    Кажи на комунист да работи, а той ще ти даде Ъкал!!!!
  • 53 бкп дс кгб

    2 1 Отговор
    Другарю Економов, самоубий се, моля те!?
    Комунетата плюха по загниващия капитализъм, пък сега искат в ЕП!?
    Евраците не миришат, нали другари, алчни чичковци!
  • 54 Алекс

    2 1 Отговор
    Известен бандит от БКП Румен Гечев трябва да е в затвора за много години!!!!!!!
  • 55 Иконом

    2 1 Отговор
    Другари нагълци престъпници комунисти Гечев и Дуранкев от УНСС разкарайте се!
  • 56 Икономист

    1 1 Отговор
    Ако този дойде на власт ще фалира България за втори път. Когато се чуе публично частно партньорство това означава ограбване на държавата от частника. Прекомерните регулации водят до корупция в геометрична прогресия.
  • 57 Бате СЕР ГЕЙ

    0 1 Отговор
    Румба , защо като те видя теб точно и ми се до драйфа а, кажи бе пич ,за теб Бат Бойко трябва да пали свещ да си жив и здрав ,ти колко си му помогнал не знам дали знаеш ,ти докато си в ръководството бой ще ядете като мачета от дирек .