Last news in Fakti

23 Май, 2019 17:00 9 618 7

Група за чист въздух: В сектор "Транспорт" липсват мерки (ВИДЕО)

  • ивайло попов-
  • за земята-
  • група за чист въздух

Според Ивайло Попов от "За Земята" спорът кой е по-големият замърсител на въздуха - автомобилите или печките - е безсмислен

Група за чист въздух: В сектор "Транспорт" липсват мерки (ВИДЕО) - 1
Ивайло Попов

В момента сме в ключовата фаза на делото (за качеството на въздуха в София срещу Столична община - бел. ред.), представяме доказателства, изискваме експертизи, които ще са, може би, най-важното нещо в делото. С тях искаме съответните експерти да оценят факти и твърдения, които имаме по колективния иск. На миналото заседание бе приета една голяма група експертизи без забележки от съда, от което сме изключително доволни. Това заяви в студиото на ФАКТИ Ивайло Попов от "За Земята".

"Има и проблемен момент, защото съдът реши, че ще посочи Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да определи експертите, които ще изготвят експертизите, което за нас е притеснително. Първо, смятаме, че няма законово изискване това да бъде МОСВ и второ, МОСВ по един или друг начин е заинтересовано от изхода на това дело, т.к. има политическа обвързаност, а и считаме, че има доста по-добри експерти от Софийски университет, БАН, които ще се справят по-добре с експертизите по делото", каза Попов.

"Има подобрение, но мерките все още не отговорят на сериозността на проблема. Бихме искали ускоряване на действията на Столична община", каза той.

"От "За Земята" си сътрудничим с общината, едновременно се съдим и си сътрудничим. Например по подмяната на старите печки. Само партньорството не е достатъчно, трябва да има и натиск. Това е нашата стратегия

Нещо, което хората не знаят е, че през зимата замърсяването е с фини прахови частици (ФПЧ) и до известна степен с азотни окиси, а през лятото замърсяването е по други показатели - озон, който също е вреден, но са доста по-малко дните на високо замърсяване през лятото", обясни Попов.

Според него спорът кой е по-големият замърсител на въздуха - автомобилите или печките - е безсмислен.

"Доста мерки все още не са приложени, в сектор "Транспорт" например практически липсват. Безспорно, метрото е напредък, но това е крайно недостатъчно. Липсва приоритизиране и стратегическо мислене за това как хората да се придвижват повече с градски транспорт, с велосипед, пеша. Нужна е промяна на философията и инвестиционните намерения на общината. Ако градският транспорт не стане по-бърз и на по-кратки интервали, хората няма да го предпочетат.

По отношение на битовото отопление това, което се прави е положително. Това, че се заменят стари печки с нови е добре, но най-добре ще е да се заменят с други форми на отопление - ТЕЦ, термопомпи, климатици", коментира той.

Целия разговор с Ивайло Попов гледайте във видеото;


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ти пък кой беше

    15 6 Отговор
    поредното нищо с претенции за нещо
  • 2 сектант

    5 1 Отговор
    светослава, ти си като едно красиво-узряло цвете през късното лято, жалко, че не си с руса коса!
  • 3 ГОСТ

    16 5 Отговор
    Първо държавата е виновна че струпва всичко там и сега когато се заговори за завод на WV пак искат да е там. Това означава още струпване на хора на едно място. Когато затвориш десет човека в една стая какъв искаш да е въздуха в нея. А има толкова райони с голяма безработица който се обезлюдяват и хората бягат я навън я към големите градове а въздуха там е чист и ги няма тези задръствания като в София. Така че не е виновен транспорта и печките а политиката на държавата.
  • 4 AmiX

    8 4 Отговор
    Да ви пръдна на въздуха зелени вегани...
    🤮🤮🤮

    Коментиран от #5

  • 5 Ла Кюр Дьо Пети

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "AmiX":

    И аз съм еее колг, но тия са платени мунчовци които работят за пари или поради вроден кретенизъм
    Обслужва се чуждо лоби.
  • 6 Елора

    2 3 Отговор
    Япония си отоплява УЛИЦИТЕ с геотермални води, но там пълно с вулкани. Аз си пробих сондаж на участъка- 180метра и имам вода с температура 56градуса. Поръчах румънска фирма, всичко ми излезе 5000€ , взимат по около 50лв./метър, после отделно си правиш лабораторен анализ и си слагаш помпата. Обаче сега имам БЕЗПЛАТНО отопление и безплатна топла вода, даже розите си поливам с нея. Като я пусна на пръскачката и 25м. маркуч се охлажда до 22-26 градуса )))
  • 7 Букова глава

    0 0 Отговор
    Чул е и тоя нещо от някъде!Умници в БГ много ама никой неказва с какво ще се плаща за зелената идея!!!!