10 Юни, 2019 16:34 15 362 10

Иво Божков: Поръчките в София се разпределят проформа (ВИДЕО)

  • иво божков-
  • устройствен план-
  • борисова градина-
  • граф игнатиев

Отговорността е на администрацията и кмета, смята общинският съветник

Иво Божков: Поръчките в София се разпределят проформа (ВИДЕО) - 1
Иво Божков

Подробният устройствен план (ПУП) на Борисовата градина е от много важните решения, които трябва да бъдат взети от Общинския съвет. Гражданите и тяхното мнение имат място в това обсъждане. Моите очаквания са това да е място за отдих, за среща с природата и място, където има максимално ограничаване на неприсъщи функции на един парк. Това заяви в студиото на ФАКТИ общинският съветник от групата на Реформаторския блок Иво Божков.

"Опасения за презастрояване винаги има. До момента, в който гражданите категорично не си заявят становището, че не искат това да се случи, то може да се случи. Радвам, че имаше голям обществен интерес към този ПУП, хората, които имат частни инвестиционни намерения вътре ще разберат, че няма да могат да си реализират идеите за застрояване", обясни той.

"Борисовата градина е концентрат на всички лоши практики, които са се случвали в София през годините. На общественото обсъждане се оказа, че все още няма ясна карта на собствеността в Борисовата градина. Оказа се, че известното заведение "Маймунарника" не е частна собственост. Другият проблем е как частните собствености са станали такива - къпалнята "Мария Луиза" например", каза Божков.

По думите му, за да се решат и двата въпроса кураж и политическа воля трябва да има най-вече кмета на София.

"Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" е олицетворение на още един проблем в общината. Имаме подновено пространство, няма тротоар, махнати бяха грозните сергии, проблемът е, че липсва детайлът. Проектът е добър, но за да стане перфектен той трябва да се разгледа още 100 пъти, нещо което не се прави, когато се дават общински пари", каза Божков.

На въпрос защо не са намерени хора, които поне да подредят плочките по улицата и по пл. "Славейков" равно, той отговори, че качествените строители на една от фирмите, които изпълняват този ремонт са на частния обект до паметника "Левски", който се строи. Останалите, които не са толкова качествени, са на "Граф Игнатиев".

"Обществените поръчки се разпределят по форма, в която има участници на администрацията и участници на СОС. Всяка обществена поръчка в общината се разглежда от комисия, в която има администрация и общински съветници. Само, че това е една проформа, в която администрацията има надмощие и резултатите са такива, каквито тя реши. Ключът към проблема е в компрометираните обществени поръчки. Има едни фирми, на които им се гарантира печелене на поръчки. Администрацията, която е под директния контрол на кмета и зам.-кмета, е отговорна за случването на тези поръчки", коментира Иво Божков.

По темата с протестите и истерията в социалните мрежи около "Стратегията за детето" Божков, който е работил в "Национална мрежа за децата" коментира:

"Много ми е тъжно, това е една политическа, партийна заигравка със страховете на хората с цел извличане на политически дивиденти. "Стратегията за детето" се разработва от години, там има множество проблеми. Истината е, че тя е насочена към децата от малцинствата, които живеят в условия, в които, ако продължават да живеят, ще се възпроизведе една мизерия. В тази посока са възможностите социални работници да отнемат деца, така че да са в една по-добра среда. Става дума за семейства, където 20 човека спят в една стая", каза още той.

Целия разговор с Иво Божков гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 427

    5 0 Отговор
    Прочете ли какво си написал?
  • 4 427

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "ОщеМалко":

    Прочете ли какво си написал?
  • 5 Гост

    9 4 Отговор
    всички искат гражданите да ходят да изразяват мнение, ама кога ще работим?
    не може ли тези на които им плащаме да почнат пък те да работят и да гледат нашите интереси, а не собствените си?
  • 6 ИВАН

    18 4 Отговор
    Пълна национализация ...имаше си хубав ред и нещата си бяха на мястото, нямаше мутри, който сбъркаше си търпеше наказанието, а сега - най големите престъпници стригат народа пишат закони за тях си
  • 7 Batushka

    3 0 Отговор
    Ни вярвам! България е ............
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Патриот

    6 2 Отговор
    Нищо чудно.
    Радан какво каза преди време?
    Всичко европари се получават от 5 фирми в България. До сега не е имало случай в един търг да участват 2 от тези фирми.
    Сега Раданчо е на сладък пост да не си отваря устата.
  • 10 Николов

    5 0 Отговор
    То в България всичко е проформа. Няколко СИКаджииски фирми са вклинили навсякъде и препират парички на наркоопа.