Last news in Fakti

13 Юни, 2019 14:56 13 955 9

Състезателят Н. Златков: СБА ни краде федерацията (ВИДЕО)

  • николай златков-
  • бфас

Състезателят ще се бори за връщането на лиценза на БФАС

Състезателят Н. Златков: СБА ни краде федерацията (ВИДЕО) - 1

Първоизточник на събитията са отнетите международни права от страна на СБА, която е носител на тези права от Международната федерация ФИА. Причината за това е, че нашето ръководство направи постъпки за това да придобие този лиценз, т. к. той се полага по право на организацията, която се занимава със спорта в дадена страна. Новият закон изисква всяка федерация да бъде или член, или в процес на придобиване на членство. Това беше единственото условие, на което ние не отговаряме. Това беше и причината министърът на младежта и спорта да ни отнеме лиценза. Това обясни в студиото на ФАКТИ състезателят по автомобилизъм Николай Златков по повод отнетия лиценз на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС).

"Ние сме в процедура по придобиване на членство, законът предвижда 1 г. гратисен период, питаме се защо нямаше изчакване и не се спази този срок. Ние имаме две искания - да ни бъде даден шанс да завършим кандидатурата си пред ФИА, второто е държавата да застане зад нас при това кандидатстване, защото едно от условията е да сме държавно признати, шансовете ни намаляват всеки ден", обясни Златков, който сега е и член на УС на БФАС.

Той обясни, че до този момент са подадени две писма до Министерството на младежта и спорта, но разговори не са се състояли.

"Създаде се паралелна федерация АФБ от СБА. Председател на тази организация е кореспондентът международна дейност на СБА, документите са внесени от дъщерята на председателя от СБА. Нещата са така съшити с бели конци, че който иска да види истината - тя не е трудна за откриване", коментира състезателят.

Според него, причините за амбициите на СБА са лицензите.

"Лицензите са два. Единият се нарича "Спорт" и той е изключително и само за организациите, които се занимават със спорт. Вторият се нарича "Мобилити" и той включва това, което фактически СБА извършва - пътна помощ, къмпингово дело, застраховки и т.н. Тези два лиценза носят 24 гласа, което означава много добро позициониране във ФИА", обясни Златков.

Случващото се с отнемането на лиценза на БФАС и създаването на АФБ той определи като подмяна на идентичност.

Международната федерация е изпратила разследващ. Вернер Краус е провел среща с БФАС, както и с министъра на спорта. Той е изготвил доклад и се очаква становище.

"Някои колеги, водени от желанието за каране си валидираха лицензите или преминаха към АФБ, за да могат да участват в международни състезания, много от тях под натиск. Отначало обявиха, че всички лицензи на БФАС ще са валидни, това не отговаря на истината. Аз отидох в Австрия на кръг от Европейския шампионат, минах през технически преглед, през административна проверка и в 17,00 ч. ме извикаха спортните комисари и ми показаха писмо от СБА, в което пише, че нашите лицензи са невалидни. Аз си събрах нещата и се прибрах. Всичко това, защото отказах да ги призная", разкри Златков.

Според него АФБ и СБА се държат като ЕООД и не могат да управляват демократично подобна организация.

"Не може да говорим за сливане на федерациите, защото тук става въпрос за кражба. Въпросът има и дълбока морална страна. Докато има законови форми и начини да се боря срещу това зло СБА (АФБ е следствие), ще се боря. Когато се изчерпят, ще потърся друга държава, за която да карам.

Целия разговор с автомобилния състезател Николай Златков гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фен

    15 1 Отговор
    Ми СБА е последната крадлива реликва на комунизма. Гъчава е с имоти, и сега лекичко ги разпродават, и си лапкат. Ма имотите ще свършат, и трябва да се лапка от някъде другаде....
  • 3 Знаеш ли защо?

    9 0 Отговор
    Защото в България всеки гледа да краде и да си иска рушвети. Затова е така. Този отвратителен манталитет е в основата на психиката на всеки чиновник на отговорна позиция. Но това сме ние самите - всеки един от нас е бит от живота, от управници през последните 30г. и от работодатели. Като резултат почти всеки ако има възможност Краде, защото няма сурови закони и контрол. Това сме ние българите като ни крадат се оплакваме, ако преминем в позицията на крадците, тогава и ние започваме да крадем. Изключение правят хората с морал, ценности и онези, които осъзнават, че крадейки погубва съдбите на милиони българи. Надеждата е там за БГ.
  • 4 дсгдфг

    17 0 Отговор
    Не знам БФАС каква дейност развива. Исках да видя на сайта шампионите на България по години, недопопълнено. Исках да видя класирания, състезания, кои са отборите, колите - недопопълнено. Имаше WRC етап, вече няма. Имаше ERC етап, вече няма. Имаше български пилоти в разни европейски серии(най-вероятно без помощ от БФАС), вече няма. Имаше преди много време 1 участни във WTCC и 1 в JWRC, единият спря да се състезава, другият загина, нови няма. Нито мога да разбера какво става в българските серии, нито мога да ги гледам някъде в интернет, за телевизия да не говорим. Не мога да намеря въобще български пилоти извън българските серии, не знам да има програма за развитие на таланти, които да са подкрепени да се развиват в международни състезания. Нито популяризирате спорта, нито подкрепяте международното представяне, въпроса е какво правите?

    Коментиран от #7, #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бай

    9 0 Отговор
    В тия състезания да гледаме само едни и същи милионер и техните дечица нищо друго Стари муцуни дайте път на младите
  • 7 запознат

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "дсгдфг":

    Точно така имаше някакво ниво спорта докато не стигна дъното с управлението на тези които сега вдигат пушилка навсякъде по медиите и реват от два месеца как им откраднали спорта . Не откраднаха ви властта в този спорт а вас само това ви интересува. Ако го обичате сега ще се състезавате г-н Златков както го правят доста други ама не вас ви е важно вие да сте на власт .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Фен

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "дсгдфг":

    Ми имаше Янакиев. Но вече няма. Но Михайлов не е Янакиев, и той нанесе съкрушителен удар на спорта.